Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2011 13:45 - Един ден повече българка!
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 11707 Коментари: 22 Гласове:
15

Последна промяна: 10.05.2011 20:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Да откриеш неочаквана красота в малка капчица вода е умение! Да й се зарадваш е изкуство! Да я споделиш е средство! Начин тя, красотата, да докосне много хора и макар и малка изкусно да запали светлинка в душите.

Този разказ ще е опит за друга гледна точка към красотата на една българска светиня - хълмът Царевец! Т.к. съм родена в Горна Оряховица и живях там до 18-а си година, съм имала много възможности да се докосна до това място. Още повече във време, в което национализма, патриотизма и любовта към Родина и родната история се възпитаваха и учеха. Бяха задължителни за всеки българин! За тези 18 години посетих историческия хълм само веднъж - някъде към 11-и клас. При това с учителката ми по история - г-жа Попйорданова. Мисля, че човек не може да има по-подходяща компания точно от г-жа Николинка Попйорданова за подобна екскурзия. И досега помня вълнението, с което стъпвах по огромните камъни, с които е застлан пътят до Патриаршеската църква, а и..... всички пътеки в крепостта. Помня как тя ни обясняваше за автентичния под на една от църквите и как се чувствах, когато стъпвах върху камъни на по 1000 години приблизително.

После..... след още десетина години, стоях на терасата на една къща за гости, намираща се в "Самоводската чаршия" в Търново и се наслаждавах на спектакъла "Звук и светлина", който се възпроизвежда на  Царевец. И дочувах със сърцето си конския тропот на победоносната българска войска, звука от преплетените в битка мечове, мощния глас на неизвестен български цар и се вълнувах..... копнях..... желаех да съм била част от всичкото това величие макар да знаех, че в моето съзнание то съществува само и единствено с романтичната и идеалистична си страна, която знайни и незнайни автори са му предавали.

На 7-и май 2011 г. отново стъпих в пределите на Царевград Търнов!!! И точно 15 години след първата ми крачка по древните му камъни, усетих с ясно съзнание какво имаме! Какво сме имали! И какво можем и трябва да имаме:

      Гордост! Национална гордост! Вяра! Патриотична вяра! Памет! Историческа памет!

   
Погледнете 2-е снимки по-долу:
 
      image

image
     
Първата, сигурна съм, няма българин, който да не я различи (а дали няма?!? image). Втората също ще бъде разпозната от мнозина: подстъпите към портала на стария град на Дубровник. 

Крепостта на Дубровник посреща посетителите си с екзотично за нас, българите, вързало мандариново дърво:
 
      image               image      
Царевец е обрамчен във всички нюанси на розовото:
 
      image               image
      image
Поне 7-и май 2011 г. е слънчев и не вали. Наколо е такава тучна зеленина, че човек се чувства млад не на шега. Сякаш слънчевите лъчи проникват във вените, загряват кръвта и стоплят отдавна изстиналите инстинкти за приключения. А то, приключението бяга по неравния калдъръм на подстъпа към Царевец:

      image      
и дяволито увлича душата на пътешественика.

Още миг и портите ще се предадат. Ще пуснат напълно свободно както го правят от близо век всеки човек, дръзнал да попие от знанието, което пазят зад себе си!

 
      image      
Колкото и да са различни в историята и събитията, които са понесли (сравнено с Царевец), централните порти на Дубровник привличат по същия начин:
 
      image

      А дали са различни? Историята и събитията дали на тази древна земя - Балканите - живот, пропит с много мъка, с безбройни войни, но и с големи успехи и завоевания. Поглед надясно от централния път към историческия хълм:

 
      image
 
      и двете ръце на статуята, прорязали синьото небе ще напомнят на всеки, че точно този край е дал най-сериозните успехи и тласък в развитието на българската книжнина - Търновската книжовна школа (на снимката се вижда ВТУ).

Пътят е безмилостен и

      image      
и ще води докрай дръзналия да стъпи на него пътешественик, защото старите (че и новите) камъни неистово искат да разказват за едни други години - далечни и напълно непостижими.  Дни и векове на извисяване!

 
      image      
когато делата са говорели сами за себе си. Без телевизия. Без вестници. Без интернет. Без реклама. Минаваш под свода на втората порта и едва ли не очакваш да видиш стражите, изправени от двете му страни. Погледът е вдигнат нагоре, към прозрачното небе, където всред зеленина е Патриаршеската църква. Няма да коментирам начина, по който е реставрирана...... защото ще заглуша конския тропот, който се носи в съзнанието ми всеки път, щом попадна зад крепостните стени на Царевец и ми напомня за властта, упражнявана оттук.

image      
image      
И в един момент тези камъни

image      
извикват в мен спомена за едни други камъни:

image      
и за една друга кула, някъде много на запад в Европа (Англия, замъка Уоруик). Там, където що се отнася до историческа памет, то пари за възстановяване на обекти, свързани с историята на страната, се намират! Та нали така се възпитава патриотизъм и национална гордост!

И все по-настойчиво си мисля...... дали...... дали ако турците не бяха "присъствали" 500 години по нашите земи, дали ако не бяха грабили, опустошавали, убивали, прокуждали, опожарявали наред, Патриаршеската църква днес нямаше да изглежда така:

image      
(базиликата Сакре Кьор, Париж, Монмартр)

Хълмовете, които обграждат Търново са изключително красиви, особено през пролетта. Поради природните им особености, те са поставили началото на много интересната архитектура на старата част на града:

 
      image
image
image

      А новата част се крие някъде в далечината, отново като приласкана от прегръдката на предпланината:

      image               И в това няма нищо чудно и странно, защото Дубровник има същия "проблем" с планината:
 
      image
Но проблем или не, този факт е създал условия двата града да развият облик, за който се говори от древността насам.

Пътищата на Царевец са много.

image
Както и китните пътеки.

image
image
А пролетта е направила своята магия и там, където някога са решавани човешки съдби, е посадила  ситни бели маргаритки, отправили миролюбиво нежните си личица към животворното слънце. Попили от вчерашния дъжд, облекли се с най-яркото и тучно зелено, постлали ефирен килим върху старите плещи на историческия хълмо, те мамят туриста да посяга към крехката им красота!

image image
Калдъръмите се кипрят с естествената украса на лилавата мъртва коприва (дано не греша как се казва това растение, но Вени - нашата пролетimage ще ме поправи :)

image
а на техния гръб потънали във всичко друго, но не и в информация и реставрация има останки от сгради..... с неизвестно предназначение:

      image      
И макар да е странно, вече не се учудвам, когато попадна на подобни останки и почна да се взирам за от никого не видяни досега стъпки, доказателства за живота, воден тук преди мноооооого години. Все се надявам, че ще има нещо малко, нещо, което ще запълни празното място в картината в главата ми и аз ще знам коя съм, откъде идвам и имам ли право да се вълнувам толкова силно всеки път като попадна тук.

Янтра все така услужливо обгръща хълма с мътната си яка:

image       image
     
предпазвайки го от враговете! Увива се, търси пролука, рано напролет взема без жал от земята на Търново, а на лято - укротена и лежерна под горещото слънце я връща, наситена с живот.  Също като нейната посестрима Eйвън, покрай Уоруик.

image      
Балдуиновата кула!! Едва ли има смисъл да говоря каква е тази постройка и защо носи това име. Няма и да го направя!
 
      image
     
Въздухът е толкова кристално ясен, настроението ми - весело с неалкохолен прозиход, а усещането е вълшебно като за предстоящо съвсем скоро чудо, че някакси не ми се ще тази кула да е била затвор. Бих искала на нейния връх да виждам цар и царица, загледани отвъд надигналия се в зелена премяна баир

      image      
и замечтани за своето бъдеще и настояще. Така или иначе кулата привлича и трябва да се качиш на нея.

image      
Стълбите са тясни и стръмни:

image      
не знам доколко са автентични, но едни други стълби в Англия с подобно предназначение - да се изкачи войн до бойницата на замъка Уоруик - създават същото клаустрофобично усещане.

image

А после на върха, гледката си е заслужавала секундите опасно катерене:

image      
image      
Също и тези в Англия:

image      
image      
Дааааа, време е за най-високата част от хълма Царевец - Патриаршеската църква. Доста е стръмно дотам:

image      
но за сметка на това в ден като този - с кристално небе, весело слънце и палава пролет, човек не мисли за дребните трудности. Всъщност си мисля за хората от древността, които всеки ден са катерили тези височини, просто защото това е бил живота им:

image               image      
Един нахален облак

image      
се опитва нещо да ми каже иззад камбанарията, но....... не мисля че има шанс. Поне до вечерта. Малко стъпала:

image      
човек е вътре. Попада в къснохристиянския църковен стил, наречен соцписване на религиозен символ. image
 
      image               image      
Рискувам да ме сметнат за идиот, всъщност, който го направи ще е напълно прав де, но меката кафява топлина, носещата се от осветлението и стените на църквата ми харесва. И в миг замръзвам! Защото тя ме връща 10 месеца назад при едно друго изящество, обрамчено в златно и медено кафяво - катедралата в костницата на Наполеон в Дома на ивалида.
 
      image      
image      
Компания на Наполеон правят други важни особи от френската история. В нашата църква кръста Христов е заменен с фреска върху каменен отломък, търсещ аналогия със средновековните стенописи. Е, лицето от фреската идва от не толкова отдавнашната ни история, но...... така са се решавали нещата преди 20-30 години. А смея да твърдя, че е и красиво.
 
      image
 
      Снимам купола и се дивя на симетрията:

      image      
А той ми праща поредната доза спомени.

      image           (костницата на Наполеон)

Държа фотото и си казвам, че е прекалено! Че е невъзможно! А после обръщам плочата и ентусиазироно си размишлявам как може би наистина съм имала право да твърдя, че България и Франция, Франция и България..... са съпоставими (
  част І и     част ІІ).

Нямам много време за размишления, пътят отдавна е стигнал царския комплекс:
 
      image
 
      бързаме преди дъщеря ни да се е разубедила да си види владенията (нали се казва Белославаimage) . Синът ни обаче - Константин - е твърдо решен да си седне отново на трона и с удоволствие чете тази табела и особено набляга на реда за цар Константин І ....... и т.н.):

image      
Тронната зала с останки от колони, може и да не е тронна - то надписи няма кой знае колко:

image      
Едно по-скромно помещение:

image    но за сметка на това със страхотен изглед:

image

Руини, останки, мъх и лишеи:

image

 

image


И аз съм вече пред разпад - не е лесно да се обикаля из Царевец. Малкият ми цар явно беше забравил нещо из локвите на детската си стаяimage:

image


Не изглежда особено щастлив от вида на царството му:

image


но в тази криза пари за саниране и дограми..... няма:

image


Че и за вътрешно измазване:
 

image
image

image


Изглед от бойница:

image


Защо Царевец е красив?! Защото е величествен, дори и в този момент.

image


На върха на вълнението си, 2 българчета позират с удоволствие под знамето, символ на тяхната държава:

image


Разказвах каквото знаех, обяснявах колкото мога, показвах според възможностите ми, така че децата да научат, да разберат, да почусвтат моето вълнение и моята гордост. Стремила съм се винаги, а и на този 7-и май, да възпитам в тях стремеж, влечение към българското. Така че, когато то изглежда далеч, когато е неясно и има само труден път, изгубен всред тревата, водещ до мъглива картинка,
 

image



те да не се отказват, докато мъглата не стане кристал, а картинката - КАРТИНА! Докато трудностите не почнат да избледняват. Докато слънцето не огрее и тяхната камбанария - най-високото място в съзнанието им, на което винаги ще има по един символ на българщината, който да напомня че са такива, каквито са, защото са българи:

image


Пътят човешки може да е магистрала за някои, но не си ли се научил да ходиш по древните пътища на историята ни, никога няма да те заведе при тебе си!
 

image


Този ден Царевец ме дари с много цвят и много цветя. От изящното лилаво
 

image


до ярко цикламеното.
 

image


От изписаното синьо
 

image


до деликатното бяло-розово.

image

От агресивното жълтото

image

image

до бледите му нюанси:
 

image


И обратно при нежното бяло на маргаритените полянки (тези цветя май не са маргаритки, но ме поправете):

image


Дали имам право да се нарека щастлива?!?!  image
 

image

 

image

КАКВО МИ ОСТАВА ДА ОТГОВОРЯ!

image

 


 




Тагове:   Царевец,   май,   разходка,


Гласувай:
15



1. evilyosha - Определено можеш!
10.05.2011 14:31
Красиво е и аз точно така се чувствам когато стъпвам там- горда че съм българка!
цитирай
2. neprosvet - "Пътят човешки може да е ма...
10.05.2011 14:41
"Пътят човешки може да е магистрала, но не си ли се научил да ходиш по древните пътища на историята, никога няма да те заведе при ТЕБЕ СИ!"
Прекрасно! Прекрасно! Прекрасно! Прочетох с удоволствие и останах възхитена и от стила, и от фотосите, и от сполучливия паралел!
Адмирации мила Чери! Ти си върховна!
Радвам ви се и ви прегръщам! Вие сте прекрасни!Бъдете щастливи!:)))
цитирай
3. cchery - Ваня, благодаря ти!
10.05.2011 15:12
neprosvet написа:
"Пътят човешки може да е магистрала, но не си ли се научил да ходиш по древните пътища на историята, никога няма да те заведе при ТЕБЕ СИ!"
Прекрасно! Прекрасно! Прекрасно! Прочетох с удоволствие и останах възхитена и от стила, и от фотосите, и от сполучливия паралел!
Адмирации мила Чери! Ти си върховна!
Радвам ви се и ви прегръщам! Вие сте прекрасни!Бъдете щастливи!:)))

Много мили думи...... все си мисля, че са заради това, че ако ти беше на мое място, там на Царевец, щеше да мислиш и да чувстваш същото!!! Българинът не може да избяга от себе си!
цитирай
4. cchery - Красиво е и аз точно така се чувствам ...
10.05.2011 15:23
evilyosha написа:
Красиво е и аз точно така се чувствам когато стъпвам там- горда че съм българка!

Радвам се, че има много такива българи! Сигурна съм даже!
цитирай
5. phoenix2000 - Здрасти пак
10.05.2011 16:15
красив постинг, създаден с много емоция и труд. Жалко, че 99% от народа ни не е горд :))) Но ние с теб ще се погордуваме малко, пожелавам и на други същото, заслужава си. Като знам какви са другите народи и направо ми е жал, че такива като българите, някак си не сме се открили още :))))))))))))))

Поздрави, заслужаваш си ги :))))))))))))))

Бате Радо

цитирай
6. cchery - То всичкото хубаво, обаче тъпият редактор ми оразя края на постинга
10.05.2011 16:24
и сега се боря неистово да мога да си го добавя :(((((((((((((((((((

Благодаря, Радо!
цитирай
7. cchery - Имаше някакъв проблем с цялостта на постинга. Долният коментар беше написан
10.05.2011 20:11
към втората част, която включваше последните 10 снимки от настоящия и текста към тях. Т.к. намерих начин да събера отново постинга и да бъде цял, то трия втората част и публикувам коментара тук.


mmmmmmmmm - Щасливка си!:)))
18:32
С това прекрасно семейство!:))
С този Български корен!:)))
С тази душа да виждаш и усещаш света около себе си!:)))
Сполай ти!:))))
цитирай
8. bven - Поздрави! Много хубав постинг, правен с желание и любов.
10.05.2011 20:34
Аз също много харесвам В.Търново - дано всички, които гледат и четат за него, усетят вълнението и гордостта да си българин!
Хубава вечер!:)
цитирай
9. ivana59 - Благодаря!
10.05.2011 22:29
С удоволствие изминах този път отново!:)
Стилен и хубав постинг, красиви и значещи снимки.
Поздрави!
цитирай
10. cchery - БВен, Ивана,
10.05.2011 22:44
благодаря ви за хубавите думи. Радвам се, че има хора като вас, с които да споделя и да бъда разбрана!
цитирай
11. cchery - mmmmmmmmm - Щасливка си!:)))...
10.05.2011 22:45
cchery написа:

mmmmmmmmm - Щасливка си!:)))
18:32
С това прекрасно семейство!:))
С този Български корен!:)))
С тази душа да виждаш и усещаш света около себе си!:)))
Сполай ти!:))))

Благодаря, сърдечно! И аз все по-често се улавям да мисля, че съм истински щастлива.
цитирай
12. baimomchil - Memories go back to my childhood...
11.05.2011 10:45
Memories go back to my childhood
To days I still recall

Oh how happy I was then
There was no sorrow there was no pain
Walking through the green fields
Sunshine in my eyes
цитирай
13. erato7 - Благодаря ти, мила Чери!
11.05.2011 10:46
Благодаря ти, мила Чери!
цитирай
14. cchery - Благодаря ти, мила Чери! Моля. . . ...
11.05.2011 11:24
erato7 написа:
Благодаря ти, мила Чери!

Моля...... наистина се радвам, че точно този постинг беше така приет! :)
цитирай
15. djud - "Руини, останки, мъх и лишеи"
13.05.2011 10:57
"Малкият ми цар не изглежда особено щастлив от вида на царството му"

Чудя се дали в този вид няма да му хареса повече :
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=&article=148173

И защо не кандидатстваме по някой еврофонд за реставрация на тези богатства ?
Същото е с Перперикон ! Вярно, че така си развиваме фантазията , но все пак - това е културно наследство, от славно време за Българите и би трябвало да се възстановят по някакъв начин тези дворци !
цитирай
16. vanist - Царевец....
13.05.2011 14:05
Много пъти съм се разхождала зад стените на Крепостта, по различни поводи, с различни хора....но винаги, винаги когато го видя, когато пред мен се изправи величието му нещо в сърцето ми потрепва и в очите ми напират сълзи ... за Велика България и за сегашната.....:(
Чери, благодаря ти за тази виртуална разходка! Тя ми напомня, че вече е време да заведа и сина си, който е на 2 г и половина. (Всъщност той вече е ходил, но тогава беше с големината на орех :)) и едва ли помни ;) )
цитирай
17. cchery - Нямам нерви и време да чета всичко ...
18.05.2011 11:01
анонимен написа:
Нямам нерви и време да чета всичко това, но според мнението на цяла Европа и всички съседни на България държави , България е най пропадналата държава с най пропадналите хора, с най-слабата армия, без ниакакви военни успехи и с най курвенска политика.

Ако цяла Европа и съседите ни са все така "моногамни политици", "силни военни" и "въздигнати културтрегери" като теб, е ясно защо те дразни постинга..... Много съм щастлива, че съм успяла да те подразня! Тъпънар ......
цитирай
18. kasnaprolet9999 - Леле, каква си неблагодарница. ...
19.05.2011 21:33
Леле, каква си неблагодарница. Рече искам слънчеви дни, дадох ти ги, въпреки че не бях много на кеф. Ами да беше ми писала, че си направила такъв хубав постинг, да дойда да си оплакна очите. Таиш се, въпреки че знаеш колко съм сърдита и не влизам много в блога. Добре..добре..ще го запомня и следващия път като ми се примолиш няма да пусна слънчо да ти грее :))))
В интерес на истината постинга ти е страхотен, еваларка. Няма лилава мъртва коприва. Това е салвия, виж постинг имам за нея. Твоята е малко по-лилава, щото току що е цъфнала. Става за кашлици и не само. На едно място си снимала и великденче, познай къде е то? Другото си го знаеш какво е. Поздрави!!
цитирай
19. boristodorov56 - boristodorov56 …. . . oooO…...
20.05.2011 09:04
boristodorov56

…...oooO…………....
…..(….)…..Oooo…
…… )../…..(….)….
…..(_/…….)../…..
....…………(_/……...
..… АЗ БЯХ ТУК....
цитирай
20. cchery - Леле, каква си неблагодарница. ...
20.05.2011 12:25
kasnaprolet9999 написа:
Леле, каква си неблагодарница. Рече искам слънчеви дни, дадох ти ги, въпреки че не бях много на кеф. Ами да беше ми писала, че си направила такъв хубав постинг, да дойда да си оплакна очите. Таиш се, въпреки че знаеш колко съм сърдита и не влизам много в блога. Добре..добре..ще го запомня и следващия път като ми се примолиш няма да пусна слънчо да ти грее :))))
В интерес на истината постинга ти е страхотен, еваларка. Няма лилава мъртва коприва. Това е салвия, виж постинг имам за нея. Твоята е малко по-лилава, щото току що е цъфнала. Става за кашлици и не само. На едно място си снимала и великденче, познай къде е то? Другото си го знаеш какво е. Поздрави!!

Вени, абе аз на Господя писах, ама що ти си получила мейла, не знам!?! :)))))) Но както и да е - благодаря за слънчевите дни! Всички имахме нужда.

Трябва да ти кажа, че не съм влизала в блога... очевидно от сряда ,щото тогава писах последния коментар тук, но реално влязох само и единствено за да пусна този коментар. Аз не съм сърдита, не защото няма за какво, а защото... нямам мотивация... знаеш, че спуканите балони най-трудно хвърчат. Очевидно блогът ще пада все повече и повече.......

Иначе, благодаря за уточнението...... сега дължа на салвията нещо, щото така добре я прекръстих, че .... :)))))). Великденчето го разпознавам даже и аз :). Дочух за твоя хубав морски постинг иииииии..... ето ме на път за него :).
цитирай
21. kasnaprolet9999 - А. . забравила си, ти и мен ме помоли в ...
20.05.2011 14:50
А..забравила си, ти и мен ме помоли в коментар към един твой постинг за дъжда и ми рече, че ще ходите някъде. Аз не ти обещах веднага, дълго размислях и накрая махнах с ръка и видя ли какви хубави дни имаше. Сега ми е благо, че те послушах, защото снимките са станали хубави, ако го нямаше слънчо и валеше какво щеше да направиш ммм...?
цитирай
22. cchery - А. . забравила си, ти и мен ме помоли в ...
21.05.2011 09:26
kasnaprolet9999 написа:
А..забравила си, ти и мен ме помоли в коментар към един твой постинг за дъжда и ми рече, че ще ходите някъде. Аз не ти обещах веднага, дълго размислях и накрая махнах с ръка и видя ли какви хубави дни имаше. Сега ми е благо, че те послушах, защото снимките са станали хубави, ако го нямаше слънчо и валеше какво щеше да направиш ммм...?

Ами щях да ги говоря едни хубави........ :))))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5021218
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3537
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930