Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2010 14:13 - Слоу Фууд България срещу затлъстяването сред българските ученици
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 22657 Коментари: 43 Гласове:
12

Последна промяна: 28.11.2010 18:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

30,6% от първолаците в България, които прекрачиха училищния праг тази есен са с наднормено тегло, сочи проучване в рамките на Европейска инициатива за наблюдение на затлъстяването при децата. 17% от децата с наднормено тегло са със свръхтегло и 13,6% - със затлъстяване. Данните в проучването са на Националния център по опазване на общественото здраве при Министерството на здравеопазването.

image

Това е тенденция, забележете не от вчера, не и от онзи ден. За сравнение през 1998 година, в същата възрастова група с наднормено тегло са били 23,3 % от децата (на 7-8-годишна възраст), като от тях 16,1% са със свръхтегло и 7,2% със затлъстяване.

 Не ми се да мисля след още 10 години какви ще са цифрите!!!!!!!

 И какво следва от това? След 12 години сляпо гледане на цифри и факти, министерството на здравеопазването (настоящето – поне едно се е размърдало) и в края на годината стартира петгодишна национална програма за превенция и лечение на детското затлъстяване, в рамките на общоевропейски научен проект. image Дааааа, първата ми реакция беше да почна да ръкопляскам, а втората ......... image. Какво е трябвало да се случи, за се сети някой, че една трета от децата ни са болни още от детството си?!?!? Защото наднорменото тегло е болест.........

"Предвижда се над 10 000 деца и техните родители и учители да бъдат обучени как да се хранят здравословно. Програмата стартира в края на тази година с безплатни измервания на антропометричните параметри на децата. Първите навици за хранене се учат в първите седем години, коментира председателят на асоциацията Светослав Ханджиев. Той коментира и, че не бива теглото на бременните жени да се увеличи повече от 16 килограма по време на бременността, тъй като това увеличава риска от затлъстяване при детето."


image

Първите навици за хранене се учат в първите седем години, коментира председателят на асоциацията Светослав Ханджиев.

Подчертавам това
изречение, защото то е ключово за същността на този ми постинг. С него искам да представя организацията Slow Food България, да презентирам настоящия ден на майката земя – Terra Madre Day . 10.12.2010 г., както и да обърна внимание върху усилията, които едни родители водят да се променят законовите нормативи за столовото хранене в училищата и ДА ПОМОЛЯ ВСИЧКИ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ ДА НАСТОЯВАМЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ ХРАНЕТЕТО ОЩЕ В ЯСЛИТЕ И В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ НА НАШИТЕ ДЕЦА!!!

Истината, приятели е, че трябва заедно да настояваме!!!

 
image

А защо искам да ви представя Слоу Фууд България?!?! И каква е връзката с изречението на доц. Ханджиев. Ето отговора:

 
През 2009 година стартира проектът "Европейската мрежа от училищни столове" на Slow Food едновременно в осем европейски училища от седем страни - България, Белгия, Франция, Италия, Ирландия, Северна Ирландия и Латвия. Целта на проекта е да подобри качеството на хранене в училищата, както и да създадат разнообразни знания за храните, техния вкус и произход. По тази програма се предвиждат се следните дейности:

  1. Образователни дегустации, на базата на разработени от Slow Food материали.
  2. Училищен ден, посветен на пресните плодове и зеленчуци.
  3. Включване на рецепти на местни ястия в приготвянето на училищната храна.
  4. Снабдяване на училищните столове с храни от местни производители или от общности на Slow Food.
В проекта са включени две български училища. Едното е основно училище "Георги Бенковски" в с. Черни Вит, община Тетевен. В него се обучават и хранят около 70 деца. Другото е 55 СОУ в гр. София, чиито възпитаници са около 1100. Инициативите, свързани с проекта се координират от основно училище "Георги Бенковски" в с. Черни Вит. Проектът се подкрепя от кмета на селото Цветан Димитров. Той е член на Slow Food и координатор на Президиум "Зелено сирене Черни Вит", с който се запазва уникален вид сирене от региона.

 image

И така, какво е Слоу Фууд?!?

 

Slow Food възниква през 1989 г. в гр. Бра, Италия като контрапункт на веригите за бързо хранене и тяхното унищожително влияние върху местните традиции и култура, свързани със селското стопанство и храните. Понастоящем организацията има над 100 000 членове в над 130 страни от цял свят, които са обединени в над 1000 местни структури (конвивиуми). Философията на Slow Food е заключена в следните три думи: Good, Clean and Fair, т.е.

Ш  Храната трябва да е вкусна и от качествени продукти;
Ш  Храната трябва да е произведена по природосъобразен начин, не увреждащ околната среда;
Ш  Храната трябва да се произвежда по социално отговорен начин, т.е. производителите трябва да получават справедливо възнаграждение за своя труд.

Повече информация ще намерите тук.

 image

Слоу Фууд в България. Каква е дейноста на организацията у нас?

1. В България има вече 3 президиума, които пазят името, рецептите и технологията на уникални за страната ни „продукти”:

Ш 
  Зелено сирене Черни Вит – с. Черни Вит, община Тетевен

image
Ш   Президиум на каракачанските овце – с. Влахи, Южен Пирин

image
Ш   Президиум „Смилянски фасул” – с. Смилян, общ. Смолян

image

2.    Участие на български производители в три поредни издания на световния форум Тера Мадре през 2004, 2006 и 2008 г.

Ш   Смилянски фасул, Родопско бито сирене, местни сортове овощни дървета - с. Смилян
Ш  Троянска сливова ракия, мед и кисело мляко от Троянския регион
Ш   Вина от традиционни български сортове – Керацуда, Мавруд, Широка Мелнишка лоза - в процес на проучване
Ш   Мед в „капи”
Ш   Еленски бут
Ш  Млечни продукти от Каракачански овце от Родопите и Южен Пирин
Ш   Сусамов тахан и козе сирене от Хасковския регион
Ш  Зелено сирене от с. Черни Вит
Ш   Крокмач от с. Ракита
Ш   Традиционни български наденици - в процес на проучване
Ш  Традиционни печива на Тетевенските помаци – с. Глогово

 
3. Участие на български производители в две поредни издания на световното изложение на сирена в гр. Бра, Италия, през 2007 и 2009 г.

 Представени са продуктите на двата български президиума - зеленото сирене от Черни Вит и разнообразни сирена от мляко от каракачански овце, отглеждани в с. Влахи, Южен Пирин, както и продукти, с които българинът е свикнал, но италианският любител на сирена опита за първи път: бяло саламурено сирене от овче, краве и козе мляко, овче и краве кисело мляко и мед от Западен Балкан; крокмач от с. Ракита; овче кисело мляко и мяхово сирене от с. Момчиловци в Родопите; Родопско бито сирене, сирене „Родопи”, пекорино, пармезан, както и български кашкавал от с. Смилян.

 4. Участие в коалиция „Чиста храна, честен поминък”.

Коалицията включва няколко български неправителствени организации (WWF - Дунавско-Карпатска програма, Българско дружество за защита на птиците, Фондация Биоселена, Българска национална асоциация на потребителите, Сдружение Биопродукт БГ, Асоциация на овцевъдите от Западен Балкан и Асоциацията на конвивиумите на Slow Food в България - Slow Food България), които обединиха усилията си в подкрепа на българските фермери, които да получат правото да произвеждат и директно да доставят на българския потребител храни от животински произход. Това до този момент не беше възможно у нас, за разлика от останалите 26 страни членки на ЕС. В резултат на усилията на Коалицията и разбирането и подкрепата от институциите, отговорни за разработването на такава наредба тя вече е факт.

5. Български продукти в Съкровищницата на вкусове

Три продукта са включени в Съкровищницата на вкусове: родопско бито сирене от с. Смилян, зелено сирене от с. Черни Вит, млечни продукти от каракачански овце. Българската комисия за номиниране на такива продукти е предложила българския винен сорт „Керацуда” и още няколко продукта за включване в Съкровищницата. Откриването на тези храни е голямо предизвикателство, тъй като за съжаление голяма част от българските кулинарни традиции са изгубени безвъзвратно.

6. Работа с хотели и ресторанти за популяризиране на наши продукти

В Slow Food членуват няколко български шеф-готвача, които имат смелостта да експериментират с открити от организацията продукти и да създават невероятни ястия. Наши готвачи бяха поканени през 2007 г. да приготвят дегустационно меню с български продукти в елитен италиански ресторант. С шеф-готвач Валери Нешов имаме организирани няколко дегустационни събития, на които той превръща традиционните български продукти в съвременни ястия. В ресторант „Смолена” и комплекс „Млечен дом” в с. Смилян могат да се опитат уникални храни от Горното поречие на р. Арда. Техните собственици са членове на Slow Food и популяризират философията на организацията.


Повече информация ще намерите тук.

image


Аз искам да се върна на това, което касае дебелите деца на България и Слоу Фууд, а имено тяхната Работа с деца. Вече писах за проекта за мрежа от училищни столове, в които храната идва директно от производителя и се готви здравословно. Проектите се финансират с европейски пари! Как изглежда работата по този проект в с. Черни Вит, можете да видите сами тук!image (автор на презентацията е Цонка Димитрова - по-късно ще ви я представя).

image



На 12.11. 2010 г. в София се проведе национална среща на Слоу Фууд. Какво се случи на срещата? Координаторката на Слоу Фууд за България Десислава Димитрова запозна присъстващите накратко с организацията и даде думата на представителката на Беларус - Лилия Смелкова. Тя изнесе интересни данни от проведени ескперименти с деца и техните семейства по отношение промяната на хранителните навици. За съжаление твърде бързо боклучавите храни (така ще ги наричам) са обсебили ежеднението на страните от Източна Европа. От изследването стана ясно, че има деца, които не си представят купон без кока-кола, пуканки, чипсове и т.н.

И все пак е възможна промяна. За тази промяна беше разказа на Марта - участничка от Румъния. Там са създали ферма, в която децата сами обработват земята, садят, поливат, разсаждат и накрая берат плодове. Също така се научават неща за произхода на храните - примерно как сами да си направят сирене! Имаше и снимка, на която децата са при една страра баба и тя ги учи да..... предат
- да, с хурка и вретено.

2-те училища в България, включени в пилотната програмата за промяна на храненето в училищните столове също бяха представени. Честно казано директорката на у-щето в София говори толкова много и разпиляно, че не разбрах какво са постигнали там
imageimage. Но за сметка на това госпожата по математика и информатика от у-щето от Черни Вит, една изключително лъчезарна, позитивна и интелигетна млада жена и майка – Цонка Димитрова, беше доста конкретна – нейна е презентацията, която съм пуснала по-горе за успехите на училището в с. Черни Вит. Видяхме снимки на децата от училището, които се учат да правят сами храната си - здравословно. Участват с удоволствие в часовете, в които ги учат на това и с или без подкрепата на образователното министерство, от догодина към училището ще заработи и градина. Градина, в която децата сами ще отглеждат храната си.


Презентирана беше и  БИОФЕРМА "Слънчевата градина" към Аграрния университет в Пловдив. Гледах снимките на децата, които правят сирене, обработват почвата, садят разсади, слушах разказа на представителя на тази ферма иииии......... ми се приплака
imageimageimage. Аз съм от Горна Оряховица. Като представител на този град, беше неизбежно да си имам село. Даже повечето от нас си имаха по 2 села - едното на мама, другото на татко. Лелеееееееее, какъв срам беше да кажеш, че си със селски произход, че имаш села и че събота и неделя си ходиш там. Направо ми се ревеше. Е, 30 години по-късно пак ревах. Ама за друго - за това, че съвремените деца не знаят, че млякото идва от ....... кравите. Че доматите растат в земята, че лютеницата се прави от зеленчуци............ Всичко това го разказа представителят на тази биоферма ....... децата просто не знаят.... нищо както за призхода на храните, така и за вкусовете им! Господи, какво сме им причинили, докато се правим на граждани?!?! imageimage

Представена беше и еко-къща „ДЕШКА”, намираща се до Разлог. Тази къща приема групи от деца (училищни групи на екскурзии) и им дава възможност сами да омесят хляба си, да приготвят храната си, да разберат аджеба мазна ли е баницата!!!!

И още една интересна личност от срещата - Надежда Савова. Тя е една изключително одухотворена млада дама, която преподава в СУ. Отделно е антрополог и темата на нейната дисертация мисля че беше за връзката между читалищата в България и подобни средища в една от страните в Южна Америка. Т.е. на 2 толкова отдалечени едно от друго места, по едно и също време е имало центрове, които са развивали подобни дейности. Също така тя е пригодила старата си бабина къща в Габрово и сега там се........ меси хляб . Това е т. нар. "Хлебна къща" - прочетете повече за нея тук.

Към края на срещата думата беше дадена на 2 момичета - представителки на родителски организации - същите тези организации, които се пребориха за наредбата, която забранява продаването на боклуци по училищните лавки. Те със съжаление констатираха, че само една наредба не върши никаква работа. Трябва и контрол, защото дотук тази наредба се спазва на 10%. Сега родителските асоцииации и организации ще се борят за забрана на рекламите на лошите храни в часовите пояси, през които се излъчват детски предавания (не знам дали не споменаха и прайм тайма, но това може да се провери).

На срещата присъстваха много ентусиазирани хора, много хора, които искат да работят, 2 директорки - една на у-ще и една на ОДЗ, които обещаха, че почват да работят в посока здравословното хранене в техните учебни заведения и дори в изграждането на собствена градина, където да учат децата на ........ това откъде идва храната!!!

Имаше доста директорки на у-ща от София, които май бяха дошли повече да си разходят прическите........
imageimage.


На 11.12.2010 г. в Природонаучния музей в София ще се проведе коледен био-базар, организирата от Слоу Фууд, който ще продължи до Нова година. Надявям се, някои от участниците в организацията да влезе и по-подробно да обясни какво да очакваме там. НО НЯМА ДА ПРОПУСНА ДА ВИ ЗАПОЗНАЯ С ИДЕЯТА НА СЛОУФУДЦИ В ДНИТЕ МЕЖДУ 1-и И 10-и ДЕКЕМВРИ ВСЯКО ЕДНО БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ ДА ПРОВЕДЕ ИНИЦИАТИВА В ДУХА НА ИДЕИТЕ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ, ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ОТНОШЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ КЪМ ХРАНАТА, ПРОИЗВОСТВОТО Й И КОНСУМИРАНЕТО Й!!!


И така, ако в един прекрасен ден просто ви помоля да подкрепите поредната борба, петиция или апел и тя е във връзка с това да се борим с рекламата на боклучави храни в часовите пояси с детски предавания, с това продуктите за храната в детските градини да идва от производителите, да се закупят машини за прясно цедени сокчета....... да не се учудите и......... да подкрепите!

 

image




Гласувай:
12



1. анонимен - ами произвеждай кой те е спрял и ...
26.11.2010 14:19
ами произвеждай кой те е спрял
и сложи снимки на български деца не на угоени американчета
цитирай
2. yotovava - Само че...
26.11.2010 14:21
както има световна конспирация срещу здравето...много трудно ще се преборим.
Като погледнеш - в хляба освен брашно има сума подобрители, набхвател и пълнежи, месото е пълно с антибиотици и хормони, плодовете и зеленчуците... уф, не знам, майка съм на 8-годишен син, той не е дебел, има изградени хранителни навици - спира, като се наяде, а и ние никоге не сме го карали да си "доизяжда" яденето - колкото, толкова и каквото му харесва. Може бизатова обича плодове - най-вече ябълки. Случва се за вечеря да предпочете една хубава ябълка, нищо друго.
Подкрепа в борбата.
Валя
цитирай
3. cchery - Валя, благодаря!
26.11.2010 14:27
Сърдечно благодаря. Аз съм сигурна, че в тази страна и в този блог има мислещи хора. Моят син също е на 8 години и определено обича кока-кола и шоколад. НО, сега, преди да посегне към тях и да ни ги поиска да му ги купим, сам си припомня колко време е минало от последната консумация на тези продукти. Знае, че не саму забранени, както и знае, че не трябва да ги яде всеки ден (а особено за колата - и всяка седмица). Обясних му за съдържанието на фосфор в колата и как този хим. елемент пречи на растежа на костите, а той иска да стане баскетболист........ и сам реши, че ще ограничи максимално колата. :)))

От септември насам всяка делнична сутрин ние цедим на децата пресни сокове (мразя думата фреш :((((((((((((((((). Децата свикнаха с вкуса им, много им харесват и досега са се разболявали само по веднъж.
цитирай
4. анонимен - и откога фосфора стана вреден за ...
26.11.2010 14:42
и откога фосфора стана вреден за костите като костите са изградени от фосфатни и калциеви соли? а освен това мозъчните клетки съдържат много фосфор, защото са изградени от липопротеини съдържащи фосфор , и енергията , която се изгаря в мускулите е съединение на аденина и фосфорната киселина?
пиши си и си оцветявай с флумастри и по-малко глупости. не ти приличат.
цитирай
5. yotovava - И ние цедим сокове - изнесли сме се на вилата на майка ми
26.11.2010 14:49
тя е мъничка, но нагоре в планината, на чист въздух. Имаме ябълкови дървета, череша, круши, джанки.
Но те не могат да задоволят потребностите и купуваме от пазара. А детенце обожава сок от ябълки. Далече от стреса сме, не съм вярвала, че няма да ми липсва телевизията, градската глъч, суматохата - от три години не искам да се връщам в тристайния си апартамент - и съзнанието ми се прояснява и освобождава. Пътувам всеки ден мин час и половина - в седем най-късно трябва да смесе изстреляли да заведа детенце на училище. Но неми тежи, хубаво ми е да съм сред природата.
Поздрав още веднъж :))))
Валя
цитирай
6. djud - В на Коки класа
26.11.2010 14:59
колко деца са с наднормено тегло ?
цитирай
7. cchery - колко деца са с наднормено тегло ...
26.11.2010 15:03
djud написа:
колко деца са с наднормено тегло ?

Мисля, че са 2 или 3. Но не съм съвсем сигурна.
цитирай
8. cchery - Кока-кола
26.11.2010 15:05
Поредна причина колата да бъде опасна за здравето е една от основните й съставки – фосфорната киселина. Тази киселина може да причини разрив в цялостния баланс на телесните процеси, защото за неутрализирането й са нужни големи количества калций. И ако човек не приема достатъчно калций с хранителния си режим, организмът започва да си го набавя като го извлича директно от костите.


цитирай
9. baimomchil - Не е 100% по темата но
26.11.2010 15:14
Истината за КФЦ

http://www.livetolift.com/2010/08/31/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-kfc/
цитирай
10. baimomchil - Предполагам и с МакДоналдс поло...
26.11.2010 15:15
Предполагам и с МакДоналдс положението е същото...
цитирай
11. cchery - Да, сега ми хрумва и още нещо, което исках да пиша.
26.11.2010 15:17
Гледам пак ще цоцаме пари от Европа, този път за да си профилактираме дебелите деца. Добре бе, мама му стара, ми не може ли да направим така,че да не са дебели?!?! Трябва да има много стриктни стандарти при производството на храните - всякаквите там сои, нишестета, Е-та и други добавки......... ВРЕМЕ Е ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ! Когато взех да чета етикетите на храните, които купувам.... ми то се втрещих. Примерно в детски пастет - не знам си какъв нитрит, глутамат, свински кожички и тук-таме и дроб...... Бляяяяяяяяяях.........

Едно време, в края на 19-и век, Стамболов е водил протекционистична политика, а имено - приет е закон, с който се стимулира произвоството в България и се ограничава вноса. Да, сега сме в ЕС и това....... няма да е възможно. Но пък може да се стимулират производителите на точно тези продукти, които вече са в президиумите на Слоу фууд. Като говорим за това се сещам: откога не сте яли домати "Идеал". Навремето този сорт се гледаше повсеместно и почти не може да се купи друг такъв?!?! Сега - няма! Защото сортът предлага всичко друго, но не и търговски качества. Т.е. не издържа дълго време свеж след като е откъснат от стръка, мачка се при превоз и 3 дни е готов за лютеница, отделно добивът му не е много голям. И хората не гледат такъв сорт домати.... защото и да искат, няма да са конкуренти на търговците по пазарите, които ни предлагат пластмасите. Защо не защитим българските сортове и не стимулираме производителите да ги произвеждат?!?
цитирай
12. zornichka - В градината на моя син има 2 деца с ...
26.11.2010 15:18
В градината на моя син има 2 деца с наднормено тегло (на 4 г тежат около 30 кг), в класа на дъщеря ми има също 2. Племенничката ми е на 12г и тежи 78 кг...,а майка й 110. В голяма степен децата възприемат нашите хранителни навици,така,че промяната трябва да започне от нас,родителите. Не просто да си стоим и да мрънкаме как всичко в държавата ни е скапано,а наистина да се размърдаме. Чери,благодаря за полезната информация,наистина трябва да се започне от някъде.
Имаш и моята подкрепа!
цитирай
13. cchery - Зори, благодаря от сърце!!
26.11.2010 15:19
Знам, че ще ме подкрепиш винаги! Почваме с нашите деца.
цитирай
14. baimomchil - Между другото
26.11.2010 15:38
как точно го правят това зелено сирене?
цитирай
15. kasnaprolet9999 - Разбира се, че ще те подкрепя, аз ...
26.11.2010 15:39
Разбира се, че ще те подкрепя, аз имах много проблеми с големия ми син, до като живеехме при родителите на съпруга ми. Баба му го хранеше с разни тестени храни през деня, до като ни нямаше. Детето имаше голям апетит и тя изваждаше всичко на масата, подканяше го за разни неща да ги опита и хапне, в резултат на което той редовно преяждаше. Когато се преместихме да живеем на друго място го оправих с билката гръмотрън. Освен, че трябва да се хранят с качествена храна, затлъстелите деца трябвя да се лекуват за нарушение на обмените процеси. Некачествената храна задръства организма с токсини , в резултат на което намалява и обмяната, от там идва и напълняването. Едно време и нас са ни хранили с кифли, банички и гевреци в междучасията, но на обяд имахме стол, в който храната бе що годе здравословна, като изключим десертите. По начало не трябва да се консумират сладки неща веднага след основното ядене, защото се получава ферментация на храната от захарта. Лошото храносмилане влияе директно на обмяната, не се всмукват полезните вещества от храните.
цитирай
16. kasnaprolet9999 - Който се интересува от моята про...
26.11.2010 15:43
Който се интересува от моята програма за отслабване, да влезне тук:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/08/11/grymotryn-nai-dobrata-bilka-za-otslabvane.377813
цитирай
17. cchery - Който се интересува от моята про...
26.11.2010 15:47
kasnaprolet9999 написа:
Който се интересува от моята програма за отслабване, да влезне тук:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/08/11/grymotryn-nai-dobrata-bilka-za-otslabvane.377813

Е, ти си страшна. Този линк отива веднага във форума на мецабаба и кандидатките за слабеене там, между които съм и аз!! Благодаря!

Само да добавя още нещо - едно време в брашната, от които се правеха кифли, баници и др. тестени закуски, нямаше добавките, които има сега, нямаше и ГМО-култури. Качеството на продуктите, от които се прави храната е най-важното, а после и културата на хранене!
цитирай
18. kasnaprolet9999 - Разбира се, ако е качествена хра...
26.11.2010 16:05
Разбира се, ако е качествена храната, вероятно ще има и по-малко пълни хора. Нека да допълня, че и в Макоцево има една такава екологична къща-казва се "Ранчо Конникът", където се провеждат през ваканциите седемдневни детски лагери. Това е едно младо семейство, което е закупило сградите на ТКЗС и там е направило манеж за езда на коне. Отделно в няколко селски къщи организира преспиването на децата, както и заниманията им. Те имат още малка кравеферма и овчарник. На децата нагледно се показва как се доят овцете и кравите, как се прави кисело мляко кашкавал и сирене. Наблизо има и пчелар с кошери, който им предава своите знания. Миналото лято и аз по своя инициатива предадох на децата два урока с току що откъснати билки, за да ги запозная с тях, както и за какво се използват. Бяха много сладки и любознателни. Возят ги с каручка до други села, веднъж ги срещнах, бяха минали два дена от уроците и те страшно ми се зарадваха. Започнаха да ръкомахат и да викат-късна пролет, ела с нас. Беше голяма веселба с тях.
Виж тук за повече инфо:
http://www.horseman-bg.com/
цитирай
19. apostapostoloff - Великолепно!
26.11.2010 17:45
Чудесен и крайно необходим постинг. Тъй като скромността краси само кретените, аз ще вметна, че от 2004 година и аз се боря с тази пандемия, която направо ни изтребва, чрез моя сайт

www.Otslabni.net

В тази връзка не мога да не спомена и един от четирите си блога

www.Otslabni.net/blog

Бог напред и ние след него!
цитирай
20. анонимен - ти пак ли си на първа страница ма
26.11.2010 22:25
ти пак ли си на първа страница ма
цитирай
21. анонимен - какво нари4аме храна
26.11.2010 23:43
Темата е важна и затова отговора едва ли е толкова лесен.първо да си отговорим на няколко еажни въпрса и отговора може да дойде сам.какво днес нари4аме храна за 4овека.трябва да се поровим в у4ебниците по биология и да видим какво хаистина нахранва клетката от която се изгражда нашият организъм.Дали продуктите които приемаме наистина стигат до клетката която изгражда тъканите ни или веществата които приемаме се наслояват необработени и от там тези наслойки нари4аме дебелеене.Коя храна 4овек може да обработи и коя задържа за винаги докато загние по телата ни и запо4не да се превръща в гниеща маса.Да отворим и у4ебниците по психосоматика за да видим защо децата задържат тези наслойки,дали не е на психи4на основа за да се предпазят от нещо което атакува крехката им психика.4овешката биология не е толкова просто нещо, това ще ядем ,това не.
По скоро какво и за какво да го ядем.Ако сме приели за нормално да слагаме в телата си храни които са полу4ени с мая,закваска и те ферментират допълнително в стомасите ни и се надуваме как няма да дебелеем. Маята е ферментиращ продукт който поставен в хранителната среда на стонаха равива микроорганизми които стават неуправляеми.Как да се справи стомах4ето на детето с токова ферментиращи храни в които има мая, ЗА КОСЕЛО МЛЯКО,ЗА ХЛЯБ ,ТРУШИЙКИ.А ЗА ТАТКО И МАМА БИРИ4КА И ВИНЦЕ.От вси4ко това в стомасите ни ври и кипи.И ПАК,И ПАК.Докато не повредим целият обменен процес и запо4ват болестите.Сега идва и последния сериозен въпрос дали това са храни за 4овека и от кога са в живота ни.А 4овека не е от в4ера и днес на земята. Ако някой наистина се интересува защо дебелеят децата ни отговора е във Варна..
цитирай
22. анонимен - Темата е важна и затова отговора ...
26.11.2010 23:54
анонимен написа:
Темата е важна и затова отговора едва ли е толкова лесен.първо да си отговорим на няколко еажни въпрса и отговора може да дойде сам.какво днес нари4аме храна за 4овека.трябва да се поровим в у4ебниците по биология и да видим какво хаистина нахранва клетката от която се изгражда нашият организъм.Дали продуктите които приемаме наистина стигат до клетката която изгражда тъканите ни или веществата които приемаме се наслояват необработени и от там тези наслойки нари4аме дебелеене.Коя храна 4овек може да обработи и коя задържа за винаги докато загние по телата ни и запо4не да се превръща в гниеща маса.Да отворим и у4ебниците по психосоматика за да видим защо децата задържат тези наслойки,дали не е на психи4на основа за да се предпазят от нещо което атакува крехката им психика.4овешката биология не е толкова просто нещо, това ще ядем ,това не.
По скоро какво и за какво да го ядем.Ако сме приели за нормално да слагаме в телата си храни които са полу4ени с мая,закваска и те ферментират допълнително в стомасите ни и се надуваме как няма да дебелеем. Маята е ферментиращ продукт който поставен в хранителната среда на стонаха равива микроорганизми които стават неуправляеми.Как да се справи стомах4ето на детето с токова ферментиращи храни в които има мая, ЗА КОСЕЛО МЛЯКО,ЗА ХЛЯБ ,ТРУШИЙКИ.А ЗА ТАТКО И МАМА БИРИ4КА И ВИНЦЕ.От вси4ко това в стомасите ни ври и кипи.И ПАК,И ПАК.Докато не повредим целият обменен процес и запо4ват болестите.Сега идва и последния сериозен въпрос дали това са храни за 4овека и от кога са в живота ни.А 4овека не е от в4ера и днес на земята. Ако някой наистина се интересува защо дебелеят децата ни отговора е във Варна..

такива големи глупости скоро не бях чела. смях се от сърце.
цитирай
23. анонимен - Ако някой наистина се интересува защо дебелеят децата ни отговора е във Варна..
27.11.2010 16:25
Ако някой наистина се интересува защо дебелеят децата ни отговора е във Варна..
Какво искаш да кажеш с това?
цитирай
24. анонимен - Junky food
29.11.2010 10:31
Цитирам Философията на Slow Food е заключена в следните три думи: Good, Clean and Fair, т.е.

Храната трябва да е вкусна и от качествени продукти;
Храната трябва да е произведена по природосъобразен начин, не увреждащ околната среда;
Храната трябва да се произвежда по социално отговорен начин, т.е. производителите трябва да получават справедливо възнаграждение за своя труд

Ами то това вече липсва масово, технологиите се развиват, при такива технологии никой няма да седне да меси и отглежда месо по традиционните начини. Допълнително и обедняването и липсата на всякаква гаранция, че по-скъпото си заслужава.
И аз ограничавам детето ми, но знам че това е бъдещето (за огромно съжаление). Няма как всеки да си ангажира някое село и да се снабдява с все още намиращите се там по-добри продукти ;(

Цитирам и потребител по-горе - храненето на детето е огледало на храненето в семейството.
цитирай
25. cchery - Цитирам и потребител по-горе - ...
29.11.2010 11:03
анонимен написа:

Цитирам и потребител по-горе - храненето на детето е огледало на храненето в семейството.

Това категорично не е вярно!!!!!!!!!!!!!!! За наш късмет, и както Лидия Ковачева ясно написа преди години, децата се раждат с естествените си инстинкти да се хранят правилно, здравословно и рационално!! Знаят кое става за ядене за тях и кое е вредно. И в този ред на мисли, най-честото оплакване на родителите е, че детето НЯМА АПЕТИТ! А няма, защото някой се опитва да го храни според собствените си виждания! За късмет това не се получава, защото децата са много инатливи и упорити и може би е време да се вгледаме и вслушаме в тях!!!! Слава богу, че не са огледала на храненето вкъщи!

Няма начин всеки да има село и да яде хубави продукти оттам. Но има начин тези продукти да стигат до пазара директно. И това да намали и себестойноста им. Защото продаваните по пазарите (особено в София) плодове и зеленчуци са минали през борса, после през търговци и накрая в нас......., което ги оскъпява много. Отделно, че са третирани с какво ли не за да бъдат съхранени в свежо състояние, и ние после си ги хапваме.
цитирай
26. анонимен - "децата се раждат с естест...
29.11.2010 11:11
"децата се раждат с естествените си инстинкти да се хранят правилно, здравословно и рационално!! " - Ти му давай всеки ден чипс и пица - пък то нека само си избира. Или консумирай кока-кола - дали няма да поиска.

"Знаят кое става за ядене за тях и кое е вредно." - защо тогава припомняш на сина си, че скоро е пил кока-кола - ти му налагаш ограничение.

Нямат апетит - защото " Junky food " е соленичка, има куп простотийки вътре, не е като супата.

Така, че изобщо не съм съгласен - "Слава богу, че не са огледала на храненето вкъщи! " допълвам и поведението. Интересно на кое са огледало?

Относно пазара и борсата - ако 1% идва от наше село ще е добре.

Трудна е борбата с комерсиализма и лобито.
цитирай
27. baimomchil - Трудна е борбата с комерсиализма ...
29.11.2010 11:14
анонимен написа:

Трудна е борбата с комерсиализма и лобито.


Не е лесно, ама ако търсим лесното ще ни сложат чипа и ареееее... ставаме добитък.

Всеки сам избира!
цитирай
28. cchery - Аз, не съм казала, че моите деца са гледани и хранени здравословно!
29.11.2010 11:28
Изминах доста дълъг път, за да пиша постове като горния. И точно заради този път, аз обяснявам на сина ми защо не трябва да пие кола, а не защо аз не му давам. Изграждам в него отношение към храни и напитки и по този начин целя да възпитавам отговорност. И имам успех.

Знаеш ли, има деца, които не обичат пица. Колкото и да е изненадващо. Моите деца не обичат никаква добавка върху пицата - нито кетчуп, нито майонеза, нито горчица. И киселите краставички не обичат...... така че, дали знаят или не знаят кое е вредно, може да е под въпрос, но определено избягват някои неща и то съвсем инстинктивно.

Прав си, че е трудно, НО трябва да се почне отнякъде!!
цитирай
29. анонимен - :) Ще се разберем накрая;) Ти в...
29.11.2010 11:52
:) Ще се разберем накрая;)
Ти възпитаваш, детето преценява на вкус какво му харесва, и се опитва да изпълнява напътствията на мама.
Моето не обича пица (само спагети със сос като манджа - с кайма - Болонезе :)))) Казва, че отказва да хапне нещо, защото мама е обяснила еди какво си за тази храна.
В момента сме на вълна "филия с майонеза". Не приема хляб с яденето, разрешавам по 1 среда с тънък слой майонеза (с вътрешното ми оправдание - хляб да хапне.)
Но пък обича каймака на млякото от селската крава!

baimomchil - натам са тръгнали - всичко да е в компа (ти поне го знаеш добре....) ... :((((
цитирай
30. cchery - Хех, ще се разберем, наистина! :)
29.11.2010 12:10
Каймакът на мляко от селска крава - аз го обожавам! Моите деца не са го опитвали, но и за това има време. По отношение на филиите хляб..... обясних внимателно на сина ми, че няма нужда да яде по 6 филии (това последното е самата истина - той ми призна, че на една следобедна закуска в градината последната година там, е изял 6 филии с шоколад!!!!!!!!!!........ госпожите потвърдиха и се чудех откъде да ги почна), достатъчни са 2 на закуска като принцеси или намазани с нещо. Мога и да му дам съвсем реален пример с майка му :)))....... до какво води преяждането с хляб и изискването "цялата чиния да се изяде" ........ за съжаление майка така ме хранеше. Хлябът бил за засищане, а яденето за да влезе "течна и готвена" храна в стомаха........ няма да го коментирам. Та аз се уча да обяснявам на сина ми за яденето, а да не го задължавам това и онова.

Последното, което исках да кажа е, че всякакви крайности първо са ми много чужди и второ са вредни! Затова не ограничавам фанатично - децата ядат и шоколад 3-4 пъти в месеца и кола пият, макар и рядко. Дори вчера се учудих, когато на заведение синът ми си пожела кола, а дъщеря ми ........ сокче! А тя също много обича колата. Но..... явно има надежда.

анонимен написа:

baimomchil - натам са тръгнали - всичко да е в компа (ти поне го знаеш добре....) ... :((((

Я да видим сега дали не се е и познаваме :))))))))).
цитирай
31. baimomchil - baimomchil - натам са тръгнали - ...
29.11.2010 13:42
анонимен написа:

baimomchil - натам са тръгнали - всичко да е в компа (ти поне го знаеш добре....) ... :((((


:) и точно щото го зная най-добре ще се боря да не се стига до там. Пък че няма да е лесно няма...
цитирай
32. анонимен - Дано успееш!
29.11.2010 15:44
baimomchil написа:
анонимен написа:

baimomchil - натам са тръгнали - всичко да е в компа (ти поне го знаеш добре....) ... :((((


:) и точно щото го зная най-добре ще се боря да не се стига до там. Пък че няма да е лесно няма...


Встрани от темата - че като гледам справяне със "забравянето" няма :( http://www.geo-bg.bg/chovek-i-kultura/zabravyaneto-tryabva-da-stane-v-zmozhno
цитирай
33. анонимен - svetata troiza - cchery, baimomchil, kasnaprolet9999
01.12.2010 15:30
gluposti, gluposti i pak gluposti
edin drug se dopalvat
цитирай
34. cchery - gluposti, gluposti i pak gluposti ...
01.12.2010 16:53
анонимен написа:
gluposti, gluposti i pak gluposti
edin drug se dopalvat

Проста си, проста си, проста си..... за 300 ......
цитирай
35. baimomchil - gluposti, gluposti i pak gluposti ...
01.12.2010 17:01
анонимен написа:
gluposti, gluposti i pak gluposti
edin drug se dopalvat


Здравей Палетке, как е живота? Възмущаваш ли се още вицовете на Фурийката? Възмущавай се. Като не можеш да пишеш стихове, друго не ти остава :)
цитирай
36. baimomchil - Добре Палетке, ама тва не променя ...
01.12.2010 20:52
Добре Палетке, ама тва не променя факта, че стиховете ти са пълна скръб. Виж си посещението в блога. Трагедия.
Язък, че си от града на Изворов, пардон Яворов. Поне малко да беше прихванала, а то пълна некадърност. Вогонска поезия...
цитирай
37. cchery - Палете, приемам ти играта! :))
01.12.2010 21:09
А да те видим колко си проста! Ама колко много си проста?
цитирай
38. анонимен - Детски център " 3 в 1 - ЗАЕДНО" гр. Златарица
07.12.2010 07:01
Скъпа Чери,
Не само в Румъния деца копаят, сеят и берат плодовете на своя труд. Децата, посещаващи нашия център също се трудят - обработват с желание зеленчукова градина - копаят, сеят и отглеждат екологично чисти продукти. Освен "Клуб градинар" имаме сформирани и други клубове - "Кулинар", "Млад природолюбител". С гордост мога да заявя, че сме побратимени с Хлебна къща "Св. Христофор" - гр.Габрово. Нашата дейност не може да бъде описана с оставащите символи, затова заповядайте при нас, в нашия детски център.
цитирай
39. cchery - Скъпа Чери, Не само в Румъния деца ...
07.12.2010 12:50
анонимен написа:
Скъпа Чери,
Не само в Румъния деца копаят, сеят и берат плодовете на своя труд. Децата, посещаващи нашия център също се трудят - обработват с желание зеленчукова градина - копаят, сеят и отглеждат екологично чисти продукти. Освен "Клуб градинар" имаме сформирани и други клубове - "Кулинар", "Млад природолюбител". С гордост мога да заявя, че сме побратимени с Хлебна къща "Св. Христофор" - гр.Габрово. Нашата дейност не може да бъде описана с оставащите символи, затова заповядайте при нас, в нашия детски център.

Здравейте! Изключително съм щастлива, че писахте и се обадихте. Много исках с този пост освен да дам инфо, да получа и такава, каквато вие сте ми написали, защото подобни начинания са точно като бели лястовички из страната ни и трудно се намираме.

Знаете ли, аз съм от Горна Оряховица, но не живея там от 15 години и се учудвам, когато нещо се случва в малък град, какъвто е и Златарица. И затова - респект!!! Много съм щастлива да чета такива редове.

Дали имате сайт, на който можем да ви видим - вас, дейността и децата?!? И дали няма да искате да се присъедините към Слоу Фууд - т.е. не да ви агитирам да станете част от организацията, но т.к. имате общи цели, то някои инициативи можете да правите заедно - ще е чудесно за децата ни. В случай, че решите да обменяме информация, ще се радвам да ни посетите тук: http://forum.metsababa.net/. Има отделен подфорум на Слоу Фуд, както и достатъчно място по другите подфоруми да ни разкажете за страхотната си дейност!

Приятен ден,
Анелия
цитирай
40. анонимен - Детски център " 3 в 1 - ЗАЕДНО" гр. Златарица
08.12.2010 07:44
Привет от Златарица, Анелия!
Ние вече сме частица от световната мрежа на Слоу Фууд. Непременно ще ти изпратя материали от нашата дейност. Празниците посветени на Terra Madre започнахме от миналата седмица, когато в центъра ни гостува отново Надежда Савова. С материали ще се включим на посочения сайт, за да Ви разкажем как сме отпразнували и Деня на Майката Земя.
Поздрави от децата и от мен!
цитирай
41. cchery - Привет от Златарица, Анелия! Ние ...
08.12.2010 11:39
анонимен написа:
Привет от Златарица, Анелия!
Ние вече сме частица от световната мрежа на Слоу Фууд. Непременно ще ти изпратя материали от нашата дейност. Празниците посветени на Terra Madre започнахме от миналата седмица, когато в центъра ни гостува отново Надежда Савова. С материали ще се включим на посочения сайт, за да Ви разкажем как сме отпразнували и Деня на Майката Земя.
Поздрави от децата и от мен!

E, тогава остава само да ви чакам с хубавите неща, които ще ни разкажете и покажете!!! :)
цитирай
42. анонимен - Преди да пишеш за наднорменното ...
27.12.2010 08:19
Преди да пишеш за наднорменното тегло,виж своето и на мъжът си.И двамата сте отвратително дебели и имате нужда от диета.Отслабнете и после пишете за здравословното хранене!Толкова сте злобни и двамата,и отлично се допълвате!Дебелани!
цитирай
43. cchery - Преди да пишеш за наднорменното ...
31.12.2010 15:57
анонимен написа:
Преди да пишеш за наднорменното тегло,виж своето и на мъжът си.И двамата сте отвратително дебели и имате нужда от диета.Отслабнете и после пишете за здравословното хранене!Толкова сте злобни и двамата,и отлично се допълвате!Дебелани!

Ооооооооо, ДИРник как си?!?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5005677
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031