Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2012 16:34 - Брилянта /МоноПетро/ от лятната ни гръцка почивка!
Автор: cchery Категория: Забавление   
Прочетен: 6637 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 17.08.2012 14:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Морето, което стопля сърцето! Че и душата.... или защо все още след прекарани 4 летни почивки в Гърция, аз изпитвам огромна радост да се върна пак там, че и да пиша за това?!

Мислено се навеждам към петите си: лявата убодена на поне 10 места от морски таралежи, дясната раздрана по средата от остър камък и ужилена безмилостно от оса! Краката и ръцете ми все още са с белезникави петна от кръвожадните гръцки комари, а средният пръст на лявата ми ръка и досега отказава да ми служи добре, щом се сетя за пчелата, която остави жилото си в него!

И при все тази "военна" картина аз продължавам да тъгувам за Халкидики и онова прекрасно място, на което бяхме - Монопетро?! Как така нищо от горното не ме накара да изпадна в депресия, да се нервирам и ядосам до степен, че да пална колата и да се врътна на друго място?!? Ето отговора повече в картини, отколкото с думи......

image
Така изглеждат от птичи поглед "луксозни апартаменти и мезонети Монопетро"! Сайтът им е разтърстващ и понеже съсипа нежните души на три броя баш програмисти, моля заредете линка след този постинг. image

За да открия това прекрасно място подходих как да кажа.... абе да речем, че малко помислих преди това image. Толкова, че да си сваля Гугъл Ърт и да завъртя кълбото към крайбрежието на Халкидики. И го търкалях това кълбо, докато случайно попаднах в тази дива местност на втория ръкав на полуострова. Снимките, които Гуглето ми предложи (направени през 2004 г.) показваха този плаж като пуста местност, но собствениците - Василики и Пантелис Скурас са построили своята станция /така ще наричам Монопетро/ през 2008-а и веднага са си платили за реклама през гугъл. По неизвестните пътища на глобалната мрежа успях да намеря оскъдна инфо за Монопетро. И т.к. нямаше почти никакви отзиви от пребивавали там туристи, взех да си мисля, че станция няма. Макар да говорих по телефона с Василики и тя много се зарадва, че цели три семейства ще ги посетим за 10 дена. В крайна сметка един хърватски сайт повдигна фереджето на моето съмнение и беше ясно - отиваме на Монопетро! И ето как ни посрещна станцията:
  image
  След поредното изкачване, последвано от неизбежно спускане на красивия крайбрежен път,
  image
Монопетро беше пред нас! А пред Монопетро беше морето!
  image
Влизаме:
  image image
  Паркираме верните "коне":
image
 
Станция има и то каква?! image
image image

Барчето с прекрасното фрапе и наливен митос:

image Пред нас е морето и една прекрасна десетдневна почивка.....   image image
image   Предполагам, че с всяко море е така или поне тези южните, но едва ли ще забравя кристалите посипали се върху миниатюрните вълнички на Бяло море. Блясъка, превземащ окото и настоятелно мамещ да му се отдадеш.....
  image
  Суета ли е или се случва напълно естествено, човек се поддава на този повик и става част от малките блестящи звездици:
  image
image
Ако сте от щастливците, които наистина са благословени да се наспиват бързо, то свенливостта на изгрева покрай морето ще ви е напълно позната. Аз не мога да се похваля, че спя по много, но точно на морето се отпускам поне до 9,30 сутринта. И за мое голямо съжаление слънцето нито веднъж досега не се е съгласило да отложи утрешния си спектакъл за този час..... image.

Затова "мои" са късните следобедни пейзажи и нежните залези с безкрайното преливане на прасковено, розово, лилаво и сребристо.
    image  
Ако ми кажете, че не сте си мечтали и вашата лодка да е закотвена в подобен залив, едва ли ще повярвам. И да твърдите, че не ви харесва слънчевата пътека по морските вълни да излиза на вашия път, отново е в противоречие с моите вярвания:
  image
image
  За залези ли говорим?! Долната снимка просто е прекарана през филтър:
image

Защото ако не беше така, тя щеше да ни залее с лила и нежно розово:

image
image

  А когато дам почивка на филтрите и безкрайните програми на фотото, което ми е ново и признавам си...... изпитвах сериозни затруднения с него, то залезът може да изглежда и така:
image
image
image   image
image
image
А на изток хоризонтът отразява с пастелно настроение последната за деня слънчева усмивка:
  image
image image
image
  Вие какво бихте направили, ако се намирахте на място с пуст плаж, часът е малко преди залез и обичате да плувате?!? Ами да......  хвърляте всички дрехи и се потапяте в среброто от солени води. И веднъж почувствало нежността на този момент, тялото подава неистово към мозъка сигнал след сигнал за това че раят е близо, че щастието е усещане за безкрайност на прекрасните моменти от живота ни! Топло е, а водата те носи към хоризонта.... Там, където допреди малко е имало слънце, сега е окъпано в огнено оранжево, гонено бясно от по-нежното прасковено. По малките вълнички се прескачат розово и ярко лилаво...... Протягам ръце и те стават целите в цвят и светлина.... Всичко около мен се случва така бавно както никога в обичайния ми живот. А май  такова е само усещането ми..... защото с всяка минута буйните цветове между небето и морето сменят своята наситеност и оранжевото се размесва с розовото, а то бива прогонено от лилавото.   И тъкмо в кулуминационния момент на втечнената ми романтика нещо твърде познато погъделичква обонянието ми. Да, там навътре в морето..... Това, което следва да покажа е далеч от лириката на залезите, но е част от живота...... българска скара на гръцкия бряг:

  image
image
  Мда, ето кое може да ме изкара от морето. Но има една много интресна особеност на излизане от вечерното море....... и тя е, че трябва да тичате много бързо, защото още на прибоя ви очакват свирепите гръцки комари, готови да късат цели парчета месо от тялото ви докато утолят жаждата си за кръв. Не е проблем, разбира се, ако не знаете това..... ще го научите почти веднага.....

Трябва да съм честна и затова без угризения ще си го кажа: гръцката бира не струва. Освен Митос-а и то наливния! Ние си носихме запази бира от България, за да не разваляме този съкровен момент на прясно изпечено месо. image

Дълго време се чудех защо толкова много ми хареса тазгодишната почивка в Гърция..... Може би отговорът е във вече порасналите ни деца и отпадналите грижи по тях. Т.е. отпадналите грижи, които иначе са характерни за едно бебе и малко дете - до към 3 годишна възраст. В общи линии това лято беше първото, през което донякъде пречех на сина ми (10 г.) във водата докато го карах да играем на акули и риби... Бях готова да бъда една голяяяяяяяма бяла....... българка image, но детето си имаше свои дела. А дъщеря ми (6 г.) само дебнеше момента, в който отвличах вниманието си (а и погледа) от морето и захвърляше плувките. След това я търсех на дълбокото или по-скоро под дълбокото..... плува не лошо и се гмурка на всичкото отгоре. Едвам успявах да се доредя до очилата за подводно гледане и  да стана свидетел на уникалното дъно под краката ни. Онова, което още втория ден направи на решето лявото ми ходило..... ама и сама съм си в иновна, защото трябваше да преценя, че скалата е мокра и кракът ми ще се подхлъзне по нея....... а видимата й подводна част беше дом на колония морски тарТалежи. С две думи класика в жанра - да се подлъзнеш и да паднеж върху таралеж........ image

Та разсъждавах върху причината да се чувствам незабравимо по време на тазгодишната ни лятна почивка...... към горенаписаното за децата добавям и факта, че имах възможност да играя на така любимите ми карти, зарчета, че и табла:
image   А ако сте фенове на волейбола /българи-юнаци от четвъртфинала на олимпиадата вчера! imageimage/, мисля че плажната му версия би ви донесла огромно удоволствие:
image
  ..... четох на воля..... т.е. за първи път почивката беше почивка и за мен! Намерих дори и достатъчно воля да тичам сутрин /по обяд по-скоро/ по крайбрежния път..... уникално удоволствие!!! Солен въздух, лек ветрец, блестящо море, вдъхновяващи гледки..... и където ти е кеф, можеш да спреш кроса и да топнеш.... морно тяло!  Ето малко снимки от крайбрежния път:
  image imageimage
imageimage
image
image
image


И нещо, с което Гърция е известна....... т.е. едно от нещата - МАСЛИНИТЕ:

image
image
image
image
Ще ми се да ви покажа нашия малък "частен" плажimage, който си намерихме и
ползвахме с мъжа ми и децата:
  image image
image
image
 
Поглед наляво към съседния плаж.... фотото ми само се отплесна:
image

Да не си помислите, че съм ги шпионирала image - просто бяха наблизо - една от особеностите на тази част на Халкидики - на всяка извивка на крайбрежието се е образувало миниплажче:

image
Доста често май споменавам думата "нефритен", когато трябва да определя по някакъв начин морето. Ще ми се да дам доказателство за това мое твърдение:

image
image
image
image
На този плаж има шезлонги и чадъри! Но както виждате не са върху цялата му дължина. Има достатъчно място да си сложиш кърпата или пък собствения шезлонг и чадър и никой няма да ти вземе пари за това! А ако все пак изберете плажните шезлонги и чадъри, то единственото ви задължение е да си поръчате едно кафе, фрапе, кола, бира и т.н. от заведението, което ги стопанисва. Т.е. около 3 Е и можете да останете цял ден на това място!

image

Това е един от най-пълните плажове, на които съм била в Халкидики:

image

И мисля няма нищо случайно в избора на хората с кемпери и каравани да ги спрат точно тук:

image
image
Когато водата и пясъка ви дойдат в повече, то малко над плажа можете да се отпуснете сред дивата зеленина на китно ресторантче:

image
image
  Светло синьо и тюркоаз се срещат и избеляват на хоризонта, а маслените зелени багри на боровете обграждат като в рамка тази "картина". Каквото и да кажа една е думата, която през цялото време пъпли в главата ми - всичко е създадено в името на почивката!

А кой може да си почива най-добре?!? Ами децата, разбира се:
  imageimage
image


image
image
image
image

image
image
image
image

 
Имаше и нощно къпане и лунна пътека /снимката е удивително лоша! image ама нямам и друга/

image
image

Станах собственик на неповторим подарък - еднометрово водораслоimage:

  image

А морето ни позволи да си съберем многобройни по форма и цветове камъчета:

image
  Време и да си вървим..... 10 дена отлетяха неусетно, недокоснати сякаш от нас. Щеше ни се да се гмуркаме до безкрай, да пътешестваме по вода до съседните миниплажчета и да откриваме нови и нови, да си пием студеното фрапе на усамотение, да се излежаваме върху врелия пясък и нажежени докрай да търсим прохладата на солените вълни...... не десет дена, а може би 15...... или 20, един месец...... колкото се може повече! ЗАЕДНО.... защото тези единствени 10 дена дават усещането на децата ни, че имат родители, необременени от работа и вечно бързане...... 10 дена, в които децата са деца и се чудиш къде отиват през останалото време тези усмихнати закачливи очи:

  image image


Отиваме си, а морето ни изпраща с една последна златна прегръдка:

image


п.п.: И нещо много важно - гостоприемността на Василики и Пантелис Скурас беше в основата на тези прекрасни впечатления от Монопетро. Дадоха ни всичко, което поискахме. Черпиха ни с фрапе, домашно ципуро и зехтин, обясняваха ни надлъж и нашир къде можем да идем и как да се забавляваме. Чаршафи и кърпи се сменяха на 3 дена като стаите се метяха и миеха. И никога, ама никога ..... не се намесиха по какъвто и да било начин в ежедневието ни с ограничения, забележки или кофти погледи. Май това е и причината догодина да искаме отново да сме там!




Гласувай:
8



1. baimomchil - Морето морето на Монопетрето :)
09.08.2012 16:44
Морето морето
на Монопетрето :)
цитирай
2. ramone - ...
10.08.2012 10:35
пишеш интелигентно, интересно и позитивно.
Хубави дечица.
Поздравления
цитирай
3. cchery - пишеш интелигентно, интересно и ...
10.08.2012 11:16
ramone написа:
пишеш интелигентно, интересно и позитивно.
Хубави дечица.
Поздравления

Благодаря! :)
цитирай
4. анонимен - pozdravi ot o.milos
22.08.2012 21:52
pozdravi za vsichkinpochitateli na grutskata pochivka.zaslyjava si da vidite i kikladite-ostrovite v egeisko more. celyvki.
цитирай
5. cchery - pozdravi za vsichkinpochitateli ...
23.08.2012 10:56
анонимен написа:
pozdravi za vsichkinpochitateli na grutskata pochivka.zaslyjava si da vidite i kikladite-ostrovite v egeisko more. celyvki.

Благодаря! На мен това ми е мечта - да почивам на остров. И се надявам силно догодина да се сбъдне.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5022755
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3537
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930