Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2011 13:14 - ХРАНЕНЕТО В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ - МОЖЕЛО ЗНАЧИ!
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 11205 Коментари: 17 Гласове:
11

Последна промяна: 11.02.2011 13:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Какво имаме дотук като информация по отношение на здравословното хранене в градините? Както си спомняте беше пуснато ОТВОРЕНО ПИСМО до някои от отговорните за този въпрос институции. От отворилите постинга ми с ОТВОРЕНОТО ПИСМО над 1300 човека, както и останалите, които са посетили сайта Герихелпс, където писмото също е публикувано, само 180 човека поеха отговорността да сложат имената си в пуснатата подписка и да не останат безхаберни. Само 180 човека не си казаха, че няма смисъл. Ще речете малко...... Никак не е малко, ще ви отвърна аз, защото дори и най-сложният организъм е изграден от миниатюрни ГРАДИВНИ частици. И ако направим аналогия с тези 180 отговорни българи и българки, то спокойно можем да гледаме напред към бъдещето и да разчитаме на поне 180 ГРАДИВНИ съзнания, 180 ГРАДИВНИ идеи, 180 ГРАДИВНИ начинания.

Дотук отговор имам от парламента, с който отговор ми казват:

image

Както виждате, ще ни огряват от две страни, демек 2 комисии ще имат възможността да метнат я в кошчето, я в ресайкъл бин-а нашето исканеimage. И, разбира се, ще имаме възможност да се надяваме и на обратното, а имено тези комисии да отговорят разумно. Обикновено отговарят - ще следя за това.

Също така от Дирекция "Образование" на голяма столична община ми се обади г-жа Ирен Николова, която ми обясни защо няма да ми върнат писмен отговор на пуснатото към тях (по-точно към г-жа Фандъкова) писмо. Естествено, в първия момент ми стана неприятно, че няма да ми отговорят. Но веднага се сетих, че от общината вече го правят, т.е. отговарят ми след като са набрали телефонния ми номер.

Какво ми обясни г-жа Николова: голяма столична община не отговаря за контрола и качеството на храните в детските заведения. Това са функции, вменени на РИОКОЗ. Увери ме, че РИОКОЗ правят редовни проверки по градините и почти нямало нарушения. Дори беше сигурна, че с 2 лв цена на храноден в детските градини, те (градините) покриват изискванията за здравословна и полезна храна. Друг е въпросът, че снощи в репортажа на бТВ директорката на 55 ОДЗ в София заяви категорично, че тази сума няма да е достатъчна, ако се въведат новите изисквания, за които ние апелираме. Да не говорим и че директорът на новата Агенция по храните, д-р Йордан Войнов, снощи в прав текст потвърди тази констатация. Този въпрос очевидно ще предизвика още полемики и разногласия. Аз също бих могла да направя някакви сметки и да предположа почти със 100% сигурност, че двете левчета ще са недостатъчни. И да не забравяме, че промяната е за цяла България, и че май само в Софето хранодена е 2 лв. Доколкото знам в Добрич е 1.20 лв!!!! А нашата кампания има за цел да промени стандартите на хранене в детските градини в цялата страна!!!!

Другото, което г-жа Николова ми обясни е по отношение на търговете, с които се избират фирми-доставчици на хранителни суровини за столовете в детските градини. Задължение да организират тези търгове имат районните общини, по-специално кметовете им!!! Т.е. ако искам да получа информация за това как е бил проведен търга, кой е спечелил и т.н., трява да се обърна към общината, в чийто район се намира ОДЗ-то на моето дете. И, забележете, общината няма право да ми откаже тази информация!!!

Дотук се свършват отговорите на институциите, които въпроснах с ОТВОРЕНОТО ПИСМО. Чакам и останалите да се размърдат. Хубавото е че медиите почнаха да развиват темата. Бях изключително приятно изненадата, когато в деня на пускане на ОТВОРЕНОТО ПИСМО до някои медии, от тв7 реагираха доста бързо. Оказа се, че те работят по този въпрос от есента на миналата година, имат установени канали за информация от министерствата и НЦООЗ и благодарение на това, че чрез нашето писмо ние оказваме обществен натиск, имат още една причина да питат отново и отново какво става.

В събота вечер (5.02) тв7 излъчиха репортаж по темата. Акцентите от него са следните:
  • Правителството вече готви промени в наредбите, които касаят снабдяването на детските градини с храни и последващия контрол на същите;
  • Новият рецептурник за детските заведения ще бъде готов до края на пролетта - това са думи на директора на НЦООЗ проф. Стефка Петрова;
  • Изготвянето и приемането на този нов рецептурник означава едно съвсем ново и надявам се различно хранене в детските градини още от есента;
  • НЦООЗ са предложили на кабинета да одобри нова наредба за начина на хранене в детските градини.

Какво означават горните 4 точки?
  1. На първо място, че правителството работи по този въпрос - как и с какви темпове, ще покаже близкото време - от нас също зависи да има резултати!!
  2. Подходът за детското хранене ще бъде осъвременен - дали ще вземат предвид и нашето мнение, мнението на родителите, зависи само от нас!!!! Т.е. дали ще поемем отговорността да не спираме да сме активни с подобни писма и мейлове и да даваме предложения, както и да изискваме обратна информация!!!! Разбира се, можете и да махнете с ръка и да кажете: "Нищо не става в нашата скапана държава!", да не напишете нито ред на никого и след 3 месеца да плюете по Бойко и министрите му, щото пак не станало на вашата. Но тогава ще сте най-смешните клакьори на янчо-калпазанчо, на бат Ваньо черния, гоце азбуката и т.н........
  3. Какво включва проекта на наредбата, за който споменах по-горе. Включва въвеждане на следните неща:
image

Репортажът на тв7!

Снощи и бТВ се активизираха, макар да не е ясно дали нашето ОТВОРЕНО ПИСМО е изиграло някаква роля за това. Направиха също достатъчно дълъг и изчерпателен репортаж по темата и акцентите са следните:
  • Суровините за столоевете в детските градини да бъдат само и единствно храни, произведени по БДС!!! И това да се регламентира с Наредба за храненето в детските градини, с която детските заведения да се задължат да ползват продукти само по БДС!!! Дали е същата наредба, за която директорката на НЦООЗ говореше в репортажа на тв7, направо не мога да ви кажа - объркАх се вече. Това е инициатива, която заслужава сериозно внимание, защото и по думите на директора на започналата от вчера дейност нова Агенция за храните,
    "Качеството не е на достатъчно добро ниво. Той може да е безопасен, но не е качествена”, каза д-р Йордан Войнов. Това означава, че храните, които се предлагат в градините евентуално са безопасни, но това не означава, че са качествени. Макар да виждам явно противоречие тук, понеже ако една храна не е качествена, тя определено не е и безопасна, няма да коментирам  тези думи.
  • "СТАНДАРТИ НА ХРАНЕНЕ" - мин. Найденов каза, че целта за момента е да се въведат стандарти на хранене, а не на храните!!! Това означава стандарти: " .....които да изключват възможността да бъде взимано най-евтиното”, обясни министър Мирослав Найденов. Т.е. ако това се случи и бъде въведено, кметовете на общините ще избират фирмата доставчик на храни не по най-евтината цена, която е дала, а по това, което ще предлага като качество на суровините;
  • Няма точна дата за старт на тези промени - ето това е обезпокоително и изисква постоянен натиск върху институциите, поне според мене!!!!

Репортажът на бТВ!

Вестник "Стандарт" също се оказа доста активен партньор на родителите в тази кампания!!! След като още миналия петък
дадоха гласност на нашето писмо както в хартиената версия на медията, така и на сайта си, днес отново обръщат внимание на обществеността върху този въпрос. Нещо повече, журналистите от СТАНДАРТ са на мнение, че: След писмо на родители новата агенция по храните реши:“Стара планина” за забавачките!!! Няма как да не се зарадвам на подобна новина, защото.... виждам, че СМИСЪЛ ИМА!!!

Сайтът дневник.бг също взе отношение. Единствено там днес прочетох и нещото, в което всички сме сигурни, а министър даже потвърди: ".......ако успеем да оберем този луфт между качество и доставчици, защото, каквото и да си говорим, при системата за обществени поръчки и доставки нали ви е ясно, че някой нещичко взема", коментира министърът. - таксата за детските градини може и да не поскъпне!"

Информацията е взета оттук!




Репортаж на тв7 от снощи, който допълва някои пропуски в този на бТВ.


ПРОБЛЕМИ, КОИТО ОЩЕ ОТСЕГА ВИЖДАМ:
  1. В репотажа на тв7 се казва категорично, че колбаси няма да се допускат в детските градини!! бТВ обаче, както и Стандарт говорят за колбаси по БДС. Т.к. последните 2 медии обединяват проблемите с храненето в детските градини с тези в училищата, се надявам, че в крайна сметка колбаси в градините няма да има!!! И че става въпрос за колбаси по БДС, които ще се предлагат в училищните столове.
  2. Въпросът за контрола! Ще цитирам: При старта на агенцията по храните днес Найденов съобщи и че в нея "ще се съсредоточи огромен властови и репресивен ресурс по цялата верига, така че изкушенията сигурно ще бъдат големи". "Един служител ще може да спре предприятия, магазини, хранителни вериги – така че сигурно корупционният натиск ще бъде голям", коментира министърът, допълвайки, че вече има пример с осъден бивш зам.-директор на ветеринарната служба.

    Освен това по думите му има различни механизми за контрол над инспекторите, включително и от други държавни органи. За да се предпазят от вероятна корупция, работещите в агенция ще получават високи заплати и ще са първа категория държавни служители, каза още министърът.
Говорим за 2 вида контрол - на органите, които трябва да го осъществяват и на нас - като граждани и родители!!! Убедена съм, че трябва да се регламентира достатъчно добре точно този тънък момент: достъпа до информация на родителите/обществото!!! Всички сме се сблъсквали с недружелюбни директори на градини, общински чиновници и т.н., които от позицията си на държавни служители, т.е. хора запознати със законите, ни отказват информация!!! И понеже не сме правни специалисти, много често си "подвиваме опашките" поради незнание, че ни манипулират!!! Ще ми се да е ясно до каква информация трябва да имаме достъп и кой е длъжен да ни я дава!

      ПРОБЛЕМ № 3:Отпорът от страна на директорите на ОДЗ. Ако сте гледали внимателно репортажа на бТВ, директорката на 55 ОДЗ е направо същисана от факта, че ще трябва да храни децата от нейното уч. заведение с храни по БДС!!!!image imageimageimage Мислех си, че реакцията й всъщност трябваше да е противоположна и да приветства едно такова решение. Поради факта, че също е родител, че е педагог и човек, който е наясно до какво водят некачествените храни - а имено болести, намален имунитет, тежки здравословни последствия в бъдеще за недоразвития детски организъм!

С 2 думи ще трябва доста по-сериозна позиция на родителите по този въпрос, консолидиран натиск и най-вече желание за действие. С думи с изявления от сорта на: "подписах писмото, `ма не вярвам нищо да стане", печелим само 2-3 байта виртуална популярност.









Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cchery - И нещо интересно малко встрани от темата
11.02.2011 13:25
Коктейл "Молотов" в зеленчуците: http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-02-11&article=357266

Заек в кома от банан: http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-02-11&article=357268

Ябълки мумии: http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-02-11&article=357267
цитирай
2. baimomchil - По всичко личи, че нещата ще се сл...
11.02.2011 13:26
По всичко личи, че нещата ще се случат. Следва въпроса с контрола - кой и как ще го прави и каква ще е ролята на родителите (родителските настоятелства).
цитирай
3. cchery - Още лъжи
11.02.2011 13:33
Какво има в рибата, пилешкото и свинското: http://www.tv7.bg/news/210092.html
цитирай
4. baimomchil - Какво има в рибата, пилешкото и с...
11.02.2011 13:38
cchery написа:
Какво има в рибата, пилешкото и свинското: http://www.tv7.bg/news/210092.html


+ как евтиното излиза скъпо. 1 левче по евтино от незамразеното срещу 30% вода с малко химия :)
цитирай
5. cchery - Днес получих отговор на ОТВОРЕНОТО ПИСМО от
11.02.2011 16:13
земеделското министерство.

https://docs.google.com/document/pub?id=12Z8IB7SB1e3WGWI8jm8OgnM5w7tmi6Zcal4DvpCQUdU
цитирай
6. neprosvet - Не мисля, че съм от мрънкащите хора, ...
12.02.2011 16:24
Не мисля, че съм от мрънкащите хора, но според мен положението с храните и качеството им е отчайващо...
Довечера ще ми идват на гости внуците и аз предвидливо купих телешко месо за готвене от "Била". Неприятно се изненадах, когато при задушаването на месото, което беше 1 кг, се отдели на дъното някакав неприятна, тъмна течност около 150-200 грама, която аз естествено изхвърлих. Какво е това, какво има в тази течност, консерванти, химии...? А аз искам да си храня децата здравословно...
Може ли, някой да ми посочи една качествена стока в нашите "големи" хранителни вериги? Даже и да не са евтини пак са некачествени стоките. Не само в детските градини и столове и ние няма как да нахраним децата си здравословно и от това ми става и тъжно и тъпо и ...Храним си децата с отпадъците на Европа, към която така много се стремим, а децата ни са и дебели и болни. Омагьосан кръг, отчайвам се като се огледам.
цитирай
7. cchery - Ми. . . и аз това се опитвам да покажа, ...
12.02.2011 16:34
Ми... и аз това се опитвам да покажа, не да обясня. Че децата ни са дебели и болни. И в това се убеждавам лично, не са ми необходими медии, които да ме разсмиват с истории за заек и банан или пък ябълки и мумии :))).

Така или иначе в такава възраст съм, че постоянно се движа сред майки. Няма такова оплакване. Постоянно се слуша отнякъде за невъзможни алергии, за трети сливици, за анемии, за чести бронхити, безкрайни гнойни ангини.... за гастрити на деца под 6 годинки........ диабет ииииии...... всички знаем какво. Един човек, на когото вярвам берзезервно още преди 2 години ми поясни, че около 60% от имунната система на човек е съсредоточена в стомаха!!!!!!!!!!! Д-р Атанас Михайлов. И знаейки тази подробност не е чудно, че искам да ям истински храни, а не продукти на тежката промишленост. И да не употребявам антибиотици, и да не ме ваксинират като говедо.......

Благодаря за включването, Непросвет!
цитирай
8. vanist - Сигурно си представяте какви очи оцъклих,
13.02.2011 10:16
след като прочетох за заека и банана.....Аз не, че не знам, че плодовете и зеленчуците се третират, ама ....все си представях някакво по-малко зло - например стомашно неразположение или нещо такова, но КОМА....
Вярно, смешно звучи на фона на всички други глупости, ама...
Иначе - наистина добър отзвук се получи от медиите и от институциите, особено от Министъра - то май само той в този Министерски съвет си е на мястото!

Що се отнася до въпросната директорка на ОДЗ - слушах я, как едва ли не ни обвиняваше, че смеем да искаме такива непосилни неща като здравословна храна по БДС за децата си!!! Е на какво сътрудничество се надяваме по места??

За големите европейски вериги аз и на друго място писах - те наистина ни носят боклуците си, и знаете ли - ние ги купуваме! Пълен е ЛИДЛ по всяко време, когато и да мина от там! Ще се пръсне!!! Аз обаче се зарекох да не стъпя там, първо, защото не видях в брошурите им нито една българска марка! И второ - защото не видях нито една известна европейска марка!
цитирай
9. diso - Можело... Честито!
13.02.2011 21:41
Това доказва нещо - за да се постигне целта, трябва да се организират хората и да се популяризира каузата. Дали щеше да се обърне внимание на 130 или 1300 човека, ако ходят сами да се оплакват. И дали всички те щяха да съберат смелост да отидат или да пишат, ако не беше организацията - в смисъл, че всеки може да види, че не е сам.
Пожелавам успех!
цитирай
10. cchery - Това доказва нещо - за да се постигне ...
14.02.2011 09:38
diso написа:
Това доказва нещо - за да се постигне целта, трябва да се организират хората и да се популяризира каузата. Дали щеше да се обърне внимание на 130 или 1300 човека, ако ходят сами да се оплакват. И дали всички те щяха да съберат смелост да отидат или да пишат, ако не беше организацията - в смисъл, че всеки може да види, че не е сам.
Пожелавам успех!

Благодаря ти, Дисо!! Прав си - едно от най-важните условия за успех на масово начинание е да видиш, че не си сам!!!
цитирай
11. vihrogonche - Здравейте!
15.02.2011 21:04
Прочетох постинга с интерес, за което благодаря.
Да добавя само, че в детската градина на Алекс си е традиция всяка седмица да има поне веднъж риба - питала съм мед. сестра, която съставя менюто - най-често е печена скумрия с гарнитура картофена салата.
Питала съм Алекс - много му харесва рибата там, както и всичко сготвено, единственият проблем, за който той ми е съобщавал, е количеството, тоест малко му е. Това ме кара да се замисля, да не би пък да има ОДЗ-та, които стремейки се да осигурят КАЧЕСТВО на предлаганата храна, но за тези налични ПАРИ, които явно са недостатъчни, всъщност лишават децата от КОЛИЧЕСТВО?!
цитирай
12. анонимен - относно грамажа на храната
15.02.2011 21:57
за рибата: 1000гр. е опаковката от която 200гр. е лад по опосание на етикета филе.По грамаж на 70гр. порцията суров вид. след топлинна обработка се поднася 50гр. при направените изчислния, по посочения рецептурник, тези 200гр лед никъде не се вписват. и от 1000гр се получават 15 порции по приблизитело 70г. тези 200гр лед са 13гр на 15 порции (70-15=57 суров вид)... при топлинна обработка си направете сметката какво получава детето - 1 хапка риба! (chief), настоящ готач детска радина
цитирай
13. vanist - Чухте ли?
16.02.2011 15:44
ще изготвят нов рецептурник за децата до 3 години! С месо - филе, с плодове и зеленчуци - пресни или замразени, не от консерва! Браво!!!
цитирай
14. vihrogonche - анонимен,
16.02.2011 20:48
мерси за включването.
много тъжни неща описваш!
:(((
цитирай
15. анонимен - готвач
16.02.2011 21:08
това е самата деиствителност...........
цитирай
16. cchery - това е самата деиствителност. . . . . ...
17.02.2011 09:38
анонимен написа:
това е самата деиствителност...........

Знаеш ли...... вярвам ти!!! Защото това се случва във всеки български дом посегнал да си купи замразен продукт.... Със сигурност поне 100 г. от въпросния продукт са вода....... и това е първото минаване. Второто е ..... съмнителното качество, поне за мене. Преди 2 месеца си купихме замразена риба..... за последен път през този живот!!! Трудно ми е да ви обясня кашата, в която се превърна след размразяване, а опитът ми да я изпека на фурна (т.к. скарата беше немислима поради разпадането на рибата) ....... ми докара най-отвратителната миризма вкъщи!!!!

За това говоря, за това се боря - да ядем храна!!!! Не пластмаса, химикали, стиропори........
цитирай
17. анонимен - За това говоря, за това се боря - да ядем храна!!!! Не пластмаса, химикали, стиропори.......
17.02.2011 20:44
Има диетолози който наблюдават няколко вида продукти:бял хляб,мазнини,захар..... риба , ПЛОДОВЕ наи вече .Един от тези диетолози е доктор Еков много компетентен неговата практика е за гр.Русе и региона.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5008197
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031