Постинг
06.06.2010 09:03 -
Сезонът на дините
Да им се из......ера на рекламаджиите на мастиката дето откраднаха това страхотно изречение, което е заглавие на поста ми и го закичиха като рекламно мото на циците на на фолк-диНите, опс........ "диВите". Макар че тази година изразчето е намерило нова дестинация и ще озарява...... вижте сами какво:
Въпреки, че е възможно тази реклама да е от по-предишни години - честно казано не ги следя. Аз предпочитам да си пия узото на някъде из Халкидики.......
Обаче исках да се похваля просто, че вчера ОТКРИХ СЕЗОНА НА ДИНИТЕ!!! Да, купих си страхотна гръцка диня и изядох една доволна част от нея с голямо удоволствие.... и неизбежно камара спомени нахлуха в главата ми...... Боже тази снимка отгоре май няма да ми позволи да си развия спокойно темата.....
А тя темата, нейната идея беше да се опитам да опиша онази част от живота ми, от повтарящите се години, която почваше със сладко-сочния вкус на розовия плод. Навремето да внесеш дини от Гърция или Турция беше все едно като да вкараш ядрено оръжие през граница. Тогава дините си бяха само български. Вярно - узряваха къде края на юни и докато дойдат от Любимец до Горна Оряховица минаваше още седмица, че и две. Тогава почвах да ям дини през юли. И дали са били вкусни или пък самото им очакване ги е правило такива не знам, но това са били най-сладките дини в живота ми. Утоляваща сладост.
Последните 10 години рядко мога да попадна на такива плодове. По-скоро си купувам извънредно захаросани дини, от които езикът ти се слепва с небцето и в последствие пиеш вода като камила насред оазис. Или пък другата крайност - невероятно блудкави тикви, от които обаче рачел не ще стане........
Навремето нямаше да откриеш квадратна диня:
или пък някой мастодонт:
а думата карвинг едва ли е говорила много нещо на 90% от хората:
Навремето борбата беше за това да си купиш тънкокора диня - МИЧУРИНКА..... мисля сега този сорт вече го няма. Или поне никой не го сее...... Гугльо не можа да ми изкара снимка на този сорт, ама то и гр. Мичурин вече го няма..... кво остава за дините.
Имаше още нещо характерно за дините едно време - никой не ги продаваше нарязани!!!! Най-много да ти я "надупчат" да видиш дали е узряла и хлапетата като мене да изядат сладкия триъгълен отрязък. Спомням си, че първият път, който видях диня да се продава нарязана (била съм на не повече от 10 години на един пазар в Полша) се пулих доволно доста време и умът ми не побираше картинката!!! Как може да продават динята нарязана, та нали плодът се купува цял и вкъщи татко го реже най-официялно!!!! Ама то кой да знае, че след не повече от 3 години ще недоумявам как може да се купува кашкавал по 100 г, сирене по 150 г. и то само при положение, че имаш купони за тях...... през социализма всички купувахме на килограм хранителните продуки...... сега килограмът е мираж доста често. Дали щото ни е страх, че нещото, което купим в такова огромно количество и не успеем да изядем ще се развали много бързо, щото въобще не е годно за ядене!?!?!? Или пък щото на зеленчуковите пазари в София килограмът определено има маса различна от масата на международния му прототип от системата SI, съхраняван в Севър....... и тая маса не е в полза на клиента.....
Дините навремето се купуваха с килограми. Отивахме с 1 или 2 чувала и си купувахме динки...... и така до късна есен си хапваш плодче. А от последния род на динените стръковете - едни такива ситни топчици-динчета ставаха най-прекрасните динени фенери. "Заколваш" ги леко отгоре откъм ластуна, издълбаваш с лъжица вътрешността и съвестно я изяждаш. След това изрязваш очи, зъбата уста и нос в кората на бившата вече диня. Две дупки противоположно горе при отвора на динята, през които промушваш сезал и правиш дръжка, свещ, която с много зор караш да седи изправена на дъното на издълбаната диня и за тъмната част от вечерта си супер готин с динен фенер. Това си е жив прототип на символа на празника Хелоуин. Не че тогава го бяхме чували. Но ако бяхме, сигурно можехме да си спретнем един летен хелоуин с динени фенери. Така или иначе ги размятахме из махалата и плашехме комарите......
Ех, размечтах се. Май е време за една диня със сирене - комбинаця противна сигурно на половината български народ и основно мое препитание лете..... Противно почти толкова колкото пъпеш със сол ........ не че някога съм опитвала тази смеска, но само мисълта за нея ме изкарва извън реалността.....
Та кой друг каза, че ще хапва с мене диня?!?! Сега - диня, а след месец и по узо от Халкидики!
Въпреки, че е възможно тази реклама да е от по-предишни години - честно казано не ги следя. Аз предпочитам да си пия узото на някъде из Халкидики.......
Обаче исках да се похваля просто, че вчера ОТКРИХ СЕЗОНА НА ДИНИТЕ!!! Да, купих си страхотна гръцка диня и изядох една доволна част от нея с голямо удоволствие.... и неизбежно камара спомени нахлуха в главата ми...... Боже тази снимка отгоре май няма да ми позволи да си развия спокойно темата.....
А тя темата, нейната идея беше да се опитам да опиша онази част от живота ми, от повтарящите се години, която почваше със сладко-сочния вкус на розовия плод. Навремето да внесеш дини от Гърция или Турция беше все едно като да вкараш ядрено оръжие през граница. Тогава дините си бяха само български. Вярно - узряваха къде края на юни и докато дойдат от Любимец до Горна Оряховица минаваше още седмица, че и две. Тогава почвах да ям дини през юли. И дали са били вкусни или пък самото им очакване ги е правило такива не знам, но това са били най-сладките дини в живота ми. Утоляваща сладост.
Последните 10 години рядко мога да попадна на такива плодове. По-скоро си купувам извънредно захаросани дини, от които езикът ти се слепва с небцето и в последствие пиеш вода като камила насред оазис. Или пък другата крайност - невероятно блудкави тикви, от които обаче рачел не ще стане........
Навремето нямаше да откриеш квадратна диня:
или пък някой мастодонт:
а думата карвинг едва ли е говорила много нещо на 90% от хората:
Навремето борбата беше за това да си купиш тънкокора диня - МИЧУРИНКА..... мисля сега този сорт вече го няма. Или поне никой не го сее...... Гугльо не можа да ми изкара снимка на този сорт, ама то и гр. Мичурин вече го няма..... кво остава за дините.
Имаше още нещо характерно за дините едно време - никой не ги продаваше нарязани!!!! Най-много да ти я "надупчат" да видиш дали е узряла и хлапетата като мене да изядат сладкия триъгълен отрязък. Спомням си, че първият път, който видях диня да се продава нарязана (била съм на не повече от 10 години на един пазар в Полша) се пулих доволно доста време и умът ми не побираше картинката!!! Как може да продават динята нарязана, та нали плодът се купува цял и вкъщи татко го реже най-официялно!!!! Ама то кой да знае, че след не повече от 3 години ще недоумявам как може да се купува кашкавал по 100 г, сирене по 150 г. и то само при положение, че имаш купони за тях...... през социализма всички купувахме на килограм хранителните продуки...... сега килограмът е мираж доста често. Дали щото ни е страх, че нещото, което купим в такова огромно количество и не успеем да изядем ще се развали много бързо, щото въобще не е годно за ядене!?!?!? Или пък щото на зеленчуковите пазари в София килограмът определено има маса различна от масата на международния му прототип от системата SI, съхраняван в Севър....... и тая маса не е в полза на клиента.....
Дините навремето се купуваха с килограми. Отивахме с 1 или 2 чувала и си купувахме динки...... и така до късна есен си хапваш плодче. А от последния род на динените стръковете - едни такива ситни топчици-динчета ставаха най-прекрасните динени фенери. "Заколваш" ги леко отгоре откъм ластуна, издълбаваш с лъжица вътрешността и съвестно я изяждаш. След това изрязваш очи, зъбата уста и нос в кората на бившата вече диня. Две дупки противоположно горе при отвора на динята, през които промушваш сезал и правиш дръжка, свещ, която с много зор караш да седи изправена на дъното на издълбаната диня и за тъмната част от вечерта си супер готин с динен фенер. Това си е жив прототип на символа на празника Хелоуин. Не че тогава го бяхме чували. Но ако бяхме, сигурно можехме да си спретнем един летен хелоуин с динени фенери. Така или иначе ги размятахме из махалата и плашехме комарите......
Ех, размечтах се. Май е време за една диня със сирене - комбинаця противна сигурно на половината български народ и основно мое препитание лете..... Противно почти толкова колкото пъпеш със сол ........ не че някога съм опитвала тази смеска, но само мисълта за нея ме изкарва извън реалността.....
Та кой друг каза, че ще хапва с мене диня?!?! Сега - диня, а след месец и по узо от Халкидики!
1.
анонимен -
Земи турни е тоя клип
06.06.2010 09:11
06.06.2010 09:11
http://www.youtube.com/watch?v=xjs7SpI6gC0
анонимен написа:
http://www.youtube.com/watch?v=xjs7SpI6gC0
http://www.youtube.com/watch?v=xjs7SpI6gC0
Уф, много ми е хард това :)))........ предпочитам нещо "по-нежно" на Хелоуин примерно - така или иначе стана приказка за почти едноимения празник - http://www.youtube.com/watch?v=FuO3hHwQ-Sc&feature=related.......
Вероятно затова са сменили "анатомията"?!
Сезона го открих и аз - с гръцка диня от близкия супер и с твъзтънка кора. Имаше и йордански, но бяха грамадни и с мнооого дебела кора.
Преди 2-3 години бяха пуснали страхотни от Турция - Кора като хартия, семки почти липсваха, а бяха и суперсладки:))
цитирайСезона го открих и аз - с гръцка диня от близкия супер и с твъзтънка кора. Имаше и йордански, но бяха грамадни и с мнооого дебела кора.
Преди 2-3 години бяха пуснали страхотни от Турция - Кора като хартия, семки почти липсваха, а бяха и суперсладки:))
diso написа:
Вероятно затова са сменили "анатомията"?!
Сезона го открих и аз - с гръцка диня от близкия супер и с твъзтънка кора. Имаше и йордански, но бяха грамадни и с мнооого дебела кора.
Преди 2-3 години бяха пуснали страхотни от Турция - Кора като хартия, семки почти липсваха, а бяха и суперсладки:))
Сезона го открих и аз - с гръцка диня от близкия супер и с твъзтънка кора. Имаше и йордански, но бяха грамадни и с мнооого дебела кора.
Преди 2-3 години бяха пуснали страхотни от Турция - Кора като хартия, семки почти липсваха, а бяха и суперсладки:))
Ооооооо, ако ще сменят така анатомиите всяко лято за догодина на кво ли да се надявам?!? :))))))
5.
анонимен -
dinite
14.06.2010 17:11
14.06.2010 17:11
obichm giiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*
цитирай