Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2010 09:00 - 10 дни в рая на Егейско море
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 9071 Коментари: 10 Гласове:
10

Последна промяна: 16.07.2010 14:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Следобедният бриз идваше на пориви с онова постоянство, с което само природата можеше да го дари. Все така топъл. Все така солен. Все така наситен с аромата на водорасли. Рошеше солените коси на младото момиче и в невъзможността си да премине през лицето й, се раздвояваше и всяка една от тези две части профучаваше покрай загорелите бузи, галейки ги нежно и любовно. Клепачите й примигваха в опит да спрат с ресниците си поредните прашинки пясък, които настоятелно се опитваха да влязат в очите и пак така упорито се отваряха. Пред момичето се откриваше простора на цял един свят, който със сигурност се намираше отвъд Черно море. Вълните се разбиваха в брега с все по-голяма сила. А довечера те щяха даже да бучат заплашително. Но младото момиче не се страхуваше. Върху рамото й лежеше нейната сигурност - ръката на приятеля й, с когото бяха дошли на море. На палатка. Точно на брега. Пред тях, съвсем близо до краката им, леко потънали в пясъка стояха наполовина изпитите бири. Въглените около големия легерен огън малко по-нагоре, другите палатки и китарата в близост показваха, че на този бряг не се скучае........

Не знам какви са били вашите представи за страхотна морска почивка, но ако трябва да се върна 15-18 години назад, то горенаписаното ми беше мечта. Неистово копняна. И все така несбъдната. Е, тази година мечтата ми най-сетне изскочи от най-скришното чекмедже на моята същност, изтупа се, изправи се в целия си ръст и сила и ....... СЕ СБЪДНА. Вярно е, че младото момиче всъщност вече е жена, приятелят - хм..... узаконенimage, крайбрежието не беше на Черно море, а палатката си беше триетажна къщаimage. И сега ще попитате какво остана от мечтата?!?!? Отговорът е - усещането да живееш 10 дена на брега на морето, на място, където има най-много още 50 човека, тишината е закон, който нарушават само вълните, уединението е възможно на плажа, в морето, на лодката, а разлагането ти е гарантирано.

Всичко това ми се случи в Гърция. На брега на Егейско море, някъде на извивката между средния (Ситония) и източния (Атос) ръкав на Халкидики.

image Аз рядко пиша кратки постове. Всъщност .... никога image..... и като се има предвид, че прекарах на Халкидики 10 дена, най-вероятно ще разкажа за това приключение в поне 2 поста, щото иначе рискувам да стана досадна и на себе си даже.

НАЧАЛОТО.

Да, в едно приключение винаги има начало. Нашето беше дадено в поредната съботна сутрин, на която като й гледах софийските облаци и се радвах, че се спускам на юг. Уви, природата ми беше приготвила изненада. На заведението, наречено съвсем еднолично от мене "Черната баба" поради наличието на точно такъв индивид от гръцки произход като една работна сила в него, ни пра невероятен византийски дъжд. Настроението в душата - ярко цвете:

image
Ала над нея (душата)заплахата е надвиснала в мръсно сиви облаци, които не си поплюват, когато трябва да се извалят:

image
Имаше само едно съответствие в тази ситуация. И то беше в цвета на дрехите на обслужващия персонал на "Черната баба", т.е. тя самата и цвета на небетоimage. Важното е, че настроението в колата беше е такова:

image image image image
И това въпреки ранния час за ставане дори за мене.......... да не говорим за децата. Откъде да знаем, че всичко ще си е заслужвало толкова много?!?!

Имах доста опасения преди тръгване. Направихме резервацията за почивката още февруари, платихме и някакво капаро. И всичко това само доверявайки се на информацията в сайта за къщата, чиито долен етаж щяхме да обитаваме с нашите приятели от студентските години още - семейство също с 2 деца. Та в сайта се казваше, че къщата се намира на брега, има си озеленено дворче, където децата да си играят, беседка до плажа за сутрешно, следобедно, вечерно, нощно и каквото си щете наблюдение от нея на море, звезди, планини, чайки, дървета и всякакви творения. Ама пусти бай Ганьо като е научен от баш тарикатите в родината си да не вярва на подобни идилии, щото туканка това обикновено се оказва бунгало на ента линия на плажа с външна тоалетна и счупени прозорци, се притесняваше какво аджеба ще намери. Искате ли отговор на това. Ето го в снимки:

Къщата, погледната откъм плажа:

image
Къщата погледната след като сте изминали 7-те метра плажна ивица и сте стъпили на полянката пред нея:

image
С тази снимка долу ще се повторя, но мисля, че дъщеря ми е неповторима на нея..... с бяла развята рокличка, с руси дълги разпилени коси, затичана към мене с поредната полуизпълнима, но за това пък казана по много сладък начин молбаimage:

image
поглед от къщата към двора й и плажа:

image
поглед от края на двора към плажа и морето:

image
поглед вдясно към морето:


image
поглед към същото място, но когато си нагазил в морето:

image
поглед фронтално към морето:


image image
image image
поглед вляво към морето:


image
поглед към същото място, но от морето:

image
поглед навътре към морето
(правете се, че не виждате "стройната" image ми сянка)

image image

поглед надолу към морето:


image image
Въобще всичко, което се казваше и беше снимано на сайта се оказа истина. Е, вътре в стаите и особено баните обстановката не беше онова, което очаквахме..... но за това, за приятелите, за многото бира, за интернационалните ни контакти с останалите почиващи - в другия пост, че този почна отсега да се задръстваimage.


За да не изневеря на себе си и да оставя поста си без цветя няма начин да пропусна да ви попитам с какво ви посреща обикновено Гърция през летния курортен сезон?!?! Мисля, че всеки, който е ходил надолу няма начин да не е забелязал огромните цъфтящи в бяло, кремаво, бледо розово, розово и цикламено зокуми или още лянове. Е, и при нас те не направиха изключение:

image image
Първата вечер още небето се беше подготвило за спектакъл и ни го поднесе в огнени цветове, които се съчетаваха чудесно с цветя, листа, дървета и храсти:

image image image image image

СЛЕД НАЧАЛОТО...... НЯКЪДЕ В ПЪРВИТЕ ДНИ

Успяхме, разбира се, да се окопитим много бързо, да се наспим първата нощ и на другия ден да осъзнаем с всичките си сетива, че сме попаднали на място, от което не искаме да мърдаме. Желанието ми да ходим и на други плажове както правихме миналата година и да разглеждаме градове в Гърция беше изцяло претопено от хайлашкото ежедневие, което се очакваше да имаме в тази къща. Тя се намира в едно....... нито е град, нито е село, нещо тако  вилна зона, в която има около 15-20 хубави, големи къщи с оправени и китни дворове, наречена Салоникао. Тук няма нищо друго освен къщи, един бар и един ресторант. Магазини - йок, цигански сергии с китайски стоки ширпотреба - ЙОК-ЙОК!!! Разхождащи се туристи, които са донесли целите си гардероби с една единствена цел да ги демонстрират вечер на мегдна - ЙОК-ЙОК-ЙОК!! Заведения, дънещи чалга с оркестър от 100 каба-зурни imageдо безкрай  - ЙОК-ЙОК-ЙОК-ЙОК!!!!!! Най-близкият хипермаркет е на около 15 километра и затова се пазарува на едро оттам.

Разкошът, който можехме да позволим, а имено да си влизаме в морето по цял ден и по което време на деня си искаме без да пътуваме с кола до плажа, да пренасяме бохчи с плажни кърпи, мазала, шапки, слънчеви очила, играчки за плаж, чадъри, хладилни чанти, нямаше да бъде изпуснат!!!! Или пък заменен. И така - за 11 дена не мръднахме от картинката по-долу:

image
Реално този кадър има още ракурси..... като този:

image
Нощният плаж, къпане и т.н. въобще не са илюзия, когато къщата ти се намира точно на плажа. И това ти се случва дори и когато си дете и би трябвало да спиш:

image
  За звездите, които се виждаха нощем, когато се опъвахме върху пясъка мога само да ви разказвам.... нещо си бях забравила "хъбъл"-а вкъщиimage, та не ми се получиха снимките на звездното небе. Но пък имаше доста други неща, които правеха обстановката романтична и които можах да снимам:

декоративното осветление на двора нощем:

  image image image    прииждащата вълна:
image
и тази, която си отива към морето:
image
Столчета и масата към тях, които нощем носеха на узо:
  image
а сутрин на кафе:
  imageimage
Слънчевата усмивка на хоризонта към 9 часа:
  image
Атон, който само веднъж ми позволи да го снимам без да е забулен във влага, мараня и облаци:
  image image
Чудя се на кое място да ви разкажа как на плаж, който сигурно беше около километър дълъг обикновено плажувахме 50-ина човека. И как децата ни играха, дивяха, крещяха и се пръскаха с вода на воля. Никой не им правеше забележки. Ничия плажна кърпа не настъпваха и не мятаха пясък по опнатите под слънчевите лъчи задни, предни, гръдни и други човешки части. Липсата на изкретенясали "свировци", демек спасители беше толкова приятно осезаема, че се моля този факт никога да не се променя!!!!! Пиша това сега, защото следват снимки, които направих доста навътре от морето след като се качих смело на съоръжението долу:
  image
Аз си му викам кану, макар че било каяк...... ама тази последната дума не ми иде отръки да я изговарям и не ми пасва на преживяването. Та ето ме мен, добре екипирана срещу гръцкото слънце и потегляща на пътешествие:
  image
Какво видях от вътрешността на морето по бреговете, как го прецених и за какво ме беше най-много яд, ще можете да чуете, ако си пуснете ей това кратко видео, снимано собственоръчно с ей тези две ръце, с които пиша и сегаimage. Иначе в jpg-формат кану-разходката ми изглежаше долу-горе така:
  image image image image image image image image image   И да, хора, там не се строят мега-замъци, не се разрушават пясъчни дюни, не се навлиза в природни резервати!!!!

Всъщност оголените хълмове по-навътре в сушата се засаждат с маслинови дръвчета - хем се спира ерозията, хем и маслини се добиват. Гледайки бреговете на Халкидики човек си казва добре, че ги има къщите, иначе това щеше да си е един безкрайно див пущинак!!!!
  image image image
И все пак всичко е с мярка......, потънало в зеленина..... няма да се учудя, ако големите дървета са били специално пазени при строежите, за да могат после да останат хем като защита от слънцето, хем като естествена украса.

Все пак трябва да угодя и на истината, която ме ръчка от известен брой минутки и да си призная, че на 2 пъти "отлепихме" от нашия рай. Демек - отидохме да се разходим. Моето желание беше да стигна до "предверието" на Атон, но много бързо ме разубедиха, като казаха, че пускат да се ходи само до последния град на Атос - източния ръкав на Халкидики, където се намира манастирския комплекс. От този град до самия Атон можели да минават само мъже - тотално безумие в 21 век image и то със специално издадени пътни листи!!!!!! Ми да си ходят!!! Та ние отидохме до едно малко градче на Атос - въобще не му запомних името. Честно казано си е дива провинция, която обаче е пълна с хора - млади при това. Явно им е кеф да си живеят там:
  image image image image image image image
Последните красоти за този пост съм запазила за някои местности около град Вурвуру, намиращ се на Ситония - средния ръкав:
  image image image image image image image image
Ако ви се вижда райско, застинало в безвремие и слънце и мързеливо, то изпитвате това, което изпитвах и аз докато снимах. По тези места гърците не си дават много зор....... да не кажа, че направо си мързелуват. Ще каже човек, че са построили каквото са могли и оттогава си почиват. НО за всичко това, вечерите край морето, бирата, музиката и залезите ............ в следващия пост. Така че:
  "10 ДНИ В РАЯ НА ЕГЕЙСКО МОРЕ" - ЧАСТ ІІ image

 


Тагове:   море,


Гласувай:
10



1. hristo27 - Завиждам ти благородно! Чакам ...
15.07.2010 09:12
Завиждам ти благородно!
Чакам втората част на моята "завист"!
цитирай
2. hel - Надишах се с морски въздух! По...
15.07.2010 09:32
Надишах се с морски въздух!
Поздрав!
цитирай
3. benra - лелелел,
15.07.2010 11:43
страхотна красота!
Ей на такова място искам да почивам!
цитирай
4. анонимен - Обичам тази страна!
15.07.2010 12:37
Мъчно ми е да го кажа, защото съм българче :) но е така.
цитирай
5. an200 - Страхотен постинг си спретнала!Беше истинско удоволствие да го чета и да разглеждам снимките!
15.07.2010 17:29
Красиво е, наистина!Прелест!
Поздрави! Наслаждавай се на почивката си! Весело лято!)
цитирай
6. elensia - Браво
15.07.2010 21:46
Там винаги почивката е страхотна :)
цитирай
7. cchery - Благодаря за хубавите думи!! :)
16.07.2010 11:09
Благодаря за хубавите думи!! :)
цитирай
8. phoenix2000 - Браво, Браво
21.07.2010 17:50
много хубаво и солено, а и морето там е три пъти по-солено от нашето, яхта имаше ли или само лодки?
цитирай
9. cchery - много хубаво и солено, а и морето там ...
21.07.2010 22:25
phoenix2000 написа:
много хубаво и солено, а и морето там е три пъти по-солено от нашето, яхта имаше ли или само лодки?

А, яхта...... за кво ни е яхта като има двуместен каяк?!?! :))))) Още не съм пораснала достатъчно за яхта, т.е. не съм остаряла достатъчно за яхта - след 10 години съм я планирала. Иначе да - морето е адски солено, но с това се свиква.
цитирай
10. anlov - Разкош!
02.08.2010 17:24
Морският всемир направо нахлу в стаята ми през монитора. :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5020055
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3537
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930