Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2011 13:50 - Черни Вит - в прегръдката на автеничната българска музика и куФня
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 14749 Коментари: 17 Гласове:
10

Последна промяна: 15.08.2012 12:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Искало ли ви се е да имате възможност да пътувате из страната (а и в чужбина), да ви посрещат като драги гости, да споделят с вас красиви гледки, близки ритми и уникални ястия?!? На мен като че ли винаги ми се е искало! Дали защото много харесвам онзи филм на Луи дьо Финес, в който той обхождаше ресторантите по скъпарските хотели и в завимост от качеството на храната и обслужването, им прибавяше или отнемаше по звездичка от категорията?! imageimage Дали защото намирам подобно преживяване за предизвикателството, което ще отговори на вечния ми интерес към откривателство и ежедневни приключения, не мога да отговоря! Но мисля, че през изминалата събота и неделя поставих началото на една подобна тенденция, която, ако много искам, ще...... сбъдне мечтата ми! Само да не изпревари онази другата, африканската мечта image за разходка и сафари (само за наблюдение на животните, не за убийства!) из необятността на черния континент.

Колко от вас са чували за село Черни Вит?!?! О, да извинете, трябваше да предупредя - историята пак ще е селска........ какво да се прави, съдбата си е съдба и те свързва здраво с корените ти! Върти, суче, ноооо ти доказва във всеки един момент верността на онази поговорка за вълка, козината и нрава му! image

Тааа, знаете ли нещо за село Черни Вит?!? Ето къде можете да го намерите сред долините, урвите и върхарите на България:

image
За хората от региона няма и съмнение местоположението му. Даже, ако ги питате, ще ви кажат, че е близо до Рибарица. За много хора това култово централнобалканско почивно селище е ориентир повече от достатъчен, за да се отправят натам. Но за зло, а може би и за късмет, изникнал от много потаен джоб, с. Черни Вит не съществува в представите на българите. За зло, защото хората там живеят не особено леко, особено след пожара във фабриката за дървени плоскости. А за късмет, защото спокойствието, тишината, красотата, ежедневието на свободния човек властват на това прекрасно планинско място. Да не им е уроки на черновитчани, но съм длъжна да подчертая, че причина за това нещо е и липсата на цигани! Честно казано нашият хазяин дори не разбра въпроса, който му зададох още с отварянето на вратата на колата, от която излязох. "Престъпници ли?! Какви престъпници, какво да правят?!" imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage Пристигнахме по тъмно в петък вечерта, карах за първи път по този планински път и селото, потънало в тъмнина направо нарисува картината на зловещи банди от мургавелковци с вили и мотики, които се стичат накуп баш в нашата къща на гостиimage! Еееее, хората там такива неща не са чували и преживявали. Слава богу!

Но бях тръгнала да ви разказвам, че с. Черни Вит не е добре познато. Ииии аз нямаше да съм го чувала, ако не беше една огромна форумна случайност. Толкова огромна, колкото може да отговори на поговорката, че "краставите магарета се надушват през 9 планини"image. Пишейки си случайно във въпросния форум, гледам, че заедно с мен се е логнал потребител с ник "Сиренце". Брех?!?! Бях срещала доста псевдоними...., но това........ определено ми направи впечатление. Може би защото не съм била, а и няма да бъда юзър в бгмама.  Там дори ник като "кокошка с 9 пера" не създава полагащата му се еуфория. И така, от тази форумна "среща" се роди запознаство, което ми изЯсни безпрекословно, че "Сиренце"-то не е обикновено бяло саламурено сиренеimage. Никак даже! Всъщност е уникалното за България ........... зелено сирене, т.е. "мухлясало" българско сирене! Ама не потребителката с този ник, а причината тя - Цони Димитрова, да си избере този псевдоним! И има всички основания да го направи, защото тя и мъжът й единствени в тази хубава Родина правят българското зелено сирене, което пък италианците от Слоу Фуд въобще даже не са се поколебали да..... обявят за уникален гурме продукт в Европа (това май с гурме-то не е съвсем точно!) и да го добавят в тяхната Съкровищница на вкусове! 

Това сирене е покорило не един и друг специалист на изложението за сирена в Италия, покори и мин. Найденов -
вижте клипа на Део и Нова телевизия за българското зелено сирене , омая мен и мъжът ми миналия петък! И ако филмът на Нова съдържа тънка емоционална нишка, дължаща се на прекрасната природа, богатите стада и лекия романтизъм на живота високо горе в планината, то не се лъжете! Цони и съпругът й - Цецо Димитров, който е кмет на селото, са далеч от розовите краски! Обожават живота си там, в тетевенския балкан. Отглеждат 2 прекрасни момиченца, предават им собственото си разбиране за любов и хармония, и се мъчат неистово да убедят съселяните си, че ....... смисъл има! Смисъл да обединят общността си, да издирят и запазят автентичността на всеки аспект от живота им - музика, бит, храна, история и т.н. И въпреки това неизброимите стада от рунтавели овце към днешна дата са само спомен. Прекрасното гъсто овче мляко става дефицитна стока, а заедно с него зеленото сирене се превръща в продукт, по-труден за намиране и консумация даже и от вездесъщите трюфели! Защото българското зелено сирене се прави от прясно овче мляко, което като се подсири, се изцежда за 8 часа. След това се оставя в дъбови качета и както и във филма казват "просто си става", т.е. появява се ярката му зелена коричка от рокфорова плесен, която пази снежнобяла сърцевината!

Ние опитахме от зеленото сирене! Едно защото... имахме в лицето на Цони и Цецо Димитрови прекрасни домакини, второ защото....... попаднахме на хора! Просто хора, които притежавайки грамове от безценно злато, не се притесняват да ги споделят с полунепознатите! Имам снимки на сиренето ииии се извинявам за качеството им - правени са с телефона ми и на повече качество не можех и да се надявам при положение, че не си носех фотото. Но при все, ето го:

image
Сиренето вляво е на 2 месеца. Сърцевината му е наистина бяла, но поради топлината това лято, коричката е хванала дрожди и е променила цвета си до кафяво. Сиренето вдясно е сиво на цвят, т.к. 6 месеца е престояло с плесента и тя му се е отразила повсеместно. Двумесечното сирене има вкус на страхотно саламурено сирене с леката пикантност на сините сирена. Но никакво натрапчиво присъствие на антибиотичен вкус!!! Съвсем леко усещане за плесен, което тушира солеността, характерна за бялото саламурено сирене и го прави леко за преглъщане. А второто - тооооо беше добило и лютивина и за разлика от мухълите, които сме си купували от витрините на хипермаркетите, става за ядене. Даже..... бих казала, че е деликатес, към който трябва да подхождаш с респект и преклонение!

image
Хапвахме го, полято леко с балсамико - специално от Италия, защото така пикантността се разтваряла в течността и ставала по-осезаема. Консумира се задължително с пръсти, за да може топлината им допълнително да извлече най-доброто от вкусовите качества на продукта.

image
И това е накратко за зеленото сирене. Макар историята му да е като всяка друга история за напредък на обикновения човек в България. Колко трудности са срещнали Цони и Цецо, докато извадят сертификат на продукта!!! Как от ДВСК-а почти са ги изгонили, когато са го занесли за изследване като са казали, че това сирене е видимо развалено!!!!!!!
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage И колко е трудно то да бъде произведено както технологично, така и в борба с времето, което никога не е достатъчно благосклонно да поддъжра 15 градуса в стаята, вкоято сиренето плесенясва!!!

Но то - сиренето - всъщност беше втората причина да се отправим към с. Черни Вит. А първата, първата беше националният събор за автентична българска фолклорна музика "От Тимок до Вита", който от няколко години обединява музика и кулинария. Което ще рече, че всеки от участниците във фиестата от ритми, носи характерно за своя регион ястие и го показва на импровизираната изложба. Как се случва всичко?

Ами може би е редно да почнем от самата Черни Вит - реката:

image
Студена, бистра, планинска река, дом-спомен за множество пъстърви. По това време на годината нормално не беше пълноводна, но за сметка на това със стабилно течение и режещ стъпалата и колената студ. Село Черни Вит е разположено по нейното протежение, което го прави дълго над 10 километра. С общо малко над 800 жители, това местенце е истински рай за търсещия непокътна планина турист.
 
image
Тучни ливади:

image
Прясно събрани купи сено, устремили върховете си към безмилостното жежко слънце:

image   image
Ниви, подсказващи, че тук, високо в планината, само трудът дава възможност за сносен живот:

image
златни току изтърколили се на росната трева тикви (тая тиква долу май не е от най-златните image):

image
и много, много цветна, нежна красота с всичките нюанси, които окото човешко може да различи, а природата на Балкана е склонна да сподели с него:

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
 
В с. Черни Вит с огромен трепет наблюдавах напълно унесена старите кирпичени къщи и дъсчени плевници, възрастните изкривени ябълки по дворовете пред тях 

image
и се чудех колко ли гърла са отгледани и изхранени зад кафявите очи на бялата къща горе? На колко ли смях се е наслушала и колко тревога са поели варосаните й стени? Поизкривеният чердак с дивата вече лозница - сякаш дядо и седнала в него малка внучка - една отдавнашна хармония, безвъзвратно отминала, но разказваща с любов за времето, когато.................................................
 
В контраст със стогодишната старица горе, са новите къщи като тази долу:

image   макар и забулените й стъкла да доказват напълно споделената от Цони тенденция, че младите хора напускат дори Черни Вит!!!

Но точно днес не е денят за тъжни равносметки, днес е (беше) 27 август 2011 г. и е време съборът "От Тимок до Вита" да започне! Придвижвайки се до центъра на селото, красивите синури, закичени с пъстроцветни живи халища

image

image
 
зад които дворовете тънат в богати цветове и багри

image image  
подсказват в известна степен онова, което се случва на поляната пред църквата, където е сцената за музикалните изяви на фестивала. И каквото и да си е представял, човек не може и да допусне за миг, че в природата съществуват толкова въможни, че и невъзможни комбинации от цветове, техники на бродиране и везане. Всичко е в такава степен нереално, че туристът гледа, гледа и все не му стига. От всеки ъгъл изникват наситени с цветове носии, искрящи лица над тях и гордост, поне за този ден, поне за този събор:

image
image
image
 
Имаше и доста състави от млади хора - както певци, така и танцьори. Но като че ли повече бяха самодейните групи, обединили жени и мъже в златна възраст с отношение към традицията, историята и фолклора ни!

image
Греят носиите на жените от с. Джулюница, Горнооряховско, с обточените в златно биета - сякаш слънчеви лъчи! А краищата на престилките им редят пъстра черга от светли цветове - за късмет и повече светлина в живота!

image
Греят и лицата на певиците, поне за ден оставили отрупаните зеленчукови градини и с песен в сърцето дошли да разкажат за род и родина, за жилавите и работливи българи в онзи полски край! Не ми се наложи да ги моля за снимка, само попитах дали може да ги снимам..... и докато те се нагласяха, стана ясно, че сме землячки и аз, изгубилата се от години от родния си край горооряховчанка, и те - жените от Джулюница изпитахме и споделихме искреното си вълнение, че се срещаме точно тук - в сърцето на планината, далеч от нашите земи и начин на живот!

"Извинете, може ли да ви снимам? А откъде сте?!" - "Добруджа, момиче, Добруджа.....!" И ги снимам:

image
И не спирам да мисля за Йовков, за неговите българки, за неговата равна Добруджа, с кръглото като тепсия златно слънце, избуялата пшеница - зелено море, с поклащащи се бели шамии над класовете..... А под тях красивите по йовсковски българки - вечно трудещи се, но все така прекрасни и предизвикващи копнежи  в сърцата! Погледнете забрадките на жените горе - не са ли те с цвета на добруджанското слънце? Вижте престилките с обточените по дългите им краища цветя?! Не са ли те рожби на ширналото се добруджанско поле? Красота! Красота в цветове, усещания и невидими докосвания.....

Още носии, макар и по-стилизирани, но с познати мене пафти на коланите:

image  
Наредили се като плетка жени с разнобагрени костюми, пъстри чорапи и ткани престилки:

image

ни пренасят в тяхното родно селище, споглеждат се, усмихват се притеснително и отпускат гърла...... А Балканът слуша тяхната песен, вятърът я разнася, листата я припяват.......

Идва ред на жените и мъжете от Ябланица (доста състави имаше оттам) и те подхващат "Полегнала е Гергана"

image
Танцовият състав от същия град ненапразно е носител на награди от фолкфестове. Те ни ослепиха с белотата на костюмите си

image

с чистотата и лекотата на изпълнението си

image
Неизменно усмихнати и все така приятелски настроени към публиката, изпълниха един атрактивен варненски танц, последван от македонски такъв!

Какво е фестивалът за всички тези хора, които го правят? За участниците? Вгледайте се в изражението на жената от снимката долу ииии ще си отговорите:

image
Сякаш преди минути е затръшнала вратата към градинката си, измила се е, пречистила се е, облякла е красивата дреха с чисти бели ръкави, които завършват с прекрасни мотиви сякаш накичени гривни, и е дошла да свърши нещо много важно! Може би на това му се казва гордост! А може би - скромност! Аз не знам, вие преценете!

Малки на глед, но с големи гласове, жените от следващата снимка

image
ме пренасят на друго място. Тежък ли е бил живота им, че сукманите и чорапите под тях са така тъмни?! Как ли са успявали да чувстват, а после и да и пресъздават красотата на живота си чрез трудните бродерии по престилките си?! Или пък пендарите на вратовете им говорят за благоденствие, постигнато с много труд и лишения? Няма да си отговоря на този въпрос - трябваше да спирам всяка една от групите, които участваха и да говоря с тях, а това беше напълно невъзможно!!!

Съставът от Зверино:

image
даде страхотно начало на хората през втория ден - Дунавско хоро!  А духовият състав след него, направо довърши под горещото слънце мераклиите за български ритми:

image
  Не мога да се сетя за по-подходящо място за провеждане на това събитие, от Черни Вит! Слънце, зеленина, прохлада, бистра водица:

image А когато човек види и тази постановка image:

image
остава зашеметен и с приятното очакване предизвикателният аромат на казаните да напълни паничката му image. А миризмата се носи от казана с прясно зеле:

image
От врящия непретенциозно боб:

image
И от типичната точно за този край "саламура"!

image
Майстори на блюдата:

image
И не съвсем такива image

image
се въртят и суетят около баките с ядене, баят им и настървяват сетивата на посетителя, дръзнал да се противопостави на изкушението.

image Да поясня за саламурата
image - това е супа с препечена на скара или ламарина риба. Докато рибата губи суровото си състояние, в казанът завират домати и лук, и чакат с охота почистеното от кости рибно очарование. Рибата е пъстърва или друга речна нейна посестрима. Гарнира се с много чесън и добрата саламура е много солена, много кисела и много люта! Обясниха ни, че тази супа е идеално мезе за ракията - когато е студена. А в горещият й вариант е достойна да се мери по качества с шкембето след тежка нощ image. Втората версия за саламурата беше надлежно проверена от нас неделя сутринта ииии ако можех да издавам сертификати за качество, бих го направила с чисто сърце - ДЕЙСТВА! О, да! Действа! Отпуска напрежението в главата и врата, избистря мислите и ти припомня защо си се събудил! image

А ние се събуждахме и двата почивни дни с идеята да.... посетим И кулинарното изложение! Както и очаквахме, подготвени с информация от символичните домакини Цони и Цецо Димитрови, не останахме въобще разочаровани..... даже имаше сериозни изненади и неочаквани предизвикателства. Убедете се - снимките говорят сами за себе си:

image
image
image
  Бамбъл боб:
image
image
image
image
image
  Качамак
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
    Имаше и други изкушения - едно от тях непретенциозно на вид (затова и неснимано от мен) обра овациите (и моите лични) както и наградата от първия ден на феста - баница с булгур на жените от Джулюница...... Такава вкусотия не сте опитвали със сигурност! Крокмачът също си заслужава отвсякъде, а съчетан с къшеи просеник.... мммммм image. Домашно сладко от къпини и малини, долнооряховска милинка, баници с извара, с домашно сирене, пълнена тиква със зрял боб, подправен с планински билки...... честно казано не мога да изброя всичко. Но пък разчитам много това да бъде направено от ей тези деца:

image
така де деца само момичетата вляво и по средата, другото дете отдавна е порасналоimage. Та за тези деца да ви кажа нещо - те са възпитаници на...... следва изненада! основното музикално училище в с. Черни Вит!!! Дааааааа, в Черни Вит има музикално училище и ако не сте го знаели досега, то е защото онези в Котел и Широка Лъка са доста по-известни, а и са средни! Сигурна съм, че това в Черни Вит не им отстъпва и ако има начин да привлича все повече и повече деца, които да изучават точно там, на товя място музиката и традиците ни, то аз ще бъда най-щастливия човек в тази страна. Та тези момиченца и още неколцина са увлечени от идеята на госпожата им по математика - Цони Димитрова (не е случайно, че я споменавам често) за хубава, чиста и здравословна храна. Заедно приготвят и посрещат със собственоръчно сготвени ястия и сладкиши празници - местни, традиционни и такива на Слоу Фуд! И сега те бяха първите помощнички на Цони - нареждаха гозбите, ястията и питките по дългата маса на изложението. Слагаха им етикети. После ги сипваха в чиниите на посетителите и...... отнесоха бая българско отношение от озверялите за тежки трапези възрастни хора. Общо взето идеята на тази кулинарна изложба беше ДЕГУСТАЦИЯ на автентични ястия! Ееееееее, някои от посетилите  със сигурност "дегустират" и до този момент, съдейки от пълните с връх чинии, които изнесоха от залата на изложбата! 

image
И всичко това срещу билетче от 50 стотинки!!! Всъщност за тези 50 стотинки си пълниш доволно чинията, т.е. момичетата ти отчупват къшейчета от питки и баници и ти ги слагат, а с лъжички ти насипват от гозбите, катъка, млякото, крокмач. И когато излезеш навън на поляната и поседнеш на дългите маси

image
па си купиш от казаните я бобче, я зелце, я саламурка също срещу 50 стотинки порцията, се чудиш как по-простичко да обясниш на навикналите на скъпарски обедни менюта софиянци, че срещу 1 лев си ял и преял!!!! А срещу още 1 такъв си нахранил и двете си деца!!! И не е върпос на стандарт това, а на...... вие преценете на какво!

Част от рецептите за горните ястия бяха събрани от момичетата и ще ги публикуваме във forum.metsababa.net - кулинарния му отдел!

С това завършва моята разходка из виещата се като паяжина

image

котловина на Черни Вит!  А ако някога ви се прииска да се събудите и да видите борбата на слънчевите лъчи с потъналите в зеленина високи баири на Централен Балкан:

image
тази пътечка да ви отведе


image
до мястото за свещенодействие image

image
а прекрасната къща за гости да ви предложи отпускаща нощ под непрестанния ромон на балканската река,

image
то със сигурност сърцето ви е поело от магията на това място, наречено с. Черни Вит!







Гласувай:
10



1. cchery - Поклон пред Цони и Цецо за това което ...
31.08.2011 14:14
анонимен написа:
Поклон пред Цони и Цецо за това което правят за Черни Вит и България!

Съгласявам се! :)
цитирай
2. cchery - Много интересен постинг. Поздр...
31.08.2011 14:20
анонимен написа:
Много интересен постинг. Поздрави!

Благодаря! А ти кой си?!?! :)
цитирай
3. cchery - Наистина си заслужаваше! И ...
31.08.2011 14:38
shtrakalka написа:



Наистина си заслужаваше! И дай боже да продължи да си заслужава.....
цитирай
4. dmv - Рядко чета с кеф, а сега даже изгл...
31.08.2011 15:54
Рядко чета с кеф, а сега даже изгладнях, мале какви вкусотии, благородно завиждам , най-вече за питките..:))))
цитирай
5. cchery - hubav posting, ima6 uset kam hub...
31.08.2011 16:00
анонимен написа:
hubav posting,ima6 uset kam hubavoto. a sa6to darja da zabeleja 4e si i goliama simpatiaga no vijdam 4e si semeina i spiram do tuk :-} pozdravi.

Ех, значи....... а ако не бях семейна ми е много интересно какво щеше да се случи. Не се сърди, ама..... тези неща са прекалено виртуални, за да стават реални.

Благодаря за коментара... надявам се наистина постингът да се хареса, на всички,които го четат!
цитирай
6. cchery - Има ли откъде да се закупи зелено ...
31.08.2011 16:04
анонимен написа:
Има ли откъде да се закупи зелено сирене?

НЕ! Това е истината към днешна дата! Но можем да се надяваме, че към зимата това статукво ще се промени! И затова можем да подкрепим Цони и Цецо на сайта на Черни Вит - http://chernivit.info/.
цитирай
7. cchery - Рядко чета с кеф, а сега даже изгл...
31.08.2011 16:07
dmv написа:
Рядко чета с кеф, а сега даже изгладнях, мале какви вкусотии, благородно завиждам , най-вече за питките..:))))

Лелеее, съвсем честно ще ти кажа,че едвам довърших писането на поста и хукнахме с колегите на обяд :)))))))). Не е лесно, наистина!
цитирай
8. dmv - Рядко чета с кеф, а сега даже изгл...
31.08.2011 16:21
cchery написа:
dmv написа:
Рядко чета с кеф, а сега даже изгладнях, мале какви вкусотии, благородно завиждам , най-вече за питките..:))))

Лелеее, съвсем честно ще ти кажа,че едвам довърших писането на поста и хукнахме с колегите на обяд :)))))))). Не е лесно, наистина!

Още такива постинги, да се нахраним и ние, прекрасна мини семейна ваканция сте си направили, браво:)
Пс. Отивам да хапна, че изгладнях:)
цитирай
9. cchery - Бабата и Дядото от филма на Део са ...
31.08.2011 16:43
анонимен написа:
Бабата и Дядото от филма на Део са уникални! Никой от тях не се оплака, че няма пари или че работата му е много тежка. Може само да вземаме пример от тях.

Всъщност и нито едно от момичетата, които помагаха на Цони в подреждането на кулинарната изложба не се оплака. А можеха по това време да са пред комповете и да връткат някоя и друга игра или флиртче във фейса....... Но те вършеха работата си с любов и разбиране, дори с усещането за нещо много важно!!!!!
цитирай
10. benra - страхотна разходка
31.08.2011 16:45
с вкус на зелено сирене...благодаря ти!
цитирай
11. cchery - страхотна разходка с вкус на зелено ...
31.08.2011 17:07
benra написа:
страхотна разходка с вкус на зелено сирене...благодаря ти!
Бени, радвам се да те видя :)!! Благодаря!
цитирай
12. cchery - Извинявам се на всички "анонимни" хора, които писаха!
31.08.2011 21:16
Системата в блог.бг е такава, че ако нямаш акаунт тук и пишеш като анонимен, тя автоматично затрива коментара...... За съжаление собствениците, програмистите и модовете тук не намериха по-добър начин да се оттърват от досадния бъг, който проби блог-пространството преди месеци.

Благодаря на всички, които намериха време и опознаха поне за малко Черни Вит! А след това и коментираха....
цитирай
13. ketcakuatl - АМИ ДА, СТРАХОТНО :)))))))))))))))))))
31.08.2011 21:36
И на мен ми текоха лигите като гледах тия вкуснотии, и на мен се прииска да съм там.Чуй, чуй, можеш ли да дадеш някаква идея, за някое, наистина специално място. Знам че красотите на България са неизброими, но малко излязох от час. А и преди, по икономически причини, малко съм обикалял. Сега тях ги няма, но имам идеи като на чужденец, т.е. повърхностни. Другата седмица, точно по това време, летя за Букурещ, а от там - за вкъщи. Един месец отпуска. Дай някаква идея, място, събитие което си заслужава после да го помниш дълго. Моля те.
цитирай
14. cchery - И на мен ми текоха лигите като гледах ...
01.09.2011 10:01
ketcakuatl написа:
И на мен ми текоха лигите като гледах тия вкуснотии, и на мен се прииска да съм там.Чуй, чуй, можеш ли да дадеш някаква идея, за някое, наистина специално място. Знам че красотите на България са неизброими, но малко излязох от час. А и преди, по икономически причини, малко съм обикалял. Сега тях ги няма, но имам идеи като на чужденец, т.е. повърхностни. Другата седмица, точно по това време, летя за Букурещ, а от там - за вкъщи. Един месец отпуска. Дай някаква идея, място, събитие което си заслужава после да го помниш дълго. Моля те.

Хм........., за събитие ще ми е малко по-трудно на момента да измисля, но със сигурност ще подочуя тук-таме. А за място..... там имам повече идеи, но малко по-късно пак ще мина тук и тогава ще пиша.
цитирай
15. cchery - Всичко е прекрасно cchery, само ...
06.09.2011 13:15
harta написа:
Всичко е прекрасно cchery,
само река Вардар и Питу Гули ми се струват не много на място в Тетевенския Балкан, където тече река Черни Вит. Молко над селото има пещера, където според преданието се е крил Бенковски, преди да бъде предаден и убит от турците.
Поздрави!

Трябва да ти кажа, че през м. юни в с. Черни Вит правят историческа възстановка на събията, в които участва Бенковски в този край.... и със сигурност е много интересно. А в музея на селото се съхранява оригинално знаме на неговата чета!
цитирай
16. анонимен - дани
03.04.2012 10:20
очарована съм от стаията за черни вит, и съм горда че най-хубавите ми години минаха там....няма по-хубаво място от черни вит:)
.....нещотото, което сте пропуснали да чуето е певецър Марин Иванов....лека му пръст беше невероятен:)
цитирай
17. анонимен - дани
03.04.2012 10:47
забравих да спомена, че учениците от училището в черни вит последните две съботи и недели ходят на конкурси и с гордост искам да изтъкна че без медали не се връщат, както от орфеево извирче в стара загота, така и от детския фестивал във варна...чувството да слушаш тези деца и да виждаш че българския фолклор се запазва е невероятно....пожелавам го на всички:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5008586
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031