Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2011 14:06 - ОТВОРЕНО ПИСМО ДО Министър Найденов относно КОНТРОЛА на храните в детските градини
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 31368 Коментари: 56 Гласове:
8

Последна промяна: 02.02.2011 10:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

До г-н Мирослав Найденов,

Министър на земеделието и храните


копие до:


До д-р Йордан Войнов,

Директор на Българска агенция по безопасност на храните

д-р Стефан Константинов

Министър на здравеопазването

проф. д-р Сегрей Игнатов

Министър на образованието, младежта и науката

Йорданка Фъндъкова

Кмет на гр. София

Цецка Цачева

Председател на 41-о НС

Надя Шабани

Председател на Агенцията за закрила на детето


О Т В О Р Е Н О   П И С М О



Уважаеми министър Найденов,


По информация в медиите преди половин година Вие сте заявил:


„Искаме това, което не става за ядене от животните, да не се предлага на нашите деца”


Казано е по повод практиката ОДЗ-та да купуват месо с лошо качество заради ниската му цена. В интервюто, откъдето цитирах думите Ви по-горе (сутрешният блок на бТВ от 14.07.2010 г.), Вие се съгласявате, че: „Хората си купуват болести с евтини храни”. Писмото, което четете в момента е на част от тези хора. Личната ни отговорност като граждани на България, родители и гласоподаватели е да търсим и получаваме информация от хората, които сме избрали за наши представители във властта по отношение на всички процеси, които касаят живота ни тук. В тази връзка ние настояваме да получим от Вас следната информация:

  1. Какви действия са предприети след горните констатации за лошото качество на суровините с цел спиране тази практика?

  2. Правени ли са проверки в ОДЗ-та по отношение снабдяването с храни и провизии?

  3. Какви са техните резултати?

  4. Какъв контрол, на какво ниво и по отношение на какво се осъществява, за да ядат децата ни качествена и здравословна храна?

  5. Как се осигурява прозрачност в търговете и критериите за подбор на доставчици на храна за детските заведения?

  6. Кой осъществява надзора и контрола на тези търгове и последвалото снабдяване?

  7. Как да получим информация за тези търгове?

  8. Как като единици на гражданското общество в България, ние – родителите, да осъществяваме контрол и да бъдем мониторинг/контрапункт/страна при провеждането на тези „конкурси” с цел да се избегнат злоупотребите от лицата, които ги правят?

  9. Ако храната, която се предлага на малките деца, тези в ясла и градинска възраст, по Вашите думи не става за ядене и от животните, то чия е отговорността за това?!

  10. Търсена ли е вече такава отговорност?

  11. Защо тази практика продължава и в момента?

  12. Как се прилага Наредбата за директните продажби, когато става въпрос за търговете за доставчици на суровини за детски заведения?

  13. Посочете имена на конкретни структури, които се занимават с въпроса за приложение на Наредбата за директните продажби и към които трябва да се обърнем и съответно да държим отговорни?

  14. Как Министерски съвет и в частност Министерството на земеделието и храните осъществява надзорна дейност върху дейността на Общините по отношение на снабдяването на детските заведения със суровини?

  15. Откъде да получим информация касаеща т.14?



Държава, в която властта във всичките й измерения (съдебна, изпълнителна, законодателна) не дава пример за отговорно поведение, няма право да изисква такова и от гражданите си. И в този случай единственото, което можем да направим е да държим поредната запалена свещичка за нечия детска смърт.





Уважеми министър Константинов,

            министър Игнатов,

            г-жо Фъндъкова,

            г-жо Цачева,

            г-жо Шабани,



В контекста на зададените по-горе въпроси, ние трябва да полагаме грижи така че нашите деца  да растат като здраво поколение, което след време няма да чака на Здравната каса да му отпуска скъпоструващи лекарства, да заплаща скъпи операции, манипулации и процедури. Точно затова трябва да се положат усилия в началото, при израстването на децата, а не после. Не сме държавници, но елементарна сметка дава да се разбере, че е много по-евтино да се извършва профилактика на здравето, вкл. чрез здравословно хранене, отколкото да се осъществява лечение в последствие. Това лечение освен, че утежнява в момента действащите структури на ЗК, взема и средства от бюджета на държавата, за да се заплащат болнични на родителите, чиито деца боледуват.


В продължение на въпросите, зададени към министър Найденов, бихме искали да се обърнем към вас за съдействие по следните въпроси:

  1. Осъществяване на повече пряк контрол от страна на родителите върху дейността на директорите на детски заведения на територията на страната. Понастоящем това е възможно само ако в дадено заведение работи родителско настоятелство. За съжаление детски заведения без такива структури са обречени на еднолично управление от страна на директорите и чувството, че ние като родители сме манипулирани, защото не трябва да се месим в работата на директорите,  не помага за разрешаването на проблемите. Ние държим децата ни да ядат храна, която е подходяща за хора!

  2. Увеличаване на стойността на хранодена в детските заведения. Много добре разбираме, че със сума за храноден от 1,20 лв на дете(както е в някои градове) и дори 2 лв за София, е почти напълно неосъществимо здравословното хранене, за което настояваме. Наред с подобряване на инфраструктурата на нашата страна с изграждането на магистрали и метро в столицата, считаме, че храненето на децата в детски заведения е един от най-важните въпроси. Защото ако то продължи да съществува във вида, в който е по настоящем, обрича тези инфраструктурни придобивки на самотно съществуване, т.к. не е ясно бъдещето на техните ползватели. Какво предвижда държавната политика в тази връзка?

  3. Участие на родителите в подобряването на храненето в детските заведения. Разбираме, че процесът на увеличаване на стойността на хранодена в детските заведения трябва да е двустранен. Т.е., ние, като родители също трябва да даваме повече. Голяма част от българските семейства и в момента трудно издържат на таксите в детските градини и всички останали разходи, съпътстващи отглеждането на децата. Ние вярваме, че има практики, които биха могли да доведат до данъчни или др. облекчения на семейства, отглеждащи малки деца, така че завишаването на сумите на таксите в детските градини да не попречи на и без това затруднения бюджет.

Повечето родители дори не осъзнават, че вече са дали тези допълнителни средства под формата на скъпи лекарства – антибиотици, мултивитамини, имуностимуланти, които купуват всеки месец. Тук е мястото на специалистите, които и в момента работят в структурите на здравното и образователното министерство, на хората от Агенцията за закрила на детето, на РИОКОЗ и Инспекцията за опазване и контрол на общественото здраве да разяснят на напълно достъпен език ЗАЩО ПРАВИЛНОТО И КАЧЕСТВЕНО ХРАНЕНЕ ЩЕ НАМАЛИ РАЗХОДИТЕ ПО ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕЦАТА НИ!

  1. Ние желаем да видим реална полза от заделените средства за започналото масово проучване за храненето на децата в предучилищна и училищна възраст в страната. А имено резултати, които ще доведат до промяна в нормативни бази, в наредби, в закони и в рецептурници така щото те да бъдат приложени в кратко време и строго контролирани.

  2. Възстановяване на условията за спорт в детските заведения! Нови нормативни изисквания, които ще регулират и регламентират реда, по който децата ни ще почиват и играят в детските заведения!!! "Здрав дух в здраво тяло!" – навремето се смеехме на този израз, но при все това всички деца се надпреварвахме да се записваме на спорт, провеждаха се много състезания, олимпиади, шампионати, спатракиади, дет.лагери и здравето беше въпрос на култура и държавна политика.



Нека не четем равнодушно печалните статистики за затлъстяването на българските първолаци, за малолетните диабетици, обречени цял живот на неадекватни лечения, за масовите приеми в болници на деца, яли некачествена храна в детското заведение, което посещават и т.н.. Не можем и нямаме право да си позволим дори и едно затлъстяло дете, дори и един 6-годишен диабетик, дори и един натровен с развалена храна малчуган!!!


Ще чакаме от вас информация по повдигнатите наболели проблеми в най-кратък срок. Настояваме поне този път да се вслушате в мнението на българите и когато налагате закони, те да имат одобрението на повечето от тях - за пример давам тихомълком приетия закон за 5-годишната предучилищна подготовка, който така и не видя на практика широкообещания обществен дебат!!!!!





С Уважение,


връзка към подписката в подкрепа на Отвореното писмо - тук ще видите само имената на подписалите!


А ако сте съгласни с текста на горното писмо и смятате, че здравословното хранене на децата в детските заведения е и ваша отговорност,  ТО МОЛЯ ПОДПИШЕТЕ ПИСМОТО ТУК!





ПИСМОТО ЩЕ БЪДЕ ИЗПРАТЕНО НА ЕЛЕКТРОННИТЕ ПОЩИ НА СЪОТВЕТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ПО-КЪСНО ДНЕС ИЛИ УТРЕ В СЛУЧАЙ, ЧЕ ИМА ДОБРИ КОНСТРУКТИВНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, КОИТО ДА БЪДАТ ДОБАВЕНИ В ТЕКСТА МУ. ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ НЯМА РЕАКЦИЯ ОТ ПОЛУЧАТЕЛИТЕ МУ, ЩЕ ОЧАКВАМ ВАШАТА ПОДКРЕПА ЗА ЕДНА МЕЙЛ-АКЦИЯ ТАКА ЩОТО ТОЗИ ПЪТ ДА НИ ОТГОВОРЯТ!


МЯСТО ЗА ДИСКУСИИ ПО ТЕМАТА (ОСВЕН ТУК): http://forum.metsababa.net/viewtopic.php?f=19&t=274



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. baimomchil - Хм май писах коментар
31.01.2011 14:19
а не го виждам. Проба.
цитирай
2. baimomchil - Странно. Тва всеки трезвомислещ, ...
31.01.2011 14:20
Странно. Тва всеки трезвомислещ, трябва да го подкрепи.
цитирай
3. cchery - а не го виждам. Проба. Няма проблеми ...
31.01.2011 14:21
baimomchil написа:
а не го виждам. Проба.

Няма проблеми с писането на коментари. Току-що пробвах.
цитирай
4. baimomchil - Мда ама единият ми коментар предаде ...
31.01.2011 14:29
Мда ама единият ми коментар предаде богу дух нещо. Както и да е.
цитирай
5. cchery - Мда ама единият ми коментар предаде ...
31.01.2011 14:35
baimomchil написа:
Мда ама единият ми коментар предаде богу дух нещо. Както и да е.

Ми пусни го тук, и ще го добавя в подписката.
цитирай
6. baimomchil - Мда ама единият ми коментар предаде ...
31.01.2011 14:50
cchery написа:
baimomchil написа:
Мда ама единият ми коментар предаде богу дух нещо. Както и да е.

Ми пусни го тук, и ще го добавя в подписката.



Ааа не няма да ставаме като РЗС.
цитирай
7. cchery - Мда ама единият ми коментар предаде ...
31.01.2011 14:54
baimomchil написа:
cchery написа:
baimomchil написа:
Мда ама единият ми коментар предаде богу дух нещо. Както и да е.

Ми пусни го тук, и ще го добавя в подписката.



Ааа не няма да ставаме като РЗС.

Хахаха...... СРС, РЗС....... ССсссссссссссссссссссс..............
цитирай
8. cchery - Ако трябва да съм точна, проблемите в детските градини са няколко, поне основните:
31.01.2011 15:39
1. Претоварена учебна програма.
2. Липса на свестен режим на почивка и игра! Заради разните му там математики, литератури и какво ли не още, децата не се извеждат навън на играят.
3. Прекомерно големи групи, т.е. много деца в една група, което утежнява работата на персонала и съответно те не се наемат да обличат и извеждат децата по 2 пъти на ден на площадките.
4. Воденето на болните деца! Тук контролът даже не е занижен, той просто отсъства.......
5. Лошата храна.....
цитирай
9. ketcakuatl - ДОБРЕ ДЕ
31.01.2011 19:08
Отворих анкетата с намерение да гласувам (макар че въобще не ме касае) ама там има много конкретни въпроси които ме стреснаха и се отказах. Може ли човек който въобще не е в б.г. да гласува?
Апропо - какво стана със ,,замъка" в Шумен?
цитирай
10. cchery - Отворих анкетата с намерение да ...
31.01.2011 19:36
ketcakuatl написа:
Отворих анкетата с намерение да гласувам (макар че въобще не ме касае) ама там има много конкретни въпроси които ме стреснаха и се отказах. Може ли човек който въобще не е в б.г. да гласува?
Апропо - какво стана със ,,замъка" в Шумен?

Я кажи кой въпрос по-скоро те притеснява?!? Щото ако не живееш в България, специално на най-конкретния въпрос "Как оценявате храната...." имаш опции, които да посочиш: "Нямам наблюдение" примерно.

А в последния въпрос можеш спокойно да уточниш, че не живееш в България, но все още ти пука за нея и за хората тук, щото ..... просто си българин!
цитирай
11. ketcakuatl - ДАКСИ, ГЛАСУВАХ
31.01.2011 20:50
Тия тъпанари обръщат ли внимание на подобни неща, щото чиновника най- мрази да му се нарушава спокойствието...
цитирай
12. cchery - Тия тъпанари обръщат ли внимание на ...
31.01.2011 20:59
ketcakuatl написа:
Тия тъпанари обръщат ли внимание на подобни неща, щото чиновника най- мрази да му се нарушава спокойствието...

Ами знам ли?!? Виж..... има едно нещо, което знам със сигурност и то е..... ако си седя и нищо не правя, то със сигурност нищо няма да се случи.

Благодаря за гласа :).
цитирай
13. baimomchil - Отворих анкетата с намерение да ...
01.02.2011 10:58
ketcakuatl написа:
Отворих анкетата с намерение да гласувам (макар че въобще не ме касае) ама там има много конкретни въпроси които ме стреснаха и се отказах. Може ли човек който въобще не е в б.г. да гласува?
Апропо - какво стана със ,,замъка" в Шумен?


Чета книгата в момента. Кво точно те интересува за замъка?
цитирай
14. cchery - Току-що изпратих писмото на всичките му адресати!
01.02.2011 11:20
Сега просто чакаме за каквито и да е отговори. Разбира се, вие можете да подпомогнете процеса на получаване на отговори, като пишете на следните адреси:

minister@mzh.government.bg; press@mzh.government.bg

cvo@nvms.government.bg;
minister@mh.government.bg;
press@mh.government.bg;
press_mon@mon.bg;
Predsedatel@parliament.bg;
infocenter@parliament.bg;
sacp@sacp.government.bg

http://www.sofia.bg/virtdelovodstvo.asp

Не забравяйте, че ако изискваме отговорност, и ние трябва да сме такива!
цитирай
15. baimomchil - О да, от опит знам, че на емейли от...
01.02.2011 11:22
О да, от опит знам, че на емейли отговорят, щото се води официален документ.
цитирай
16. cchery - Получих отговор вече!
01.02.2011 11:39
baimomchil написа:
О да, от опит знам, че на емейли отговорят, щото се води официален документ.

Днес явно ми е ден за хумор и сатира! 10 минути след като пуснах писмото до когото трябва, видях, че имам 1 непрочетен мейл в пощата и се ококорих! Втурвам се да чета ииии.......... хихих от ерау ме уведомяват, че имам еди си каква сметка!!!! Ми така е........ стриктните отговори идват само, когато дължим пари на някого! :))))))
цитирай
17. baimomchil - Нищо не дължим - тва нет1 няма да си ...
01.02.2011 11:54
Нищо не дължим - тва нет1 няма да си оправят системата - нещастници
цитирай
18. zelas - Аз да попитам защо трябва да си пр...
01.02.2011 12:21
Аз да попитам защо трябва да си пращате децата на детска градина въобще?

Защо ги раждате тези деца след като ще ги давате доброволно на държава-мащеха? Коя майка доброволно си е давала децата за еничари?

Питам, ако някой може да измисли истинска причина, по различна от това - двамата родители трябва да работят - да ми отговори.
цитирай
19. cchery - Аз да попитам защо трябва да си пр...
01.02.2011 12:34
zelas написа:
Аз да попитам защо трябва да си пращате децата на детска градина въобще?

Защо ги раждате тези деца след като ще ги давате доброволно на държава-мащеха? Коя майка доброволно си е давала децата за еничари?

Питам, ако някой може да измисли истинска причина, по различна от това - двамата родители трябва да работят - да ми отговори.

И аз питам?!?! Защо децата трябва да са 24 часа в денонощието с родителите си, които са възрастни хора?!?! И кое формира харктера и личността? Обкръжението, гените или нещо по средата?!?! Коя е най-подходящата обстановка за едно дете?!?! И има ли само една такава?
цитирай
20. zelas - Само родителят може да покаже и обясни ...
01.02.2011 12:40
Само родителят може да покаже и обясни света правилно на собственото дете.

Нищо не спира родителите, които гледат децата си вместо да ги дават на държавата, да се събират в групи и така децата да прекарват време с техни връстници.
Дори може да организират и първите години от училищното образование. Защо не?
Домашното училище вече става популярно.

За съжаление обаче констатирам, че много от съвременните родители, сами не са пораснали достатъчно и постоянно чакат от мащеха-държава да се грижи за тях и за собствените им деца.
Може би защото всички сме отгледани от тази мащеха.

Порочния кръг трябва да се прекъсне, в противен случай вашите деца и те ще чакат от мащехата.
цитирай
21. cchery - Зелас, не обобщавай!
01.02.2011 12:47
Ако чаках и разчитах САМО на държавата, със сигурност нямаше да пиша това писмо, а и не само него!!! Има и други луди като мен, мъжа ми и хората, подписали се тук.

Домашното у-ще е добър модел за теб! И аз не го оспорвам. Моля, не оспорвай и ти моето решение детето ми да се отделя от мен за по 6-7 часа на ден за да посещава детска градина.

Колкото и да е клише, то специално за взаимоотношениеята между родители и деца, фразата "Не количеството определя качеството" е вярна на 100%.
цитирай
22. baimomchil - Zelas
01.02.2011 12:50
Аз не чакам! Аз плащам данъци на тая държава и очаквам тези данъци, които плащам да се инвестират в определени неща в полза на обществото едно от които е детски градини и училища.

Тва което ти предлагаш е алтернативна детска градина, независеща от държавата. Като идея супер. Като реализация няма как да стане - защото някой трябва да носи отговорност. Кой е тоя някой от Н на брой родители?

цитирай
23. baimomchil - Домашното училище изобщо не е добър ...
01.02.2011 12:52
Домашното училище изобщо не е добър модел. Ако беше нямаше да се иска специализация за професията учител, която освен тясно специализирани знания, които ние нямаме, се изискват и познания по психология.

Не случайно се учи висше 4-5 години за даскал, колкото и да го подценяват това.

То ако трябва да се развива идеята дай да направим и домашни болници, че в държавните маджуновците трепат деца...
цитирай
24. zelas - Отговорността за децата носи ро...
01.02.2011 12:57
Отговорността за децата носи родителя и само родителя, защото той е живото даряващият.
Когато ги правите тези деца е трябвало да сте наясно с това. Да създаваш живот е също толкова отговорно, колкото да посмееш да отнемеш такъв.

Отървете се от собствената си зависимост от мащехата, ако искате да създадете един по-добър живот за децата ви.

Ако нямате нищо против да сте машина за деца, продължавайте да се молите на мащехата или .... на късмета ви да срещнете красивия принц. :))

Повече няма какво да коментирам тук. Да се изисква съвест от министър в България е като да се чака от умрял писмо.

Хубав ден!
цитирай
25. baimomchil - Прави разлика между моля се и изи...
01.02.2011 13:01
Прави разлика между моля се и изисквам.
цитирай
26. zelas - Прави разлика между моля се и изи...
01.02.2011 13:04
baimomchil написа:
Прави разлика между моля се и изисквам.


Да изискваш значи да изискваш със сила! Това е молене.

Живи здрави и мислите като свободни личности!
цитирай
27. cchery - Прави разлика между моля се и изи...
01.02.2011 13:10
zelas написа:
baimomchil написа:
Прави разлика между моля се и изисквам.


Да изискваш значи да изискваш със сила! Това е молене.

Живи здрави и мислите като свободни личности!

Може би ти трябва да излезеш от рамките, в които си попаднал. И би могъл да бъдеш в помощ.

zelas написа:
Отговорността за децата носи родителя и само родителя, защото той е живото даряващият.

Твоите родители все още ли носят отговорност за тебе?!?! Кога те научиха да си самостоятелен? И с какво те изкараха от руслото?
цитирай
28. baimomchil - От тълковният речник
01.02.2011 13:15
изискваш, несв. и изискам, св.; какво.
1. Искам официално (чрез документи) да ми се предостави или да се направи нещо. Изисквам досието му. Изисквам сведения. Изисквам консулт.
2. Държа да се спазват условия или ред. Изисквам дисциплина. Изисквам точност в работата. – изисква се. Безл. Поставя се като условие; нужен е. Изисква се висше образование.
• същ. изискване, ср

Нещо не ти е у ред терминологията.
цитирай
29. djud - я и аз да попитам zеlas :
01.02.2011 13:16
zelas написа:
Аз да попитам защо трябва да си пращате децата на детска градина въобще?

Защо ги раждате тези деца след като ще ги давате доброволно на държава-мащеха? Коя майка доброволно си е давала децата за еничари?

Питам, ако някой може да измисли истинска причина, по различна от това - двамата родители трябва да работят - да ми отговори.


Нямам нищо против да си гледаме децата вкъщи. Още повече, че и аз мисля, че така е най-добре. НО...........
Хубавото май свършва до тук, защото :
1. Никой не признава това време на майката за трудов стаж и никой не я осигурява / въпреки че, ако за същото нещо се наеме дом.помощничка - на нея ще се признава !!!! / ПАРАДОКС !!!! Още повече, че според новия закон за защита на детето, то вече неможе да остава само до 12г.
2. Никой не плаща напр. двойна заплата на мъжа, затова че съпругата му е избрала да си стои вкъщи , да се грижи за семейството и да възпитава децата ! ПАРАДОКС !!! А все пак ще трябва и да се яде, и да се купуват дрехи и т.н. - нали ???
3. Няма никаква нормативна база за професия домакиня ! ПАРАДОКС !!!!
4. Ако приемем, че жената ще учи до 24г / включвам висше образование / , роди на 25г + 12г/ ако има и гледа само 1 дете / = 37г. При положение, че възрастта за пенсиониране на жената ще стане 63г. - ще има 26 години за да работи. Да, но по закон, за да се пенсионира, трябва да има 37години трудов стаж !!! ПАРАДОКС!!! Кога ще ги направи ????? Оставям на страна въпроса - кой ще я вземе на работа на 40 години !
5. След като копираме всичко от " Запад" - защо не копирахме и това, да имаме право на пенсия / макар и някаква минимална / след като имаме 5 години трудов стаж.
6. Има ли смисъл да продължавам ??????

Много е лесно да се обвиняват родителите, но никой не коментира и тези въпроси !

Ще помоля zelas да организира едно движение за "защита на жените от работа" например, и обещавам да се включа активно в него.

Поздрави и успешен ден Ви желая !
цитирай
30. zelas - Твоите родители все още ли носят ...
01.02.2011 13:20
cchery написа:
Твоите родители все още ли носят отговорност за тебе?!?! Кога те научиха да си самостоятелен? И с какво те изкараха от руслото?


Защо ме караш да се връщам? И малко некоректно се измяташ, не мислиш?

Говорим за малки деца, нали, или има вече детски градини за възрастни. Като гледам май ще е необходимо.

А моите родители все още ми помагат, да ... със съвети защото аз съм от малцината които смятат, че е нужно дълго време за да стане човек мъдър.

Аз вече изразих моята позиция, разбирам че тя може да е неудобна, защото е много по-лесно да прехвърляме вината върху други, вместо да погледнем живота в очите.

Това е, извинете че наруших баланса на силите тук, може да продължите с петицията.

djud написа:
Ще помоля zelas да организира едно движение за "защита на жените от работа" например, и обещавам да се включа активно в него.


Зелас е анархист, той си е цар и господар, с държавата вземане даване няма!

Хубав ден на всички! Бъдете преди всичко Българи (а не европейци) и така ще намерите най-правилния път.
цитирай
31. cchery - Зелас, връщам те, защото твърдо вярвам в хората!
01.02.2011 13:27
И ти, с твоята различна от общата позиция тук, си нужен!
цитирай
32. baimomchil - Зелас е анархист Веднага те ...
01.02.2011 13:28
zelas написа:
Зелас е анархист


Веднага те разбрах, че си анархист. Архията е много добра като идея, може би най-добрата, НО трябва да си наясно, че за постигане на подобно общество, трябва промяна в мисленето, човек трябва да има самосъзнание, а такова в момента липсва в нашето общество и дотогава идеята ти ще си остане утопия.

Поздрави!
цитирай
33. cchery - От столична община ни дадоха входящ номер на писмото!
01.02.2011 13:29
С този номер ще следя движението му!
цитирай
34. zelas - И ти, с твоята различна от общата ...
01.02.2011 13:31
cchery написа:
И ти, с твоята различна от общата позиция тук, си нужен!


Aз излагам само как се върви, вие сами знаете къде.
цитирай
35. djud - " с държавата вземане даване няма!"
01.02.2011 13:33
А кой те кара да имаш ???? Движението ще е за защита на жените, а не на държавата !!!!
Поне може да кажеш как виждаш разрешението на другите въпроси, които съм задала !!!!
цитирай
36. vanist - Аз да попитам защо трябва да си пр...
01.02.2011 13:56
zelas написа:
Аз да попитам защо трябва да си пращате децата на детска градина въобще?

Защо ги раждате тези деца след като ще ги давате доброволно на държава-мащеха? Коя майка доброволно си е давала децата за еничари?

Питам, ако някой може да измисли истинска причина, по различна от това - двамата родители трябва да работят - да ми отговори.


Първо,ходенето на детска градина вече не е доброволно-с новия закон приеха ЗАДЪЛЖИТЕЛНА предучилищна подготовка в детската градина от 5-годишна възраст на децата. В противен случай - ГЛОБА! Срещу това впрочем писахме също....
Второ, детската градина не е само място,където да пратиш детето си, тъй като няма кой да го гледа-там то се среща с различни хора, със свои връстници, научава много неща.Не казвам,че родителите не са способни да го научат на всичко необходимо,напротив,аз съм ЗА домашното образование,но...това е друга тема и причините ми са много.

Трето, причината "двамата родители трябва да работят" не е никак маловажна. Може би в някои по-развити и обичащи населението си държави такава причина не съществува, но тук едва ли ще стигнем скоро до там.
цитирай
37. kasnaprolet9999 - Гласувах в подкрепа на писмото, ...
01.02.2011 14:31
Гласувах в подкрепа на писмото, защото децата са нашето бъдеще и заслужават най-доброто. Спомням си големият ми син, когато ходеше в детска градина направо повръщаше от редовните десерти там-кремове с нишесте-ванилия, ягода и пр. Отделно когато го оставях на баба му тя го прехранваше, защото често бабите така изразяват обичта си, баниците бяха нейната стихия. Стана едно дебеличко момченце, което едвам успях да оправя в пуберитета с гръмотрън.
Децата трябва да посещават детски градини, за да могат после успешно да се интегрират в обществото, а не да странят от него и да станат аутсайдери. За това тези заведения трябва да отговарят най-добре на нуждите на подрастващите и въпросите на zelas нямат място в такава дискусия, най-малко са неприемливи за съвременната жена, която също има нужда от реализация в обществото.
цитирай
38. zelas - Първо, ходенето на детска гра...
01.02.2011 15:08
vanist написа:

Първо,ходенето на детска градина вече не е доброволно-с новия закон приеха ЗАДЪЛЖИТЕЛНА

Трето, причината "двамата родители трябва да работят" не е никак маловажна. Може би в някои по-развити и обичащи населението си държави такава причина не съществува, но тук едва ли ще стигнем скоро до там.


Ами че то този модел на двойният доход дойде ТОЧНО от любините ви западни уж високо развити държави.

Хора, сериозно ви моля - спрете с папагалствуването и си включете главите!

п.п. а за ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО - да те питам - ако държавата те задължи да си биеш (да не кажа по-силна дума) децата, какво ще направиш?
Пак ли петиция?


цитирай
39. cchery - Първо, ходенето на детска гра...
01.02.2011 15:13
zelas написа:
vanist написа:

Първо,ходенето на детска градина вече не е доброволно-с новия закон приеха ЗАДЪЛЖИТЕЛНА

Трето, причината "двамата родители трябва да работят" не е никак маловажна. Може би в някои по-развити и обичащи населението си държави такава причина не съществува, но тук едва ли ще стигнем скоро до там.


Ами че то този модел на двойният доход дойде ТОЧНО от любините ви западни уж високо развити държави.

Хора, сериозно ви моля - спрете с папагалствуването и си включете главите!

п.п. а за ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО - да те питам - ако държавата те задължи да си биеш (да не кажа по-силна дума) децата, какво ще направиш?
Пак ли петиция?

Драги, погледни по-надалеч от носа си и виж, че има хора, които искат да живеят цивилизовано. А това е много далеч от един Египет в момента....... петиции, подписки, мирни протести...... начин и белег на цивилизовано общество. Аз искам този проблем да се уреди нормативно, със писани закони, което означава, че и аз ще пиша. Ако исках да ми се налага със сила, трябваше и аз да грабвам пушката и да пуцам.
цитирай
40. zelas - че има хора, които искат да живеят ...
01.02.2011 15:25
cchery написа:
че има хора, които искат да живеят цивилизовано.


Свободата е робство
Всеки закон е дуло насочено в твоето слепоочие!
.
.
.
.
.
.
.
Войната е мир
Невежеството е сила
цитирай
41. cchery - Зелас, сега не рушя!
01.02.2011 15:47
Сега създавам. Дори и себе си. Сега не воювам. Сега разговарям. Сега се уча. Довчера и аз бях невежа.....
цитирай
42. zelas - Като се казва "война" не ...
01.02.2011 15:57
Като се казва "война" не се има предвид разрушение, разбира се.
цитирай
43. cchery - Като се казва "война" не ...
01.02.2011 16:18
zelas написа:
Като се казва "война" не се има предвид разрушение, разбира се.

А какво се има предвид под война?!? Садене на розови масиви ли?
цитирай
44. анонимен - 1984 ли цитираш ????
01.02.2011 16:54
zelas написа:
cchery написа:
че има хора, които искат да живеят цивилизовано.


Свободата е робство
Всеки закон е дуло насочено в твоето слепоочие!
.
.
.
.
.
.
.
Войната е мир
Невежеството е сила

цитирай
45. zelas - 1984 ли цитираш ???? Цитирам - ...
01.02.2011 18:06
анонимен написа:
1984 ли цитираш ????


Цитирам - 2011! :)))
цитирай
46. baimomchil - Zelas
01.02.2011 18:22
Анархията е нещо много хубаво, но е УТОПИЯ.

Обясни ми как точно бихме я постигнали? Дай конкретни предложения.
цитирай
47. zelas - Ами аз я обяснявам почти всеки ден, ...
01.02.2011 19:02
Ами аз я обяснявам почти всеки ден, малко по малко - само трябва да имате очи да я разберете. Да не размиваме темата. Поздрави. :-)
цитирай
48. baimomchil - Ами аз я обяснявам почти всеки ден, ...
01.02.2011 21:27
zelas написа:
Ами аз я обяснявам почти всеки ден, малко по малко - само трябва да имате очи да я разберете. Да не размиваме темата. Поздрави. :-)


Аз отдавна съм я разбрал, ама ти казвам - неприложима е. Хората нямат съзнание.
цитирай
49. cchery - Хора, нека да направим една мейл-казмпания за това писмо!
03.02.2011 11:15
Днес писах на следните имейли:

gledam@bnt.bg; news@btv.bg; kalendar@ntv.bg; news@tv7.bg; novini@bbt.tv; office@kanal3.bg; info@dnes.bg; gl_redaktor@plovdiv24.com

Текстът на писмото ми:

Здравейте.

"Казвам се Анелия Донева и съм на 33 години, живея в София. Аз съм една от майките инициаторки на ОТВОРЕНО ПИСМО до министър Мирослав Найденов по повод неговите думи в предаване от миналото лято, че:

" ......най-евтиното и некачествено месо купуват именно детските градини заради ниския бюджет. Искаме това, което не става за ядене от животните, да не се предлага на нашите деца, обясни министърът.”

Ако сте отворили вече линка, който е по-горе, знаете какво ни притеснява и какво искаме. Ако трябва да го обобщя: цялото писмо е едно огромно искане за информация!!! И след това за някаква промяна!

Дори и с риск да ви отблъсна, ще си позволя да напиша, че ми омръзна до смърт да слушам за СРС-та и преброяване, а най-близкият ми проблем, този в "предния ми двор" да се неглижира.

Обръщам се към вас с молба за съдействие за намиране на отговорите от ОТВОРЕНО-то ПИСМО, защото въпреки, че съм го изпратила на електронните пощи на рецепиентите му, съм убедена, че няма ли намеса на медиите, отговорите ще са точно такива, каквито ги получих миналата година по това време, когато питах образователния министър за мотивите му за промяната в Закона за народната просвета и недоизмисления нов Закон за общественото образование."


Пишете и вие! С ваш текст, или с моя..... без значение, нека да не подминаваме и ние!
цитирай
50. анонимен - аз лично оставам без коментар. Н...
03.02.2011 18:28
аз лично оставам без коментар. Нашата държава и след сто години няма да се оправи.
цитирай
51. cchery - аз лично оставам без коментар. Н...
03.02.2011 18:40
анонимен написа:
аз лично оставам без коментар. Нашата държава и след сто години няма да се оправи.

Няма на държавата да разчитаме! Ще разчитаме на нас си! Пишете на мейлите, които съм посочила горе, пускайте писмото и вие до адресатите му...... не спирайте да сте активни. Много неща не знам, но съм убедена в едно: ПРИ ВСЯКО ЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ОТГОВОР НЯМА ЩОМ НЯМА И ПИТАНЕ!!!
цитирай
52. cchery - Утре, събота - 5 февруари, 12 часа в парка в Младост 2
04.02.2011 13:00
Всеки, който има какво и иска да каже нещо във връзка с писмото ни до министъра и храненето в детските градини, ще може да го направи пред екип на тв7.
цитирай
53. cchery - Тази вечер в новите на тв7 ще има репортаж
05.02.2011 16:27
във връзка с ОТВОРЕНОТО ПИСМО. И допълнителна информация какво се прави вече по въпроса. 18.45 часа!
цитирай
54. анонимен - настоящ готвач в детска градина с зо годни стаж
13.02.2011 07:20
......най-евтиното и некачествено месо купуват именно детските градини заради ниския бюджет. Искаме това, което не става за ядене от животните, да не се предлага на нашите деца, обясни министърът.”

цитирай
55. анонимен - защо домакините на градините сами ...
15.02.2011 18:15
защо домакините на градините сами не си закупуват хр.продукте от борсите по цени на едро а да се премахнат тези фирми които печелят само от нашите деца проверете на какви цени докарват месото млякото олото сиренето плодовете и зеленчуците за качеството да не говорим най-лошото нали чистат складовете взимат го евтино а го дакарват двоино по-скъпо от магозинната мрежа проверете и ще се убедите не може ли да се сключат договори с големити вериги магазини и от там да пазаруват домакините като заплащането може да става по банков път на база фактура
цитирай
56. анонимен - за хр. продукти и още нещо!
15.02.2011 21:39
ОТНОСНО ТЪРГОВЕТЕ за хр продукти.Вичко става понаредба и е прозрочно.Но уви няма дбър разработен рецепурник.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5007607
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031