Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2013 14:36 - „ - Вие сте страхотни деца!.... "
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 9369 Коментари: 14 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Днес на път за работа видях 4 деца в тийнейджърска възраст да се суетят около една кофа за боклук - от тези жълтите пластмасови контейнери за разделно изхвърляне на отпадъци, в които обаче се събира всичко – от хартия до метални опаковки. Интересното в случая беше, че от кофата се издигаше дим, а децата продължаваха да се въртят и да поглеждат вътре и да си разменят погледи, намигвания, усмивки. Честно казано първото, което си помислих беше, че тези „хулигани” са подпалили пластмасовия контейнер.... нищо нечувано по нашите географски ширини. Разбира се, странно беше, че стояха сами и минаващите възрастни ги подминаваха – ще си помисли човек, че на никой не му се занимава с високохормонални тийнове, които пакостят.  Е, аз пък реших все пак да си „навра носа”. Още повече, че децата изглеждаха не много по-големи от моя собствен син (в пети клас) – може би щях да успея да говоря с тях.

 Приближих се и първото, което попитах беше:

 

 -      Деца, вие сте запалили контейнера или го гасите?!

 Две от децата веднага се сепнаха и побързаха да ми обяснят ситуацията. Учат в близкото училище и по време на голямото междучасие ходят до намиращата се в съседство баничарница да си купуват закуски. И точно тогава забелязали горящия контейнер. Т.к. е поставен в зона, където има страшно много паркирани коли, децата (4 на брой) задружно го избутали до по-открито място. Обадили се на 112 и чакали пожарната да дойде! Държаха и пластмасови бутилки в ръка, с които са напълнили вода от училище и са пробвали за угасят пламъците. Обясниха ми, че са се уплашили, заради намиращите се наблизо коли – да не стане нещо по-страшно. Имах сили да попитам само: 

-      Кой клас сте?!
-      VІ „Б”. – беше отговорът. (128 СОУ „Алберт Айнщайн”, София).

 Логично тук се „намества” въпросът защо описвам всичко това?! Ако да беше преди 20 иии няколко години, щеше да мине за пропаганда на комунистическата власт и нейните прекрасни и съвестни пионери. Е, сега това няма как да стане. А не можем и по никакъв начин да се възтрогнем, че видиш ли „Ами такива са си нашите български деца!”. Не! Идеята е друга. Ще ми се да предам и на вас вълнението, което изпитах от разговора с тези деца. Лицата им, по които все още личаха детските черти на тяхното израстване, бяха сериозни. Абсолютен контраст на онова, което сме свикнали да виждаме у подрастващите. Когато ги заговорих директно със съмнение, че евентуално те са подпалили коша, за секунди децата замръзнаха... сякаш моето недоверие допълнително ги отчая, т.к. и на 112-и не са приели обаждането им много сериозно. Стана ми много мъчно, че подхванах така разговора, защото когато обясняваха случката, очите им горяха – препираха се един през друг да ми обяснат всичките подброности – от първото виждане на контейнера, до преместването и чакането на пожарната. Да ги бяхте видяли само – толкова малки и толкова сериозни, очакващи одобрението на мен – възрастния човек, защото те днес и сега считаха, че са направили нещо голямо и страхотно. Постъпка, която ги издигаше в собствените им очи и която беше обсебила днешното им „Аз съм!”. Като че ли никой друг не беше им обърнал внимание, а нашите деца имат най-много нужда от ВНИМАНИЕ! От поощрение! От нашето одобрение! И сякаш точно заради тези липси, които като родители ежедневно допускаме, моите думи: 

-      Вие сте страхотни деца! Кажете го и на вашите приятели!

 им дойдоха неочаквано. Дори не можаха да реагират... Замълчаха и сведоха погледи. Май отдавна не бяха чували такива думи за себе си, защото в противен случай, дежурното „Благодаря” щеше да бъде изстреляно веднага. А те заслужаваха такава похвала, защото поне още стотина техни съученици от 5-и та до 12-и клас всеки ден ходят по същия път да си купуват закуски, но на случката внимание бяха обърнали само 4 от тях! И не само внимание, ами бяха съобразили какво евентуално може да се случи на място с много коли и горящ контейнер. Очевидно не са мислили, че рискуват нещо, щом са преместили контейнера или пък напротив - давали са си взаимно кураж.
 

В тези сведени погледи аз видях готовността на моя собствен син да помага, когато гледа как други български ученици хранят с парите от джобните си бездомни. Видях едни 4 разрошени деца, които все пак не си бяха купили закуски през голямото междучасие – бяха тичали за вода до училище. Очевидно нямаше и да изкарат следващия час, но всичко по-важно за тях беше тук – фактът, че са направили нещо значимо, което обикновено е запазено за нас – възрастните!  

Да, истински страхотни деца растат в момента в България! Аз явно съм привилегирована поради незнайни причини да съм съвременник на това и именно тази привилегия е причина да напиша горното!

 

„ - Вие сте страхотни деца!.... Убедена съм от цялото си сърце!”

ВИСОКО (ФСБ) - изпълнение на Поли Генова

 

 




Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tera - Браво на децата!
04.11.2013 15:15
И аз съм гасила кошчета за боклук, слава Богу контейнери не ми се налагало!

Обаче нещо друго - пред нашия блок също бяха запалени и изгорели до дупка двата контейнера - жълтият за пластмаса и зеленият за стъкло. Станало е през нощта навярно.
Явно е някаква целенасочена акция срещу фирмата за разделно събиране, иначе не мога да си го обясня, след като има и други случаи.
Какъв идиот трябва да си, за да подпалиш подобни контейнери?!?
Простотията българска няма край...
цитирай
2. makont - Само така, Чери!
04.11.2013 15:20
Първо, че си им обърнала внимание изобщо и второ, че си ги поощрила. Боже, колко важни са се почувствали ( в хубавия смисъл). Децата ни имат нужда от това. Те са добри, те са готови да извършват добри дела, да помагат, но имат нужда от това, някой да забележи тяхното усърдие, да оцени направеното от тях. Ти си попаднала в такава ситуация и си реагирала абсолютно правилно. Поздравявам те! Усмивки и слънчева седмица!
цитирай
3. vmir - Доброто е намерило заслужено признание.
04.11.2013 15:42
Ако се случва по-често, току-виж се превърнало в практика. Дай Боже, защото бързите всезнаещи критикари много трудно ще го допуснат.
цитирай
4. baimomchil - Евала
04.11.2013 16:19
винаги съм се възмущавал и съм се хващал за главата какви коментари има под статии те свързани с деца:

- Чалгаризирано поколение
- За нищо не стават
- Наркомани, отрепки

и говорят за нашите деца!!! Нашето поколение е болно в мозъка, а не идващото. Това е истината!

Браво на децата, ще изпратя статията до Плачков.
цитирай
5. vihrogonche - Разбира се,
04.11.2013 16:27
че децата ни са страхотни!
Понякога ние самите не струваме.
цитирай
6. freeoldmen - Само не разбрах дойде ли пожарната?
04.11.2013 17:17
Защото ако не е дошла, ако не са благодарили на децата, следващият път ще подминат и ще гледат сеир. И ще са прави, отново.
цитирай
7. erato7 - Браво на дечицата! Браво и на теб, ...
04.11.2013 18:36
Браво на дечицата!
Браво и на теб, Чери!:)
цитирай
8. cchery - . . . . . . . . защото бързите всезнаещи ...
04.11.2013 22:32
vmir написа:
........ защото бързите всезнаещи критикари много трудно ще го допуснат.

Няма как да не се съглася с теб относно БЪРЗИТЕ ВСЕЗНАЕЩИ .... КРИТИКАРИ. Толкова е лесно да си позволиш да коментираш и толкова трудно да имаш основание да го правиш! Благодаря!
цитирай
9. cchery - Какъв идиот трябва да си, за да по...
04.11.2013 22:34
tera написа:
Какъв идиот трябва да си, за да подпалиш подобни контейнери?!?

Ами..... на такъв - ИДИОТ! То няма друго определение......
Според мен просто идиотизмът в някои хора ги кара да видят какво ще стане с този контейнер, ако гори..... едва ли е целенасочена изява срещу фирмата-собственик.
цитирай
10. cchery - Първо, че си им обърнала внимание ...
04.11.2013 22:36
makont написа:
Първо, че си им обърнала внимание изобщо и второ, че си ги поощрила. Боже, колко важни са се почувствали ( в хубавия смисъл). Децата ни имат нужда от това. Те са добри, те са готови да извършват добри дела, да помагат, но имат нужда от това, някой да забележи тяхното усърдие, да оцени направеното от тях. Ти си попаднала в такава ситуация и си реагирала абсолютно правилно. Поздравявам те! Усмивки и слънчева седмица!

Благодаря ти, че намина оттук! Да, те са ДОБРИ - нашите деца! Никой не се ражда лош, но може да се превърне в такъв!
цитирай
11. cchery - Браво на дечицата! Браво и на теб, ...
04.11.2013 22:36
erato7 написа:
Браво на дечицата!
Браво и на теб, Чери!:)

Ами.... не можах да се сдържа и да не напиша за това нещо..... ако за това е твоето браво, то благодаря, Ерато! :)
цитирай
12. cchery - Деска, може би наистина ние възр...
04.11.2013 22:37
Деска, може би наистина ние възрастните понякога не струваме!

freeoldmen, не знам дали е дошла пожарна, но си безкрайно прав, че ако това не е станало, следващият път тези деца ще подминат!
цитирай
13. priqtel12 - Да, така е:
07.11.2013 10:48
"..... нашите деца имат най-много нужда от ВНИМАНИЕ! От поощрение! От нашето одобрение! "
Не бива да го забравяме. Хубаво е, че го припомняш!
цитирай
14. demonwind - Дано да е дошла пожарна...
25.11.2013 14:41
Преди около два месеца отивам да пазарувам до Билла-та на кръстовището на Ломско шосе и Хан Кубрат (не Ханку Брат) ;))) Гледам - на тротоара лежи клошарка, доста изпаднала. Лежи като уцелена от автоматичен откос. Най-вероятното е да беше пияна, но все пак... Звъня аз на 112. Вдига ми една кака, дето или мъжа й я беше бил снощи, или му е бил къс, с извинение, или просто не си беше доспала. Вика ми - "А, за оная пияната ли става дума"? Отговорих й положително. "Ами ритнете я, растърсете я, може и да стане" - вика ми. Обяснявам на жената, че въпросната клошарка може да е с психически отклонения и ако я ритна или разтърся, това може да доведе до неконтролирана агресия от нейна страна с непредвидими последствия (особено ако има нож или нещо подобно в себе си). Оная обаче продължава на нейното си - "Ама я се вземете в ръце! Мъж сте все пак" От какво ви е страх". Това, което изригна от устата ми в тоя момент не е за писане, но само ще вметна, че касаеше майката на тая пача, родата й до девето коляно и т.н. "Господине, не забравяйте, че разговорът се записва" - мазно ми отвърна пачата. Това породи още куп псувни към онези, които записват разговора. Дадох си дори адреса, на който да ме намерят и да ме хванат за пикочопровода. Заявих на каката, че аз съм изпълнил дълга си и ако жената евентуално ритне камбаната, няма да съм аз виновния. Затворих телефона и влязох в магазина. След 15-20 минути излязох - клошарката беше се излегнала този път на една пейка, където обикновено седят майки с деца. От специализиран превоз нямаше и следа... Явно някой се беше престрашил да я ритне или разтърси.
Преди години майка ми, лека й пръст, така се беше обадила на полицията за един пиян - ченгетата дойдоха и го... метнаха в багажника, за да го карат в отрезвителя. Един приятел, американец, който по това време беше на гости в България, остана зяпнал при гледката...
Какво да кажа, освен това, че ако отново видя човек в такова положение, пак ще звънна на 112. Ако не друго, поне да попсувам... ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5008666
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031