Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2010 16:28 - "НАУЧИ СЕ ДА КАРАШ СКИ" без пари...... ама уви ........ продължение
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 3164 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.01.2010 15:13


Не знам кой колко е запознат с разните му програми за спорт на малките ученици, но аз днес разбрах доста неща. Лошото е че ми останаха повече неясноти обаче. Много въпроси, липса на отговорност и качествена информация.

За какво става въпрос?!? Преди 10 дена синът ми (той е първокласник) се връща от у-ще с брошура в ръка, в която се рекламира безплатно ски-училище за 25-28 януари. От нас искат да я попълним с необходимите данни, да имаме ски-облекло за детето и да е здраво за съответните дати. Ние, естествено много се зарадвахме. Синът ни беше ходил на ски-училище предните 2 години с градинската си група и сега това си е идеално продължение за него.

Уви, обаче, днес сутринта, водейки го на училище, разбирам, че нямало достатъчно бюджетиране по тази програма и децата от 1-ви и 2-ри клас са орязани. Щели да ходят само от 3-ти и 4-тиimageimage клас. Позачудих се. Отидохме с още една майка да търсим отговор при директорите, но не намерихме ни един. И реших, че ще търся отговор от институциите, които са организатори. С известни усилия говорих с:
  1. Министерство на физическото възпитание и спорта.
  2. Българска федерация по ски.
  3. Ски училище "Витоша-ски".
  4. Министерство на образованието, младежта и науката.
  5. Помощник директора на нашето училище.
  6. Регионален инспекторат по образование - тук по телефона не можах да се свържа, писах мейл, на който не чакам отговор или поне не е в разумен срок.
Исках отговор на следните въпроси:
  1. Кой е организатор на тази програма?!
  2. Кой дава парите за нея?
  3. Кой взе решение за орязването на бюджета й?
  4. Кой взе това дискриминационно решение за първи и втори клас?
  5. Колко бройки първоначално са били отпуснати за нашето училище?
  6. Какъв е общия брой на учениците, които учат в трети и четвърти клас в нашето училище?!
По т. 1 сравнително бързо разбрах, че програмата е по идея на Българска федерация по ски. И това беше единственият точен и количествено определен отговор. 1 отговор за 6 въпроса.

По т.2 и 3 не стана ясно. От спортното министерство казаха, че имали само координационни функции по тази програма. Да говоря с фередацията. Те пък ми казаха, че образователното министерсвто ги финансирало - те осигурявали само техническата част на програмата. От образователното министерсто направо ми се измяха що ги търся за пари за спортен проект, като си има спортно министерство?!! Сега правя сетен опит да се свържа с регионалния инспекторат по образованието, за да видя и тяхната версия ......... макар да нямам никакви очаквания вече.

По т.4 помощник-директорът на нашето училище каза, че това е общо решение на всички страни, които участват в програмата и на училищата само им е спуснато като такова, т.е. те не определят кой отива и кой не. И т.к. не стана ясно кой е взел решението за орязването на бюджета, едва ли ще стане ясно и кой е решил малките да не ходят.

По т. 5 и 6 получих информация, но уви тя не ми помага, т.к. се оказва, че за нашето училище ще има 115-120 бройки , които очевидно ще се запълнят от трети и четвърти клас........

И какво се получава?!? Както ми казаха от ски-училището: "Госпожо, Вие не бива да разчитате на безплатните програми, за да Ви спортува детето!!" Прав е, ама донякъде. Защото е редно и българската държава чрез българското училище да подпомага тези инициативи. Ако не безплатни, то поне донякъде спонсорирани програми за спорт. Защото нашите деца прекрват  в училище между 6 и 8 часа и поне 1/3 от тях са губене на време. А това време може да се използва за спорт. Обаче така, че да вземат малките деца и да ги водят до споратните зали, писти, ледени пързалки или стадиони и после да ни ги връщат.  Защото за град като София е леко абсурдно родителят да се прибере толкова навреме от работа, че да си вземе детето, да го заведе на спорт и после да го върне преди изгрев слънце. image .За да не стане така, че днешните първолаци да заменят след 5 години пушещите в двора на училището днешни пето-, шесто-, седмо- и осмокласнициimage.

Орязаха безплатните закуски, които уж сега трябва да върнат. Орязаха безплатния спорт. Имам чувството, че в скоро време ще орежат и безплатното образование. Питам аз, в коя част от образователната система, българската държава би могла да се намеси и да има инициативи, които да са разумни и да възпитават?!?!

20.01.2010 г.
Има нещо ново по горния случай - отговор от Регионалния инспекторат по образованието на моето запитване от понеделник.
Ето линк към запитването и отговора му.

Бях решила да не го коментирам. Но две неща ми направиха крайно неприятно впечатление - липсата на логика във взетото решение като изключвам факта, че за учениците от четвърти клас това наистина е последен шанс по тази програма. Но за останалите от първи до трети трябваше да е едно и също. По друг начин да се разпределят. Второто криво впечатление е правописната грешка в отговора от Инспектората по ОБРАЗОВАНИЕ....

Има и едно хубаво нещо - отговорът наистина дойде бързо. Макар на фона на хубавата новина от понеделник вечер за бързия строеж на мултифункционалната спортна сграда на 4-и километър в София, орязването на подобна инициатива за малките ученици на България да изглежда гротескно. Но това го разбраха малцина. Сигурно само тези, които са лично засегнати от това и тези, които са чели този пост. 
Чудя се дали когато новата спортна сграда е готова, ще има български подрастващи спортисти, които тя да посрещне...... при горенастъпилите обстоятелства и пълната трагедия въобще в спорта в Бг?!?!




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5022778
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3537
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930