Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2011 12:47 - Да ви обслужи.... администрацията в България!
Автор: cchery Категория: Забавление   
Прочетен: 10773 Коментари: 23 Гласове:
18

Последна промяна: 13.10.2011 09:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ПРАКТИКАТА НА САТЪРА! Чували ли сте за това учение?!? Не сте imageimage. Предлагам ви да прочетете тогава постинга по-долу и в края му и сами ще знаете що е това!

Наложи ми се вчера да посетя приемната на Външно министерство. Ще правя аз една справкаааааааааа. Към това министерство все още нямах никакво отношение, защото за късмет (чукам на патерицата си) в чужбина не ми се е налага помощ! Обаче ето че дойде момент да получа такава тук, в собствената си държава. Знам, че на някои българи в чужбина им се е случвало да пожелават особено вулгарно роднините на работещите в българските мисии там. Но поне в България служителите на МВНР трябва да са на шест, услужливи и усмихнати.

Първото ми съмнение в горната теза (подчертаните думи) дойде още преди 3 седмици. Когато си изгорих ухото, държейки телефона ми на него, който пък телАфон прегря като вагон на БДЖ, докато избирах над 50 пъти някой от дадените в нета номера на външно и приемната му. В крайна сметка с никого не се свързах и вчера отидох тотално неподготвена в министерството. Неподготвена, защото знаех какво искам да получа от тях, но не знаех от кого да го поискам, не знаех и как се казва услугата, от която имам нужда и колко време отнема тя. Само за цената й бях проверила. Ще ме попитате как съм знаела цената на нещо дето даже не го знам как се казва. Ами така, ще ви рекна аз - имаше някакви тарифи на някакви си услуги в сайта на външно и реших, че тази, която ми трябва е 15 евра.

Влизам в приемната и след съвсем кратък престой в чакалнята, се намърдвам в мястото, което роди желанието ми да приложа
ПРАКТИКАТА НА САТЪРА! Една едра, червендалеста жена с ожесточен поглед и свирепа физиономия, загаси поредната си цигара в пепелника. Тази жена стои отвъд едно стъкло, закрепено с колони към тезгях. Някакви си 15 санта във височина делят стъклото от тезгяха,  и се използват за комуникация с администраторката на цигарите от другата страна. В същото време столът, на който никой не те приканва да седнеш, но пък е сложен току до стъклото с тезгяха, е достатъчно висок дори за мен с моите 159 сантиметра във вертикал, така щото ако трябва да завържеш разговор с червендалестия канцлер, го правиш след подходящ метан. Макар че... разговор може и да не започне, защото ако чакате "женицата", която е работила на тази позиция при всички външни министри от 44-а година та досега, да ви каже "Добър ден, какво ще желаете?!", значи звездите ви говорят........ при това от доста време!!!

С малко запъване се обясних криво-ляво какво ми е необходимо и какво ме води в тази далечна галактика на правителствената българска администрация. И от мъглявината отсреща една едра черна дупка поклати с насмешка глава и ми върна надменно листа, на който чинно си бях изпринтвала тарифите на външно, името и вида на услугата, която смятах, че ми е необходима. Без много заобикалки, от суперновата бяха изстреляни няколко фрази, с които ми се каза, че трябва да ида до най-близката поща и да си закупя 2 таксови марки за 10  лева. И лицето отвъд стъклото забрави за моето съществуване, обръщайки се с любов към поредната цигара. Но пък нали съм си упорита, аз реших да питам как аджеба се казва услугата, колко ще ми струва (още не осъзнавах, че таксовите марки са всъщност цената) и къде трябва да си ги навра като ги купя тези скъпоценни правоъгълничета. image

Астероидният поток, който ме заля
в отговор отсреща, направо отнесе самообладанието ми като английска сол чревното съдържимо! Жената направо се развика как трябвало веднага да си подвия опашката и да й се явя само когато съм си  наснимала туй-онуй (демек малко пълномощни и личната ми карта) и съм си закупила безценните марки!!!! Хрисимо (а нядявам се достатъчно дразнещо за лицето отсреща) помолих да не ми се кара! И попитах тези ли финдили (марките) са цената на услугата, която ще трябва да заплатя - за мен беше важно, защото все пак имам определна сума кеш в портомонето си и ако ще трябва още, да си я набавя като идвам пак! Онова се съпикяся...... намали децибелите, но ако го нямаше стъклото, със сигурност такива марки щеше да ми залепи по бузите, че филателистите от цял свят масово биха изпукали ......... от яд!

Тръгнах си от приемната. Чак по пътя към пощата се запитах защо..... като министреството работи с такива марки, не ги и предлага да се купуват на място?!?! Не че чакам отговор. Хич даже. Просто се опитвах да овладея гнева си. Пътьом виждам една малка гаражна книжарница, на чиито стъкла надпис гласи, че там се правят ксерокскопия! Баш като за мен. Нали трябва да се върна на бойното боле екипирана на 100% иначе ще ме линчуват ...... с маркиimage! Та влязох да си снимам пълномощните и личната карта. С документите възрастната жена, която работеше вътре, не срещна никакъв проблем. Но когато ми подаде "копие" image
imageimageimageimageimageimage на личната ми карта достойно за стената на славата на размазаните медузи, се опулих! Брех, и тая готова само да се оттърве от мене!

"- Не че нещо, госпожо, ама аз изглеждам малко по-събрана и фокусирана в реалния си живот! Направете ми ново, хубаво копие на картата!" - изломотвам аз!

Отново обстрел с отровни погледи.... и се появи прекрасното ми черно-бяло подобие на личната ми карта. Вземам си аз копията и тръгвам да плащам, но в процеса на изясняване на сумата жената казва, че ми е включила и размазаното копие. Не че нещо - 10 стотинки струва, но ми писна от некадърни, мошеннически настроени и сърдити бабки! И й казвам, че копието е станало размазано по нейна вина и че дори като се напияimage, изглеждам по-концентрирана в погледа, отколкото това, което ми връчи тя. Нацупи се, надупи се, нафунчи се........ бах... ма........ му! Толкова ли е трудно да получиш качествена услуга в тази държава, бе! При това услуга, за която си плащаш!!!!!!

Връчих й 40 стинки и аха да изляза, една друга клиентка се намесва в нашия разговор - трябвало да си платя и размазаното копие, защото на него ми били снимани личните данни и не трябвало да ги оставям в книжарницата. Звучи логично, ама донякъде! Питам я - дали случайно напоследък не си е оставяла личните данни в МТел, БТК, Топлофикация, ЧЕЗ, общината............. Връща ми:

 "- Да, оставила съм си ги, но поне знам къде!"

Отговарям й, че "къде" не дава информация "на кого" ги оставя и кой има достъп и борави с тях! И в нашата ситуация с размазаното копие, книжарката трябва да го унищожи пред мене, а не да си го плащам и взимам. Продавачката не реагира никак и се прави, че обслужва друг клиент, при което сама си скъсах документа с моето размазано "аз", че и даже си го взех с мене и напуснах.....

В пощата, разбира се, ако всичко беше беше изрядно, щях да съм печелившия с изгубен билет... Поисках фактура за таксовите марки и т.к. се оказа, че данните на фирмата ми не са вкарани при тях, жената ми каза, че ще ми издаде само касова бележка и разписка. image

"- Добре де, не може ли да ми вкарате данните и да пуснете фактура?!?"

 Отсреща към мен се издигна поредния мерник на служител в близкия половин час, когото бях оттегчила с "претенциите" си..... и който би стрелял дори с булгур по мене само и само да се махам!!!

От време на време се чуват новини, че някой и друг американец решил и изпозастрелял касиерки в супермаркети или пък в някое учреждение... "Побъркан!", си казвам аз всеки път! Ама побърканата вчера бях аз и честно казано..... исках да имам не пушка или автомат, а сатърче.... за да клъцкам месо по месо персонажите от моя разказ!
ПРАКТИКАТА НА САТЪРА!

Я да видим под заплаха за жестока (само)разправа дали някоя столетница в администациите, които предоставят услуги, ще се осмели да не бъде любезна и усмихната! И още нещо се питам - защо на работа се държат хора, на които им тежи да вършат това, което длъжностните им характеристики повеляват?!? А млади хора с образование си търсят работа за жълти стотинки, независимо, че са в пъти по-подготвени и готови да работят?!?!

И после ще ме карат да гласувам на общински избори!!!!!!!!! Да бе, да гласувам и да осигуря още работа на андроида в приемната във външно! ЦЪК! ЙОК! НИКОГИШ!!!!!!!!!!!!!!!!


image
imageimageimage





Тагове:   външно,   поща,   таксови марки,


Гласувай:
18



1. анонимен - Светльо Витков ПРЕЗИДЕНТ! НОМЕР 20
12.10.2011 13:00
Светльо Витков ПРЕЗИДЕНТ! НОМЕР 20
цитирай
2. cchery - Светльо Витков ПРЕЗИДЕНТ! НОМЕР ...
12.10.2011 13:01
анонимен написа:
Светльо Витков ПРЕЗИДЕНТ! НОМЕР 20

А Митко Рачков вице....... :)))))))
цитирай
3. demonwind - "Те ни лъжат,
12.10.2011 13:05
че ни плащат, ние ги лъжем, че работим"... Жалко, че работят с хора. Да ти кажа, и аз имах ходене из разни общини по София, ама слава Богу, попадах на хора. За градчето на 50 километра от София, където се изнесох да живея, не говоря. В положителния смисъл. Там хората оценяват това, което имат и се държат с теб като с човек. Иначе - отиват на къра с овцете и кравите. Или в пункта на Еврофутбол, без почивен ден, за 150 кинта на месец. Толкова дава една от местните феодалки, бивша краварка, дето на две магарета сено не може да раздели, но пере пари на едни политици с дълбоки гащи.
За кадрите от Външно спор няма - в огромната си част са талаш. Quelconque, както се казва на френски. По време на "прехода" от Външно бяха изгонени много кадърни хора, като на тяхно място назначиха лица с незавидна репутация като Палавата Лила (разпоретина, дето стана даже консул на България в Чикаго май), пияндурника - посланик в Германия, дето познаваше лично "Йошката" (тогавашния канцлер Йошка Фишер), а после го хванаха пиян на мотика в колата след зрелищно председване из улиците на Берлин (сега индивидът си е на хранилка в същото това МВнР, не е уволнен) и още купища други техни подобия. Хора като мен и моите колеги (специалността ни е именно за Външно) бяхме принудени да си изкарваме хляба по строежите с магистърска диплома в джоба. Е, аз поне не се оставих - нищо човешко не ми е чуждо, мога да крада, да лъжа (бая неща изкраднах от търтеите по тия строежи), ама имаше хора, които се сринаха тотално от това чудовищно недоразумение!

Поздрави!
цитирай
4. анонимен - Светльо Витков ПРЕЗИДЕНТ! НОМЕР ...
12.10.2011 13:05
cchery написа:
анонимен написа:
Светльо Витков ПРЕЗИДЕНТ! НОМЕР 20

А Митко Рачков вице....... :)))))))


Не Венци Мицов
цитирай
5. demonwind - 2. cchery
12.10.2011 13:07
Да ти кажа, познавам лично Светльо Витков и мога да те уверя, че не е никак лош избор. Може да се прави на простак, обаче измежду простотиите сме си говорили и много сериозни неща. Светльо е универсален човек - с простака е простак, с побойника - побойник, с културния човек - културен човек. И най-важното - мъжкар е! А такива липсват при съвременните ни политици ;)
цитирай
6. cchery - Хора като мен и моите колеги (спе...
12.10.2011 13:08
demonwind написа:
Хора като мен и моите колеги (специалността ни е именно за Външно) бяхме принудени да си изкарваме хляба по строежите с магистърска диплома в джоба. Е, аз поне не се оставих - нищо човешко не ми е чуждо, мога да крада, да лъжа (бая неща изкраднах от търтеите по тия строежи), ама имаше хора, които се сринаха тотално от това чудовищно недоразумение!

Поздрави!

Много хора са в твоето/вашето положение..... и то не само във външно!
цитирай
7. cchery - Да ти кажа, познавам лично Светльо ...
12.10.2011 13:10
demonwind написа:
Да ти кажа, познавам лично Светльо Витков и мога да те уверя, че не е никак лош избор. Може да се прави на простак, обаче измежду простотиите сме си говорили и много сериозни неща. Светльо е универсален човек - с простака е простак, с побойника - побойник, с културния човек - културен човек. И най-важното - мъжкар е! А такива липсват при съвременните ни политици ;)

Нямам против! Наистина аз..... просто не съм решила за кого да гласувам. Моето мнение за Светльо Витков (а то е изградено само от това, което съм слушала за и от него, това което съм чела и гледала) е също като твоето. Образът, с който излиза в публичното пространство, за мен не е неговата същност......

Междудругото преди... не помня колко години вече :) гласувах на президентски избори за двойката Иван Кулеков и Христо Бойчев! Така че един такъв избор хич не ми е чужд.....
цитирай
8. анонимен - Светльо Витков е възпитаник на с...
12.10.2011 13:12
Светльо Витков е възпитаник на софийската математическа гимназия. Това е едно от най-елитните училища в България.
цитирай
9. cchery - Светльо Витков е възпитаник на с...
12.10.2011 13:24
анонимен написа:
Светльо Витков е възпитаник на софийската математическа гимназия. Това е едно от най-елитните училища в България.

Бе те и сценаристите на Слави идват от гимназията за древни езици и култури......., която също се води елитарно у-ще....
цитирай
10. анонимен - В шоуто на изчерпания, само изче...
12.10.2011 13:32
В шоуто на изчерпания, само изчерпаният е боклук
цитирай
11. cchery - В шоуто на изчерпания, само изче...
12.10.2011 13:44
анонимен написа:
В шоуто на изчерпания, само изчерпаният е боклук

Да ти кажа честно...... всичките тези, които той застъпва и говори пред камера са.... тезите на сценаристите му! Той може само да се репчи и перчи, но когато се чуе нещо интелигентно, не е негово мнение.........
цитирай
12. анонимен - че някой и друг американец решил и изпозастрелял касиерки в супермаркети или пък в някое учреждение...
12.10.2011 16:11
аха, дето само него го обслужват в американско учреждение, нали?
каква е разликата тогава? едва ли е в държавата?

пп една молба, спри автоматичното стартиране на клипа. отвратително е да ти гръмне музика при влизането - бях готова да напусна веднага, но понеже и аз съм имала вземане-даване с горните персонажи, та трескаво заскролвах докато го намеря и спра.
цитирай
13. cchery - аха, дето само него го обслужват в ...
12.10.2011 16:34
mar866 написа:
аха, дето само него го обслужват в американско учреждение, нали?
каква е разликата тогава? едва ли е в държавата?

пп една молба, спри автоматичното стартиране на клипа. отвратително е да ти гръмне музика при влизането - бях готова да напусна веднага, но понеже и аз съм имала вземане-даване с горните персонажи, та трескаво заскролвах докато го намеря и спра.

Просто си мютни компа и музиката няма да я чуваш..... Честно казано с автоматичното запускане търся определен ефект.... Не е приятно, разбира се, когато той е с отрицателен знак. Но пък и ти имаш начин да го стопираш!: )
цитирай
14. cchery - Държавата..........
12.10.2011 16:37
няма такова животно! какво е това държава?!?! Има власт, има администрация, има община.... и там стоят определени хора! Ако вчера "дамата" не ме обслужи както съм го очаквала, не е държавата виновна, а самата тя - жената-андроид в портиерната на външно министерство. А зад нейната нелюбезност са застанали прекия й шеф, неговия шеф, министъра и т.н.......... т.е. има конкретни хора!!! На тях трябва да се търси отговорност, а не да се крием зад фрази от сорта на "тази скапана държава".
цитирай
15. vihrogonche - Напълно съм съгласна,
12.10.2011 16:42
с последното ти мнение, Черита!
Винаги виждам конкретния човек, който стои зад щанда, бюрото или там каквото и да е. "Държавата" не е някаква огромна машина извън нас, това сме всички ние.
Практиката на сатъра, ох, много кръвожадно ми прозвуча...
цитирай
16. cchery - Практиката на сатъра, ох, много ...
12.10.2011 17:00
vihrogonche написа:
Практиката на сатъра, ох, много кръвожадно ми прозвуча...

Ами Деска, нали плевелът се убива из корен... Аман вече.....
цитирай
17. diso - "От време на време се чуват ...
12.10.2011 21:06
"От време на време се чуват новини, че някой и друг американец решил и изпозастрелял касиерки в супермаркети или пък в някое учреждение... "Побъркан!", си казвам аз всеки път! Ама побърканата вчера бях аз и честно казано..... исках да имам не пушка или автомат, а сатърче.... за да клъцкам месо по месо персонажите от моя разказ"
Това ми напомня един филм с Майкъл Дъглас:))
Ей, доколкото помня, министерството е обществено място, а на такива места тютюнопушенето е забранено?! Каката не е ли била в нарушение? или вече и това е отменено?
цитирай
18. cchery - Ей, доколкото помня, министерс...
12.10.2011 21:22
diso написа:
Ей, доколкото помня, министерството е обществено място, а на такива места тютюнопушенето е забранено?! Каката не е ли била в нарушение? или вече и това е отменено?

Ами то и аз това си помислих, ама при този не особено богат диалог, който проведохме, не успях да я питам дали е така.......
цитирай
19. borjanmljakov - Не можах да прочета всичко,
13.10.2011 11:47
защото когато прочетох за проблема с ухото Ви, възмущението ми към Външно министерство взе връх и преустанових четенето. Надявам се да сте здравно осигурена и да успете да решите неприятния проблем с ухото си по най-бързия начин, защото както казва българският народ :"С ухото шега не бива."

Поздрави,

Борян Мляков
цитирай
20. prechistvane - оф. . . много е зле положението. . .
13.10.2011 12:00
оф... много е зле положението...
цитирай
21. cchery - защото както казва българският ...
13.10.2011 12:57
borjanmljakov написа:
защото както казва българският народ :"С ухото шега не бива."


Борян Мляков
Поздрави,

Прав сте! И ухото ми мисли така! :)))

Но моля, съжалете Външно и не се възмущавайте от него в цялостта му! Тук в този постинг, главен герой е жената с дългогодишен стаж :).

цитирай
22. cchery - оф. . . много е зле положението. . . ...
13.10.2011 12:57
prechistvane написа:
оф... много е зле положението...

Амиииии така е!
цитирай
23. kasnaprolet9999 - Това си е само за филм, как е възможно ...
15.10.2011 00:04
Това си е само за филм, как е възможно в приемна на външно да се пуши и да има такива хора, които да се държат така, сякаш са хванали брадата на господа, голяма излагация.Поздрави и кураж при следващите схватки, не й се давай, такива като тази стават още по-агресивни, ако се свиваш, карай както ти си знаеш и да не ти пука.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5008215
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031