Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2010 17:28 - МЕТАМОРФОЗИ
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 3184 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 01.09.2010 17:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Времето ги срещна в един слънчев летен ден. Тя - момиче с изящни черти, кестенява коса и съсредоточен поглед. Той с вид на бохем, но с непретенциозни маниери. Първото им виждане не остави у никой от тях трайни впечатления (поне на пръв поглед). Просто още една надута псевдо-интелектуалка и обикновено момче от малък град.

Ежедневната скука обаче си знаеше работата и сякаш за да разсее сама себе си направи така, че двамата млади да попаднат на едно и също тържество скоро след като се бяха запознали. Претенциозната млада жена, лишена от вниманието на своите познати, с които беше дошла, попадна в компанията на младия мъж. За нейна изненада той умееше да разказва вицове артистично, да пресъздава комични случки и успя да я задържи за слушател дълго време. Всъщност около 30 години. Долу-горе толкова бяха минали от тази втора тяхна среща.

Жената, която не срещаше разбиране у околните по отношение на собствената си особа, живееше сякаш изолирана. Всеки, който я познаваше, се оттегчаваше до смърт още след първия час разговор с нея. В този първи час му биваха изяснявани високите й интелектуални претенции, начетеност и висок морал. И всъщност никой не искаше да остава насаме с нея. Нищо че беше с изящни черти, красива коса и предизвикателна осанка. Това обаче не важеше за младия мъж от тържеството в онази вечер. Както е казано в една стара поговорка: "За всеки влак си има пътници" - така и той се оказа самотния ездач на този кон. Крепостта въобще не се оказа трудна за превземане, нищо че даваше такъв вид в самото начало. Тя жената-крепост неистово се нуждаеше от подобно отношение, от човек до нея, който да й обръща внимание и най-вече да зачита псевдо-интелектуалните й напъни. А на самотния ездач му хареса много фасадата на крепостта и си каза, че няма начин зад нея да не се крие нещо различно - хубаво, красиво и добро.

Сватбата по настояване на булката се получи наситено кичозна. И наистина впечатли хората от малкия град и роднитите от селата. За тях, обикновените хора, тя беше наистина интелигентна, културна, възпитана и най-вече интелектуалка. Гражданка. Момчето ..... то.... ъ.ъъъ........ ами някакси бледнееше до нея, но всички се надяваха, че тя ще успее да го превъзпита така че да й подхожда. Никой от тях не се досещаше даже, че младежът всъщност нямаше въобще намерение да се променя. Че не вижда нищо от метафоричните черти на жената, които другите й приписваха. И въпреки това я обичаше силно, заради други неща. И най-малко от всичко искаше да го превъзпитават. Но по-важното: никой от родните не допускаше даже, че жената беше неимоверно щастлива с този мъж, защото всъщност никой друг мъж не искаше нейната компания.

Годините от брака минаваха. И всяка една от тях носеше рутината на ежедневието на човеци, които правят нещата както трбява защото "какво ще кажат иначе хората". Те бяха ДЛЪЖНИ да са семейство, да са мъж и жена просто защото такива бяха техните родители. И родителите на техните родители. И цялото общество. Семейство заради традициите, другите хора И закона. Обичта, с която се бяха взели, страстта, заради която бяха заедно, любовта, която ги опияняваше........ всичко това беше затворено отвъд крепостта "СЕМЕЙСТВО"! И ревниво пазено да не излезе, защото ще я разруши. Без значение, че чувства нямаше, че бяха лишени от емоции, че мисълта за взаимност сама по себе си се разпадаше на съставните си части, понеже беше абсурдна. Но "Za saprug,i sapruga vsichko e pozvoleno...shtom e za semeistvoto" - тя живееше с това мото. А той...... той отдавна беше разбрал, че животът не може да бъде ограден със стени и крепости. И че независимо всички ограничения, той продължава. Изпитваше към нея уважение - та тя беше неговата съпруга, жената, в която се влюби още в онзи слънчев летен ден. Жената, която обаче не познаваше. И която го задушаваше.

Той не търсеше други жени. Дори не си позволяваше да флиртува. Държеше се така, че и никоя жена не смееше да го прави с него. Той беше мъж, който имаше достойнство и пазеше това на жена си. Независимо, че тя стана страстна поклонничка на сапунените сериали. Вътрешната и външната й неудовлетвореност, стаени в нея още от младини, намираха своя лек в сапунките, където любовта наистина съществуваше. Където мъжете и жените се обичаха, ставаха семейства и наистина се бореха за тях. ЗАЩОТО СЕМЕЙСТВАТА ИМ БЯХА СЕМЕЙСТВА, ИЗГРАДЕНИ ОТ ЧУВСТВАТА НА ДВАМА МЛАДИ, А НЕ НА ЦЯЛАТА РОДА!!!!

С напредване на възрастта тя се предаде на слабостта си, даде израз на неудовлетвореността и почна да я търси у хората около нея. Почна да следи мъжа си. Да го подозира. Озлобя, че даже и изглупя. На стари години почна да го ревнува. Стана героиня от сапунените сериали, към които се беше пристрастила. И си вярваше. Как беше казано "..... за съпруг, за съпруга...... всичко е позволено....... щом е за семейството". И.......... си позволи........ погази достойнството на собствения си мъж! Унижи себеуважението си! И слезе до най-низките етажи на личността си. За да се превърне в животинче с инстинкти и нито един признак на разум, мислене и логичност. Беше настръхнала, с оголени зъби, наострени нокти и без капка разсъдък пазеше онова, от което не беше останало нищо.......... СЕМЕЙСТВОТО СИ! В стремежа си да е изрядна в очите на хората от тяхното семейство беше останало единствено свидетелството им за брак.........

А той през цялото време беше до нея. Не обръщаше внимание на метаморфозите й. Не даваше вид на обиден, когато го нападаше без причина. Прощаваше й всяка по-остра дума и по никакъв начин не поощряваше съмненията й. Той през цялото време беше там и я чакаше. Чакаше онова момиче с изящни черти, кестенява коса и съсредоточен поглед да се завърне..... там в парка, където я срещна за първи път. Тя трябваше само да изтрезнее от супения наркотик, който течеше във вените й, за до го види..... него, съпругът, за който толкова много се бореше. Да го види как я чака.......... да се опомни.






Тагове:   Метаморфози,


Гласувай:
8



1. baimomchil - Дърт ревнив кукумицин купи си ...
01.09.2010 17:39
Дърт ревнив кукумицин
купи си шише с рецин
че съпруга си възпря
и от параноя се НАСРА
цитирай
2. baimomchil - гражданка, гражданка ама от Чирпан ...
01.09.2010 17:40
гражданка, гражданка ама от Чирпан :)
цитирай
3. cchery - Разказът ти е много хубав! Бла...
02.09.2010 11:15
hristo27 написа:
Разказът ти е много хубав!

Благодаря ти!

hristo27 написа:
Но не разбирам за какво става на въпрос в предния коментар ?!?


Призив към един човек да се опомни и спре да ме обижда!
цитирай
4. baimomchil - Айде вземете се научете преди да ...
08.09.2010 15:23
Айде вземете се научете преди да пишете поеми как се включва кирилицата... че трябва да мина един курс по криптография да разчета какво се има впредвид относно жражданките от града на Изворов (този последният не съм го чувал).

А за злобата - каквото повикало такова се обадило

и още има

Да би мирно седяло, не би чудо видяло

госпожо Поетесо от града на Изворов :)
цитирай
5. cchery - I kakvo imate protiv jrajdankite ot ...
08.09.2010 19:01
palette написа:
I kakvo imate protiv jrajdankite ot grada na Izvorov gospodine!Nie damite ot Chirpan sme s poetichni i nejni dushi,i s kultura v povedenieto.Ne si spomnqm nqkoga da sam Vi pisala,ili da sam Vi obidila.Ot kade taia zloba u Vas!Dumite vav vashiat stih sa prostashki i nedostoini.Ne iskam da sam drazka,no prostete predizvikahte me.


palette написа:
Bravo na ,,anonimen".Dobre te e opisal!Naistina nqmash li malko po-krasiva snimka!
31.08 15:10

Нежни сте и още как!

palette написа:
Mnogo glupav postig!Moje bi ti samata donqkade prilichash na shushumigata!Zamisli se!
27.08 20:46

Културни отвсякъде!

palette написа:
.......... g-jo,ako moga tai da Vi nareka!
...............................................................................
na men ne ste mi iztrqbvali,nito pak na koqto i da e bili moralna jena.
......................................................................................
Poveche en iskam da se zanimavam s takiva ogranicheni jeni!Vie ste samo razvlechenie za jenkarite tuk...v neta!
11.08 10:19

Никак не сте и злобни!!! Вие специално сте самото съвършенство!

palette написа:
........a takiva kato vas sa izsostaveni.Ne sam ochakvala,che ste tolkova podla jena.E...Bog e nad nas!Smeshna ste.
11.08 20:46

Поезия просто.........
цитирай
6. vihrogonche - Моя черита,
10.09.2010 19:19
защо си губиш времето с такива хора?
просто подминавай, мила!
игнор му е майката.
(по принцип не съм груба, но...
все пак не забравяй, че Уран ми лежи на Асцендента) :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5005664
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031