Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2015 17:45 - X-Factor - що за победител?!
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 7121 Коментари: 5 Гласове:
10

Последна промяна: 11.02.2015 19:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Още малко за българския X-Factor... от мен.... макар сигурно да има тонове мнения и разсъждения по темата, аз си нося нещо в главата и ми се иска да се разтоваря от него.

Снощи беше финала на 3-я сезон. Бързам да призная, че първия не го гледах. Тогава, като че ли, все още имаше Мюзик айдъл или пък бях загледала нещо друго, и нямах никаква нужда от нов и непознат формат. А може би всъщност страдах от липсата на Мюзик айдъл. По-конкретно от изпълнения като тези:






След като обаче се появиха  нескопосани (поне за мен) формати от рода на "Гласът на България" и "България търси талант", уютът на колоритно жури в съчетание с прекрасни изпълнения взе да ми липсва все повече. И така - някъде в края на първия му месец загледах X-Factor 2. Нямаше начин да не харесам Жана от самото начало. И да не искам тя да стане победител. Пееше като звяр. Стоеше на сцената все едно си е у дома - естествена, неподправена, нефалшива, пееща, играеща, изиграваща..... Казваше с думи, но говореше с очите си.... Имаше самочувствие, но до последния му милиграм покрито. С талант, хъс, можене и себепознаване. Все пак тя беше и от участниците в категория 25+. А те могат да си позволят да изпълняват и ранната Бритни, но и настоящата Лили. Че дори да се осмелят да "посегнат" на Уитни.

Позволявам си да споделя едно мое виждане по отношение българските музикалните формати, минали досега - забелязла съм следното: на участници, които буквално са деца - 14-15-16 годишни се възлагат песни на Лили Иванова.... и винаги има дефект, а не ефект. Няма как да направиш Лили, когато си на 15, пък ако ще да имаш феноменални гласови възможности. Лили е много повече от това. То и затова дотук все още не съм чула нейна песен в чуждо изпълнение, която да ми е допаднала. Не харесала. А само допаднала... и да симпатизирам.

А Уитни - Уитни..... имам чувството, че е проклятие за българските изпълнители. Не могат да я направят. Дори не могат да я копират. Марая Кери, Селин Дион, Бионсе, Риана - с тях няма проблеми. Но Уитни...... недостижима, но по-вероятно от това - неразбрана.... такава беше и такава ще си остане.

И като заговорих за разбиране, ще се върна на снощния финал, защото... според мен разковничето на това да изпееш песен на друг изпълнител е...... да разбереш артиста, да проумееш смисъла на неговото изпълнение, да усетиш тъгата, радостта, силата и дори недоумението му в песента, която би искал да направиш. И след това... никога да не забравяш........ да НЕ копираш нищо от горното! Да изхвърлиш цялото това знание на боклука и да направиш песента от свое име. Със своя прочит. Със своя стил. Със своето разбиране. И съответното уважение към другия, който ти е създал емоцията да харесваш песните му.

Такъв изпълнител на снощния финал беше само НЕВЕНА! С цялото ми уважение към таланта на Михаела и Славин, които са безспорни! С цялото ми признание за раздаването, което Михаела направи на сцената. И с респекта към "моженето", с което природата ги е удостоила..... Няма да тълкувам image вота на публиката. Безсмислено е! Тя тази публика до последния възможен момент поддържаше Бирян... един участник, който парашутира в предаването. Но за съжалеине катастрофира доста късно. Сигурна съм, че като уличен певец е страхотен. Миналата година се насладих на изпълнението на негов колега във Флоренция и смея да твърдя, че атмосферата на този град не би била същата без този непознат изпълнител. Та същото и с Мирян... неговата харизма беше тотално неуловима на екрана. Ама то и неуловима не е точно определение за нещо, което липсва...

Връщам се към финала и Славин. И Невена. По време и на двата сезона, които аз съм гледала, журито твърдо заяваваше на драгия зрител, че търси нещо много повече от глас у участниците. Те го наричат  X-Factor. Кой как го разбира това е без значение. Или?!?!? Всъщност се оказва, че точно това има огромно значение. И че журито носи много сериозна отговорност за снощната загуба на Невена!!! Това жури, което създава правилата и структурира определенията, можеше да бъде доста по-откровено в коментарите си след всяко изпълнение. Харесва ми, разбира се, добрия тон, който запазват. Преди време имаше шеги и закачки помежду им. Но според мен, ако на един доста по-ранен етап бяха казали на Бирян, че няма отличителната черта на участник в X-Factor, или пък бяха заявили на Славин на висок глас, че е страшно скучен на сцената и еднообразен откъм подбор на песни, което "дължи" на менторката си, може би сега Невена щеше с пълно основание да е с короната на победител.

Но не би. Искам да се аргументирам за отношението си към участието на Славин. Не искам просто да заявявам, че не ми харесва. Напротив - гласът му е един на милиони. Дарба има ...... за целия български народ, че и отгоре. Способности и очевидни възможности няма как да бъдат наречени неможене! Но с тези 2-3 изречения комай казах всичко положително, което Славин остави у мен като впечатление. Оттам насетне той никога не напусна Бургас и малкия си кръг от приятели, с които е правил музика. Така и не разбра, че голямата сцена изисква голямо присъствие. Не свитост, сериозно изражение и вдървени намигвания с очи пред камерата. Може да подстрижеш косата си, да си смениш тениската със сценични костюми и да си пуснеш артистична брада, но те добавят  точки само към визуалната представа, която създаваш.

Това, че на мнозина напомняш на Илия Ангелов, Румен Бояджиев, Джо Лин Търнър, е страхотно, разбира се. Още повече, че от последния Славин получи жестоко лично признание. И не е въпроса в това да казвам, че Славин не го бива. Аз просто искам да изтъкна онова, с което Невена го превъзхождаше. И точно затова ще напиша, че прибавяйки към тези прекрасни изпълнения на бургазлията и Форинър, ще изчерпим уникалното, което той направи в Кекса този сезон. Фреди Меркюри беше тотална трагедия.... аз не мога да спра да се начудя откога журито не е било на преглед при УНГ... А в добавка на всичко, след като не мога да си припомня нито едно появяване на Славин извън обичайното за него русло, сумата в колонка "СКУКА"  на неговото представяне набъбва солидно. Не видях и не чух нищо, което да НЕ отива на гласа на Славин. Което да не е в неговия натюрел. И което да го изтръгне от обичайния стил музика, която той харесва и може да изпълнява. И да ме накара да се разсъня на негово участие.

Ето тук е мястото да напиша защо Невена е по-добра. В рамките на формата X-Factor!! Защото тя е акумулирала в себе си доста повече качества. Натрупани може би от богатия й опит по музикални конкурси. Но и без тях за тези месеци Невена успя да се извиси до небето и да се срути на земята с някои от изпълненията си. Няма идеални хора...... и всички го знаем. И точно затова харесвам участието на Невена - защото тя не се поколеба да се изложи, но да пробва да бъде цветна. Да прави неща, които не умее добре. И да покаже разностранност на характера.

Тя беше на сцената, но и сред публиката. Понякога, по време на песните, не правеше дори и крачка, но прекрачваше без страх граници и възможности. Друг път танцуваше без да успее да мръдне и на йота от замисъла, който имаше за представянето си. Но повече от това беше нейното уникално присъствие, запълване на сцената. Невена не просто пееше...... не просто изживяваше текста, музиката...... Невена разказваше музикални истории.... И ако миналата година Жана го правеше с поглед и изражение, тази година Невена прибави към това и усмивка....  Няма песен, от тези, които тя направи феноменално, която да не е била изписана на лицето й.... и да не ме е отвела на пътешествие. Невена пееше като разказвач. И разказваше като певец... Онова, което остави на сцената, е повече от музика, текст, аранжимент и вокал..... то беше пълнокръвен спектакъл, в който беше поканена и публиката. Ако има нещо, за което трябва да догонва Жана - моята любимка и фаворитка от миналата година, то е категоричния замах на последната. При Жана няма колебания..... когато прави нещо, то може да е само убедително.

Та затова ми е думата. И затова снощната победа на Славин е жалка в моите очи... Защото нямаше кой да му каже в прав текст, че има необятен простор пред него, който го чака и е достоен за дарбата му, но трябва да направи крачката към него! Нереално смешна е и менторката му. Мария провали досегашните 2 отбора, които водеше. С некадърност. С лош подбор на песни. И още по-лоши съвети за сценично присъствие. При снощната победа на Славин тя подкачаше като напушен керкенез. А няма ни най-малкото право на това. Защото, ако Славин стана победител, той остави у публиката сериозни съмнения, че е достоен за това именно "благодарение" на неспособността на Мария да го покаже в целия му спектър на способности, които има. Много е лесно, когато попаднеш на шлифован диамант и решиш да не променяш формата му... Той ще блести дотогава докато свят светува. Ала истинско бижу ще стане само когато ювелир го докосне.....

За финал не мога да пропусна още двама участници от сезон 2014, които ми създадоха прекрасни емоции с изпълненията си - моите любимци Иво и Пламен:



и Кристина:


Странно за мен, но малката Кристина направи голямата песен на Мария Нейкова истински шедьовър... Честно казано, ако на мен беше оставен избора между нея и Михаела Маринова, аз бих посочила първата.

Жана:


 

НЕВЕНА
 


 





И последното изпълнение, което пускам долу, и което короняса Невена.... Нямаше го притеснението (Славин) или пък извънмерното самочувствие (както при Михаела) от това, че пееш със световна звезда. Напротив - имаше неистово желание да се направи нещо красиво и съвършенно.....





Гласувай:
10



1. baimomchil - Журито е гола вода
11.02.2015 09:52
особено Мичето, която бе на път да провалил безспорен талант като Славин. Ако имаше играчв това предаване, който не мръдна изобщо в развитието си от кастингите до финала, то това беше точно Славин. Предвид и предните сезони, Мичето се очерта като най-слабият ментор, ама то това е ясно на всички. Е ся ще се пъчи за победата на Славин, която стана въпреки нея и да беше незаслужена, от каквото успях да чуя.
цитирай
2. cchery - Има нещо странно.....
11.02.2015 19:16
Този постинг, за мое голямо учудване, събра доста прочитания. Или поне отваряния на тази страница :). В самия постинг съм допуснала фактологическа грешка, пращайки Славин в Бургас, вместо в родната му Варна. Странното е, че дотук на фона на бройката прочитания, няма нито 1 коментар, който да ме "заяде" на темата.... Дали пък Славин наистина няма да се окажа права за Славин, който явно е останал и в други хора неразличим?!
цитирай
3. demonwind - Напълно подкрепям!
26.02.2015 17:15
Все пак за мен имаше и още един фактор - Георги Бенчев. Ясно беше, че ще отпадне - първо е на възраст, второ - солова кариера не му отива. Не знам на Славин групата какво свири, обаче момчето има глас. но има още много хляб да яде докато достигне ниво, което кара човек да върши неща отвъд разума, когато чуе музиката... Като например това... ;)
https://www.youtube.com/watch?v=ta-Z_psXODw
https://www.youtube.com/watch?v=f55CqLc6IR0

А на Георги Бенчев му даваха (с малки изключения) разни бози да пее, вместо да му дадат нещо такова -
https://www.youtube.com/watch?v=NRbDLIXAp4o

Поздрави!
цитирай
4. cchery - Евил, ако говорим за Славин, не с...
27.02.2015 15:49
Евил, ако говорим за Славин, не става въпрос за глас - дали го има или не, е глупаво даже да се поставя на обсъждане. По-скоро е важно онова, което си написал във второто си изречение за него - че има още много хляб да изяде, докато накара човек да ахне и скокне. Това имах предвид и аз.

Георги Бенчев - да не се лъжем, имаше проблеми дори с вярно пеене...... Естествено е да го харесвам, но наистина това, което трябваше да представи на сцената, въобще, ама никак не му пасваше. Даже се чудя защо въобще го мъчиха.....
цитирай
5. demonwind - 4. cchery
27.02.2015 16:05
Всеки получи своите пет минути слава, а Армутлиева - поредната доза малки балъци ;) Жалко... Прочети ми постинга за Пламъците на Норкьопинг - пича тръгва с помощи от държавата да свири и вече 25 години е на върха в жанра :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5008571
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031