Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2012 13:28 - Малките вселени - капчици вода
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 9845 Коментари: 10 Гласове:
8

Последна промяна: 21.09.2012 09:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Капка от любов" - имаше навремето една страхотна група с името АТЛАС. Те създадоха много красиви песни, а онази от тях, с чието заглавие почва този ми постинг - "Капка от любов", е вдъхновението за текста по-долу. Все още не знам защо докато снимах мокрите от нощния дъжд цветя и листа на цветята, си припявах точно тази песен. И от "капка от любов" тя смени текста си на "капчица роса....".

За какво става въпрос?! Ще ми се да ви попитам - замисляли ли сте се някога какво е скрито във една водна капка. Но не каква да е! А водна капка, настанила се върху цвят или листо?!? Ето такива капки:


image
 
image
Лично мен винаги ме е удивялала загадъчната красота на тези миниатюрни светове. Разгледайте листото горе - в нишката по средата му са се наредили като синци ситни капчици. Малка! По-голяма! Няколко едри! Напомнят ми на снимка, запечтала момент от масаж с лунни камъни - от онези, които се подреждат на равни разстояния върху гръбначния стълб на човек. Но да се върнем на капчиците върху листото - някои са се съединили и при все това са запазили своята форма. Други са разтеглили вече единия си край и аха да се слеят с близката посестрима. А има и трети вид - индивидуалистки - големи капки с кръгла форма, пазещи личното си пространство от съседите си. Едни такива надути и надменни красавици влага, наслаждаващи се на своето съществуване.

А какво бихте казали за онази най-едрата, отразила разсеяната светлина на облачното небе?! Идеално кръгла, бистра като сълза и блестяща с цвета на платината?! Толкова е крехка, че ме е страх даже да я снимам - да не би да се изтърколи от своя пиедестал. Защото не искам тази малка вселена КРАСОТА да загине. Не искам блещукащите точици сребро вътре в нея да угаснат..... В миг започвам да мечтая как влизам там, в този малък свят от бистра вода и лъчиста светлина и застанала под свода му и търся мистерията на мимолетното му съществуване.


image

А какво може да се каже за обсипаните с перлена изящност цветове на розата?!


image
image
 

Имам чувството, че светлината, която озарява този цвят се е усилила от безбройните лъщящи водни петънца. Че червеното вече е пожар с тъмно розови отблясъци. Пожар, който не гори, а грее. Огън, който не пари, а стопля. Душата, сърцето, сетивата - капчици роса.... Розова влага......

image

Водна феерия с цват на циклама.....

image

Оранжева мечта:

image

С цвят на зряла диня....

image
image

Срамежлива луна в ранна лятна вечер:


image

Разбира се дъждът не спира своите сълзи само върху розите. Всичко е мокро!

image

Тази малка "гора" от иглички:

image

е уловила с тъничките си пръсти повече капчици дори от широките листа на розата. И допреди часове изглеждала като едно обикновено цвете в саксия, сега е все едно посипана с бисери - свежа, усмихната - истинска красавица, която крие цветовете си - сякаш да не се удавят от толкова много капчици вода!

image

Гледам малките топчици със светлина върху листенцата по-долу -
 
image
всяка една многократно увеличила като лупа мястото на месестото листенце върху което се е спряла. Десетки блестящи в сребро петънца - ето кое е превърнало обикновеното цвете в сияеща принцеса!
  image

Знае си работата природата - как да възнагради устоялото на първия есенен студ цвете! Няма кич, няма претрупаност, няма чалга...... само непостижимо съвършенство. Като листенцето по-долу:
image

Капчиците, настанили се върху неговите власинки не мога да фокусирам. Или поне не с моя фотоапарат. Толкова са фини! Точно такива, каквито трябва да са, за да не наранят нежните власинки на това малко листенце. Майсторски грим! И много примамлив.... ще те се да протегнеш ръка и с пръст да погалиш тази мекота...... като бебешка пухкава косица! Но както би се побоял да докоснеш нежната главичка на новороденото, така няма да посегнеш и на това листенце. Нека тържествува неговата светлина!

image

Листо от здравец! Навремето майка ми ми казваше, че къща без здравец, не е българска къща! И да - вижте го този разперил крилца самоуверен листак - събрал е огромна капка вода в средата си. Ала като че ли не е среда това, а самото му сърце - голямото, широкото българско сърце - онова същото, за което само сме чели. Прегърнал е листчо колкото се може повече вода! И едва ли го е направил от лакомия.... мисля, че просто прилича на старите българи, за чиито широки души е говорил навремето Йовков, а в по-близкото ни съвремие Хайтов не пропускаше да опише. Разперил е крилата си и всяко от тях, превело се под тежеста на водата, се къпе в чистота.
И като за последно - не спирам да се чудя как фината паяжина на паяците задържа дъжда?! Та нали нейният автор я плете рехава, с дупки?!?! Нали е толкова тънка, че с дъх можеш да я скъсаш?! Нооооо не и дъжда. Ето:

image

Все едно е рибарска мрежа със залепили се по нея миди..... А собственикът го нямаше - явно не му е по вкуса това наводнение в къщата му, но поне след като слънчо подсуши пътеките на скромния му дворец, всичко ще е чисто и заредено с енергията на дъжда, на кръговрата, в който живее природата!

Капчици роса........
 




Тагове:   вода,   капчици,   цветя,   дъжд,   листа,   роса,


Гласувай:
8



1. baimomchil - Имаше един филм за едно слонче
20.09.2012 14:20
дето носеше една прашинка, която си беше един свят и в нея живееха хора. :)
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Страхотен постинг си направила и ...
20.09.2012 14:47
Страхотен постинг си направила и отговарям на въпроса, който си задала: В една капчица вода се съдържа част от кръговрата във вселената. "Растения са трансформатор на енергията на живата природа. При фотосинтезата, с помощта на светлинната енергия, растенията отделят молекулен кислород от водата, който се излъчва в атмосферата. Именно благодарение на фотосинтезата, която се осъществява от милиони растителни видове, атмосферата около Земята е наситена с кислород, така необходим за живота на всички дишащи организми. Растенията прихващат слънчевата енергия и я правят достъпна за остананалите обитатели на планетата. Те активно регулират количеството на въглерода, водата и водорода в атмосферата и дори контролират границите на базисната температура на планетата. Почти от нищо – само от слънчева светлина, въздух и вода те произвеждат протеини, захари, ензими и хормони, масла за регулиране на температурата и пестициди за предпазване от вредители. Освен синтезирането на първични органични съединения: въглехидарти, липиди и белтъци, те синтезират и вторични фитохимикали, които играят определена роля и могат да бъдат много полезни при някои нарушени физиологични процеси в човешкия организъм."

цитирай
3. cchery - дето носеше една прашинка, която си ...
20.09.2012 15:56
baimomchil написа:
дето носеше една прашинка, която си беше един свят и в нея живееха хора. :)

Сещам се само за едно детско със слонче - Nelly the Elephant :)
цитирай
4. demonwind - 3. cchery
24.09.2012 14:32
А за снежинката, върху която живееше Гринч съ съгражданите си? :)))
цитирай
5. cchery - А за снежинката, върху която жив...
25.09.2012 09:44
demonwind написа:
А за снежинката, върху която живееше Гринч съ съгражданите си? :)))

Уф, не мога да се сетя за какво ми говориш.......
цитирай
6. rossi9 - Чери,
27.09.2012 04:46
къде намери тая красота?
цитирай
7. cchery - къде намери тая красота? Здра...
27.09.2012 10:03
rossi9 написа:
къде намери тая красота?

Здравей. Това беше на тетевенския балкан - Рибарица. Но подозирам, че навсякъде е едно и също след като вали дъжд. Просто трябва да имаш "очи" за тази миниатюрна красота!

Благодаря, че се включи в този постинг!
цитирай
8. erato7 - Чери, сладурано, благодаря ти за ...
30.09.2012 20:11
Чери, сладурано, благодаря ти за капчиците любов!
цитирай
9. demonwind - 5. cchery
30.09.2012 22:35
Ето затова :) http://www.youtube.com/watch?v=p1P_giB0TKg
цитирай
10. анонимен - ot iv4o (kansas)
02.10.2012 20:06
Vinagi strahotna! Nai-hubaviyat blog v Internet!!! Prevezhdam go na detzata vseki pat :)
Pregradki ot nas za tzyaloto semeistvo!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5005549
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031