Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2012 13:00 - Англия по Великден - ІІ-а част
Автор: cchery Категория: Туризъм   
Прочетен: 20524 Коментари: 22 Гласове:
25

Последна промяна: 07.05.2012 13:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Еееееех, Англия! Вече чак забравих, че съм била там! И то само преди 20-ина дни! Колко бързо ме претопи нашенската си действителност. И въпреки това..... ето и втората част от нашето двуседмично приключение на Острова.

Ако се върнем към
част първа на този разказ, а имено предния ми постинг, то може би ще си спомните (за тези, които са го чели), че.... в края й ви разказвах за Великден в Англия, който изкарахме в замъка Лийдс. Освен всичките забавления, на които се насладихме, имаше още приятни моменти. Като този да се "позагубим" из лабиринта на замъка!

image
image
image

Ако си бил щастливец и си се ориентирал из тесните пътечки на лабиринта, то тогава ще имаш възможността да стигнеш до центъра му, където се намира малка кула от камъни. Под нея има "страшна" пещера image:

image
image
 

Ето и още нещо интересно - дресиране на соколи. Кратък клип към уменията на един пернат приятел - к
ликнете върху този линк.

Мисля, че е време да излезем от замъка. Ще го направя красиво, разбира се - с цветя, цветове и черни лебеди - последни щрихи от това прекрасно място:

image
image

"Крайбрежна" алея покрай езерото с черните лебеди:

image
image
image
image
image

Не бих казала, че черното "пате" беше боязливоimage:

image
image
image

Даже напротив - дори 2-3 българчета със саби в ръце не могат да трогнат смелото му сърцеimage:

image
image

Макар, че като се замисля........ накрая така му бяха писнали, че искаше да ги окълве всичките барабар с родителите им! image

Ами това е - край на Лийдс касъл!

image

image
 

Предлагам след заниманията за аристократи, да внеса малко "аграрна" нотка в моя разказ. Не за друго, а защото да живееш на село в Англия е........ ми меко казано престижно. Нещо повече - селата са запазили почти непокътната английската среда и начин на живот, защото като че ли не са много пришълците, които живеят там.

Селото, в което отседнахме се казва Шарнбрук. До най-близкия град Бедфорд има доста удобен транспорт, който минава през други селца - не по-малко китни от Шарнбрук. И какво впечатлява строгото ми родителско око image?!? Всяко село, дори и най-малкото има добре оформено и поддържано игрище за футбол, волейбол, ръгби, тенис и т.н. Непосредствено до него е изградена детска площадка! Сега представяте ли си тази картинка в да речем....... село Мечка, България?!? Не??????? Не си  представяте! image Ами ОК, нека да ви покажа кадри от тези съоръжения в Шарнбрук!

imageimage
image
image
image
image

Макар всички къщи да си имат дворове, които, ако семейството има деца, си имат поне по 1 люлка, съществуват и тези обществени паркове. И трябва да ви кажа, че напливът от спортуващи особено вечер след работа е сериозен.

Какви къщи можете да видите в едно английско село?!? От типичните на калкан

image

които са и по-евтини, през по-богаташките еднофамилни "къщета" image:

image
image
image
image
image
image

та стигнем до т.нар. котиджи - стари къщи със сламени покриви! Този път освен да им се наслаждавам отвън, имах възможността да ги видя отвътре иииииии да пренощувам 7 нощи в една 400-годишна къщурка. Усещането беше страхотно, имайки предвид историята на Англия, начина на живот, за който такова място може да ти разкаже и възможността да се доближиш до онези времена. Принципно, както научихме, да модернизираш такава къща е доста трудно. За фасадата е ясно, че е напълно забранено да си пипа. Но се оказа, че и отвътре да я "бутнеш" пак ще ти е зор. А лично за мене най-големия проблем бяха ниските и малки прозорци, които в добавка с удължените покриви, спираха достъпа на светлина вътре в помещенията. Едно време е било чудно така - никой не ти занича в къщата, но мен може и до депресия да ме докара. Но стига приказки - ето ги:

image
image
image
image
 
Безспорно са много колоритни, особено когато отпред е спряна една страхотна кола. image

Какво още мога да кажа за английското село?!? Ами първо това, че е подредено - улиците са улици, къщите са къщи и изглеждат страхотно, чисто е и доста зелено.
 
image
image
image

Църквите са интересни сгради, които будят възхищение и любопитство. Любопитство да бъдат разгледани.
 
image
Питах се кое е това, което толкова ме привлича в тези сгради и наслагва в мен неистовото желание да сравнявам с България?!?! Може би, не съм сигурна, но може би е .... цялостното внушение на църквите, което придават устремените към небето кули. Все едно ти подсказват, че... нищо не свършва тук, на Земята. А сякаш почва там, в небето, след като "изгубиш почва под краката"...... или пък почнеш да я усещаш /почвата/ съвсем осезаемо image.

  Ето още една катедрала - тя се намира в наистина малко селце - Фелмершъм:

 
image
image


imageimage

Отдалече прилича на замък, особено с това знаме на върха й. А красотата и, дължаща се не по-малко на разположението до реката, мисля няма да отречете:
 
image
 
И какво е английското село, без английския пъб?!? image
 
image
Навсякъде има поне по 1 пъб!!! Този горе е от Фелмершам!

И така, докъде сме стигнали?! Англия, село, типичните за селото котиджи, паркове, църкви....... и кое съм пропуснала?!?! Ами...... разбира се - полето!! То си е неизменен "атрибут" на Англия. Място, което като че ли е по-малко известно с типичното си предназначение - да дава реколта, отколкото с разходките сред полето - пеша или на кон!!

Ние решихме да опитаме да видим какво Е да си правиш разходка в полето без да те е страх, че някой катун ще се пресрещне и опуха?!? И то само, защото си решил да идеш на собствената си нива и да я пазиш.....  Тръгваме от Шарнбрук към Фелмершам.

image
 
Облаците не предвещават съвсем ясно слънце image, ама ..... сега тръгнали сме.
 
image
image
image
Пътят е лек и приятен, между облаците се подава от време на време слънце, а като го няма, дъждът мие очите ни. Но не сме сами - и други хора се разхождат. И така неусетно стигаме до едно място, което само защото е в Англия, не е пресушено и превърнато в....... бог знае какво. Място, за което трудно бихме се сетили, че е мини-резерват, ако ги нямаше типичните за такива хабитати табели, маркировки и заграждения. Видял Джон някой си, че до неговото село гнездят бели лебеди и още 2-3 чешита други птици, и решил, че са много ценни и какво по-добро от това да ги запази, тях и мястото, където живеят като направи мини-резерват?!? Ето за какво говоря:
 
image
image
image
 
Наистина, мястото не блести с особена красота, но пък прави впечатление, че дори едно такова блато е "пипнато" от човешка ръка и е направено удобно и приятно за посещение и разходка. Излизаме от там:
 
image

и пътят:
 
image
ни отвежда до началото на Фелмершам. А то е колоритно, начеващо с малък мост над спокойната река Уз!
 
image
image
image
image
image
image

Няма да ви учудя, ако кажа, че в реката си живеят лебеди:

image
image
 
Безспорно е красиво, а пътят на връщане е все така лек, зелен и мамещ:

 
  image
image
image
image
 

Ще завърша тази пасторална картина с малко снимки от .... моравите пред къщите. Няма да има нищо изненадващо за вас - те са окосени, подредени, чисти и пълни с цветя:
 
image
image
image
image
image
   Сега като се замисля, дотук в този постинг май само сред селата и нивите ви развеждах image. Ако искате да сменим рязко посоката и да отидем малко до гр. Бедфорд. До неговия център и реката - Голям Уз.

 
image
image
image
image
image
image
image
 

Някога Бедфорд е имал своя замък. Сега има само спомен за него. Разположен е бил, разбира се, в близост до реката. Ето изглед от мястото му:

image
image

А ето я и самата река голям Уз:

image

Някои къщи са буквално в реката построени:
 
image
А ето как изглеждат други къщуря, построени на крайбрежната улица - снимка от ммоста и другата вече от брега:

 
image image

Крайбрежната алея си е истински парк - красив и зелен, с широк път за разходка и каране на велосипеди:

image

image
 

Да не говорим за невероятната възможност да нахраним су/Л/оновете image:

image

Ето и видео от това съкровено дело.  image
 

Междудругото, оказа се, че тези сЛонове са едни доста хищни птици, на които ако им подадеш залъче от ръка, ще ти захапят предмишницата image. Имам доказателство във видеоформат за това нещо, взето от един страхотен парк в Бедфорд, който ни предложи невероятни забавления.

image
image
 
Забележете детската площадка как изглежда:
 
image
imageimage
image

Но да си дойдем на думата за хищния лебед. Ето го, самият него, идва:
 
image

и още с акустирането си до брега, захапва пръста на кума ни.

image
 
Боби (така се казва кума ни) каза, че не боляло и аз веднага реших да проверя истинноста на това твърдение! Мисля, че има известна доза разминаване с реалността image. В общи линии като отказах пръста ми да служи за глозгане, пернатко реши да ме захапе по крака. И го направи. И дори през дънките, успя така да ме щипне, че стана синьо. image Но ето ви го в действие.......

И вече наистина приключвам с Англия 2012..... Един последен разказ, който щеше да е последен, ако не беше............... но това е тема за друг разговор. Та последно ще ви опиша накратко и със снимки т.нар. Езера на Стануик. Това е местност отново около Бедфорд, която е осеяна с езера и блата. Разположена е на няколко декара и представлява охранявано място, на което можете да се почуствате сред природата, без да ..... чувствате, че все пак сте в резерват. Ето как изглежда при влизане:
 
image
image
 
Ние свихме по левия път, който ни водеше между езера и малка река
 
image   image
и навсякъде, където теренът го позволяваше, беше построенна детска площадка:

image

или пък имаше пейки за отдих:
 
image
image
image

Нещо много интересно беше т.нар. "Приключенска алея" - път с дължина над 2 мили, който криволичи из полето. На всеки завой децата ги чака поредната приключенска изненада - някакво съоръжение за игра:
 
image
image
image
 
А пътят все така се извива покрай полето:
 
image

реката

image

и ни води до поредната среща с белите патета:

image
image
 
които "патенца", ако се изправят в цял ръст май са....... по-високи от дъщеря ми image- ето вижте сами!

В случай, че 2-е мили на приключенската алея не са сломили енергията във вашите хлапета, то тогава можете да ги "изгубите" поне за 2 часа на специалната площадка за игра на Стануик лейкс.
 
image
image
image
image
image
image
image
image

Ще ми се да "пусна" един последен паралел Англия/ България. Ако сте се загледали в снимките по-горе децата (а и ние покрай тях) сме облечени с якета - в общи линии температурата на въздуха за тия 2 седмици престой в Англия рядко скачаше над 12 градуса. Та ние сме си с абичките по балкански. Но англичаните видят ли малко чисто небе и ясно слънце, се пускат по къси ръкави и потници. И забележете, не само възрастните!!!! Децата също. Ето вижте сами босите крака на момиченцето, което гази из улея със студената вода:

 
image

И голямо, и малкото!
А като малкото имаше доста такива, някои от които направо бебета! И не видях притеснение в родителския състав от това, че децата им газят из студената вода. Даже..... онези, които бяха с гумени ботушки и покрай скачането във водата си бяха намокрили панталоните, биваха освобождавани от неудобството на ботуша и панталоните и ги изпраща обратно във водата само по памперс!

А героите от предпоследната ми за този постинг снимка трудно мога да коментирам. Но мога само да ви кажа какво направи бандитчето с белия панталон след като излезе от вадата с водата:

image
След като се качи на мостчето зад него, коленичи и извървя пътя от около 10 метра до пясъчника на колене! След което скочи в пясъчника, опъна се по гръб и не пропусна да направи с ръчички "ангелче", което ние тук правим на дълбокия сняг!  imageИ нито веднъж не беше навикано, наругано или пък опердасано........ някакси живееше си като дете!

Дали сме били щастливи тези 12 дена в Англия?! Ще ви дам най-добрия отговор - снимка последна:

 
image
КРАЙ.....
 



Гласувай:
25



1. idealist - :)
07.05.2012 13:19
Благодаря за чудната екскурзия и интересния разказ! :)
цитирай
2. cchery - Благодаря за чудната екскурзия и ...
07.05.2012 13:29
idealist написа:
Благодаря за чудната екскурзия и интересния разказ! :)

Моля.... малко закъсня тази втора част, но..... това е!
цитирай
3. baimomchil - Тоя велик Уз е голям Карпуз
07.05.2012 13:45
това което е пропуснато поради липса на снимков материал е че на реката се подготвяха доста отбори по гребане. Предполагам че част от тях водиха подготовка за Олимпиада, предвид че видяхме такива с надписи на екипа Украйна.
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Ти пак си ни направила цял роман, ...
07.05.2012 17:41
Ти пак си ни направила цял роман, снимките са ти много хубави , радост за окото. Добре си живеят и в техните селца, толкова са чисти и красиви. Довечера пак ще влезна да ги поразгледам на спокойствие.
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Сложих постинга ти в моята блогв...
07.05.2012 21:02
Сложих постинга ти в моята блогвълна "Човекът е човек, когато е на път". Много съм впечатлена от всичко, което видях в твоя постинг. Много подредени хора са англичаните, всичко са изпипали както трябва. Поздрави!!!
цитирай
6. cchery - Сложих постинга ти в моята блогв...
07.05.2012 22:19
kasnaprolet9999 написа:
Сложих постинга ти в моята блогвълна "Човекът е човек, когато е на път". Много съм впечатлена от всичко, което видях в твоя постинг. Много подредени хора са англичаните, всичко са изпипали както трябва. Поздрави!!!

Вени, благодаря!

Изключително си права за това, че всичко са изпипали..... ама всичко!
цитирай
7. alexs - Толкова голям и красив постинг п...
07.05.2012 22:58
Толкова голям и красив постинг поздравления Чери!
Лебедите хапят и съскат !
цитирай
8. ketcakuatl - БРАВО НА ВАС
07.05.2012 23:30
Казано е – живял си толкова, колкото си спомняш! Тъпите делници не се броят, нали! Между другото имаш голяма промяна от снимките си миналата година. Казвам го като външен наблюдател.
цитирай
9. thedarkangel1977 - много бързо забравяш бре. . . аз още ...
08.05.2012 08:33
много бързо забравяш бре...

аз още помня красотата на Венеция, забързания Истанбул, увеселителния парк във Виена, Дисниленд в Париж - а това се случи миналата година...
цитирай
10. cchery - Толкова голям и красив постинг п...
08.05.2012 10:00
alexs написа:
Толкова голям и красив постинг поздравления Чери!
Лебедите хапят и съскат !

Хапят и още как :))))))! И честно казано, издават едни гърлени звуци като..... грухтене почти. Но иначе са безкрайно красиви, мога да ги гледам с часове.... и са дружелюбни.

Благодаря за коментара!
цитирай
11. cchery - Поздравлениа за постинга. Проч...
08.05.2012 10:01
анонимен написа:
Поздравлениа за постинга.Прочетох ги и двата с интерес.Много ми се иска и у нас в България да е така.Моето родно село е хубаво,но не е уредено така,както в Англия.Ние, българите не умеем да пазим това,което имаме като даденост.Много има да се учим от другите народи.

Не умеем, съгласна съм с това! И не само, че не умеем, ами вечно сме недоволни от някой друг, макар инициативата да е в нас самите!
цитирай
12. cchery - Казано е – живял си толкова, колкото ...
08.05.2012 10:04
ketcakuatl написа:
Казано е – живял си толкова, колкото си спомняш! Тъпите делници не се броят, нали! Между другото имаш голяма промяна от снимките си миналата година. Казвам го като външен наблюдател.

Много добре казано..... сега като се замисля, не помня нито колко пъти навремето майка е бърсала праха вкъщи или пък е чистила с прахосмукачка, но помня все още доста подробно скитосванията с нея до Полша, Словакия и Унгария......

А за промяната - това е търсен ефект, но бавно става. Все пак се радвам, че явно такава има..... :)
цитирай
13. baimomchil - Сложих постинга ти в моята блогв...
08.05.2012 11:02
kasnaprolet9999 написа:
Сложих постинга ти в моята блогвълна "Човекът е човек, когато е на път". Много съм впечатлена от всичко, което видях в твоя постинг. Много подредени хора са англичаните, всичко са изпипали както трябва. Поздрави!!!


Каква е идеята на тая блог вълна?
цитирай
14. toninabog - Поздрави!
08.05.2012 11:09
Хареса ми постинга ти! Разказваш за интересни и красиви неща от английския бит!
цитирай
15. alarmonline - Напълни ми очите и душата:) Дано ...
08.05.2012 11:28
Напълни ми очите и душата:)
Дано повече хора видят!
Поздрави!
цитирай
16. cchery - Напълни ми очите и душата:) Дано ...
08.05.2012 11:53
alarmonline написа:
Напълни ми очите и душата:)
Дано повече хора видят!
Поздрави!

Благодаря! Наистина беше красиво!
цитирай
17. kostas - ))))))) И аз ти благодаря ,за чудесната разходка )))))
08.05.2012 12:36

))))) Пожелах си я и за моето семейство))))))
цитирай
18. sparotok - !
08.05.2012 18:40
Страхотен пътепис! Англия я намирам твърде мрачна, но като видях тия красоти започнах да се замислям, дали да не отскоча за малко до там:)

Поздрави!
цитирай
19. kasnaprolet9999 - Там събирам интересни постинги от ...
08.05.2012 22:27
Там събирам интересни постинги от посещения в различни места по света-влезни при моите блогвълни на втората страница и ще ги видиш, когато имаш повече време. Ето ти линк за нея:
http://blog.bg/theme.php?theme=963&success=1
цитирай
20. анонимен - много михареса в Англия
15.05.2012 11:37
в Англия е много хубаво защото е градът на играчките и т.н. ......................................................................................
цитирай
21. demonwind - Красота!
16.05.2012 16:27
Представям си какво ще стане, ако такива лебеди бъдат пуснати из софийските езера... Ама то май и патиците в езерото на кралицата бяха пострадали от нашенски индобългари или се лъжа? ;)
Иначе е голяма красота и спокойствие, изкарали сте страхотни празници!

Поздрави!
цитирай
22. анонимен - Мартеница
24.05.2012 17:34
На едно от цъфналите дръвчета има мартеница...
Вие ли я закичихте там или...
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5024304
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3537
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930