Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2012 11:10 - ЗА УЧИЛИЩА БЕЗ ТЮТЮН!
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 5872 Коментари: 7 Гласове:
6

Последна промяна: 10.10.2012 15:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Започна конкурсът „Проектът на нашия клас - за живот без тютюн 5"!!!  Да си призная в първия момент на прочит на това заглавие проявих засилен интерес! Защото не са тайна българските ученици-пушачи. И т.к. явно разговорите само в семейството (ако ги има) не са достатъчни, то наистина звучи правдоподобно подобни дискусии да се водят и в училище.

Продължих да чета с идеята да предложа на класната на сина ми (4-и клас) да се включи и нашият клас. И останах силно смутена от регламента на конкурса, както и според мен от неясните резултати от него. Какво имам предвид?!  Преди това да уточня, че могат да участват всички ученици от 1 до 12 клас като са разделени в три възрастови категории: 1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас.

Целите на тазгодишното юбилейно
(5 години от първия такъв конкурс!) издание  са:

Разработване и изпращане на проекти в областта на:

- превенция на тютюнопушене и/ или
- отказване от тютюнопушене и/ или
- превенция на пасивно тютюнопушене.


Първото, което моето десетгодишно дете няма да разбере, е думата превенция! Второто, което аз не вдявам е отказване от тютюнопушене особено когато се отнася до първолаците! Наречете ме наивна, но като цяло смятам, че първолаците по-скоро не пушат, отколкото обратното. Да, предполагам че това е таргетирано към учениците от основен и среден курс, обаче като погледна възрастовата категория 1-4 клас и ми става смешно. Толкова ли пък някой не се напъна да доразпише регламента на кОнкурса?!?

Средствата, които децата могат да използват за своите проекти:

Участниците могат да конкретизират дейностите си чрез: използване на изкуството, науката или спорта при отказа от тютюнопушенето;


тези средства трябва да са насочени в полза на:

- популяризиране на начини как да откажеш цигара, предложена от приятел;
- как да откажеш родител или учител от тютюнопушене;
- как да убедиш другите, че тютюневата индустрия манипулира и преднамерено убива хората, за да щ купуват продукцията;
- как да възпрепятстваш да се продават тютюн и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни лица, и др.

Простете ми за явния негативизъм, обаче това горното е обречено на ...... не провал! а просто на неосъществяване! Хубаво е наистина да се разговаря с децата по проблема с тютюнопушенето, но здравната ни система така се е компрометирала, че много хора не вярват във вредата от цигарите! А не вярват, защото са били принудени да повярват в много други неща, като например безплатното здравеопазване, когато си внасяш здравните осигуровки! Като хилядите вече случаи на нарочно поставени грешни диагнози с цел източване на пари от здравната каса! Като лашкащите се настроения сред средите на специалистите през последните поне 30-40 години в полза на един или друг вид начин на хранене, физическа активност и здравословен живот като цяло!

Как да откажеш родител или учител от тютюнопушене?!?
Извинявайте, обаче ...... моделът на тютюнопушенето е насаден в обществото ни именно от възрастните каквито се предполага, че са родителите и учителите!!!!! И докъде я докарахме, ако ще разчитаме на децата да променят моделите...... Не че е лошо! В никакъв случай - те наистина трябва да са борци, но боецът се изгражда и възпитава с течение на годините именно от моделите в заобикалящия го свят! Та затова си мисля, че..... подобни проекти би следвало да засягат моделите. 


Как  да убедиш другите, че тютюневата индустиря манипулира и преднамерено убива хората, за да й купуват продукцията?! - Убийствено просто! Аз съм убедена в това, ама вярвам и в друго - в подобна тенденция на фармацевтичната индустрия! И не е ли едно и също да спреш да финансираш тютюневия бранш като откажеш цигарите,  но за сметка на това да наливаш пари за лекарства за отказване от тютюнопушене!?!? И като проекция в един трети план министерски съвет да обсъжда проекти за подпомагане отглеждането на тютюн в Източните Родопи!!! Съжалявам, но няма как да вярам на този ученически конкурс докато нещата стоят така!


Как да възпрепятстваш да се продават тютюн и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни лица, и др.? - според мен не е въпросът във възпрепятстването, а в убеждението на малкия човек, че не трябва да пуши! Защото продавачите са възрастни хора и тях трудно можеш да ги промениш. Но малкият човек - той може да бъде "моделиран" все още! И вместо да го правим жандарм на учители, родители и продавачи, не е зле да се "възползваме" от чистотата му и СПРЕМ ДА ПУШИМ!

Пък парите за този кОнкурс и наградите да се използват за нови физкултурни салони и площадки за спорт!

И още идеи има - един ученик-непушач (как само звучи това словосъчетание!?!?! егати - учениците по презункция трябва да са непушачи!) да създаде фокус-група от свои съученици-пушачи, на които да стане ментор и да ги откаже от цигарите до края на срока на проекта!!!! Това е идиотия - егати..... гадно ми е само като чета за ученици-пушачи.... и аз съм бивша такава...... но това е друга тема.

Какво трябва да се случи в края на проекта?

1. 100% от участниците в конкурса да не пушат в края на проекта.
2. Оригиналност и творчество при избора на подход за ограничаване на тютюнопушенето сред младите хора.
3. Устойчивост на резултатите от изпълнените дейности.
4. Позитивност на методите и дейностите, чрез които е реализиран проекта.
5. Численост на обхванатите в проекта целеви групи.
6. Съпоставимост между планираните и реализираните дейности по проекта.
7. Отразяване дейностите на проекта и ефекта от него на ниво училище и медии.

Доколко точка 3 е успешно реализирана дотук от изминалите 4 такива проекта, информация дава статия, публикувана на днешния 10-и октомври:  Българските ученички са на второ място в Европа по тютюнопушене, а момчетата ни - на четвърто. Това показва европейско проучване, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова вчера. Става дума за тийнейджъри на 15 и 16 години, поясни тя.

Преценете сами дали на става въпрос за едни пари, които ще се преместят от една банкова сметка в друга!!!



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. baimomchil - Каква простотия
10.10.2012 13:14
що за малоумщина. Тази програма може да таргетира само гимназистите след 8 клас, не че няма и по малки деца пушещи, но ... 1-4 клас - алоооо някой пак е проспал урока.
цитирай
2. apostapostoloff - Остави ти тютюна!
10.10.2012 14:56
Крайно време е да се легализират и марихуаната, и кокаинът! Като в Уругвай.
цитирай
3. cchery - Крайно време е да се легализират и ...
10.10.2012 15:05
apostapostoloff написа:
Крайно време е да се легализират и марихуаната, и кокаинът! Като в Уругвай.

И като е цъфнала и вързала Уругвай..... че като са се занизали едни икономически, търговски и социални успехи...... само пример да вземаме оттам! :))
цитирай
4. анонимен - Видя ли последните изследвания на ...
10.10.2012 19:11
Видя ли последните изследвания на ЕС където българските ученички-пушачки са на призовото първо място в цяла Европа.
цитирай
5. baimomchil - Видя ли последните изследвания на ...
10.10.2012 21:30
kushel написа:
Видя ли последните изследвания на ЕС където българските ученички-пушачки са на призовото първо място в цяла Европа.


Много ясно, че ще са на първо място, като комунягите толерирахте тютюнопушенето. По ваше време пак бяха номер 1, въобще вие комунистите сте виновни за тая ситуация, мустак лицемерен.
цитирай
6. анонимен - S
10.10.2012 22:06
Аз мисля, че вместо да ни занамават с глупости за забрани, превенции, отказвания и убеждавания, могат просто да изкоренят тютюна и да закрият цигарените фабрики. Така всичко ще се реши доста лесно и бързо.

Обаче щом като е позволено да гледаш тютюн и да произвеждаш цигари, няма логика да забраняваш пушенето, да организираш детски конкурси, да караш деца да убеждават учителите си и тем подобни абсолютни щуротии.
цитирай
7. cchery - Аз мисля, че вместо да ни занамават с ...
10.10.2012 23:25
анонимен написа:
Аз мисля, че вместо да ни занамават с глупости за забрани, превенции, отказвания и убеждавания, могат просто да изкоренят тютюна и да закрият цигарените фабрики. Така всичко ще се реши доста лесно и бързо.

Обаче щом като е позволено да гледаш тютюн и да произвеждаш цигари, няма логика да забраняваш пушенето, да организираш детски конкурси, да караш деца да убеждават учителите си и тем подобни абсолютни щуротии.

Да ти кажа честно това е и моето мнение. Напълно съм съгласна.

Иначе само се отчита дейност по училищни програми, конкурси и тъпотии........
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5020144
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3537
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930