Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2014 16:51 - Фирензе (Флоренция).... любовта е възможна!
Автор: cchery Категория: Туризъм   
Прочетен: 10317 Коментари: 5 Гласове:
11

Последна промяна: 17.05.2014 08:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Италия през пролетта!" Уф, нееееее! "Италиански забежки по никое време!" Е, и имала съм и по-тъпо начало на разказ от това... "Моята......... твоята...... на баба ти Италията!"  От 15 минути се взирам празно в монитора в опит да измисля начало на този постинг. И накрая ще взема да ..... спечеля двоет билет за концерта на Лиса Сетенсфийлд, както ме приканва изключително досадната реклама вдясно  на формата за писане на нови постинги на блог.бгimage. Ама не ща, пусто му. Не ми се ходи на концерт на Лиса, въпреки че я харесвам. Искам..... искам да събера мислите, емоциите и вълненията си от априлската ни ваканция в северна Италия докато все още са ярки и въздействащи.... Та затова е всичката тази суета - искам да продължа първия си постинг от нашето италианско пътешествие:


Италианската целувка върху моята буза

с разходка из чудната Флоренция, която ме обсеби много силно! И така почвамimage:
 
  ФЛОРЕНЦИЯ - чудесата на един (не)познат град


В предишния ми постинг завършихме пътешествието си в Питера Лигуре - град, разположен на италианската Ривиера. След него ни чакаха 300 км до Фирензе (Флоренция на италиански), които минаваха и през Генуа. Разбира се, нямаше начин да не спрем на старото пристанище и да не се разходим из този така прочут град. Знате или сте забравили, но да ви припомня, че може би най-известният генуезец е Христофор Колумб. За съжаление не успяхме да се доберем до неговата къща, разположена в центъра на града. Но пък разгледахме пристанището и част от стария град. Ето как ни посрещна старото пристанище:
 
image image
image
image
image
Някакси денят беше много слънчев, с обещаващи топлина температури, ясно небе и първите прекрасни впечатления за Генуа почнаха да се оформят в главата ми. Та това е бивш град-държава, изиграл огромна роля в търговските (и не само) отношения през Ренесанса. Тук, на товя място са стъпвали хора, благодарение на които животът ни е помръднал от тежкото Средновековие към времена, в които човек все пак е имал значение не само като част от паството на нечия религиозна заблуда. Изворите, които се намират в различни хранилища в Италия сочат, че българските царе, управлявали непосредствено преди падането ни под турско робство, са сключвали договори с управляващите на Генуа и са развивали търговия. Докъде ли щяхме стигнем, ако не беше средновековното ДПС image!!!!

Първото ми разочарование от Генуа настъпи от опита ни да посетим Аквариума в Генуа. Ето накратко какво представлява той:

Аквариумът в Генуа е най-големият в Италия и вторият по големина в Европа. Разположен в старата пристанищна част на града и с площта си от 3100 кв.м., той е член на Европейската асоциация по зоология и акваристика (EAZA).


Оказа се, че това удоволствие за нас четиримата би възлязло на сумата от 75 Е!!!! Сега, не знам тази цифра как ще прозвучи на средния европеец, обаче.... на средния българин му се вижда направо убийствено да "люсне" 150 лв накуп, за да влезе в музей, пък бил той и .... аквариум. Доколкото си спомням, същата атракция в Лондон ни излезе по-евтино.

И докато се въртяхме, почесвахме и се чудехме накъде да поемем, бяхме заобградени от тумба негри, продаващи едва ли не всичко.... май само саламурено краве сирене от България им липсваше. Само допреди 10 минутки нямаше никой на пристанището, а сега се мъчехме да се измъкнем от кълбото с протягащи се ръце, които държаха всевъзможни предмети, които се очакваше да ни трябватimage. Валяха цени на всевъзможни знайни и незнайни езици, с които юнаците трябваше да ни покажат, че знаят откъде идваме...... Е, не познаха ни веднъж!!!!  Накрая така се ядосах, че изкрещях, да, изкрещях едно мощно българско "НЕЕЕЕ! Нищо не искам!" и дали си въобразих или не, но патладжанено сините физиономии за кратко пребеляха image.

Измъкнахме се от "шпалира" с много трудности и трябва да ви кажа, че вече нито небето беше синьо, нито слънцето - топло. Градът, и в частност старото пристанище, изглеждаха окаяни, мръсни и черни. Чудех се дали да не се връщаме към колата и да спестим времето, което бяхме отделили за Генуа, за разходка в Пиза. И в този момент нещо привлече погледите ни:
 
image

image

Оказа се копие на бойна испанска галера, което копие е използвано за снимките на фирма "Пирати" на Роман Полански. image Входните билети бяха съвсем достъпни и ето ни - озовахме се върху галера! Да, не е оригинална, но все пак с автентичен вид.
 
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Много силно впечатление ми направи цвета на морската вода на пристанището - вижте:

 
image
И не е преекспониран с някакъв филтър на фотото.... може би замърсяването тук е много сериозно. За да завърша със старото пристанище и бойната галера, ви пускам 2 видеа, с които се надявам да добиете една макар и малка, но завършена представа за местата:

ГЕНУА - старото пристанище (Old Port)

ГЕНУА - испанска бойна галера

Нашата разходка из Генуа продължи към стария град - нямам какво по-специално като коментар да напиша..... може би защото след тази разходка пътят ни отведе до ФЛОРЕНЦИЯ,  а всичко, което искам да напиша е свързано с нея! image Още малко снимки от Генуа:

image

image
image
image
image
image
image
image
image

Малките и тесни улички са изключително кипри, създаващи тайствена атмосфера и загадъчно очакване. Но пък липсата на слънце и достатъчно проветривост рушат фасадите на сградите им. А и италианците не се замислят особено много върху това къде си простират гащите, опъват си някакви парцали или просто си мятат боклуците. Да си призная честно аромата на урина определено затормозяваше разходката:
 
image
image
image

НО ....... БАСТА  на Генуа. Ето как ни посрещна моята любимка - ФЛОРЕНЦИЯimage:

image
image
image

МОСТА ПОНТЕ ВЕКИО

image
  Градът е разположен около река Арно и една дузина мостове оформят неговия облик и история - да, мостовете във Флоренция имат важна роля в развитето...... на всичко. Но като става въпрос за реката, ето я

image
image image

Като се замисля, тези нощни гледки на Арно много напомнят начина, по който Сена в Париж изглежда нощем. Е, мащабът e съвсем, съвсем различен...

Набързо само ще ви покажа къде ни настаниха да спим - хотелът ни е разположен в една от старите сгради на града и асансьорът е поставян допълнително в средата на общата част на сградата - между стълбите:

image
А нашият "хотел" представлява чисто и просто - етаж от сградата, към който води тази врата:
image
Не ви пожелавам никога, ама НИКОГА да ви настанят в стаята, която ни дадоха за първата вечер..... толкова стерилна, със стари тръбни легла и проскубани одеала, а белите фаянсови плочки по пода - да като тези, които едно време всички имахме в кухните и тоалетните си, ме караха да се чувствам така все едно всеки момент ще мине лекарски екип на визитация и ще ни включи по една система..... image. Добре че на другия ден ни преместиха в друга сграда, където ни настаниха в стая от апартамент - ето как изглеждаха условията за живот тук:


image
image
image
image

Та да се върнем на мостоветеimage - точно един такъв мост ни отведе в ранното утро на априлския вторник до двореца на Медичите - Палацо Пити. Няма как да не призная, че тази мечтана разходка във Флоренция беше повлияна почти изцяло от книгата на Дан Браун - "Ад". И ми се струва, че управниците на града ще трява да изплатят някакви комисионни на Данчо кафевияimage така щото ми се чини, че по същата (като моята) логика десетки негови съграждани мааха гащеризони из каменните средновековни улички с една единствена цел - да видят къде аджеба се е развило действието от книгата.  Повечето американци бяха доста млади - ученици или колежани навярно. Т.к. бяха толкова хаотични в обхождането на всяка една забележителност, така шумни по улиците и досадни в намеренията си да видят всичко, което ги заобикаля, блъскането в други туристи беше техният най-вежливия жест от арсенала им с поведенчески маниери. В такъв един момент, в който за малко не бях отнесена от пуфтящ американски тийн с червендалесто лице, на чиято снимка от Флоренция  присъства със сигурност и носа ми, им станах кръстница! Да, кръстих ордите маршируващи младежи, които мародерстваха с фотоапарати, "младите пъпки".... защото масово си бяха опъпчени пубери, които им дремеше точно никак ни за Козимо I, ни за Медичите, а още по-малко за Анелия Донева от България. За съжаление докрая бяхме една обща компания с тях - по принуда, разбира се!image

Но тръгнах да разказвам за Палацо Пити - двореца на Медичите. Ето мостът, който ни отведе дотам:

image image

Арно беше зелена - позеленяла:
 
image
Пътят криволичеше по китни тесни улици с красиви сгради:

 
image
image

Прозорците от снимката долу всъщност...... не съществуват - нарисувани са:

image
image

 
  И така сред шеги и закачки в един момент се озовахме...... опс, забравих нещо - като споменах Медичите, ето паметника на "основателя" на династията - Козимо първи:
 
image
image

Та в един момент се озовахме на Пиаца Дел Пити - площада пред входа на двореца:

image
image
image
image
image
image

В интерес на истината останахме на пиацата повечко време....... даже се и опнахмеimage:

image

И не бяхме единствените:

image

Ако обаче знаех каква строева подготовка image за да видя всичко от двореца и градините към него ме очаква, честно щях да остана половин ден легнала...... image. А си мислех, че имам закалка от Версайските градини, където си скъсах маратонките от ходене 3 седмици по-рано......

Така...... дворецът на Медичите - Палацо Пити не бива да се бърка с другия "техен" дворец - Палацо Векио, който е всъщност административна сграда така да се каже. Т.е. в Пити са живяли, а от Векио управлявали. Но пък понеже съм сигурна, че объркването е пълно, цитирам кратката стравка за двата двореца в Уикипедия (че и аз вече съвсем се омагьосах):
 
Това е правителствена сграда (палацо Векио) от 1299 г. ....... Великият тоскански хергоц Козимо I се мести тук през 1540 г., идвайки от своя частен дворец (днес Палацо Медичи-Рикарди). През 1565 г. пренася резиденцията си в  Палацо Пити, който е разширен за целта и така Новия дворец вече спира да се нарича нов и започват да му казват Стария дворец (Палацо Векио).


Аз не съм убедена, че така стана по-ясно, но..... какво да се прави. После ще ви "заведа" и в Палацо Векио и дано нещата се понаместят малко.image  Но сега оставаме в Палацо Пити - резиденцията на Медичите, т.е. мястото, където са живяли. Представлява типичен ренесансов дворец - със жилищна сграда, помещения за прислугата, конюшни и т.н. сгради иииииии огромна градина, която както Е разположена на хълм, така И открива гледка към прочутите с красотата и привлекателността си флорентински хълмове. За съжаление снимането в двореца е забранено - преди да го разбера успях да щракна само 2-3 снимки:

Мястото след парадния вход на двореца:
 
image
image
image
image


Но пък така или иначе, по-интересната за мене част си бяха градините и малкия дворец на върха на хълма, върху който са разположени те:
image image image
Част от сградата на двореца, погледната от градините:

 
image image
image

По тези стълби се стига до малкия дворец на върха на хълма. Нека ги изкачим тогава:

image
image

Пред малкия дворец има и малка градинка:

image
image
image
image

В малкия дворец е наредена изложба на порцеланови съдове:

image
image
image
image

И т.к. споменах за прочутите флорентински хълмове, ето гледки от тях:
image image
image
image
image
 

ВИДЕО С ХЪЛМОВЕТЕ НА ФЛОРЕНЦИЯ


А останалата част от градините е все така огромна и непревземаема за малкото часове, с които разполагахме:

 
image
image
image
image
image

 
  ВИДЕО от градините на Палацо Пити   Обаче е време да изостяваме Палацо Пити, ако искаме да видим една малка част от стария град на Флоренция и вече споменатия Палацо Векио. На площада пред него са разположени множество скулптури на мъже....  image image image

Скултури има и вътре.... при това доста ....... интересни - дали е достатъчен този епитет за долнатаimage?!
 
image

Мисля няма нужда да оставям нищо на въображението ви относно това къде точно се е хванал единия "пич" от тази схватка...... imageimage

image

Всъщност опитът ми за хумор не трябва да ви заблуждава.... говоря за и показвам шедьоври от световното културно наследство - неща, които тук в България е нямало как да бъдат създадени, защото по времето, когато са правени или пък прибавяни към дадена колекция, ние едвам сме оцелявали като народност...

Накратко за Палацо Векио - в неговите безкрайни и безкрайно красиви стаи и зали може да се проследи историята на римската антична религия с нейните божества и най-известни епизоди. Всичко - от рисунките по стените и таваните до скулптурите, показва култ към древността на Апенините. Най-красива за мен си остава Залата на петстотинте с нейния огромен рисуван таван, който всъщност е ....... текстилно платно - шедьовър на Вазари - художникът-архитект, който по поръчка на Козимо І е преустроил и изрисувал двореца в продължение на 2 години. И пак на него - на Вазари, дължим т.нар. "коридор на Вазари" - това е покрит коридор, построен върху моста Понте Векио, чрез който коридор управляващият на Флоренция  се е прибирал необезпокояван от административната си резиденция в Палацо Векио към покоите в Палацо Пити.

Част от коридора "Вазари" (постройката най-отгоре от застроената част), който се намира върху Понте Векио - моста, свързващ двата двореца на Медичите:

image


Ето и част от снимките ми на Палацо Векио:

Залата на петстотинте:
 
image
image

Огромните стенни картини по нея:
image
 
Украсата и декора на останалите стаи от двореца: image image image image image image image

В старогръцки вариант на снимката долу това би представлявало картина на Божествената коза Амалтея

image

Залата със златните лилии по тавана:

image
image

Залата с географските карти:

image
image
Качихме се и на кулата на Палацо Векио ( в последствие изкачихме и още 2 кули и каталясахме тотално. Ето снимки с гледки от тази кула:
 
Пиаца дел Синория - площада пред двореца Понте Векио:
image
 
Катедралата Санта Мария дел Фиоре - уникално красива:
 
image

image

Хълмовете на Флоренция:
 
image
image
image

От долната снимка може да се види отново Палацо Пити - самият дворец е вдясно, а бялата сграда на върха на хълма вляво е малкият дворец в градините:

image

 
ВИДЕО, заснето от кулата на Палацо Векио, показващо чудна гледка към Флоренция.    
  Буквално се изнасяме от Палацо Векио, за да ви заведа до чудно красивата Санта Мария дел Фиоре - уникална катедрала с уникална или по-точно казано уникално висока и стръмна камбанарияimage.  Но първо да похапнем, че ни предстои голяяяяяяямо изкачване:
 
image
image
image

Не знам дали височината на кулата до катедралата ви е впечатлила!? Може би ако ви я покажа така, ще е по-различно:

image


Но за мен по-интересното беше нейната облицовка..... вижте от какво се състои само първия й ред (а предполагам и останалата част нагоре):

image
image
image
image
image
image

Тези "облицовъчни пана", ако мога така да ги нарека, продължват в идеален ред и симетрия догоре..... до върха на кулата.
 
Ето катедралата отвътре:

 
image
image
image
image

Това, което ще ви покажа по-долу с трета идентична снимка е куполът на катедралата:

image

Ето това чудо (купола), погледнато отвън:

image

ИЗКАЧИХМЕ ГО...... За, бога, успяхме, но си беше зор та зор..... вижте защо - малки и тесни вити и прави стълбички, задух, ииииииии много други ентусиасти като нас:

image
image

ВИДЕО от изкачването на кулата на Санта Мария дел Фиоре, от което можете да чуете много пръхтящи звуци - да знаете, че е от голяям зор и не всичките са от нас! А си мислех, че съм във форма........image

Еееее, гледката си заслужаваше:

image
image
image


Кулата към катедралата, която по-късно изкачихме само с Бела - мъжете се отказаха:

image
image

Пред катедралата е разположен немалък баптистерий - "Сан Джовани Батиста", който в момента беше в ремонт:

image

Доста известен е с уникалните си двери, наречени "Вратите на рая" - декорът им представлява десет пана с библейски сцени в детайли:

image
image
image
image
image


Отвътре този баптистерий създава усещане за уют, задушевност и покой..... а куполът му е красиво изрисуван:

image
image

 
Последно изкачване за мен и Бела на кулата на Санта Мария дел Фиоре:
 
image image

Уморени сме, но...... ФЛОРЕНЦИЯ е...... дух, повече дух, отколкото материя..... усещане за нещо минало, но повече от това за нещо предстоящо...... сякаш ни предстои да се връщаме пак, и пак, и пак, и да откриваме същите неща със същата наслада, любопитство и удовлетворение........ И ако това не е любов, то моля, кажете ми какво е?!?

Завършвам с поздрав към всички, които стоически издържаха на прочита на този постинг...... а поздравът е с песен на местен "трубадур", който дава воля на изкуството си на един от площадите на Флоренция - вижте видеото:

КОНЦЕРТ ВЪВ ФЛОРЕНЦИЯ
 



Гласувай:
11



1. kasnaprolet9999 - Възхитена съм и пак ще дойда, че не ...
16.05.2014 19:04
Възхитена съм и пак ще дойда, че не успях да прочета всичкол.Пак си насъбрала много материал, ама ти свикнах вече:))))
цитирай
2. min4o - След него ни чакаха 300 км до Фирензе (Флоренция на италиански),
16.05.2014 21:06
ФиренЦе, не Фирензе. Като си ходила, не си ли се заслушала как го произнасят италианците?
Ние българите го наричаме Флоренция.
цитирай
3. cchery - ФиренЦе, не Фирензе. Като си ход...
16.05.2014 21:21
min4o написа:
ФиренЦе, не Фирензе. Като си ходила, не си ли се заслушала как го произнасят италианците?
Ние българите го наричаме Флоренция.

Драги ми Минчо, не се ли замисли, че най-вероятно съм чула туй-онуй?! :))
цитирай
4. cchery - Възхитена съм и пак ще дойда, че не ...
16.05.2014 21:23
kasnaprolet9999 написа:
Възхитена съм и пак ще дойда, че не успях да прочета всичкол.Пак си насъбрала много материал, ама ти свикнах вече:))))

Вени, знам, че пак стоварих много неща в 1 постинг, обаче..... просто не виждам друг начин..... Засега. Поне пък има какво да се гледа :))) Винаги се радвам на твоето присъствие тук!
цитирай
5. makont - Красота!
26.05.2014 15:39
Наистина "повече дух, отколкото материя". Усмивки и още много пътешествия, и да пишеш!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5008151
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031