Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2015 18:28 - Залезът над ILIOVASILEMA и Йонийска нежност
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 6571 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ден 3 и 4

Денят започва, събуден от ласките на подранилото слънце. Нежно, но обещаващо горещи прегръдки за малко по-късно:

image
image

Тичам по крайбрежната алея и синята тепсия на Йонка ме кара да забравя надупчените ми от ситните камъчета пети. Морето е така спокойно, така равно и толкова велико в утренното си мълчание и покой, че мога само да съжалявам за банския, който остана в апартамента ни..... Мирише на бор, влагата просмуква през кожата, ставам лека и нищо не може да ме спре по пътя напред......

Така започна днешният ми ден, но помните ли какво исках да ви разкажа от вчерашния?! image Да, исках да довърша един диалог, който се проведе между мен и сервитьора от плажния бар, където правихме плажа си в ден 3:

- Excuse me, how much does it cost to use sunchairs and an umbrella?
- Oh, it"s free...........
 - Aha, ok. But we should probably order somethink to drink or eat?!?!
- No, you shouldn"t.....


За всички, които почиват в Гърция през лятото едва ли преразказвам нещо ново. Отдавна известен факт е, че техните плажове са едва ли не пусти. Освен, че са и огромни като пространство....... и брой! Няма я просташката истерия на малцина самозабравили се "концесионери", които са решили да "доят кравата" от ненките на балъците-туристи по българското Черноморие. Не ми се обиждайте, мили хора, но..... за мен е чиста проба лудост да спонсорирате бивши борци, плащайки им солидни суми за шезлонги и чадъри... и после да треперите дали няма да ви кажат, че сте платили за еди си колко часа и че трябва да освободите местата си...... като междувременно главата ви е бръмнала от лудницата наоколо, флагът най-вероятно е зелен само в мечтите ви и къпането, плуването и почивката ви в България ви излизат златни...... и при все това за вас Гърция остава като по-скъпата почивка. Уви, онези, за които в България имаме не вицове, а цели легенди, които за нас са пословични с мързела и НЕнаходчивостта си, и пак същите тези гърци,  които сега са в криза, са милиарди години по-напред в решенията си по отношение комфорта на туриста...... Дори и в ресторант няма да ви чакат за бакшиш..... но пък ще ви се поклонят, ако оставите такъв.

Но да ги оставим гърците да си лафят с Меркел, а ние да погледнем към плажовете им, които обикаляме. Вчера бяхме северно от селото, в което сме отседнали - Митикас. Днес скокнахме малко по на юг. Накъдето и да погледнете, плажната ивица е красива, полу-пуста, а водата мамещо тюркоазена:

image
image

Просто няма начин да не се потопиш във вълните, разлюлели се като сладко от ягоди...... Да, не знам защо.... но морските вълни - тези мъничките, винаги са ми приличали на люлещ се конфитюрimage:


image
image
 
На море като на море! Всеки с приоритетите си.....

image
image
image

На плажа никога не можеш да скучаеш. А ако случайно това се случи, можеш да разчиташ на читава муза, която ще те осени за нещо таковаimage:

image А може и просто да се разходите по плажа и да попаднете на находки, за които дълго да се чудите какво точно са:

image

Тзи  синьо-зелени "мини-тикви" си стояха мирно и кротко на плиткото.... подредени в нестройни групи... чудим се дали не са скелети на умрели морски таралежи?!?
image
image
image
  Разбира се, на всеки му писва да гледа скелети (евентуално) от морски тарТалежи. А на онези, които са пропадали с крака върху колония от такива, направо им става болно.... image от спомена за изтръпващата болка и острите връхчета, които нямат махане...... И тогава става време да се насладим на типично морски гледки:
image
image
image
image
image
image   Някакси отвътре ми идва.... и да си го кажа - асоциацията ми с последната снимка е много близо до "Тримата от запаса"...image....... благодарение на които обаче, цели 3 семейства имат възможността да се "загубят" нейде по бреговете на Йонка-гъркинята... включително и пишещата това.

Приключваме за днес... време е да ходим на следобено-вечерен плаж, а и трябва да помогна за вечерята...... макар да ме мързи неистово за последното.... Виж плажа.... там нямам спирачка, ама и той ми е под носа буквално. Но все пак.... за снимка (снимки) на този постинг определям снощната ни .......... вечеря (прясно уловена) - кефало:
image
image  
След като кефало загуби живота си, за да благоденстваме ние, е редно да му отдадем почит.... обръщаме глави на запад и смирено мълчим пред величието, което само ПРИРОДАТА притежава - магнетично, притегателно, внушително:
    image
image
image
image
image






Гласувай:
4



1. martito - Прекрасност, магия и разкош!. . . И ...
17.07.2015 22:38
Прекрасност, магия и разкош!... И този залез, така мамещ, така притеглящ към себе си....
Така и не намерих време да се потопя в морето рано сутрин, когато е спокойно като конфитюр от ягоди :)) Най-вероятно, за да има за какво да се върна там, но... дотогава - поплувайте всички в спокойните води и заради мен :) По много :)) Моля :)
И един въпрос - кой е автор на рисунката върху пясъка? :)
цитирай
2. baimomchil - И един въпрос - кой е автор на ри...
18.07.2015 00:00
martito написа:

И един въпрос - кой е автор на рисунката върху пясъка? :)


Автора е неизвестен, но русинката наистина беше много добра.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5008344
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031