Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2011 16:21 - Ще ли се лишят от следобедното си кафенце, за да поработят?!?
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 5853 Коментари: 8 Гласове:
12

Последна промяна: 17.01.2011 19:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„Министърът (Мирослав Найденов – на земеделието и храните) се съгласи, че най-евтиното и некачествено месо купуват именно детските градини заради ниския бюджет. Искаме това, което не става за ядене от животните, да не се предлага на нашите деца, обясни министърът.”

 

Тези думи са казани юли месец миналата година!!!! Признавам – страхотно звучат! Министърът признава за грешки при снабдяването на детските градини с продоволствия. И дотук! Всяко нещо не за 3 дни, а за няколко КВ и-нет пространство.

 

(2) (Нова - ДВ, бр. 36 от 2003 г.) Държавата защитава и гарантира основните права на детето във всички сфери на обществения живот за всички групи деца съобразно възрастта, социалния статус, физическото, здравословно и психическо състояние, като осигурява на всички подходяща икономическа, социална и културна среда.......

Закон за закрила на детето

 

 

Да видим как държавната институция наистина защитава правото на децата ни на живот, защото храната не само че прави борбата, ами дарява здраве и живот?!?!

 

Само 2 месеца след горното изказване на министър Найденов, инспектори от Столична РИОКОЗ правят проверки на кухненските блокове във всичките ясли, ОДЗ-та и ЦДГ (детски млечни кухни също така) на територията на София. Какво показва тази проверка?!?!

 

За констатирани несъответствия при тези проверки, които не крият риск към здравето на децата с цел подобряване материално-техническата база и условията за приготвяне на храните са издадени 26 предписания. Всички те са проверени в указания срок по отношение изпълнението на предписаните мерки.

За установени нарушения на здравното законодателство по отношение съхранението на храните, както и че не се оставят 48-часови проби от менюто са съставени 3 акта, на общо стойност на издадените наказателни постановления 1 200 лева.

 

Излиза така, че не само се купуват най-евтините суровини, т.е. най-некачествените, но и все още има детски заведения, които не ги съхраняват според предписанията на контролните органи, а и такива, които си позволяват да приготвят храната не според наредбите!!!! Но има и по-страшна констатация от тази проверка, и тя е:

           

Извън проверките по регулярен здравен контрол през първото полугодие на 2010 г. специалисти от отдел “Токсикологични и физиологични изследвания на човека” при Дирекция “Лабораторни изследвания” на Столичната РИОКОЗ извършиха физиологичен контрол и оценка на организираното хранене на деца от 1 до 7 години в 51 столични детски заведения и обекти за детско хранене...... Физиологичният контрол установи, че в съответствие с физиологичните норми на хранене са 30 обекта (58,8) от обхванатите. Извършената оценка на организираното детско хранене показа, че най-често срещаните несъответствия от физиологичните норми на храненето при изготвянето на месечното меню и планиране на доставките са: недостиг на мляко, месо, зърнени храни, риба, пресни зеленчуци и включване на захарни изделия – вафли, кроасани, сухи пасти, меденки. В 41 % от контролираните детски заведения храненето е небалансирано, с недостиг на пълноценни млечни белтъчини, витамини и минерали, с надвишаващи физиологичните норми мазнини.

 


 

Положителна тенденция е увеличаване броя на детските заведения с балансирано хранене спрямо резултатите от миналата година.

 

Това последното за положителната тенденция не знам как да го оценя на фона на думите на министъра. Но и да се окаже истина, щом има детски заведения, които си позволяват да допускат недостиг на мляко, месо, риба, плодове, то изводът е само един: НЯМА КОНТРОЛ!!! Отделно, че според мен въпросните наредби, които регулират начина на снабдяване с храни и вида на тези храни, трябва да станат в пъти по-строги и изискващи.

 

И сега сама ще се оборя относно необходимостта от по-сериозни законодателни мерки по отношение изискванията към храните в детските заведения, защото какво като през 2009 г. беше приета наредба №37 на здравното министерство, с която се определя вида на храната, предлагана в училищните столове и лавки. В нея е записано: 

 Чл. 11. В ученическите столове се осигурява разнообразие на хранителни продукти, като ежедневно се включва в менюто най-малко по един представител от следните групи храни:

1. хляб, хлебни и макаронени изделия, тестени изделия, ориз, жито и други зърнени храни и картофи;

2. зеленчуци;

3. плодове;

4. мляко и млечни продукти;

5. месо, птици, риба, яйца, бобови храни.

Чл. 12. Осигуряването на пълнозърнести продукти се извършва чрез включване в менюто:

1. само на пълнозърнест хляб най-малко два пъти седмично;

2. на пълнозърнести макаронени изделия - макарони, юфка, спагети, или закуски на зърнена основа най-малко един път седмично.

Чл. 6. В ученическите столове, бюфети и в автоматите за закуски и напитки НЕ се предлагат:

1. пържени картофени и зърнени изделия;

2. екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина;

3. пържени ядки;

4. пържени тестени изделия;

5. захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад;

6. сладкарски продукти с високо съдържание на мазнина и захар - торти и пасти със сметанов и/или маслен крем, сиропирани сладкиши;

7. сухи супи и сухи бульони.

 

И, въпросът виси?! Какво като е одобрена и приета тази наредба?!?! Миналата седмица се вгледах в асортимента на лавката в училището на сина ми: на видно място са изложени брускети, бейкролс, зрънчо, чипс, вафлички и т.н. Виждала съм и тостерите, които предлагат – вярвайте ми, техните хлебчета нямат нищо общо с пълнозърнестите храни................ НЯМА КОНТРОЛ!! НИКАКЪВ! А самият министър иска: Искаме това, което не става за ядене от животните, да не се предлага на нашите деца”. Но не става..... Аз не знам кой още трябва да го поиска, за да се случи.

 

Има приета наредба от миналата есен (не съм сигурна за кое министерство става въпрос – здравното или образователното), с която се регламентира снабдяването с провизии на училищните столове  директно от производителите!!! Т.е. да се прескочи една брънка от веригата – производител-консуматор, а имено търговеца. С което ще се намали И себестойността на училищното хранене. Тази наредба обаче не можах да намеря..... И както обикновено, най-важното най-трудно се открива и въобще не се спазва. А една такава наредба би била удачна и за детските заведения, за да почнат децата ни най-сетне да ядат нещо хубаво и здравословно. Но дали фактът, че трябва бая нормативни документи да се пренапишат, не спира една подобна инициатива?!?! Нищо, че и в двете посочени министерства работи огромна администрация?!?! Ще ли се лишят от следобедното си кафенце, за да поработят?!?! Това попитах и в предния си постинг........ и то беше във връзка с нещо в пъти по-зловещо – детска смърт!!!!!!!!!!!

 




Гласувай:
12




1. cchery - БЛОГ ВЪЛНА: Ще ли се лишят от следобедното си кафенце, за да поработят?!?
17.01.2011 16:28
Мда, създадох блог вълна с това име...... дори и сама да си я списвам, вече е време за всяка нередност да има отговор или поне потърсена отговорност!!!! За да не ходим повече на протести като този от миналия петък.....

Ще се радвам, ако ми посочвате и ваши постове на подобни теми. Нещо повече, има си вече сайт за подбни тематики: https://sites.google.com/site/gerihelps/. Ще ги лишим ли нашите приятели от следобедното кафе или ще си го пием с тях!
цитирай
2. cchery - Лично аз смятам да оформя постинга като отворено писмо и да го пусна към двете министрества
17.01.2011 16:29
дано пък този път дочакам смислени отговори.....
цитирай
3. baimomchil - Интересно обаче
17.01.2011 17:04
никой не го повдига този проблем. СРС-та, Топлофикации, а тва че децата ядат лайна в училищата и детските градини - на кой му пука???
цитирай
4. injir - Все се надяваме, че отговорните ...
17.01.2011 18:33
Все се надяваме, че отговорните лица са отговорни. Правят се проверки, а след това - пак същото.
цитирай
5. cchery - Все се надяваме, че отговорните ...
17.01.2011 19:02
injir написа:
Все се надяваме, че отговорните лица са отговорни. Правят се проверки, а след това - пак същото.

Да, това е голям проблем - има някакви проверки, има доклади след това и после........ все тая!!! След като има предписания, те трябва да се спазват и някой да следи за това....
цитирай
6. cchery - никой не го повдига този проблем. ...
17.01.2011 19:03
baimomchil написа:
никой не го повдига този проблем. СРС-та, Топлофикации, а тва че децата ядат лайна в училищата и детските градини - на кой му пука???

Ох, и това е болен въпрос вече - най-важното в тази държава са псевдо-скандали за псевдо-подслушани разговори, за надмощие на псевдо-политици....... децата ни ядат..... боклуци, но по-важното е да сменяме конституцията.... леле, колко важно просто...
цитирай
7. vanist - Все се надяваме, че отговорните ...
20.01.2011 09:14
cchery написа:
injir написа:
Все се надяваме, че отговорните лица са отговорни. Правят се проверки, а след това - пак същото.

Да, това е голям проблем - има някакви проверки, има доклади след това и после........ все тая!!! След като има предписания, те трябва да се спазват и някой да следи за това....


Тези проверки ги правят колкото да отчетат дейност и да оправдаят поредното чиновническо място, което получава заплата. Тоновете хартия, които се изписват за ненужни и непрочетени доклади - отделно.
Чери, пусни им го това като писмо, даже може да пробваме пак да ги залеем - всички да им го пратим.

А освен храната има и един друг проблем в яслите и детските градини - воденето там на болни деца и насила разболяването на останалите. Децата около мен, които ходят на ясла са НЕПРЕКЪСНАТО болни, изпили са сигурно повече лекарства за 1 година, отколкото аз за целия си живот....

Но повечето сме овце, чакаме и чакаме....някой да ни оправи. Една от близките ми майки само ходи, кара се, разправя се с ръководството на яслата.... и сега е най-черната, нищо не постигна, освен да я гледат накриво! Принуди се да премести детето в друга ясла,на другия край на града....

Нямам думи вече, НЯМАМ! Родителите спят! РИОКОЗ спят! Инспекторатите спят! Министерствата спят!

Ама айде вече да се събудим, хора!!!! Това са ДЕЦАТА ни!
цитирай
8. cchery - Ванист, благодаря за включването!
20.01.2011 17:02
Аз инициирах едно обсъждане в мецата, виж тук, ако имаш възможност: http://forum.metsababa.net/viewtopic.php?f=19&t=274.

Ще се радвам и на твоето мнение и на всички будни майки около тебе. Трябва да почнем отнякъде!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5008602
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031