Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2010 12:50 - Моят октомврийски Париж - ІІ-ра част (за Лувъра, Мона Лиза и още нещо)
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 23844 Коментари: 49 Гласове:
13

Последна промяна: 12.10.2010 12:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Париж през октомври, моите очи и фотоапарата ми - част І-ва

Голям късмет е, че на 3-я ден от престоя ни в Париж, времето най-сетне се оправи и арката пред Лувъра ни посреща така: 
    image

Наистина е красива композиция, особено на фона на синьото небе - имаш чувствто, че тази колесница се движи по него!
 
Самият Лувър обаче изглежда мизерно - почернял, с покриви, по които личат всички дъждове от последните 50 години, фасада, за която само можеш да предполагаш, че е била внушителна и красива.

image
image image
Кристалната пирамида къде в центъра му къде не определено не се връзва на нищо и с право си е търпяла критиките за построяването си. Имаш чувството, че летяща чиния е катастрофирала преди десетилетие точно в центъра на площада пред Лувъра и са я консервирали. Единственото, което показва тя е........ централния вход на галерията:

image

Ако трябва да направя сравнение с Лондон и Бъкингам, то входът към него все още изглежда нормално и като вход на дворец:

image

А самият Бъкингам е в пъти по-непретенциозен поне отпред от Лувъра, но изгележда много спретнат и чист:
 
image
Паметникът пред него подобно на арката пред Лувъра изглежда прекрасно на фона на синьото небе!!!
 
image
Сейнт Джеймс парк пък дори и в ранната пролет е нацъфтял:
 
image
 
А към него те водят добре асвалтирати пътища (не пясък както е в Тюйлери!):
image

Обаче повествованието тук е за Париж и да се върнем там. Та човек, решил да влезе в Лувъра няма начин да не го направи. Изчаква немного голяма опашка:
 
image
Намърдва се под пирамидата:

image
поглежда надолу към фоайето:
 
image  
и слиза по витата стълба към него. Там срещу 9.50 в евро получава правото да разгледа постоянните изложби на двореца. За времените би следвало да си плати допълнително. Обясняват му на няколко езика (тук вече француците проговарят доста добре английски), че не бива да говорите по телефона си, не бива да викате, децата не бива да тичат и да пипат картините. Слава богу, че поне снимането е разрешено, естествено без светкавица - не бива да се увреждат картините. Всичко е разбираемо дотук - това е световно културно наследство - зали със старогръцки скулптури, с ислямско изкуство, с фламандско, холандско, египетско, антично и т.н........... НО ЗАЩО СЛЕД КАТО Е СЪБРАН ЦВЕТА НА СЪЗДАДЕНОТО ОТ ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, ТО НАДПИСИТЕ СА САМО И ЕДИНСТВЕНО НА ФРЕНСКИ ЕЗИК?!?!?!?!?! Да, има едни такива ракли, в които има по 1 лист обяснение на това, което дадената зала излага и на други езици, но когато говорим за зала от по 700 метра, мисля, че е недостатъчно. И можеха да си направят труда на сложат надписи под всяка картина поне на още 2 световни езика. Ясно, че се намираме във Франция, но Лувърът излага СВЕТОВНО изкуство!!!!!!! И със сигурност турстите от чужбина, които влизат в  него са много повече от французите..........

Това, че не разбирам много от изкуство няма смисъл да го пиша. Очевидно е. Повечето неща, които снимах са орнаментите, които красят дворцовите зали, колони, тавани и ъгли - наистина изящни:

image
image
image
image
image
image

И така, разхождайки се в крилото Денон на Лувъра, неусетно наближаваме входа към зала №5, където влизайки виждаме следната гледка:
 
image
Огромна тълпа стои на едно място и разглежда............ пощенска марка.imageimageimageimageimageimageimageimage Пощенската марка всъщност е самата:

image image image
Някои може да ме обвинят в цинизъм и селщина, но за мен най-известното произведение от колекцията на Лувъра е една малка и тъмна картина. Срещу която има изключително с внушението си, с цветовете си и композицията си платно:

image
 
Не разчетох как се казва, не видях и автора му и определено загубих желание да търся информация. Очакванията ми отдавна се бяха разминали с действителността. Залата на Медичите, рисувани от Рубенс беше впечатляваща - огромни платна с изключително светли багри, изобразяващи хората по тях в някакво движение или състояние - но толкова добре изрисувани, че няма начин да не се загледаш и да се попиташ наистина ли тези хора са изглеждали така; наистина ли са имали такива занимания и какви всъщност са били?!

Тази картина на Давид:

image

ме впечатли с ....... със........... ъъъъ....... ами ще си го кажа де..... мъжкия задник вдясно image. Не съм чела нещо много за Давид, но старанието, с което е изваял тези мъжки форми ми се струва, че не е просто творчески талант, а нещо повече, да речем........ афинитет към мъжеimage. Определено е имал вкус.image Всъщност картините с голи мъжки и женски тела бяха обект на най-голям интерес от тълпата.....

Какво друго мога да кажа за картините в Лувъра - ами стигнахме до извода, че хората едно време са се занимавали основно с ........ оргии. Картините го показваха завоалирано, но в повечето случаи съвсем ясно. Полуголи или напълно голи жени, които са в прегръдките на мъже и определено не си говорят. Всички символи - на свободата, на революцията, изобразени с лицата и телата на жени бяха с разголени гърди. До една. Направи ми впечатление едно платно на Рубенс от залата на Медичите, където 5 жени бяха в една лодка и гребяха - отново с голи гърди....... Портретите на жените..... или бяха някакви грозни и облечени като батмани аристократки или незнайни, но красиви и с голи гърди красавици. Явно липсата на интернет през средновековието и Ренесанса и породилата се от тази липса скука са били компенсирани с оргии!!!!!image И ако трябва да съм сериозна, то си зададох въпроса още там, на място в Лувъра - как така се е стигнало дотам, че голото човешко тяло в последствие е станало табу и обект на срам?!?! Та то е толкова красиво, особено в тази картина:


image
Отиваме в крило Ришельо, където искахме да видим фламандска живопис както и апартамента на Наполеон ІІІ. Е, видяхме ги. Особено апартамента - такава разточителност:

image
image

комбинирана с много прах по полюлеите и колоните ми дойде в повече. Но въпреки това си заслужаваше да се види.

image image
image

Докато Наполеон ІІІ се е развличал и са му изнасяли концерти в тази стая:

image
някъде в средна Англия, в замъка Уорчестър са си устройвали такива матинета:

image image

Тук, в този апартамент наистина всичко блестеше:

image image
image
image

А голямата трапезария по-долу би могла да изхрани една ромска фамилия...... да им се чуди човек на французите защо им пречат толковаimage.

image
Е, някъде, както в споменатия вече Уорчестър лично кралицата ще ви прави компания докато вечерята в подобна трапезария:

image
Но това са подробности!image В крайна сметка рогът на изобилието:

image
се беше изсипал на това място:

image image
Зимната градин(КА)image на Наполеон:
 
image
Трончето му малко ми скромнееше на фона на останалото
разточителство:

image
Явно не е прекарвал много време на него.

Навън времето беше прекрасно, а и гледката към Тюйлери беше красива:

image
Ние - безкрайно уморени от дългите коридори на галерията решаваме да си ходим. И за малко да пропуснем култовото за всички фенове на Дан Браун място - гроба на розата:

image image image
Навън сме и искаме неистово да полегнем. Възможност такава има, т.к. половин Париж беше опнал краци направо върху моравите на Тюйлери.

image
И ние така - с виенска кифла и чашка кафе отморяваме и си коментираме видяното. Венера Милоска не си направих труда да я снимам - отвратих се от масовостта, която владееше всичи коридори и зали на Лувъра - някакси най-красивите картини и скулптури оставаха много в сянката на по-известните си "събратя" и машиналността, с която японските туристи снимаха всичко по-известно ме отблъсна. Красотата със сигурност е в невидимото.

Кратката почивка на тревите на Тюйлери (истински кратка) бе последвата от возене в метрото, което ни закара до Нотр Дам. Преди него впечатление прави изключителния хотел Дювил - много красива сграда погледната както отзад, така и отпред. Фонтаните на площада пред нея бяха разположени симетрично от двата края:

image

Нотр Дам е мръсна! Особено от страната на улицата, която минава покрай нея. Чак е черна от мръсотия. Фасадите й и въобще стените й са богато украсени с всевъзможни скулптурни елементи, торсове на кучета, а може би друго животно със свирепо отворени усти излизаха точно от тази стена, за която писах че е черна и мръсна и впечатлението за насаждане на страх и направо на страхопочитание въобще не беше измамно:
image

Ако катедралата беше поддржана, това щеше да е сграда с изключителна красота!!!!! При все това, тя пак впечатлява:
image
image
image
image
image

Дори и в гръб:

image

и в профил:

image
Снимането със светкавица вътре в катедралата е забранено, затова единствено витражите са излезли долу-горе добре на снимките:

image
image
image
image
image
image

Дълги "коридори", с много колони, богато украсени в горната си част, изящни сводове с множество форми, които определено раздвижват таваните. Строгост, която на моменти плаши....
image
image

Имаше (или поне ние видяхме) 2 органа, които със сигурност ще те накарат да се почувстваш божествено ако засвирят. Ние не успяхме да изчакаме до месата и поехме към следващото място, което си бяхме намислили да видим, а имено:
 
image

ДОМА НА ИНВАЛИДИТЕ (ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ)
 
Тази гледка се открива от една "пресечка" на Шанз-Елизе. Още преди да я стигнеш погледът ти бива "отнесен" от 2 красиви сгради, разположени съвсем в началото и симетрично от двете страни на въпросната "пресечка". Това са музеи на изящните изкуства:

image image
Подминаваме ги без да имаме физическа възможност да ги разгледаме ги и все повече се доближаваме до красив мост над Сена

image
с блестящи колони и скулптури:

image
тук, на този мост, всеки детайл е пипнат, правен е първо сам за себе си и после като част от общата композиция. Всичко е така добре подредено и свързващо се едно с друго, че през цялото време виждах кралската колесница и процесията след нея да минава по този мостimage.

image image

Вече сме на една улица разстояние до дома на ивналидите - сградата изглежда много красива и внушителна отдалеч:
image
 
Но приближиш ли се това усещане се заменя с действителността. А тя е - очуркани от дъжд покриви, овехтели фасади и прорастнали декоративни храсти, които някога са оформяли красива градина:
image

Дворът те посреща с огромен площад, около който са наредени множество топове с цвят на бордолезов разтвор:

image
Не разбрахме дали нарочно са боядисани така или патината просто не е махана отдавна. Желаещите да посетят този музей не са много и най-сетне на спокойствие можем да разгледаме. Този площад може би някога е строявал армии върху себе си. А може и да е бил място за разходка на осакатени от войните на Наполеон войници. Изглежда тържествено и поне на мен ми напомни площада пред св. Петър във Ватикана. Влизаме в църквата към музея:

image
Тук дъхът ми спира за първи път истински!!!!
Изключително красиво е, светло и бяло място, в което звучи прекрасна музика. Не ми се разхожда. Искам просто да седна на една от скамейките, да се освободя от всички мисли и да слушам и съзерцавам. Но времето е малко и престоят ни в Париж се измерва само в още 24 часа, т.е. трябва да продължим отвъд тази стъклена преграда:

 
image


А отвъд тя изглежда така:

image
 
Този "параклис" води до гробницата на Наполеон. Пътят надолу към нея

image

се пази от двама черни мъже:

image

а самият той - Наполеон почива в огромен саркофаг:

image

разположен в центъра на кръгла зала. Около него има статуи, а зад тях е коридора, по който вървят туристите. Поне на 2 места (може и да има повече, но не помня вече) от коридора се отварят ниши, в които има статуи на известни французи - тази долу мисля, че беше на кардинал:
 
image

 
Там, ниско долу "в краката" на Наполеон си мисля колко измамни са понятията "голям" и "малък". Един малък на ръст човек какъвто е бил Напоелон почива в огромен саркофаг. И това е само чисто физическото измерение на неговата "големина". Останалото са делата му в името на Родината заради които той е заслужил да бъде голям. Да бъде така почитан и под него
 
image
 
над него:
image
 

да грее слънце!!!!! Той, "малкият" е заслужил правото да е между небето и земята завинаги. Ние ще го заслужим ли или ще робуваме на инерцията на малкото.............

Влязохме само в едната от изложбените зали - просто нямахме сили за повече. И без това отдавна бяхме подобрили рекорда за пешеходен туризъм. В залата с рицариските доспехи имаше мноооооооооооооооооооого тенекия image. Даже имаше и резервни части:

image
image image

Имаше ризници и на английски крале, както различните размери ризници на Луи 13-ти (май този Луи беше) от дете та чак до зряла възраст.

Когато го докарахме до залата с мускетите онемях! През цялото време търсех отговор на въпроса как е било възможно да стреляш с пушка дълга около 3 метра:

image

Явно обаче е възможно щом въобще съществуват.

Излизаме от дома на инвалида ииииииии вече не сме същите. Уморени до смърт, с множествно впечатления, които няма как да смелим, заставаме на моста на Сена и гледаме многобройните корабчета, които я порят:

image

Мислено съм и в Лондон, където Темза е раздирана от същите такива корабчета. Приликата, надявам се, ще се съгласите е огромна:
 
image
или пък няма прилика image:

image
английския парламент:

image
 
 Дааааааа, време за едно обобщение. Париж, такъв какъвто беше в представите ми не видях. Париж, такъв какъвто Дан Браун го беше описал - също не видях. Много хора хулят Браун, но мисля, че той описва френската столица с респект. Париж от филмите също не видях. От другата страна са забележителностите, които не успяхме да стигнем - Бастилията, Операта, кметството, музеят Д`Орсе, музеят на текстила и модата, на оранжериите, Версай, разбира се........... и знам, че когато се върна и видя и тях ще приема Париж по друг начин. Знам, че бих могла да живея в този град. Нещо, което не мога да кажа за Лондон, въпреки, че според мен Лондон е градът, който повече си заслужава да се види. Но Париж е много по-земен, по-непретенциозен и по-стоплящ. Хората тук като че ли се поглеждат когато се разминават. В Лондон просто те подминаватimage.

Парижани - огромна смесица от чернокожо население, араби, дръпноочковци иииииии много малко кореняци. Много честа гледка беше негърка, която бута количка с едно русо и бяло ангелче в нея и друго, което подтичва наоколо. Навсякъде почти, където има обслужване - ресторанти, заведения за бърза закуска, гишета по гари, рецепции, кафенета работят негри. А в Лувъра са поне 95% от персонала, който отговаря за галериите. Английският език очаквано е недолюбван и всеки пък, когато питах "Do you speak English?" срещах явна неприязън. Дажеее, хм - случи се така, че си забравих зарядното на батерията на фотото, а тя - батерията падна наполовина още първия ден. Реших, че ще мога да си намеря зарядно на поносима сума. Когато най-сетне намерих заветното зарядно за точно този модел батерия и младежът-арабин ми изтреля в очите цената й - 44 Е, сигурно трябва да съм зяпнала ужасено. Благодарих и казах, че не мога да дам такава сума, за нещо, което имам и просто съм забравила вкъщи. Тогава младежът съвсем по балкански маниер ме прати вкъщи да си взема зарядното, демек тегли ми една майна! Но забележете каза ми да си ходя в USA и да си го вземаimage. Защо реши, че съм американка и до днес е загадка. Но още тогава, на 2-я ден заподозрях, че английският език и всички, идващи от англоговорящи страни (щатите, Англия примерно) не са тачени във Франция. Но пък френски не владея и вече със сигурност не бих учила.

Париж е прекрасно уреден откъм транспорт. Не само това - има и прекрасни и достъпни дори на неговорящите никакъв чужд език освен родния си език турист карти, които ти казват къде можеш да идеш и с какво да го направиш. Карти на метрото, на бързите влакчета и на рейсовете се раздават по ЖП гарите, в станциите на метрата и в туристическите будки из целия град. Всички спирки са добре и ясно обозначени; маршрутите на различните линии са в различни цветове и лесно се забелязва къде трябва да се прехвърлиш или пък просто да слезеш. Станциите на метрата са оборудвани с табели, които те водят безпогрешно на правилния изход или вход към съответната линия. Пак там, на самия вход можеш да видиш към коя посока води твоето метро, колко спирки има до последната и на коя можеш да се прикачиш я на бързо влакче, я пак на метро. Табелите вътре в самите влакчета също са изключитено подробни и трябва да искаш да се объркаш, за да го направиш. Има 1-о, 2~, 3~ и 5~дневни билети за целия обществен транспорт на Париж - метро, транзитно метро, бързи влакчета и автобуси, които ти спестяват страшно много пари. Има такива и за музеите, но ще ви се понравят ако за 5 дни успеете да обходите и разгледате 60 музеяimage. Има и винени обиколки с дегустация, както и обиколки на забележителности с корабче по Сена, намаления за посещение в Дисниленд, във Версай, някъде в Прованс и Шампан...... Абе около половин година и едни 100 000 евра ще са ви достатъчни да се насладите на Франция. Даже могат и да не ви стигнат, ако всяка сутрин си пиете парижкото кафе за по 2.50 Е, а вечеряте порция спагети за 11.50 Е + голяма бира за 9.80 Еimage. Но пък вие няма да се излагате с някакви си спагети и бира, ами ще си поръчате оригинална френска кухня и изискано 100 годишно виноimage, защото сте готови лесно да се разделите с една десета от тези 100 000 Е, за които говорих и да не ви считат за селяни. Суетаааааааа...

На връщане, на височина 10 000 метра от морското равнище и сигурно 3-4000 от Алпите:

image

ще си мислите как всичко е излишно ако само в един момент нещо със самолета ви излезе извън строя. Но пък ако сте оставили нещо добро, нещо красиво след себе си, то Алпите ще строят острите си върхове като войници:

image
image

ще ви подмамят с пухкавите си облаци:

image

и ще ви поднесат своите поздрави!

ДАЛИ СИ ЗАСЛУЖАВА ДА ПОСЕТИТЕ ПАРИЖ ЛИ?!?!
ДА! ДА! ДА!


Тагове:   париж,   ІІ-ра,


Гласувай:
13



1. baimomchil - Хахахах
12.10.2010 13:04
очаквам нови масови самоубийства на анонимни стериотипи и коне с капаци ;)
цитирай
2. cchery - очаквам нови масови самоубийства ...
12.10.2010 13:18
baimomchil написа:
очаквам нови масови самоубийства на анонимни стериотипи и коне с капаци ;)

Аха..... и да видя дали ще се надскоча най-сетне - тръгнах от госпожа, през госпожица, до селянка и шопкиня от дефилето на Искър........ сега е момента да навляза в палеолита и да си запаля огъня в някоя пещера! :))))) И това само защото имам собствен поглед.......
цитирай
3. panazea - Толкова красота събрана на едно място !
12.10.2010 13:59
Не мога да ти опиша каква емоция! Прегръдка , момиче! Продължавай да ни водиш от пътешествие към пътешествие ! :))
цитирай
4. benra - първо
12.10.2010 14:04
да ти кажа,че си направила страхотни снимки и коментарите ти само засилват желанието ми да посетя Париж.
знаеш ли, аз като един отявлен франкофон(не ме питай защо, от малка харесвам френския език) все се чудя-защо аджеба целият свят трябва да знае английски като например-най много са испаноговорящите в света?
Между другота като ходя някъде винаги купувам един разговорник и научавам по няколко основни фрази на местния език.Забелязала съм,че когато се опиташ да им говориш не техния език хората стават далеч по-дружелюбни и са склонни да ти помогнат дори на английски
цитирай
5. cchery - Бен, много си права!
12.10.2010 14:14
Аз може и да написах, че не искам да науча френски, но истината беше следната: аз просто разбирах когато ми говореха на френски! Не знам как...... дали защото все пак знам английски, а и съм учила засилено немски 3 години. Дали защото просто имам афинитет въобще към езиците, но аз знаех КАКВО МИ ГОВОРЯТ КОГАТО МИ ГО КАЗВАХА НА ФРЕНСКИ. И ми беше странно дори. И вътрешно усещах, че няма да има никакъв проблем да го науча този език. И ако съм там, на място, това ще стане много бързо.

Сега се сещам за една много важна причина да се радвам на френския език - докато бяхме в Англия...... как да го кажа...... ами имах чувството, че никога не съм завършвала английска парелелка в гимназията. Буквално ми се приплака от английския, който използват имено англичаните. Винаги съм искала да отида на Острова точно заради английския език, а в един момент не ги разбирах. На английски говоря с нашите клиенти в цяла Европа и нямам никакви проблеми, но там в родината му......хм. Е, това се оправя и в един момент свикваш, но чувството, че много години са те учили на нещо, което не можеш реално да приложиш е гадно.
цитирай
6. cchery - Не мога да ти опиша каква емоция! ...
12.10.2010 14:16
panazea написа:
Не мога да ти опиша каква емоция! Прегръдка , момиче! Продължавай да ни водиш от пътешествие към пътешествие ! :))

Радвам се, че ти е харесала разходката! :)
цитирай
7. baimomchil - Benra
12.10.2010 14:49
много си права. Точно така си е. И на мен ми е кеф, когато чужденец се опитва да ме заговори на български.
цитирай
8. анонимен - латинка
12.10.2010 14:50
Страхотно ми хареса, написано с чувство за хумор, леко и в същото време показва наблюдателно око. Радвам се, че си се постарала да си обективна, а не си се нахвърлила с хвалби към Париж, щото тъй казват, Париж за туристи и Париж за другите. Една дружка живя там 6 м и познава Париж за другите, бая мръсен и неугледен бил.
цитирай
9. nicodima - Чери, оставям си постингите за събота и неделя, защото трябва да се изучават : )...
12.10.2010 15:10
Чудесни снимки, особено на нощния Париж от предишния постинг.
Поздрави!
цитирай
10. cchery - Страхотно ми хареса, написано с ...
12.10.2010 15:25
анонимен написа:
Страхотно ми хареса, написано с чувство за хумор, леко и в същото време показва наблюдателно око. Радвам се, че си се постарала да си обективна, а не си се нахвърлила с хвалби към Париж, щото тъй казват, Париж за туристи и Париж за другите. Една дружка живя там 6 м и познава Париж за другите, бая мръсен и неугледен бил.

Уф, благодаря за думите ти :). Наистина аз не обичам да се търкалям по наклонени плоскости и да се сливам ........
цитирай
11. baimomchil - Страхотно ми хареса, написано с ...
12.10.2010 15:32
анонимен написа:
Страхотно ми хареса, написано с чувство за хумор, леко и в същото време показва наблюдателно око. Радвам се, че си се постарала да си обективна, а не си се нахвърлила с хвалби към Париж, щото тъй казват, Париж за туристи и Париж за другите. Една дружка живя там 6 м и познава Париж за другите, бая мръсен и неугледен бил.


Аз като бях там останах изумен - имаше панелки. Тва беше най-малкото нещо, което очаквах да видя в Париж, ама на :)

Не оспорвам многото забелижителности. Определено ти трябва много време да обходиш всичко и пак се връщам на нашата столица и тоталната липса на нещо за гледане...
цитирай
12. cchery - Чудесни снимки, особено на нощния ...
12.10.2010 15:43
nicodima написа:
Чудесни снимки, особено на нощния Париж от предишния постинг.
Поздрави!

Ники, ако не бях си забравила зарядното за батерията на фотото, щях да направя още много такива снимки. Пестях всяко включване на машинката само за най-забележителните места, за да мога да снимам докрай. И накрая се получи такава гавра - батерията на фотото умря чак в България и то на 2-я ден от прибирането ни.
цитирай
13. kasnaprolet9999 - Много снимки, много нещо, голям ...
12.10.2010 16:16
Много снимки, много нещо, голям труд си му хвърлила, разказа са ти чудесен, става за пътеводител. Благодаря за разходката и инфото, беше ми страшно интересно, имаш блестящо чувство за хумор, който внася разнообразие в дългия маратон от снимки :)))
цитирай
14. baimomchil - А дали това, което си снимала е Мона ...
12.10.2010 16:34
А дали това, което си снимала е Мона Лиза - Амон Л'Иса ?

Ако приемем че 2012 ще става нещо и в Норвегия вече са складирали семената в бункери, дали не са складирали и Мона Лиза ?
цитирай
15. vihrogonche - Мерси за екскурзията до Париж :-)
12.10.2010 21:08
Впечатлена съм и съм съгласна с теб.
цитирай
16. nikatxc - :]]
12.10.2010 22:16
Разбира се,че си заслужава
Поздрави и снимките са уникални.
цитирай
17. анонимен - "Това, че не разбирам много от ...
12.10.2010 23:29
"Това, че не разбирам много от изкуство няма смисъл да го пиша."
Честно да кажа личи си и по начина, по който пишеш. Описанието например на "Инвалидите' е...чак чаровно с простоватостта си.
А пък това как са снимани ".. орнаментите, които красят дворцовите зали, колони, тавани и ъгли - наистина изящни" силно напомня на един момент от Илф и Петров - "живели са хората". За съжаление Лувър е пълен с туристи като теб. Нищо лично сигурно си наистина много приятен човек, но да си го беше спестила тоя Лувър, ако си влязла само 'за да си била там' и да снимаш таваните...
цитирай
18. анонимен - Подкрепям напълно 17. От самолет си ...
13.10.2010 06:05
Подкрепям напълно 17. От самолет си личи колко си посредствена/меко казано/. Чувал съм една мисъл,може да ти е от полза-глупави мисли хрумвали на всеки,но умните не ги казвали на глас!
цитирай
19. baimomchil - Айде
13.10.2010 09:56
масовите самоубийства на "изкуствоведи" започнаха.

Може да предложите на Саркози да направи входен тест за Лувара и да не се пускат такива лаици като Чери. :)
цитирай
20. cchery - Милите ми те интелигенти!
13.10.2010 11:19
Лувърът е пълен и с такива като вас...... чак му е писнало даже от разбирачи и повече се усмихва на приветливите японци.

Анонимен 18 и аз, въпреки простоватостта си, си имам любими мисли - една от тях е "Като кон с капаци". Хвалби за Лувъра и Париж можеш да срещнеш навсякъде. Виж, различната гледна точка е нещо уникално....... но пък ти няма как да я видиш докато си летиш на самолета и се взираш да търсиш посредственото....... И междудругото не е необходимо чак на самолет да се качваш за това търсене - бих ти предложила да погледнеш в огледало и ще видиш каквото ти трябва.
цитирай
21. crane - Много красиво!
13.10.2010 11:45
Много красиво! Бх там преди 2 години. В Лувъра почти всичко е уникално. Три пъти се връщах да гледам тази мръсна и безцветна картина на Мона Лиза. Просто ме привличаше. Поздрав за постинга, наистина е уловен духа на Париж! Там трябва да се иде и да се види. И после да се коментира....
цитирай
22. анонимен - И аз да кажа
13.10.2010 13:46
Коментар 20 е много различен от духа на написаното за Париж горе. Изведнъж от лекия, възпитан хумор се минава към "Я не ме закачайте, имам си мнение."
Не съм изкуствовед, нито самоубиец, но фото-репортажът звучи забавно и приятно само за хора, които или са били в Париж, само за да се разпишат, че са ходили там, или за такива, които само са чели за него, без да го видят. Не отричам, че Париж има безброй недостатъци, но имайки се предвид какъв образ са създали на града французите, трябва да се замислим как са успели, не можем ли да си привнесем малко опит и дали всъщност типично по български не се опитваме да намерим някоя кривица, само за да се порадваме, че "не са много напред тия французи, ей на."

С цялото ми уважение към пътешественическия дух, който имате, но не виждам нищо по-интересно в гледаната ви точка, която твърдите, че е уникална. Да, вярно е, че сте показали и хубаво, и лошо, но всичко е по повърхността и не особено задълбочено, а това в никакъв случай не е най-истинското или впечатляващо лице на столицата. Сега вероятно ще обявите и мен за посредствена, защото изказвам подобно мнение, но това е плурализмът. Считам, че впечатлението ви от Париж е като на 95% от туристите, писали за него, което го прави приятно, но пък от друга страна е излишно иронично. Пишете например за трите метра пушки, а не знаете защо били такива. За други неща казвате, че не ги разбирате, но не ви и интересуват. И тогава, съвсем логично, човек продобива усещането, че сте били там наистина, за да отчетете присъствие.

Не се сърдете, просто споделям впечатление. Желая ви много приятни пътешествия.
цитирай
23. cchery - Какво да се сърдя?
13.10.2010 14:52
Щом никой не отчете факта, че съм била в Париж едва 4 дни - написах на няколко пъти...... И за тези 4 дни някой от коментиращите очакват да им изиграя едва ли не на сцена "атмосферата на Париж". Ако същите тези хора, за които аз съм простовата бяха въобще вникнали, че всичко в тез 2 поста е събрано за има няма (а то и няма) 4 дни, може би биха харесали това, което съм написала. Но не - моята позиция е различна от общоутвърдената и затова е селска, провинциална и посредствена........

Пак толкова пъти писах, че си бях забравила зарядното за фотото....... определено съм пестила от снимки. Особено в Лувъра. И това, че снимах много повече как изглеждат залите и коридорите му е породено от няколко причини - всички до 1 се захласват от картините вътре. НО ЛУВЪРЪТ, ДОРИ И ЗА НЕРАЗБИРАЩИТЕ ОТ ИЗКУСТВО КАТО МЕНЕ, НЕ Е САМО КАРТИНИ - ТОЙ САМИЯТ Е ПРОИЗВЕДЕНИЕ НА ИЗКУСТВОТО. Картините на Лувъра бихте могли, а сте виждали къде ли не снимани, но колко пъти сте се замисляли и запитвали какво ли е вътре?!?! Трябваше ли и моя пост да е хвала за Мона Лиза и Венера Милоска?!? Щях ли да бъда изрядна по критериите на неизвестните интелигенти?!? Дори и отговърът да е ДА, то на мен това не ми харесва! Защото не искам да се вписвам в ничии критерии.......
цитирай
24. cchery - Що се отнася до това дали мнението ми е повърхностно или не
13.10.2010 15:02
това е субективно усещане на всеки. Лично аз съм стъпила здраво на краката си българка и като такава ми писна някой да се опитва да ми навира главата в калта само защото съм от Балканите и България. Винаги съм знаела, че на запад е по-добре, но не и толкова добре, колкото някой се опитва да го изкара. А сега и го видях. Не желая да се кланям на никакви авторитети, особено когато те нямат уважение към мен. А че нас, българите, не ни уважават си е факт. И докато продължаваме да се самоунижаваме и да се страхуваме да кажем истинското си мнение за някой авторитет никой няма да ни обърне внимание.

Да, не знам как са стреляли с дългите мускети, не съм сигурна защо толкова се харесва Мона Лиза, НО, извинете това ли са единствените ви критерии да харесате някой?!?! А дали сте се замислили, че знам неща, които вие не знаете? И че светът е шарен, красив и динамичен, защото вие знаете нещо за 3-метровите пушки, а аз - за друго нещо?

Аз също ви пожелавам да пътувате много, да не се сърдите на хора като мене, които не знаят това онова и от време на време да надничате зад завесата на общоприетото. Поздрави :).
цитирай
25. анонимен - Кхъм :)
13.10.2010 15:07
Аз съм номер 17. Наистина, коментар 20 е доста различен от самите постинги в блога. Какво има - не можете да носите на критика ли? Когато човек пише в публичното пространство би трябвало да е наясно, че излага своето мнение на оценката на околните и понякога тази оценка може и да не е съвсем благосклонна :).
И аз не виждам нещо особено уникално в гледната ви точка, която била 'различно мнение от хвалбите за Лувър'. Аз например намирам музея за лошо подреден, особено в 'италианското крило'. И знам че не съм единствен.
Описанията ви от Париж наистина извикват усмивка на лицето - да се ползват сградите около 5те кьошета, като отправна точка, когато се описва делото на барон Хаусман , а луксозните бутици по Витошка, като критерий за оценка на Шанз Елизе е ... наистина най-положително което мога да кажа за такава гледна точка е, че е чаровна с простоватостта си. Другият път, не би било лошо да се запознаете малко повече с културата на страната, която ви предстои да посетите. Тогава може би бихте видели и Инвалидите, като място на френската бойна слава (обърнахте ли внимание, в каква точно църква сте влезли да снимате там?"), а не като 'западнал замък с лоши покриви и странно боядисани топове вътре'. Може би щяхте да знаете, че краля не би могъл да мине по онзи лъскав мост, щото е строен в републикански времена (но пък първият камък е положен от Руския цар). Защо градът е планиран така и какъв е бил преди и други такива работи - да не изброявам повече.
Сама ще се учудите, колко повече неща, ще успеете 'да поемете' от едно посещение в такъв случай.
Въобще писаното от вас леко напомня по самоувереността си, за начина по който необразованият американски турист разказва за Европа. И той особено настоява "че си има мнение", следователно то е ценно и има еднаква тежест с мненията на другите. И той обикновено споменава Дан Браун, щом става дума за Лувър ;).
Останете си със здраве и наистина - много и все интересни и обогатяващи пътешествия за в бъдеще!
цитирай
26. анонимен - И да допълня нещо...
13.10.2010 15:22
..към горния си постинг. Странно е, че в защита на мнението си сте изтъкнала, че то е на 'здраво стъпил на земята представител на България и щом имам критично мнение, значи не се кланям на авторитети и не се самоуважавам".
Аз също се имам за здраво стъпил на земята българин. Не се самоунижавам и са ми казвали, че съм доста критичен като подход към нещата. Но и аз намирам позицията ви за посредствена (не бих употребил селска или провинциална) и то заради това, че е различна от общо приетото, ами защото показва липса на обща култура и малко по-широк мироглед и невъзможност да се вникне малко по-надълбоко в това, което се вижда и се описва. А това (а не малкото дни, които сте прекарали в Париж) прави мненията ви малко неадекватни за околните. Съжалявам.
цитирай
27. cchery - Няма защо да съжалявате, анонимен 26.
13.10.2010 15:42
Критика търпя, обиди - доста по-трудно. Пък те не липсваха и във вашите коментари. Ако сте прочели точно какво пише, а не какво сте очаквал да пише, то щеше да ви е ясно защо по онзи мост аз виждах кралска процесия..... не заради историята му, а защото е достатъчно красив, за да има такова нещо на него. Разликата е, че вие не се отлепяте от знанията (евентуално) си и държите всичко да е така, както сте го прочели. Много държите аз да нямам такива (знания) и всичко да е така както го пише в дебелите книги. Вдигнете поглед, забравете прочетеното и Ви гарантирам, че ще видите кралската процесия..... Седнете в църквата в дома на ивалидите и забравете, че се намира на място, на което се излагат успехите на френската войска и ще разберете защо имено тя ми хареса най-много..... Просто забравете, че сте много интелигентен, излезте от тази униформа за да видите невидимото...... Пък после ще си мерим...... каквото има :)). И аз Ви пожелавам пътешествия отвъд знанията Ви!
цитирай
28. анонимен - Да де, игнорирайте жаждата към з...
13.10.2010 16:12
Да де, игнорирайте жаждата към знания и това да сме научили нещо и гледайте каляски по небето. Тоя последният пост (27) е лишен от логика. Тъкмо да вземе да се получи интересен задочен разговор с аргументи и хоп - "Забравете, че сте интелигентен, за да успеете да видите през моите очи." Е добре де.. тогава какво излиза - че ако някой нещо много знае, по-добре да си мълчи, за да не разваля представата на друг за някое място. То лошо няма в представите, но ако ви пречат историческите основи, то по-добре стойте пред стадион Васил Левски и си представяйте крале. Излишно е да се харчите за билети до Париж и да влагате във френската икономика, която цели да ви навре главата в калта само защото сте българка, при това здраво стъпила на краката си, а както знаем гадните и надути французи целят точно това - да ви смажат, задето сте турист там... Блажени са вярващите, бих казал, и ще приключа поста си, защото ми е трудно да разбера защо човек, който не желае да чуе две разумни и различаващи се от другите думи, желае останалите хора да четат безпрекословно "различното" му мнение. Последно сега - да имаме различно мнение или да нямаме, за да не ви дразним, като ви четем?

Между другото, като страничен наблюдател мога да кажа, че никъде по-горе не видях обиди, но ако се сопнем по-сърдито, току виж се разберем по-добре. В крайна сметка... да се махат тия типове оттук, защото ние каквото сме видели от Париж, те не могат дори да го помислят. Тц тц тц.
цитирай
29. cchery - Хаххаха, ама и Вие яко сменихте тона........
13.10.2010 16:24
Да Ви го върна с Вашите думи - "не се дразнете на различното мнение"! Ако искате може да махнем каляските, но пак ще остане онова, което всички преди това са казали и написали ..... а това не води до напредък.

Ако някой нещо много знае, то най-малкото ще умее как да го поднесе. Разликата между моето писане и Вашето настояване е, че Вие много държите да Ви кажа - прав Сте! Но, уви, няма да стане..... просто защото мисля, че не Сте :).

"За съжаление Лувър е пълен с туристи като теб."/ "От самолет си личи колко си посредствена/меко казано"/"...... защото показва липса на обща култура и малко по-широк мироглед" - това сигурно са комплименти към мен, но простоватостта ми пречи да ги оценя като такива може би.........
цитирай
30. анонимен - Е върнете ни го. . . Ние понеже всички ...
13.10.2010 16:46
Е върнете ни го... Ние понеже всички тук си пием заедно кафето сутрин, говорете ни в множествено число като на маса и ни връщайте. Само дето ми се струва, че по-скоро говорим за инат да задължаваме да венцеславим, а не за инат някой да е прав. Иди обяснявай.

Между другото, ето ви комплимент: Обходили сте много музеи за 4 дни, това показва завидна физическа форма. Това променя ли факта, че считате за лоши всички, които не ви написаха колко як е постинга ли? Защото ако не го променя, то трябва да се замислите има ли смисъл да огрявате с мъдростта си всички тънещи в непрогледна тъма самоубийци-интелектуалци? Няма смисъл да се хабите, мисля... Макар че ако продължите, ще видим и други откровения за Париж, а кой знае - може дори да го видим "истински" накрая. Само се тревожа, ако всички така здраво стъпим на земята и осъзнаем колко сме велики, дали пък няма малко в повече да ни дойде...
цитирай
31. анонимен - bg anonim
13.10.2010 16:50
Еее стига бе хора, какво я ядете сега авторката. Наистина в Лувара и тем подобни музеи не трябва да се ходи неподготвен, но като цяло в представите на хората е Париж е най страхотното място на света. Като отидеш на место и реалноста те блъсне си леко разочарован ако имаш такава нагласа. Наистина повечето хора си представят Мона лиза поне 2 на 2 или че в Париж живеят едни любезни френски бохеми без най малка грижа на света. А като усетиш миризмата, видиш мърсотията и арабските муцуни на всеки угъл и си меко казано разочарован. Недай си боже без да искаш да попаднеш в Барбес или Лезюлис...Тогава всъщност разбираш че и най-посредствения град в Германия е 100 пъти по чист и приятен

цитирай
32. cchery - Е върнете ни го. . . Ние понеже всички ...
13.10.2010 17:02
анонимен написа:
Е върнете ни го... Ние понеже всички тук си пием заедно кафето сутрин, говорете ни в множествено число като на маса и ни връщайте.

Нали няма смисъл да Ви казвам, че за изразяване на учтивост в българския език като задължителна (според мен) характеристика на интелигентното поведение се използват формите на личното местоимение за 2 л. мн.ч. ........

Странно ми е, Вие като ми говорите на "вие" в множестено число ли си ме представяте?!?
цитирай
33. анонимен - Тц, представям си ви еднолично. ...
13.10.2010 17:12
Тц, представям си ви еднолично. Едно е от учтивост да ви говоря на "вие", ставайки ясно, че се обръщам към авторката, а друго е вие да имате три поста преди вашия и да отговаряте на всички без обръщения, в множествено число. Проблемът не е в моето разбиране, а във вашето изразяване. Но то е си е лична работа.

Изоставям този приказен чат, защото се изчерпа. Поздрави.
цитирай
34. анонимен - cchery, това му е лошото да се пише ...
13.10.2010 17:23
cchery, това му е лошото да се пише аномнимно - но пък какво да правя, нямам регистрация тук и не искам да правя само заради тази дискусия. Аз съм автор на 17, 25 и 26 мнение. За тях отговарям, за другите не. Но както е видно, явно имам единомишленици. Или пък те имат единомишленик в мое лице :).
Обаче, като адресирате всичко това към един въображаем 'аноним' ме накарахте да се замисля все пак защо ви писах. Определено аз не държа да ми кажете колко съм прав по тази тема. Това си го знам и без вас. Писах ви за да ви дам обратна връзка. Мисля си, че тя винаги е потенциално полезна. Също и заради Париж. Такъв град, наистина заслужава малко по-адекватно мнение. Не казвам положително. Просто адекватно.
цитирай
35. cchery - Анонимен 34,
13.10.2010 20:39
трябва вече да сте разбрал, че аз съм автор на собствените си мисли. Не на Вашите очаквания. И точно тях намирам за неадекватни. Да, можех да напиша колко много история има в този град. О, да, можех да преведа брошурите, които взех или направо да копирам това, което бях чела преди за замина за Париж. О, можеше да стане мноооооооого хубаво и най-вероятно нямаше да си мерим интелигентността. Можех - да! И?!?! Какво от това? Кое е новото тук, кое е различното? Та това всеки може да го намери, ако междувременно не го знае още от училище....... За какво да го пиша - за да ми ръкопляскате ли?!? :) Или да доказвам някаква интелигентност....... на мен това не ми е нужно.

Добре сте дошли в този блог. Но не очаквайте той да е някой средностатистически блог с обща информация. Или пък да отговаря на очакванията Ви всеки път........ защото това няма да се случи.
цитирай
36. baimomchil - Излишно е да се харчите за билети до ...
13.10.2010 22:17
анонимен написа:
Излишно е да се харчите за билети до Париж и да влагате във френската икономика


Абе големи сте паляци всичките, бе. Вие точно като какъв ще кажете кой как и за какво да си харчи парите. Излишно било, брех да им са и икономистите. Ти Пале за тия пари каква точно заслуга имаш, че и акъл раздаваш?

Ще си ги харчи както си и е кеф и за квото си иска.
цитирай
37. анонимен - Уважаема cchery, бих искала съвсем ...
14.10.2010 10:00
Уважаема cchery, бих искала съвсем учтиво да ви попитам - Какъв е смисълът на вашия блог? Защо пишете тук? Какво искате да кажете с постингите си? Какъв ефект искате да постигнете, публикувайки тук?

Интересна ми е вашата гледна точка, малко встрани от френската тема. Защо пишете тук? Като ваша добре дошла читателка се интересувам от това каква е идеята на блога ви.

Поздрави.
цитирай
38. cchery - Уважаема cchery, бих искала съвсем ...
14.10.2010 10:32
анонимен написа:
Уважаема cchery, бих искала съвсем учтиво да ви попитам - Какъв е смисълът на вашия блог? Защо пишете тук? Какво искате да кажете с постингите си? Какъв ефект искате да постигнете, публикувайки тук?

Интересна ми е вашата гледна точка, малко встрани от френската тема. Защо пишете тук? Като ваша добре дошла читателка се интересувам от това каква е идеята на блога ви.

Поздрави.

Здравейте, малко встрани от френската тема и аз бих искала да се представите :) - крайно време е. Аз "заставам" пред вас с ника си, със снимката си, с името ми и знаете с кой разговаряте. Критикувате ме, настоявате да ме убеждавате в нещо, а дори не знам кой/коя сте.

След това кратко инфо какво да Ви кажа за смисъла на моя блог :))? Лично удовлетворение. Оттам насетне е всичко, което някой намери за полезно, интересно, смешно и не на последно място важно. Форма на общуване различна от форум, мейл и чат.
цитирай
39. анонимен - Казвам се Деница. Нямам блог. Сч...
14.10.2010 10:38
Казвам се Деница. Нямам блог. Считам, че трябва да пиша само ако имам какво да кажа. Иначе се получават епистоларни драми. Вчера доста хора са ви писали. Не е задължително да съм била всички тях, затова не бъдете така подозрителна. : )

Благодаря за отговора.
цитирай
40. cchery - Здравейте, Деница! Приятно ми е.
14.10.2010 11:12
Не съм подозрителна. Но беше редно след като знаете аз коя съм, аз също да го знам. Наясно съм, че тук нещата са изложени на показ и идват всякакви хора. Модерацията в блог. бг позволява много начини за ограничаване на тяхното участие и ако бях подозрителна, мнителна и страхлива сигурно щях да го направя. Има и още една причина блогър да ограничи коментарите, които се появяват в постовете му и се надявам да не стигам дотам.Аз държа всичко да е открито и "на масата", затова всеки може да пише коментари към моите постове.

Може би можем да минем на "ти"?!?
цитирай
41. анонимен - Може би можем да минем на "т...
14.10.2010 11:28
cchery написа:
Може би можем да минем на "ти"?


Можем, разбира се. Желая ти хубав ден. ; )
цитирай
42. анонимен - Преди да натиснеш" публик...
14.10.2010 18:49
Преди да натиснеш" публикувай " преброй до 10!
цитирай
43. baimomchil - Преди да натиснеш" публик...
15.10.2010 10:11
анонимен написа:
Преди да натиснеш" публикувай " преброй до 10!


А ти преди да натиснеш спусака недей да броиш, че ще вземеш да размислиш и света ще остане с един паразит повече.
цитирай
44. анонимен - а, ето кой започва с обидите. . . . .
15.10.2010 21:00
а, ето кой започва с обидите.....
цитирай
45. baimomchil - а, ето кой започва с обидите. . . . . ...
15.10.2010 21:20
анонимен написа:
а, ето кой започва с обидите.....


Айде оплачи се на госпожата
цитирай
46. анонимен - кметството
17.10.2010 12:52
Здравейте,
Всъщност сте видели кметството, наистина много красива сграда, и сте го снимали - Нotel de Ville. На френски "хотел" има и други значения, в случая - обществена сграда.
цитирай
47. injir - Не съм била в Париж. Но с твоя постинг ...
02.11.2010 20:45
Не съм била в Париж. Но с твоя постинг - бях! :) Благодаря за разходката!
цитирай
48. анонимен - марийка
02.01.2011 00:21
беше интерсно да прочета... и аз ще ходя скоро там...и аз така, тичайки през забележителностите... ако ми остане време, преди това, пък може пътьом да завърша история на изкуството- така де, да не се излагам, като говоря за Париж
цитирай
49. анонимен - към авторката
03.08.2011 16:13
Не ми харесва написаното от Вас, защо имало разточителност, защо пушките били толкова дълги, защо имало хора и пр. Вие наистина не цените историята, жалко
Всичко най
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5005605
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031