Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2014 16:23 - Фитнес на открито или кой усвои едни пари?!
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 10201 Коментари: 14 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Едно време, доста отдавна, някои от преподавателите ми си позволяваха да ме поучават относно решенията, които взимам. Всички до един твърдяха, че трябва да нося отговорност за тeзи действия. Дали тогава или пък по-късно, но все пак разбрах какво са имали предвид. И т.к. това се случи все пак в годините докато бях тийн, това да бъда отговорна за решенията си, ми остана нещо като правило. По-точно част от онази най-обща система от правила, която имам, бидейки член от някакво общество обществото. Естествено, мъча се да възпитам такова отношение и у децата си именно знаейки, че сега е моментът! Докато единият е 11-годишен неосъзнат пубер, който все още ме прегръща...., а другият... страхотно 8-годишно момиченце, което често ми повтаря "Мамо, обичам те .... и то безкрайно!". image

Аз донякъде съм типичния родител - задавам някакви правила, определям границите, до които те могат да бъдат разтегляни и преминавани, поощрявам, укорявам, карам се и т.н. От друга страна съм си и странника, който винаги съм била - все не признавам общоприетото за "чиста монета", боря се с невъзможното, против съм всякакви "общи знаменатели", които ме правят по-голяма овца от тази, която съм. Но в крайна сметка най-голямата истина за мен е, че съм човек, който дава пример. При това - почти никога нарочно. От време на време си давам сметка, че децата ми стават такива, каквато съм аз, защото се учат именно от примера, даден от мен. На моменти се радвам на всичко това. Друг път пък - изпадам в ужас...... Но за кратко - те никога няма да ме повторят, слава Богу.

Време е да ви кажа за какво ще иде реч в този постинг и защо почнах с майчинството, с децата, с примера и възпитанието?!? Накратко - историята е следната: през м. декември миналата година почна ремонт върху една от асфалтираните площадки на парка до нас. Гумираните плочи за земя, които бяха стоварени на мястото, даваха ясен знак, че ще се слагат някакви уреди!!! "Детска площадка!" - си помислихме всички ние с кеф! В края на декември от тази радост беше останало това:

image

Имате нужда, може би от по-близък план:

image


Това се нарича ФИТНЕС на открито!  Прекрасно, но може би....... я да го видим по-отблизо:

В общи линии се състои от 2 части: конструкция с успоредка, халки и нещо като "шведска стена"

image

и

част с "фитнес"-уреди.

image


Първата ми мисъл, когато се появи това "небесно провидение" бе, че боговете сигурно са полудели!!! Паркът - единствен за всичките Младости е изключително малък!!!! Максималната дължина на най-дългата алея в едната посока е 500 м!!! Ширината е към 50-70 м. Има в общи линии 2 зони, в които са съсредоточени площадки за деца и които са тотално недостатъчни! Радостта от очакването, че ще има още нещо хубаво, красиво и удобно за децата, беше заменена с... една голяма като размер и като площ фитнес-площадка, която напълно в реда на нещата беше окупирана първо от децата!image

Второто нещо, за което се сетих, е да поздравя с не особено красиви думи онзи образец на зряло мислене, който реши "фитнесът" да се разположи върху асфалтираната площадка от парка, където децата играеха мачове! А ги играеха върху асфалта, т.к. за годините, в които се подвизаваме на това място в Младост, не се намери един кмет, който да реши проблема с домашните кучета, които се разхождат за да се облекчат точно в зелените площи на парка, при положение, че разходката на домашни любимци на това място е забранена!!!!! Но това е друга тема!!! image

В крайна сметка.... т.к. не можех да променя нищо - "фитнесът" бе монтиран и щеше да остане там вечно (колко съм се лъгала в този момент!!!image), се опитах да намеря и нещо положително в съществуванието му. И то ми се откриваше малко по малко всеки ден. Виждах по един-двама души, които все пак отиваха, за да тренират на това място. Да, малко са, но пък....  как да накараш някого да тренира, когато и толкова не е направено, за да му е удобно. Така че - да, малките стъпки са по-добри от едното нищо.

Всичко в моята глава почна да си идва на мястото до момента, когато току преди Нова година (бяха минали сигурно не повече от 5-6 дена от откриването на "фитнеса") с децата отидохме да го "пробваме". Ха, ебаси!!!!! Педалите на велоергометъра вече бяха счупени:

image
В онези дни все още имаше 2 педала - както виждате по настоящем е само един!  Степерът пък, който се намира на същата стойка срещу  вело-то.... , предлагаше само една възможност: да си разтегнеш някое сухожилие или да си набиеш ходилата! Пружините, които трябва да имат местата, на които се слагат краката, не работеха и естествено не се налагаше да се прави никакво усилие при стъпването върху му с ляв и десен крак! Кой да ти предположи обаче?!?!! Именно така си нараних леко капачката на единия крак. Стъпих върху платформата за десен крак, която беше долу, и очаквайки да има някакво съпротивление, с другия крак яко натиснах високата лява платформа........ При което една не паднах, а кракът ми трептеше с вибрацията, произведена от удара на степа в гумираната плоча на земята! Пружини нямаше, степерът можеше да бъде раздвижен и от вятъра...... да не говорим от човек, който се отпуска върху му .....

Как можеше да е истина?!? Не беше минала и седмица, откато монтираха "фитнеса" и 2 от уредите му вече не работеха!!!!! За пореден път пратих на майната му "тъпия българин", който всичко руши!!!!! А дали той беше проблемът?!?!

Реших да се възползвам от "благинките", които предлага фитнес-площадката. И стартирах с упражнения на уреда за долната част на корема - ето този:
  image
Не се наложи за правя дузина серии, за да усетя, че тая няма да я бъде!!! Забележете мястото, където човек трябва да положи предмишници (кръгчетата с жълто)!! Сигурно виждате болтовете, с които са монтирани "облегалките"  - не си мислете, че тези болтове влизат в някакви гнезда! Никак даже!!  Ето тук се вижда добре:
  image
Малко е да кажа, че тези болтове убиват!!! Не знам кое е многото...... опитвам се да не бъда досадна и смешна с измъчени сравнения и квалификации!! Но известно време си ходих със синини с размера на тези болтове отдолу на предмишниците.  В началото дръжките за дланите, които сега стърчат нещастно нагоре, имаха гумени ръкохватки, завинтени с черни топки отгоре и изглеждаха добре. Сега...... виждате сами - ги няма! Мога да ви покажа как изглеждаха в началото единствено от снимката, на втория такъв уред, който вече е изкъртен:
  image
Но за сметка на това ще обогатя вашата визуализация с ръкохватките на останалите уреди, на които им липват............. топките image(заградените жълти кръгчета):
  image image image
Лично аз намирам подобни стърчащи дълги винтове за опасни!!!! Особено за децата и тийновете, които играят там. Но .... какво от това?!

Докато днес снимах руините на фитнеса, един трениращ комшия ми показа, че цялата конструкция с висилките и успоредките:
  image
се клати стига само да хванеш едната стойка на успоредката - хващаш с длани, разклащаш иииии конструкцията почва да се вади барабар с болтовете, с които е монтирана за земята!!!  Същия ефект има, когато се метнеш върху халките:

image  

Интересно ми е, ако уреда за трениране на долна част на корема, който ви го показах счупен ето откъде:

  image
е можел елементарно лесно да бъде свален като му се счупи заварката или с каквото там е монтиран (мястото на монтажа е с черно кръгче):

  image
колко сигурни са тези халки, намиращи се на височина близо 3 м!?!?!?!?!?!  И въобще - погледнете:

image

не ви ли се струва цялата конструкция прекалено висока?!?  Кой е онзи гигант, който ще тръгне да виси и да минава разстоянието на ръце?! Дотук не съм видяла нито един?!

Няколко са въпросите, които задавам с този постинг?!

  1. Чия е идеята за монтирането на тази щуротия?!
  2. Кой одобри фирмата-производител на фитнеса на открито?!
image

   3. По какви стандарти Проинвест строй е произвела тези "уреди"?!?!
   4. Кой е изпълнителя на монтажа им?!?!

С две думи - от идеята, та до крайната реализация, този проект, струващ нашите и вашите пари, съграждани-данъкоплатци, мирише на некомпетентност, "хвърляне на прах в очите" и на усвояването на някакви средства, но не по законно установения ред!

Никой по никакъв начин не може да ме убеди, че точно на това място имаше нужда от фитнес на открито! 
Никой по никакъв начин не може да ме убеди, че уредите, които са монтирани, отговарят на каквито и да било стандарти за здравина, издръжливост, устойчивост, ергономичност и ефективност! За справка - опитайте да направите коремни набирания на лежанката!!! 
Никой по никакъв начин не може да ме убеди, че монтажа на въпросния фитнес е изпълнен по стандарт и е безопасен за ползващите го!
Никой по никакъв начин не може да ме убеди, че се прилага дори елементарен контрол върху спазването на реда и начина на ползване на фитнеса! Някъде, в една друга страна, на същото такова място имаше огромна табела с указания за ползване!!! Не че някой ги чете, но поне са спазени стандартите!

Тук при нас в Младост, лично за мен, някой е взел пари, за да натресе един боклук повече в и без това малкия ни парк!!!

И още нещо, за което отдавна, отдавна се чудя....... по какви стандарти беше изградена и какви мерки за сигурност и безопасна игра са предвидени при тази детска площадка:

image
Не, не бъркате - площадката почва там, където алеята на парка свършва!! По тази алея всеки ден, когато е хубаво времето "хвърчат" деца с колелета, на ролери, със скейтове или пък просто тичат! Да отклониш колелото или скейта без да искаш към люлките, които в този момент са засилени, или пък още повече в пясъчника за най-малките е повече от лесно! Случва се ежедневно!!!! Дали пък не можеше да бъде монтирана една елементарна ограда, която да раздели алея от площадката?!

И още щрихи от поредния абсурд - вижте разположението на пясъчника за най-малките деца и зоната с люлките:
  image
Ако ви се струва, че разстойнието помежду им е не повече от 20 санта, значи окомерът image ви работи добре. Почти всеки ден наблюдавам една и съща картинка - малко бебе, което играе в пясъка, водено от неведомите желания на своето скромно съществувание, излиза от него и току се натриса на засилената люлка!!! Не мога да виня детето в люлката - то също играе и няма за задача да пази другото дете, което дори не вижда, защото е с гръб!!! Не е и до това родителите да пазят децата си!!! Защото инцидентите с малки деца стават бързо и внезапно!!! Достатъчно е онзи, който проектира и изгражда детски площадки да си свърши добре работата и да отдели зоните за игра с ограда. А в случая с пясъчника от това ще има допълнителна полза - пясъкът няма да се разпилява навън и най-вероятно няма да служи за тоалетна на кучетата, които се разхождат всеки ден в парка, където е забрена разходката на кучета......... imageimageimage
  Последно и за кратко - връщам се към началото на постинга, където разтеглях фразите относно отговорността, която всеки от нас носи за решенията си!!! Питам - кой ще поноси малко отговорност за тези 2 нелепи недоразумения, стоварени в парк, където ежедневно играят стотици деца и си дават среща още толкова възрастни?!? И понеже съм наясно, че ще съм капо откъм отговор..... да си остана поне с примера - пиша този постинг, защото смятам, че тук има тотална нередност и тя трябва да бъде оправена от отговорните за нея лица! По тази причина - снимките по-горе и коментарите ми към тях заедно с изводите и забележките ще пусна на мейла на община Младост.....



Гласувай:
8



1. martito - Поздравления за поста! Ако и да о...
21.02.2014 10:09
Поздравления за поста! Ако и да останат без отговор въпросите ти.. /надявам се само засега../
цитирай
2. ramone - ...
21.02.2014 10:19
Браво! Точно така трябва
цитирай
3. cchery - Благодаря
21.02.2014 12:11
и на мартито и на рамоне, че сте изчели това, което постнах..... От доста време ми е трън в очите тази глупост и..... нямаше начин да не я опиша. Сега да видим от общината какво ще отговорят!!!
цитирай
4. cchery - Из "НАРЕДБА № 1 от 12 януари 2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра"
21.02.2014 13:22
Чл. 21. (1) Пясъчникът се предвижда и изпълнява с площ най-малко 10 m2, със стени с височина от 0,25 до 0,40 m от повърхността на пясъка, изпълнени или облицовани цялостно или частично с топлоизолационен, бързосъхнещ и гладък материал, като се осигурява и възможност за сядане по тях.
(2) Пясъчникът се предвижда като самостоятелен елемент за игра. Не се допуска комбинирането му с пързалка или с други видове съоръжения за игра.
(3) Дълбочината на слоя пясък във всяка точка на пясъчника е най-малко 0,30 m, като под пясъка се полагат геотекстил и чакъл с фракция, по-голяма от 8 mm, за дренаж с дебелина на слоя не по-малко от 0,10 m.
(4) За пясъчника се използва промит и дезинфекциран пясък с фракция от 0,2 до 2 mm, без глинести частици.
(5) Прекопаване, разрохкване и дезинфекция на пясъка се предвижда най-малко два пъти в сезона (рано напролет и в средата на лятото).
(6) На територията на площадката пясъчникът се разполага извън минималните пространства за разполагане на съоръженията за игра на естествено засенчено от растителни видове място. Когато няма възможност за естествено засенчване, към конструкцията на пясъчника се предвижда подходящо цялостно или частично изкуствено засенчване (чадър, тента и др.).
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Абсолютно си права, мястото на тези ...
21.02.2014 19:19
Абсолютно си права, мястото на тези уреди не е там, пък и качеството им е ужасно, може да се случи нещастие на някое дете. След като още в първите дни има такива погроми, какво остава за по-нататък. Не знам дали си виждала фитнес-площадката на мястото на бившата зоогическа градина, зад паметника на руската армия. Там уредите са много изпипани, често тренирах на тях в обедната почивка или след работа, преди да се пенсионирам. Малкият ми син също ходи понякога там да се разкърши, много са ефективни и здрави, нямат нищо общо с тези на вашата площадка. Пускай им имейла на общинарите и дано се вземат в ръце. Поздрави!!
цитирай
6. belleboutique - kasnaprolet9999 - e как да не сме ...
22.02.2014 18:07

kasnaprolet9999 - e как да не сме виждали площадката до зоогическата градина :) с вносните и скъпи турски боклуци на Спорт Парк Фитнес България :)))
цитирай
7. ldimitrova12345 - Каква е тази конкурентна злоба, ...
23.02.2014 01:12
Каква е тази конкурентна злоба, която лъха от тази статия?
цитирай
8. baimomchil - Каква е тази конкурентна злоба, ...
23.02.2014 20:07
ldimitrova12345 написа:
Каква е тази конкурентна злоба, която лъха от тази статия?


Каква е тая палящина, която лъха от тоя коментар?

Ако имате нещо общо с фитнеса, кажете.
цитирай
9. cchery - Каква е тази конкурентна злоба, ...
24.02.2014 08:46
ldimitrova12345 написа:
Каква е тази конкурентна злоба, която лъха от тази статия?

Освен злобна, съм и тъпа..... може ли да ми обясниш какво точно питаш?!
цитирай
10. cchery - Абсолютно си права, мястото на тези ...
24.02.2014 08:49
kasnaprolet9999 написа:
Абсолютно си права, мястото на тези уреди не е там, пък и качеството им е ужасно, може да се случи нещастие на някое дете. След като още в първите дни има такива погроми, какво остава за по-нататък. Не знам дали си виждала фитнес-площадката на мястото на бившата зоогическа градина, зад паметника на руската армия. Там уредите са много изпипани, често тренирах на тях в обедната почивка или след работа, преди да се пенсионирам. Малкият ми син също ходи понякога там да се разкърши, много са ефективни и здрави, нямат нищо общо с тези на вашата площадка. Пускай им имейла на общинарите и дано се вземат в ръце. Поздрави!!

Вени, онзи ден бяхме в Южния парк. На две места видях фитнеси на открито, но нямаше поражения по тях.... Значи проблемът не е във идеята, а в реализацията и качеството на уредите, които са в нашия парк. И наистина, дори и отначало идеята да тренираш на открито по погледа на всички разходащи се, изглежда смущаващо, но пък..... после ти идва музата и всичко става много приятно!
цитирай
11. ldimitrova12345 - Cchery
24.02.2014 11:32
Да речем, че имам нещо общо с детската площадка :). Никъде в статията не видях обаче писателката да засегне проблема с вандализма, който е тревожен симптом за тотална липса на възпитание и чиста простащина, но защо ли да го засяга като акцентът на статията е друг. Поредното доказателство за безхаберието на голяма част от българския народ е статията на авторката, която вместо да повдигне счупената част, за да не бъде открадната, е предпочела да отдели повече време за снимки. За районните администрации ще бъде интересно да научат кой стои зад написаното :). И в заключение: Личният пример на родителите е този,който възпитава децата ...:)
цитирай
12. cchery - Да речем, че имам нещо общо с детс...
24.02.2014 12:02
ldimitrova12345 написа:
Да речем, че имам нещо общо с детската площадка :). Никъде в статията не видях обаче писателката да засегне проблема с вандализма, който е тревожен симптом за тотална липса на възпитание и чиста простащина, но защо ли да го засяга като акцентът на статията е друг.

Аз пък виждам явно невидими за вас неща: "За пореден път пратих на майната му "тъпия българин", който всичко руши!!!!! А дали той беше проблемът?!?!" Но акцентът наистина е друг!

ldimitrova12345 написа:
Поредното доказателство за безхаберието на голяма част от българския народ е статията на авторката, която вместо да повдигне счупената част, за да не бъде открадната, е предпочела да отдели повече време за снимки.

Странно - не Ви видях на мястото, когато снимах, и ми е интересно как сте разбрали какво точно съм направила със счупената част?!

ldimitrova12345 написа:
За районните администрации ще бъде интересно да научат кой стои зад написаното :).

Странно е наистина колко районни администрации ще се интересуват от моето име?! Но така или иначе тази, в чиито адм. граници се намира фитнеса е уведомена лично от мен за проблема!!!! При това съм се подписала с името си и съм оставила адреса, на който живея.

Ако Вас ви е срам и страх да излезете тук с лице и име (вместо това ми ползвате ник), аз нямам този проблем! И да ви кажа - радвам се, че най-сетне "срещнах" някой, когото имам основание да попитам - кои наредби, предписания и правила за безопастност за спазени именно на детската площадка?!? За да Ви улесня - в коментар 4 съм копирала изискванията по наредбата!
цитирай
13. cchery - ldimitrova12345, препоръчвам ви, ...
24.02.2014 12:18
ldimitrova12345 , препоръчвам ви, ако наистина имате нещо общо с двете съоръжения, в най-скоро време да направите нещо, така-щото никой да не пострада!!! По-голяма полза ще има от плюнченето тук в този постинг. Вашата защитна реакция е напълно очаквана, но от нея не следват действия, които считам за наложителни по отношение обезопасяването на карикатурите, които са изтрещяни в парка.
цитирай
14. baimomchil - г-жо Димитрова (ако това ви е името)
24.02.2014 14:35
Вместо да подскачате като ощипана мома и да търсите под вола конкурент, вземете се хванете в ръце и оправете нещата, за да не се случи беля с някой човек или дете , което всъщност е акцента и на въпросният коментар.

Не знам дали имате и нещо общо с катерушките до фитнеса - където е сниман и въпросният пясъчник, но аз лично на 2 пъти съм оправял счупената ограда там, ей така просто щото така чувствам, че трябва да бъде, но фитнеса ви няма как да го оправя, дори и да имам желание.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5021511
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3537
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930