Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2013 14:48 - Образование НАсляпо - май наистина "Дядо Йоцо гледа".....
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 3912 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 04.10.2013 21:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Дядо Йоцо гледа"..... истина ви казвам - виждал е старецът. Той, слепият, е съзирал всред безбродната тъма на зениците си онуй, що хиляди зрящи вече няма да сетят. Начевам постинг - тотално неромантичен и порядъчно критичен, но най-вече крайно необходим на мен самата, защото нищо не мога да променя....... когато съм сама в действията си.

Изтича и третата седмица от началото на учебната година. Както се изнизва и търпението на наивната ми надежда, че някога някъде децата ми ще получат възможност да заобичат училището, да получат естествено образование. Те, милите, са далеч от всеобхватността на понятието ОБРАЗОВАНИЕ. И слава Богу! Така я разтеглихме тази думичка, че от институцята, която описва, остана само мърлява циганка с посредствен речник и афинитет към кръшкане от отговорност. Щях да напиша, че се чудя откъде да започна, ама какво ли има за чудене. Където и да подхвана, все ще стигна до нелицеприятния извод, че всичко, което се прави за децата ни, не изхожда от техните потребности!

Така стоят нещата и в образователната ни система. За мен тя е гузната съвест на шайка възрастни, които си изкарват заплатите......  Даже не мога и да предположа плод на каква нечувана умствена дейност с "параф" МОН е одобреното учебно съдържание но писане и математика за първи клас. Така щото преди материала, чрез който децата ще се запознаят с наименованията на българските букви, те трябва правят звуков разбор на думички!!! Накарайте вашето 6-7 годишно дете (това е възрастта за първи клас) да ви каже колко звука чува в думата "ДЪРВО".... Нищо че преди това не сте му дефинирали понятието "звук"... що му е на детето да ги знае тези обяснения! В главата ми нахлува едно такова сравнение - да отидеш до вецето, ама  преди това вече да си се насрал в гащите..... И не ме прощавайте за тази реплика - подозирам, че в МОН масово носят памперси, щото така са се наакали от специалисти и разбирачи, че ми мирише всеки ден, в който отворя учебниците на децата (синът ми е в 5-и клас).

Дали да споделя и за уравненията, които първолаците решават?!?
       
1+2 ? 3

На мястото на червената въпросителна трябва да се сложи правилния знак - по-голямо, по-малко или равно! И да не си помислите, че има втори ред, за да се извърши действието събиране вляво! Нееееееееее, децата в първи клас ги смятат тези неща на ум, на сън, на яве и въобще - направо сме ги родили с тези знания!

Според нашата образователна система - още в края на първи клас учениците извършват събиране  и изваждане с числата до 100. Във втори клас вече си бият шамарчета с таблицата за умножение. Трети клас им въвеждаме милионите. Четвърти - уравнение с едно неизвестно. А в 12-и клас неизвестните нарастват в прогресия. Ама неизвестните от материала дотук. Можем още да ги наречем - бели петна в кишави мозъци - мозъците на нашите деца, които са смятани за кибер-поколение, ала не са! Те просто искат да играят! Но ние нямаме време за това - трябва да учат. Да прекрават по 8-9 часа в училище, "учейки" и измествайки фокуса на ежедневието им към едно опорочено състезание, наречено "НАДПРЕВАРАТА ЗА СМГ и т.н. "елитни" гимназии".....

Пак в първи клас децата трябва да изберат евентуално и СИП по, забележете IT image- как, бе, нали са в матрицата...... и западен език. Що да не?! Тъкмо за 3 седмици са овладяли фонемите в българския и е време да се поддадем на модата... Или пък на системата, която от втори клас въвежда задължителния английски език, а от пети - втори чужд език! Кеееееееееф, невероятен! Нищо, че пишем "жираВ", "чеСно" (без т), "сигОрно", а пълен и непълен член допълват знанията относно човешката полова система. Важното е да се изтупаме в гърдите и да кажем - българските ученици до 8-и клас овладяват 2 чужди езика imageimageimageimage.

И докато не съм забравила, да питам кого да поздравя за гениалната идея "Старогръцките митове и легенди" да се изучават в пети клас!!! Евала, машалах (нали ще учим и роден език вече), браво, аплодисменти и т.н.! Да ви кажа нещо: от време оно ми беше все тая кой с кой се е онождал от боговете. А сега, гледайки учебника на сина ми, направо ми се чинят на звезди от порнографията.... То се роили, роили..... тъкмо това им е най-важното на петокласниците в този момент - старогръцките богове и безкрайните легенди за тях!  И после не било четяло днешното поколение.... За да четеш, за да ти е наистина приятно, трябва да ти е интересно. Трябва онова, което ти се подава като задължителна литература да те докосне, да е близко до представите, мечтите и желанията ти. Да те пренася в нови светове, а не да създава непревземаеми крепости от ненужни знания, които забравяш още преди да си почнал да ги четеш...

Ще ми се да попитам кому беше нужно учебния материал да се сваля толкова много?!? Какъв ни е проблемът на нас, поколението на 70-те, които учихме Старогръцките легенди в 8-и клас?! И след всяка научена буквичка от българската азбука имахме по 1 час упражнение за нея!?! Дори имахме часове по краснопис?! Колко от нас овладяха руския, който почваше от 3-ти клас и могат да се похвалят, че го говорят перфектно....... или по-скоро беше невероятен трън, който боцкаше петите ни, когато оценката от него разваляше годишния успех?!

Мисля си тези дни нещо.... то даже се оформи и като предложение:

  Нека всички акушерки от неонатологиите минат курс по НУП и ПУП - начална и предучилищна подготовка!
 Нека!!! Нека образованието на децата ни почва още в първата минута след раждането. Вместо аспириране за "разгъване" на белия дроб, детето да бъде изпитвано на числата до 10, които трябва да е овладяло вътреутробно! И никакви такива - да ми се офлянкват бебетата да спят до четвъртия, петия час от раждането си! НЕ! В рамките на тези безценни първи часове на белия свят, те вече трябва да се учат да държат химикал едновременно с лява и дясна ръка!  А храненето на 3 часа (и без това СЗО го отрече) се забранява с държавен вестник! Само би губило ценното време за първите входни нива по ИТ и CAD/CAM-системи!

 При изписването от родилния дом сумата, която се дава на лекарския екип да зависи от оценката на контролните на новородените по роден, 5 чужди и 10 извънземни езика! Колкото по-зле се е справило бебето, с толкова повече пари трябва да го откупят родителите от лекарите! Представете си само - I have a dream - стая в неонатологично отделение, пълна с чинове и бебета по тях! Всички те на stand by да решат първия си троен интеграл!!! А акушерките, заменили шишетата с биберони с електронни показалки, пошляпват малките памперси ако някой се излигави и иска да се върне в кувьоза да му пуснат още малко кислород.

Така, с тази моя система, в първи клас децата ще учат математически анализ І, в четвърти "Заратустра" ще се плези на "Дядо Йоцо" и ще му вика "Ей, пенсия, отдавна не си актуален, че да те изучават децата!" В осми клас ще имаме бакалавъри. А в дванайсти - магистрите ще ни залеят с безпрецедентно знание и умения, от които ние, поколението на 70-те трябва да се пръснем от завист и да пукнем веднъж завинаги, че да спрем да пищим като истерични колко зле ни била образователната система!

Еееееееех, дядо Йоцо, ти който гледаше толкова много, не видя ли това, което идваше?!?
   
"Слепотата и умствената му незлобливост бяха запазили като с броня душата му от разочарованията на тъмните й страни, които разочарования изпитваме ние, окатите...
 

Честит слепец!"

Докарахме ли я до "Последната спирка"?!?!

       





Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5008611
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031