Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2011 15:15 - УСЕЩАНЕ ЗА МАГИЯ
Автор: cchery Категория: Туризъм   
Прочетен: 10089 Коментари: 14 Гласове:
16

Последна промяна: 16.04.2014 13:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
С ДЪХ НА ВИНО, ЖЕНИ И ВОЙНА ............................

image
Сигурна съм, че всеки човек си има едно единствено местенце по тази необятна земя, на което се чувства точно на мястото си. Много хора си прикачат епитети като "глобалисти", "гражданин на планетата", "космополитен" и трайно се мъчат да ни убедят, че цялата планета е родното им място. Нещо, което ако е истина, ще е прекрасно....... само за тях си. И факт, в който аз упорито продължавам да се съмнявам, изхождайки само и единствено от личните си усещания (колко ограничено ще кажете?!). И ограничено да е, аз все си мисля, че човек е това, което земята му дава. Да, имено ЗЕМЯТА! Защото природата, обществото, Космоса....... всички те формират външната изява на субекта и тя като цяло следва да е една и съща, където и да се намира той. Ала като че ли е само един формиращият фактор, който не изисква от човека, а му дава - и това е
ЗЕМЯТА. Имено - черната почва, която възприемаме като даденост и не очакваме нищо повече от нея, освен да ни дари плодове и зеленчуци. Онази, която недооценяваме и сме в блажено незнание, че притежава и може много, много повече. Тя, която е заринала огненото сърце на планетата ни, която на места е суха и напукана като старческо лице, а другаде е мокра до блатиста консистенция, всъщност е проводник на енергия. Неизчерпаема! Неизследвана! Непозната! Енергия, на която не се обръща внимание най-малкото, защото не е елементарно видима. Иииииии защото като че ли в забързания фалш на суетното ни съвременно съществуване не очакваме тя да съществува.
 
Преди 6 години посетих за пръв и последен път "Рупите" и замрях - това място беше като живо. И не точно мястото, а имено ЗЕМЯТА! Земята под краката ми. Сякаш от нея се излъчваше горещ въздушен фронт, който докосваше всяко сетиво, оставяйки усещането за непрестанно движение на енергии. Вярно е, че беше доста допло като бяхме там. Вярно е, че има подземни горещи води. Вярно е, че бях бременна с дъщеря ми, а както мнозина знаят, бременните жени са с по-изострена чувствителност и сетива - нещо, което често е обект на присмех, а не е въобще за пренебрегване! Но при все, аз усещах земята под краката си, въздуха около мене, слънцето върху ми като една единствена стихия, която се вихреше наоколо в див танц и ме зареждаше. И това не бяха само моите усещания.  По-късно с приятелите ни, с които ходихме там, някакси плахо почнахме взаимно да се проучваме отдалеко дали и те аджеба са....... усетили нещо......., дали не сме си внушили. Ееееее в крайна сметка бяхме преживели доста еднакви минути в "Рупите".

Върнах се в "Рупите", за да обясня защо считам с. Старосел и областта около него за много специална и заредена с невероятна, необяснима, невидима и привличаща сила и енергия. В разказа ми ще присъства и шатото на Старосел - не само, защото там отседнахме, а и защото е един от много малкото примери от съвремието ни за положително развитие на туризъм. Вече 3 пъти сме ходили там, и трите пъти откриваме, че не само, че не е изоставено, ами се и  надгражда вече постингатото. Но всичко по реда си. Ето къде се намира Старосел:

image
На около 35 км северно от Пловдив и на около десетина от Хисаря. Всеки в тази страна е чувал както за Пловдив, така и за Хисаря. Ала Старосел стана известно след като покойният археолог Георги Китов направи страхотни открития там, датиращи от 4-5 век преди н.е. Не знам подробностите относно това как е решил да копае там, но при всяко едно положение си е заслужавало всяка лопата пръст, която е отринала уникалните гробница и храм. Колко още постройки на траките има по тези земи, можем да гадаем. Или пък някой е изгадал, ама не му позволяват да каже....... Знам ли. И двете постройки - гробницата и храмът, напомнят много на древните останки в Атина и не само там, но в същото време се отличават с напълно уникалната си символика и начин на построяване. Няма да се спирам на тях сега, едно че нямам снимки от храма - оснимах го подробно при първото ни ходене там през 2008, и второ че разказът е за нещо различно. А иииииии нещо трето - от шатото успяхме да стигнем пеша едва до гробницата при това под постоянната обсада на мрънкането на дъщеря ни - уморена била, гладна била, жадна била, до тоалетна й се приходи image. С деца на туризъм, братче..... А храмът е на още сигурно 2-3 километра по-натам от самата гробница. А ето и главното действащо лице image на хилядата омърморени метра дето изминахме:

image
 
Както виждате, все още е сърдита. Нищо, че на обратния път тича по надолнището, при това боса и безкрайно щастлива в детската си свобода. image

Ето я гробницата, снимана от върха - поне там, докъдето е разкопана:

image
Поклон пред труда и делото на Китов и всички, които са работили там. Иии анатема на свинете дето са си изсипали ......... лайната:
 
image
току пред древната светиня...... image. Не знам кой поддържа историческия обект, още по-малко пък района около него, но като се огледа човек и види жалката картинка, и става ясно, че никой не го е еня....... Чешмата не работи:
 
image
Някога давалите обилен плод, сливови дръвчета са обект на внимание само на пасящия наоколо добитък:

 
image
А природата не търпи слабо място. Там, където човекът се е отказал и предал, тя запълва с........ трънкосливки:
 
  image
сладки и черни като сгъстена кръв къпини:

image
 
Място, опасано от ниски полегати хълмове, облечени в синьото на безгрижното лятно небе:
 
image
 
Цветни късчета, неожарени от августовските жеги:
 
image

image

image

Жилави като древните българи треви с устремени нагоре горди листа:
 
image
 
Навсякъде се усеща заряд из въздуха, енергия, която ободрява и пречиства, зарежда и успокоява. Дарява и се влива в човека, във въздуха, в......................... лозниците:
image

Неслучайно постингът ми започна с думи за вино. Намираме се на толкова древно и дарено място, че гроздовото тайнство, което е съпътствало човека почти от изправянето му на два крака досега, не може да не се намеси.

Не се знае нищо за собственика, решил да построи шатото до Старосел. Илиииии поне аз не намерих нищо. Не е ясно на кого принадлежат тези лозя:
 
image
Обаче там където човешката ръка грижливо е оставила отпечатъка на трудолюбието си:
 
image
като че ли въпросите са излишни!!!! Не много дълъг широк каменен път дружелюбно те води към красивия комплекс на шатото.
 
image
Влизаш през високия свод и....... оставаш завинаги там. Поне с мислите и спомените за това място:
 
image
Могилата в центъра (още един поглед към нея)

 
image
всъщност обозначава точното място на най-съкровеното помещение в целия комплекс - ЕНОТЕКАТА:
 
image   image   image
Шатото има производствена, хотелска и ресторантска част, построени така, че както стилово, така и архитектурно наподобяват, да не кажа имитират напълно, български манастир:
 
image
на който не му липсват нито виещите се по чердаците асми - дали вече род:
 
image
нито цветята в глинени саксии:
 
image
Е, поне там, където са цъфналиimage:
 
image   image
нито овощната градина:
 
image
Т.к. все пак става въпрос за туристически бизнес, освен основния - винения, съвременни подобрения са жизнено необходими! Но направени както на това място, с мисъл, разум и без грандомания, те се вписват прекрасно:
 
image   image
Почивайки си на басейна, на който не е случайно, че виждате само 6 чадъра и неколцина къпещи се, не спирате да губите усещането, че сте всред природата, много близка до онази първичната от преди векове:
 
image
Само в едната посока се вижда сградата на хотелската част:
 
image
а отклоните ли поглед нагоре, ви чака синевата с нейните пухкави вечно разкъсващи се бели петна:
 
image
Най-голямата изненада този път бяха....... животните на свобода из двора на шатото. Какво имам предвид?! Ами това:
 
image
това:
 
image
това:
 
image image image
това
image   image image
и това:
 
image
и товааа:
 
image
опс... image.......... това са две напълно изумени българчета нивга не видели, сред хората свободни да живеят зайци и петЕли image.

От това може и да ви напуши смях, но децата ми бяха като омагьосани от феерията на свободно разхождащите се зайчета, които ни посрещнаха даже извън комплекса, от патетата, които плуваха в езерцето вътре, от пауна, който както се оказа има и женска с малки паунчета, ама ми падна батерията на фотото и не успях да я снимам, от пиленцата, от юрдечетата - всички до едно на свобода из двора:
 
image image image image
Коки беше просто безмълвен, можеше само да се усмихва щастливо, напълно неспособен да обясни смущението и връхлетялите го милозливи чувства към тези малки и меки пухчета с крака:
 
image
А на Бели все едно бяхме подали горещ печен картоф
 
image
Имаше толкова много да се снима, и толкова малко.......... заряд в батерията на фотото....... Имаше и затворени в ограждение животни - 2 пакостливи бели заека, които бяха изяли една смокиня image, непослушен юрдек-бабаит image, сърничка........ тях не съм снимала - все ми е жал за затворените животинки. Но всички останали си бяха на свобода и целият двор на шатото беше на тяхно разположение. Вечерта 2 заека се гонеха по могилата, а на сутринта паунката гордо разхождаше покрай откритите маси на ресторанта наследниците си. image Успях да предизвикам бой на........ патки в тъмна нощ, давайки листото от маруля, което декорираше порцията ми, на банда юрдеци image. Не знам какво има в това място, не знам каква е земята под него, но съществува причина всичко да е така спокойно, плавно, феерично, съзвучно, напасващо се едно към друго. И хълмовете, и тревите, избуели по тях, и скромното поточе с редките папрати, и подивелите къпинаци с джанките-дивачки над тях - всичко това те оставя в почуда: реално ли е или не?!? Имаш чувството, че всичко е като на длан, а в същото време някъде дълбоко в теб усещането, че виждаш само повърхността на затрупаното древно битие, е по-силно и по-стимулиращо от всякога. Там, това място като че ли тупти с ритъма на едно общо човешко сърце, в което се е вляла животворната течност от вените на отколешните поколения древни българи. Хем ги няма, и хем ги чувстваш! Чуваш стъпките на босите им крака, виждаш ги по хълмовете да изпълняват ритуалите си. Красиви жени минават покрай теб и носят делви с тайнство с цвета на кръвта ни.....image Сутрин слънцето разбужда първо хълмовете, някога приютявали точно тези хора, по обяд вече ги жари с горещите си жезъли-лъчи, а вечер дружелюбно се скрива и позволява на вятъра да довее живителната прохлада...... Като че ли така е било от векове, така е и днес....

Старосел, шато, вино, траки, Георги Китов........ какво може да се добави?!? Щ е ми се да напиша, па макар и да се сметне за реклама, че незнайният собственик на шатото притежава вродено чувство за хармония и страда анорексично от кичозност, която залива Черноморието ни. Иначе няма начин да създадеш тази красота, да освободиш домашните животни от вековната им роля на запрени в курници или зайчарници жертви на фурните и всяка година да подобряваш това, което си създал. Огромно впечатление ми направи един факт при резервацията ни за тази събота и неделя. Имаше само една свободна стая и то двойна. Обясних на рецепционистката, че сме семейство с 2 деца и момичето от другата страна на телефона ни каза, че стаята може да ни побере всички четирима, но ще ни е тясно!!! Беше съвсем честна. Тясно, тясно........... колко ли може да е тясно на четирима човека в такова помещение?!?! При това ползвано едва 9 часа и то само за нощен сън?!?!!?!
 
image   image   image   image   image
Бидейки на такова място, човек не може да се лиши от удоволствието да изпие едно розе в жежката вечер след слънчевия летен ден. А после........... после, ако е бил разумен с алкохола, но безразсъден по душа, ще си направи нощно плуване в 35 градусовия басейн с минерална вода. Ще се остави течността да го прегърне нежно, ще притъпи слуха си за човешките звуци, и ще остане сам сред тъмния покой на природата, загледан в идеално очертаните от луната неравни хълмове ииииииии....... пак ще ги види - древните българи, които в съсредоточен покой създават магията на областта на Старосел.


 

  image

 
image  



Гласувай:
16



1. baimomchil - Радвам се че си написала древните ...
08.08.2011 15:26
Радвам се че си написала древните българи, щото наистина са били такива. Иначе само един музикален съпровод на Меноар ми липсва на поста. :)
цитирай
2. virtu - Страхотно!
08.08.2011 15:28
Детайлно описание ! Не липсва нищо !
Децата са много сладки ! Поздрав!
цитирай
3. cchery - Детайлно описание ! Не липсва нищо ...
08.08.2011 15:42
virtu написа:
Детайлно описание ! Не липсва нищо !
Децата са много сладки ! Поздрав!

Благодаря! Наистина ще съм щастлива, ако съм предала усещанията си за тези кратки 24 часа.....

Поздрави
цитирай
4. cchery - Радвам се че си написала древните ...
08.08.2011 15:43
baimomchil написа:
Радвам се че си написала древните българи, щото наистина са били такива. Иначе само един музикален съпровод на Меноар ми липсва на поста. :)

Ами "древните българи" съм го използвала заради тебе :))))) Коя точно песен на Меноар ти звучи като четеш постинга?!? Аз много ги харесвам, обаче докато пишех ииии не ги чувах като че ли.....
цитирай
5. baimomchil - E тази много ясно:
08.08.2011 15:53
http://www.youtube.com/watch?v=P2q5kidXHuo

По тия земи са живели български царе - виното открай време символизира кръвта, пък и те са си правили винце там горе на храма. Гробниците са им там. :)
цитирай
6. cchery - http://www. youtube. com/watc...
08.08.2011 16:19
baimomchil написа:
http://www.youtube.com/watch?v=P2q5kidXHuo

По тия земи са живели български царе - виното открай време символизира кръвта, пък и те са си правили винце там горе на храма. Гробниците са им там. :)

Хм...... друго ми е усещането за този постинг, ама още не съм му намерила музикалното изражение.....
цитирай
7. priqtel12 - Ех, че красиво си описала всичко!
08.08.2011 17:07
Чак ми се прииска да съм там! Наистина изглежда, че мястото олицетворява минало, настояще и бъдеще в една уникална хармоничност!
Благодаря ти за удоволствието да се потопя в това българско кътче!
цитирай
8. cchery - Чак ми се прииска да съм там! Наис...
08.08.2011 17:23
priqtel12 написа:
Чак ми се прииска да съм там! Наистина изглежда, че мястото олицетворява минало, настояще и бъдеще в една уникална хармоничност!
Благодаря ти за удоволствието да се потопя в това българско кътче!

Благодаря за мнението......... вярвай ми, наистина е така..... :)
цитирай
9. injir - Zemyata ni e hubava!
08.08.2011 19:45
Zemyata ni e hubava!
цитирай
10. baimomchil - Ziezi ex quo Vulgares!
09.08.2011 09:27
Зиези е син на Сим и внук на Ной.
цитирай
11. cchery - Zemyata ni e hubava! Земята - ДА! ...
09.08.2011 10:07
injir написа:
Zemyata ni e hubava!

Земята - ДА! Стопаните й са калпави.....
цитирай
12. baimomchil - Не само на Земята, а и на кучетата.
09.08.2011 10:09
Не само на Земята, а и на кучетата.
цитирай
13. demonwind - 11. cchery
10.08.2011 08:06
Обичам родината, мразя държавата... Затова от три години съм в Белгия - за да видя как една калпава земя се стопанисва от добри стопани...

Поздрави!

P.S. А ако видиш постингите ми за морето в Испания миналата година, ще се върнеш в годините на Синьо лято и чистото ни Черноморие... загубено май завинаги, уви...
цитирай
14. cchery - Обичам родината, мразя държавата. ...
10.08.2011 11:08
demonwind написа:
Обичам родината, мразя държавата... Затова от три години съм в Белгия - за да видя как една калпава земя се стопанисва от добри стопани...

Поздрави!

P.S. А ако видиш постингите ми за морето в Испания миналата година, ще се върнеш в годините на Синьо лято и чистото ни Черноморие... загубено май завинаги, уви...

Eeeeeeee, няма начин да не ги разгледам тогава! :))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5024537
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3537
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930