Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2009 14:05 - "Общият знаменател" на избора
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 3402 Коментари: 2 Гласове:
2



Замисляли ли сте се как човек прави избор в момент, в който трябва да избере между двама човека/ситуации?!?!  За мен има няколко отговора. Инстинктивно някои хора вземат страната на човека/ситуацията, от който/от която лично са видяли някаква полза, облага или пък са получили нещо. Т.е. не поглеждат и към другата страна - кой седи там или пък кое е станало причина за да се пристъпи към този избор.

Други хора заемат страната на човека/ситуацията, от който/която се струват по-малко застрашени. Във всякакъв смисъл. Така се "обединяват" срещу общия "неприятел" и намират "приятели", съмишленици. А и животът им става по-елементарен.

Трета категория пък са направили отдавна избора си, имайки предвид факта, че вече са били засегнати от някоя от двете страни. Там нещата са ясни.

Съществуват хора, за които тези неща нямат значение. Поне привидно. Така е удобно. Не заемаш страна = не обиждаш никого = нямаш врагове.

Има и такива хора, които все пак търсят причините за това, че са поставени в ситуация да избират. Т. нар. информиран избор. Този избор, който те кара да кажеш 2 добри думи дори за човека, който не харесваш. Или за цялата ситуация.

За съжаление натовареното ежедневие напоследък не предоставя нищо друго освен да правим избор. Постоянно. И лавирането между думите дотолкова натоварва човек, че той си кава в един момент "майната му на всичко"! Притеснителното в случая е човек да не се лиши от всичко смислено, заради което си заслужава да живее и да се бори. Защото "майната му на всичко" в един момент ще сложи под общ знаменател целия живот......



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. baimomchil - Повечето хора действат като тока - ...
17.08.2009 14:19
Повечето хора действат като тока - минават по най-малкото съпротивление. Най-много мразим да мислим :) затова и информираният избор е много много рядък случай.
цитирай
2. mishellinna - А дали точно заради лавирането на ...
20.08.2009 19:07
А дали точно заради лавирането на думите човек стига до момент, в който да каже "майната му на всичко"?! Това е или друга гледна точка, или много удобно обяснение за нещата, които не ни се иска да коментираме или просто не ни харесват! Защото "майната му на всичко" би могло да значи:
1. майната им на тези, които са се възползвали от подадена ръка за помощ, но щом е дошъл момента да върнат жеста, са прибрали тяхната грижливо в джоба.
2. Майната им на тези, които самозабравили се в позиране и стойки са изгубили способността си да се смеят, когато им се смее, да плачат, когато им се плаче и са свикнали даже да лаят, щом другите пожелаят това.
3. Майната им на дребнавите, които прибират с пълни шепи щом им дават, но цепят стотинката на две, щом трябва да дадат!
4. Майната и на онези, които си мислят, че са център на вселената и всяка болка и тревога на любимите им хора остава нечута и невидяна.
5. И в крайна сметка МАЙНАТА НА ВСИЧКИ ТЕЗИ, които нямат смелост и кураж да кажат "майната му на всичко"!
Всичко това не означава, че щом си стигнал до момента да го кажеш, нямаш смислени цели в живота, нямаш малко, но страхотни приятели или пък нямаш малките неща в живота, които носят големите усмивки! Под общ знаменател се САМОслагат всички споменати по-горе в точките....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5022685
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3537
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930