Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2011 14:42 - „Нова година, нов късмет късмет!” - пожелание по телевизионно му
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 8557 Коментари: 14 Гласове:
11

Последна промяна: 04.01.2011 11:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„Нова година, нов късмет!” – това са пожелавали предците ни векове наред. Това са ни оставили като послание и опит да вдъхнат надежда. „Да вдъхнат надежда” – те, българите от старо време, да вхъднат надежда на нас – българите от 21 век! Иронично, но е факт! А ние взехме, че съвсем буквално приехме тяхното послание и чакаме ли чакаме някой – дали новата година или нещо друго – да ни дари с късмет!!! Но това е друга тема! В тази искам да пиша за нещо малко по-различно, но все пак свързано с посланието на старото пожелание за всяка следваща нова година!



image 


Това
пожелание въплъщава в себе си и определени символи. Обикновено си го казваме или непосредствено в края на старата, или в началото на новата година. И то излита от устата ни след като нещо се е случило. Примерно – не си спечелил от последния за старата година тираж на тотото, и тук му е мястото да си кажеш: „Нова година, нов късмет!” Става 12 часа на 31-и януари и от устата ти лети: „Нова година, нов късмет!”. Решил си да поздравиш приятели, познати и им пожелаваш: „Нова година, нов късмет!”. Точно както по националните телевизии правят с новогодишните си програми за 31 декември – поздравяват зрителите, техните „приятели” с „Нова година, нов късмет!”. И ето стигнахме до нещото, заради което я подхванах тази тема.

 

По стечение на обстоятелствата, новата 2011 г. я посрещнах у дома с мъжа ми и нашите деца. Сядайки на празничната маса към 20 часа, решаваме да си довдигнем настроението image като гледаме някоя от широкорекламираните още от Великден празнични новогодишни програми по националните телевизии. Ще помоля хората, които считат, че да гледаш телевизия на нова година е самоистезание, да продължат да си го считат...... без да ми го вменяват! Не че не са прави, даже са изключително прави image особено след тази последна нова година, но все пак има моменти, когато това ти е единствената възможност за развлечение. И защо не, когато откъслечните моменти от въпросните програми, които са ти пуснали като реклама, ти обещават точно това – смяхimage, музика imageи забава image.

 

Та бях стигнала до 20 часа на 31-и декември 2011 г., гр. София – столица на балканската европейска държава България, 40-годишна панелка и двама души, които посягат към дистанционното на телевизора и пръста им с надежда натиска номера на първата програма. Надежда........ да, надеждата.... онази същата, за която става въпрос в посланието на предците ни. Умирала последна казват други наши предшественици image. Е, в случая с новогодишните празничо-поздравителни програми на националните български телевизии (в частност бТВ-ту и НОВА-та) надеждата трябваше да умре малко по-напред image, точно минутка преди ние с мъжа ми да се гътнем от невероятната „забава”, която ни поднесоха „Шоуто на Слави” и същото на Иван и Андрей. Такъв празник бяха заформили, с толкова много смях и скечове, че дори спря да ми се пие (даже и лимонада)image. И това е много лошо, защото ако бях се напила image, може би щях да видя хумора и сатирата в двете рекламирани с експоненциално нарастваща гордост празнично-поздравителни програмчета. Уви, пресядаше ми всяка глътка от домашнярката, а за руската ми салата беше с ориенталски привкус...... доглеждайки и опитвайки се да слушам поредната чалга-звездичка, която Славчо лансираше.

 image
 

Опитвахме  с мъжа ми следната схема – като има скеч при Слави, отмютваме ТВ-то, като тръгне Галенка и Славенка, пускаме Аксепт на компа. И така – на няколко пъти. От тези всичките физически усилия ви става ясно, че наистина не беше възможно да се напием. Макар че по едно време сериозно се усъмних, че съм успяла! Защото гледам на екрана се изявява Миро – да, онзи от Каризма-та. Горе логото показва, че тече бТВ. Врътвам към Нова – и както съм полузаспала, отварям широко очи image – пак същия Мирко прави нещо и там. Гледам логото – Нова телевизия. Приятели ми казаха, че съм допуснала грешка да не врътна и на Канала – и там не се е минало без Миро. Пулих се пулих, гледах пълната с ракия чашка (нали ви казах, че ми се беше отпило), и реших че не съм пияна, а може би просто смехът в Шоуто на Слави ме е докарал до сънна апнея. И не сънувам, а боледувам..... image

 

Почти подобен интерес проявихме и към „Шоуто на Иван и Андрей” – там някакво момиченце на име Джена (българче иначе), облечено като за риболов, се напъваше да ми пее и то след като преди нея бяха пели Преслава и Ясен – финалисти от Мюзик айдъл. Когато обаче в кадър се появи и Азис, и ......... реших, че оня горе ме е повикал и понеже все не вярвам в него, ме наказва image. Изведнъж екранът на ТВ-то избледня и цветът му стана сивкав – такъв, какъвто е винаги, когато е изключен. Трябваше да почна терапия на слуховите си канали и нерви и поставих началото с детски песнички – нещо, на което Коко и Бела реагираха моментално и си спретнахме импровизиран концерт в оставащия час и половина до новата година. Президентът не го слушахме – нали традициите са за това да се спазват..... image

 

Отвъд ироничното, ми се ще да се спра на 2 много важни въпроса?!?!?! Първият от тях е какво точно ни пожелаха с новогодишните си програми двете национални телевизии?!?! Как да тълкувам в светлината на буламачите им, пожеланието „Нова година, нов късмет!” ?!?! Че каквото са давали дотук пошло и чалгаджийско, това е било! И през новата година – нещо по-качествено и за душата?!?! Или....... цяла нова година новият ни късмет ще е поредната анатомична помия, която невероятните чалга-поети ще изчукват от работилниците на псевдопоезията си?!?! И въобще не става въпрос само за чалгата в музиката, а навсякъде в живота ни. И без това новините на бТВ специално са толкова плоски и тенденциозни, че ако новият късмет през 2011 г. ще е да се развиват все така, вярно някой здраво ще го гушне. Ама не късмета, а букета.

 Вторият  ми въпрос е – това ли е културата, която ще утвърждаваме за следващите поколения – чалга, простотия, алчност?!? И пак ли ще се правим на учудени с безкрайните си репортажи в новинарските емииси на тема как децата ни не щат да учат и бягат от училище, за да стачкуват?!? Или пък, че пропушвали 12-годишни, или пък че наръгвали съучениците си, или пък че не четели?!?! Защо да не го правят, уважаеми Слави, Иван и Андрей?!?! Като героите, които вие утвърждавате с програмите си точно това възхваляват?!? Колко е кеф да се напиваш! Колко е гот да имаш мерцедес еди си коя класа? Колко е велико да си на маса и някой да ти принася каса след каса?!?

 

Егати! Не вярвах, че точно аз ще тръгна да мрънкам като пенсионирана столичанка image, обаче празничните програми по двете телевизии ми дойдоха в повече..... Не бих си  позволила да казвам какво можеха да пускат като музика по тях, защото и метъл-текстовете не са пример велик! Да речем, че и естрадните ни изпълнители може и да са омръзнали (макар че на мене – никога!!!). Но...... не можеше ли господа тупащи се в гърдите най-добри водещи и музикални разбирачи (Слави по-специално) да поканите поп-изпълнители?!?! И по възможност не Миро, Галка-лилглалка, Марчето Илиева и Крафа, а младите таланти, които Стар Академи и Мюзик айдъл дадоха?!?! Къде са хората, които ти, Слави, лично откри – Невена Цонева и Тео?!?! Къде е Тома?! Къде е Нора, къде е Пламена?! Къде беше Богдана от „България търси талант”?!?! Къде е талантът на страната ни?!? Защото всички тези млади хора са безспорно талантливи и с невероянти гласове за разлика от разпорените сьомги в чалгата!!!

 

Вчера  дочетох интревю с Нина Николина – момичето е издало двоен албум през декември – единият с фолклор. И на въпроса има ли наистина криза в нейния бранш, тя отговори, че ако имаше поне още 2 радиа и телевизии, които да излъчваха нова българска попмузика, никой нямаше да я изговаря тази гадна дума „криза”. Не стига, че ги няма тези радиа и телевизии, ами и националните свалиха гащи пред напиращата плът на пайнеровките, и ни спретнаха невероятни концерти, изградени от силиконови бърни, перхидролени екстеншъни и сценични костюми с уклон към празника Хелоуин, включително и Българската коледа!!!! Господин Президент, ама вие сте бил голям фен наистина!!!! Палавник..........

Ми това е, уважеми блогъри! Честита нова година на всички вас! Пожелавам чалгата във взаимоотношенияат с околните никога да не ви настига! Бъдете все така творчески настроени и се  развайте! Здраве и късмет на вас и семействата ви!

Долната песен е специален поздрав за всички - едно истински талантливо момиче с песен на друг български талант - Теди Кацарова!







Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. baimomchil - боклука Гоце
03.01.2011 14:55
официализира чалгата на българската Коледа. Паляците иван и андрей и особенно изчерпаният слави са чалго проводници.

Тва е.
цитирай
2. анонимен - цялото ти разсъждение от край до ...
03.01.2011 15:23
цялото ти разсъждение от край до край е ЧАЛГА
цитирай
3. cchery - Мдаааа, ЧАЛГАТА
03.01.2011 16:05
не е само в музиката! Стана модел на поведение......
цитирай
4. djud - :)))))))))))))))))))
03.01.2011 16:46
Страхотно, а аз се чудех защо тази година я посрещнах толкова трезва, даже не можа главата да ми се замота, поне лекичко : )))) А то виж от какво било !!!! Аз го отдавах на студеното време, а то било от " празничните програми " !!!!!
А сега по-сериозно ! То като си помислих - открай време , по традиция, никога програмите не са хубави по Нова година ! И все са скучни и глупави !
Тази година обаче, аз поне взех, че изслушах поздрава на Президента :))))) Т.е. - слушах го до към 3-4 изречение, и като чух :

" От векове хората посрещат Новата година с пожелания за здраве, късмет и успехи. Когато си пожелаваме късмет и успехи, нека да помним, че те не идват като новогодишен подарък..... "

И тук спрях да слушам, защото се ядосах, ЧЕ НЕ МИ ПОДАРЯВА КЪСМЕТ И УСПЕХ, а иска да си ги изработя :))))))))

На всичкото отгоре - поне да бяха пуснали часовника с последните 10 секунди, че да разберем кога ще дойде Новата година !!! А то така - хоп изведнъж надпис - " Нова година е !!! "

Още малко и да я пропуснем..........
цитирай
5. cchery - Ееееееее, Юли, тоя наш президент
03.01.2011 16:49
вече съвсем като Георги Димитров е взел да се изживява - още малко мандат и ще ни остави като него десетина повели :)..... долу-горе от "а" до "в" :)))))))))))
цитирай
6. ketcakuatl - БРАВО
03.01.2011 16:49
Чудесен постинг. Изцяло съм съгласен с тебе. Аз лично с чалгаджиите живея в паралелна вселена, а гореописаните ,,шоумени" въобще не ги гледам (с изключение на Мюзик Айдъл, и лигавщините на опосумите още ми държат влага). Весела и щастлива нова година все пак, и въпреки тях!
цитирай
7. neprosvet - Браво мила! Напълно те подкрепя...
03.01.2011 17:19
Браво мила! Напълно те подкрепям!
Поздрави за клипчето и Богдана със звънливото гласче!
Аман от чалга-песни, чалга-силикон-изпълнители, аман от опростачване!
Радвам се когато млади хора са против чалгата! Не мисля, че това е нашата музика!Радвам ти се cchery, че винаги имаш аргументирана позиция!
Поздрави!
цитирай
8. baimomchil - След всичката чалга, не можехме да ...
03.01.2011 17:34
След всичката чалга, не можехме да си позволим да чуем и чалгата на президента. Явно е била в тон с останалите програми :)
цитирай
9. cchery - Чудесен постинг. Изцяло съм съг...
03.01.2011 21:32
ketcakuatl написа:
Чудесен постинг. Изцяло съм съгласен с тебе. Аз лично с чалгаджиите живея в паралелна вселена, а гореописаните ,,шоумени" въобще не ги гледам (с изключение на Мюзик Айдъл, и лигавщините на опосумите още ми държат влага). Весела и щастлива нова година все пак, и въпреки тях!

Здравей и за много години! Благодаря за коментара! Аз също не понасям зурните, които звучат от чалгата...... едно време те са били звукът, който е плашел всяко българско ухо, защото са били начело на турските орди, които са плячкосвали селата и земите ни..... А сега са на почит....... боже, защо съм жива?!?!
цитирай
10. cchery - Браво мила! Напълно те подкрепя...
03.01.2011 21:35
neprosvet написа:
Браво мила! Напълно те подкрепям!
Поздрави за клипчето и Богдана със звънливото гласче!
Аман от чалга-песни, чалга-силикон-изпълнители, аман от опростачване!
Радвам се когато млади хора са против чалгата! Не мисля, че това е нашата музика!Радвам ти се cchery, че винаги имаш аргументирана позиция!
Поздрави!

Сърдечно благодаря! Страхотно се почувствах след тези думи. Вярвай, че има и други, които мислят като мене!
цитирай
11. maloumnitzi - Разбрах,че съм щастлив човек.
04.01.2011 10:50
Бог да благослови приятелите ми,благодарение на които,последните 20 години не съм гледала телевизия на Нова година,като изключим отброяването на секундите. Юли,май си била пияна все пак-даваха го и тази година,сигурна съм.
цитирай
12. cchery - Това с приятелите.....
04.01.2011 11:25
Да, имам ги. Но все далече. Сега обаче приоритет са ми децата - още малко. Затова избираме да сме си вкъщи на нова година. Телевизията има много какво да даде, но определено не го правят ....
цитирай
13. djud - Съвсем трезве си бях :)))))
04.01.2011 16:02
maloumnitzi написа:
Бог да благослови приятелите ми,благодарение на които,последните 20 години не съм гледала телевизия на Нова година,като изключим отброяването на секундите. Юли,май си била пияна все пак-даваха го и тази година,сигурна съм.


Не помня по кой канал го гледах, но след като млъкна Президента, изписаха направо " Нова година е " и пуснаха " Многая лета " .
Аз лично предпочитах да чуя химна,някакси по-тържествено ми е, ама както и да е........
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Много си права, аз също не понасям ...
06.01.2011 14:45
Много си права, аз също не понасям чалга и бях изумена, когато по първа програма, нашата Национална телевизия показа такива изпълнители на Нова година. Ние също се опитахме да празнуваме пред телевизора, но в един момент си пуснахме видеото, не издържахме на тъпотиите. Поздрави за хубавия постинг, много точно си охарактеризирала предаванията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5008108
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031