Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2010 17:02 - ДЕН 2 НА СОФИЯ РОКС - МЕНОАР И РАМЩАЙН!!
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 5488 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 25.07.2010 22:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ден втори на София Рокс - метал земетресението в България. Мислех си, че като имам един ден почивка и пиша за концерта с по-късна дата, ще го направя по-добре. Уви, излъгала съм се!!! Някакси ентусиазмът не е същия, но поне е повече от разочарованието........ Да, аз бях разочарована, защото като голям фен на Меноар...... онзи ден буквално отидох заради тях и очаквах много повече. Какви са причините Ерик и компания да изпеят само 7 песни едва ли някой ще може да обясни. Да, Джоуи вчера по ЗиРок обясни, че всъщност са поканени като специални гости на фестивала и са имали точно един час за изява. Все си мисля, че това беше голямата група за онзи ден и след като дадоха много на Каварна, беше време да го направят и в София...... Но пък, Джоуи обеща от сцената, че ще се завърнат отново и то скоро с голям концерт в България и аз силно го вярвам!!!!

Но да почна отначало. Така де, моето начало. То съвпадна с появата на Алис ин Чейнс на сцената. Стадионът изглеждаше познат, теренът беше почти пълен с хора, а трибуните към 18.00 часа изглеждаха долу-горе така:


image
image
image

За долната снимка имам две обяснения - или някои хора бяха отишли от 10 сутринта на стадиона, или просто да заемеш позиция пред щанда на Каменица с наливна бира е най-стратегическото решение на проблема с пресъхналото гърло:

image

Ето така се възпитават фенове от малки:

image Евала, тате!!

Без да бъда с каквито и да било очаквания от Алисчетата, останах толкова впечатлена, че след Слеър, това е групата, която ме спечели за фен. Долната снимка е далечен план на сцената, но поне дава представа колко е голяма тя:

image

И като ви кажа, че Уилям Дювал - фронтменът на Алис ин Чейнс, я изпълни цялата с прекрасното си сценично поведение, можете да ми вярвате. Този човек наистина живее музиката, която пее и свири.

Въобще цялата група има много приятно звучене на живо. Подчертавам НА ЖИВО. Слушайки техни парчета по радио или от някой от сайтовете за музика, обикновено оставам леко подтисната към края им. НО НА ЖИВО са много мелодични, много позитивни и страшно приятно настроени към публиката.

През цялото време Джери Кантрел (аз така бих го прочела на български) стоеше супер уверено на сцената, с открит поглед отправен към публиката и като че ли и мисля виждаше искрената любов на българските фенове:


image

Имено феновете го вдъхновяваха да дава всичко от себе си:

image

От AIС няма да видите агресивни снимки, пълни с изродщини или някаква извънземна енергия. По-скоро вглъбеност, отдаване и разтваряне в музиката. И ако понякакъв начин има мощ, то тя е от внушението на песните и от ....... вятъра в коситеimage:


image

Майк Инез се е отдал на китарата си:

image

И заедно с Кантрел покриват прекрасно сцената с мелодична агресия (егати определението.... как ли ми хрумнаimage).

image

За момент можеш да си помислиш, че даже ги няма, но онова звучене, което ти напомня много за Кърт Кобейн, те кара да гледаш още и още към сцената. А там можеш да откриеш Дювал както пред микрофона:

image

Така и пак тамimage, но с китара:

image

Или пък в движение по сцената:


image

Красив глас, запомнящо се присъствие на сцената, 2-3 думи на български (все изразяващи благодарности към феновете) и не на последно място екзотичното му излъчване са все плюсове към вокалиста на Алис....

За Шон Кини няма какво много да кажа.... даже нищо не мога да кажа - просто ЕТО ГО зад своя светая светих:

image

Алис ин чейнс благодарят съвсем искрено накрая. Казват, че са щастливи, че са дошли в България и че са очаровани от това първо посещение. Мисля, че можем да им вярваме, защото го показаха с изпълнението си на сцената.

Междувремено стадионът се пълни доволно:


image
image
image
image

Ако не виждате слънце в косите, да знаете, че ГРЕШКА НЯМА!! Както и слънцеimage! Дотежа му да изгрее. Което си беше плюс, защото не беше горещо. Но тежките сиви гриви на облаците заплашително увисваха над нас и на моменти се усещах как се моля на всички богове, с които се познавам, да се сдържат от неподходящи за времето решения......image И така както си прекарвам приятно в разговори с боговете, кой мислите е време да се появи?!?!?!? АМИ ДА - САМО КРАЛЕ ЛИПСВАТ. НЕ ЗА ДЪЛГО ДЕ! ЕТО ГИ КРАЛЕТЕ НА МЕТЪЛА

MANOWAR:
image

Каквото и да кажа оттук нататък, ще е пристрастно, и който не ги харесва, може спокойно да скочи към края поста, където няма начин да не похваля и Рамщайн, колкото и да не съм им фен.

ЕРИК АДАМС:

Готин, открит, с уникален глас:


image

Усмихнат, щастлив на сцената, енергичен:

image

можеше и много да не пее, а просто да се усмихва щото феновете знаят песните и пеят и ги пеят без подкана. Естествено имаше заигравка с публиката - неговата запазена марка screaming:

image

И да не посочва какво да прави публиката, тя си знае - ръцете са вдигнати, виковете са силни и поне в нашия сектор всички пееха на Warrioirs of the world, Call the Arms, Kings Of Metal, Hail and Kill.........

image

E, как да не е щастлив от това, което му дават феновете?!?

image

За съжаление от мястото, на което се намирам, не мога да добия реална представа какво става на сцената, но поне виждам пък феновете какво правят и как се кефят.

image

КАРЛ ЛОУГЪН:

Точно на мястото си


image

с буйно развети от вятъра коси

image

и меко казано странно бретонче, ама щом така е решил, че му отива...... кво да му кажеш?!? В крайна сметка не то е важно за свиренето му...

image

Тъмната страна до светлата!!

image

Джоуи до Карл!! В един ритъм.......

image

Един до друг...... страхотно излъчване и внушение на сцената. Като добавим, че и свирят превъзходно, на мен повече не ми трябва. Може би само някой и друг автографimage, но и това ще стане един ден!!

Какво може да им липсва на Джоу и Карл?!? Ми само Ерик.........


image

Въпреки, че според мен не им бяха настроили озвучаването както трябва, то това не ми попречи да се насладя на гласа на Ерик. Лошото в случая е, че ако има хора, които ги слушат на живо за първи път, могат много и все неприятни работи да си помислят за тях. Макар, че при тази група има и един друг много силен момент!
И той е - любовта към феновете, към публиката, към България!!!
Да, няма да звучи пресилено като напиша, че те обичат нашата страна. Показаха го точно толкова добре, колкото и предния ден Металика. Че дори и на чист български език. ДеМайо излезе и каза няколко неща за около 5 минутки на български, който вярно звучеше епично, но от друга страна и доста прилично. Даже всъщност май съвсем и достатъчно твърдо  произнасяше дори и звука "Ъ" като казваше "България". А "а"-то си беше баш "а"  в думата. Не БългЕриа. Но да не се отплесвам в синтактичен разборimage. Какво каза ДеМайо?

Първо ни попита: "Колко от вас са дошли тук заради Меноар?" Ако ви кажа, че аз отговорих положително, няма да ви учудя. Може би няма да ви учуди и факта, че целият стадион ревеше положително в отговор на този въпрос?!?! Феновете, които са ги гледали на живо от Каварна не са преситени, тези, които все още не сме ги гледали в целия им блясък, пък ги чакаме като ........ каквото се сетите. След това продължи с това, че тази вечер Меноар са на сцената и за да отдадат почит на двама души, на двама техни приятели. За единия всички знаехме кой е?!? Рони Джейм Дио - липсващия и незаменим титан на фестивала. А другия?! ДеМайо не ни държа много в неведение и първо почна с него - Георги Панайотов. Ако това име нищо не ви говори, трбява да ви кажа, че и с мен е така. Вчера, докато гостуваше в ЗиРок, ДеМайо обясни, че това е приятел на Меноар, член на фенклуба им House of Death. "Голям човек, страхотен приятел и влюбен в страната си българин!!" - така го определи Джоуи. Поклон пред паметта му!

За Рони няма какво да се каже повече - групата продава трибютния албум за него и парите отиват във фондацията на името на Рони за борба с рака. Вчера в интервюто по ЗиРок той допълни, че за тях Рони е вдъхновение, учител, приятел и идол. Те, Меноар, са се учили от него на много неща като едно от тях е как да се отнасят към феновете. От човека, който с часове е седял за да дава автографи на феновете, те са взели точно тази отдаденост и я връщат към нас - българските фенове!!! Всеки, който иска да си купи албума-трибют за Рони, нека се обърне към Болкан Ентъртейнмънт.

Че МЕНОАР ще се върнат в България за голям концерт е ясно. Обещаха го. Може би ще направят даже такъв фестивал, какъвто е четирии дневния в Словения. Така че верно всеки да може да си пийне доволно бирка, да слуша музика и да си вземе автографи.

И в крайна сметка ДеМайо завърши посланието си на български с призив към нас да се чувстваме горди като българи, защото цитирам:

  "БЪЛГАРИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА!!!"
Каква по-подхощята снимка след тази реплика от тази на българския трибагреник, развят на фона на българския лъв по време на изпълнение на МЕНОАР!!!

image

Групата завърши с изпълениене на Heaven And Hell - Рони, поклон пред тебе!!!!! И си тръгна. Само след час на сцената. Желанието на феновете да се появят пак въобще не беше удовлетворено, а нещо като за замазване на недоволството ни беше пуснатия запис на Crown and the Ring.......

Следваше час кибичене на студа. Вече беше станало студено. Мисля не и без помощта на главния спонсор на събитето - Каменица. По-пиклива и гадна бира едва ли можете да пиете. Щом аз успях да изпия цели 3 и да не почувствам влиянието на алкохола върху себе си (макар че патетиката ми за Меноар може да се стори на някой като точно следствие от прекаляване с алкохолаimage), кво да кажем за онези фенове, които в старанието си да се наквасят доволно, трябваше да си купуват по 2-3 бири едновремено и пак така едновременно да ги пият. Е, на някои не им се отдаваше и вижте какво подходящо място са си намерили да си държат пълните все още чаши докато междувремено пресушават други:

image

Феновете все още чакат Рамщайн:



image

и ако някога сте си мислили, че осветлението на стадиона е мощно и силно,

image

значи не сте били на концерт на Рамщайн!!! Не се подлъгвайте в бледото осветление на сцената съвсем в началото на появата на Рамщайн:

image

Това се променя твърде бързо и още по-рязко!!! Пада черното платно, след него виждаме знамето на Германия в размер достоен да покрие люлинско двайсет етажно ЕПК-а

image

пада и знамето и след това всичко избухва:

image

Под всичко, разбирайте и публиката!!!!

image

И въздуха:

image

image

и сцената:

image

и хората на сцената:

image

image

Че даже и заря извън стадиона имашеimage явно във връзка със световното .......... Ама то това заря ли беше?!? На фона на огнения погром на Рамщайн, си беше бенгалски огън. Макар и красив. Толкова огнени ефекти на сцена лично аз не бях виждала. Огън се издигаше вертикално нагоре. Нагоре под ъгъл от 45 градуса, и нагоре под ъгъл, който не е познат на геометрията все още.image А подобни мигове на спокойно остветление тип фестивал "Златния кестен" (като по-долу)

image

бяха най-кратката илюзия в живота ми!! Тя се заменяше скоропостижно с огън падащ отгоре като огнен дъжд, огън, който изскачаше някъде много страни от сцената, огън който вокалиста на Рамщайн изстреля някъде в публиката и той му се върна дет се вика тъпкано, т.е. бяха изстреляни ефекти от средата на стадиона към сцената и групата. Пак той - вокалистът ( не му знам името и не ми се ръчка да го търся) въобще не се посвени да се качи на един пилон, да се издигне на височина от 10 метра сигурно и да залее колегата си кийбордист с ....... изненадка?!? Или не!! Ми с ОГЪН ГО ЗАЛЯ!! Е така как си го гледкаше отгоре:

image
image

И ако онзи типаж - кийбордистът допреди да го обгорят изглеждаше като пилот на Месершмидт от втората световна война, след СПА-процедурата излезе с нов стайлинг - сатен и блясък:

image

Застъпа пред инструмента си и ....... не спря да върви. Да, да върви! Имаше ходеща пътека под краката му и този човек мисля за концерт от час и 20 минути измина пеша разстоянието до Истанбул:


image

Ако на снимката по-долу по средата виждате силует на мормон:

image

значи страдате от астигматизъм и имате очила с 0.5 диоптъра за далекогледство......... просто щото и аз виждам същото.image .......... Па макар и от такова разстояние:

image

.........................................................................................................................

image

Имате усещането, че виждате жив труп на горната снимка?!?! Който при това ви гледа, ръкомаха ви и ви пее?!?!?!?!? НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, НЕ БЪРКАТЕ!! Нямате и диагноза от офталмолог! Да, вокалистът на Рамщайн си изглеждаше точно като Франкенщайн. Явно това е било решението за сценичното му облекло от тази вечер.

image

Нищо, че първоначално излезе облечен като месар - с дълга, червена, предполагам гумена престилка.

Освен, че ни обстрелваха с огън, засипаха публиката с дреб за възглавници от едно огромно оръдие, Рамщайн направиха нещо, което аз досега не бях виждала. Помните ли онова блестящото момченце с кийборда?!? То, същото седна в надуваема лодка и потегли на път. Лодката му плуваше по морето от ръце на феновете и той стигна почти до средата на стадиона по този начин. За съжаление не успя да хване подхвърленото българско знаме, а определено искаше. Но си сложи шалче с цветовете на трибагреника ни!!! После мисля басистът развя на сцената нашето знаме. 

Точно след един час изпълнение, Рамщайн аха си бяха тръгнали, но се върнаха за доразбиване!!! Накрая видимо уморени се събраха на сцената:

image
image
 
Поклон

image
 
и аусвидерзен:

image


Всъщност не аусвидерзен, а "Благодарим ви" и "Обичаме ви"!!!! На български. Мисля, че те бяха поне толкова удовлетворени, колкото и големите им фенове в България. Такава публика няма другаде!!!! Мисля Рамщайн го разбраха. И ако да отнесоха бая критика за посещението си в чалга-клуба и за разбиващото "Ръцете горе" по време на концерта си, то мисля няма за какво да ги съдим. Това са артисти от голяма класа, нестандартни, инакомислещи и раздаващи се. Хора, които очевидно правят каквото искат!!! Не ми допада огромната им прилика с нацистите (поне за мене тя съществува много силно):

image
Но, ние феновете, трябва да се уважаваме взаимно!!


Помните ли сребърната гривничка от поста ми за първия ден на София Рокс?!?! Тя, дето стоя 2 дена на ръцете ми за да ме свърже с прекрасното изживяване от любимата музика!

image

в 00.30 часа вкъщи след като рокендрол-метрото взело ме от ACDC, спряло на спирка Металика, Меноар и Рамщайн ме докара до вкъщи, беше тъжно скъсана:
  image  
Всичко свърши!!!

Или почти всичко, защото СКОРПИОНС все още не са ни показали това, на което са способни!!! И така - чао до октомври!

 



Гласувай:
6



1. deteidiot - Отново страхотно предадено цялото ...
25.06.2010 17:20
Отново страхотно предадено цялото невероятно усещане да бъдеш там на стадиона и да си част от всичко това. Поздрави! :)
цитирай
2. анонимен - Пълен разбор на вечерта! :)
25.06.2010 17:32
А аз още сортирам снимки и клипове ...
За Меноар бях много разочарована и голяма част от публиката - също. Имам си някакви подозрения, че бяха много недоволни от лошия звук или обидени, че не са хедлайнери. С право, мисля - голяма група са, която се раздава с пълни сили и обича публиката си, нашата - особено.
Обичам много Металика, но ако Меноар бяха продължили в същото темпо, щяха може би да направят по-добрия концерт. Нищо, времето е пред нас, те ще се върнат. :)
А Heaven And Hell беше затрогваща и разтърсваща. За двата дни това беше единственото, което чух в памет на Дио (слушах от средата на Мегадет). Той го заслужава, дори повече!

А Рамщайн - просто нямам думи, това трябва да се види. Шоуто беше невероятно, светлини, огньове, цял стадион, пеещ на немски - не знам колко хора разбираха двусмислените текстове, но ги знаеха. :) Лоренц хубаво вървеше по тази пътечка, само дето костюмите му ми напомняха за един друг музикален жанр. :)

Разтресоха ни здраво и ще ни държи дълго. :)
Поне до юли, до октомври, до следващото събитие ...


цитирай
3. анонимен - Ани, не съм чела още текста ти, но ...
26.06.2010 09:47
Ани, не съм чела още текста ти, но искам първо да си кажа за Алис ин чейнс и тогава да чета!:) 19-20 години...!Не мога да повярвам, че това е истина. Колко дни минаха вече, а аз продължавам да бъда тотално разбита, убита, изпепелена, но изключително щастлива и вдъхновена, че се сбъдна третата ми голяма детска мечта! Боже, изобщо не съм и предполагала някога, че те биха дошли тук, още повече след събитието през 2002! Да! да!Да! Това наистина беше моята музика! Жестоки са. Нямам никакъв глас вече трети ден, тези 40 минути кънтят в ума ми, изживях нещо неповторимо! Иде ми да събера останките от раздраното ми гласче и да изкрещя Даааа! Обичам ти, това е! Надявам се да изпълнят обещаните си и да дойдат. Аз ще бъда отново там! Един поздрав от мен - http://www.youtube.com/watch?v=tnDms3AnzJs
Dessbess
цитирай
4. анонимен - А за Менуор - ами въпреки негатив...
26.06.2010 10:09
А за Менуор - ами въпреки негативните мнения за тях след концерта, аз очаквах и по-зле да е положението честно казано. Нищо лично. Не съм им фен, но Не ми беше неприятно да ги гледам по-скоро. Просто тази патетика и тези кожи и мечове..малко пародийно ми идват. Както каза един приятел - "сори, но съм си забравил пластмасовия меч в къщи". Поне разбрах кого имитира Емо Анчев...Не отричам, че са голяма група и в бг ги обичат много, поласках се от речта да кажем, но....някак си си мисля, че в Каварна по- им е мястото.....
А Рамщайн...те са друга бира! Браво на тях, а и на всички 4 големи от предишния ден...
пак Dessbess
цитирай
5. cchery - Деска, мисля
26.06.2010 10:52
всички сбъднахме мечтите си тези дни. Виж моята за Меноар не толкова много, но и това ще стане. За критиките - нали знаеш, че всеки е с предпочитанията си. И е грозно когато обиждат Рамщайн с чалгари при все огнения спектакъл, който ни изнесоха. И е още по-грозно за подигравките с Меноар......... при все това, което дават на българските фенове, а и бяха единствените заедно с Анкракс де, които ни напомниха, че Рони трябваше да е на феста с нас!!!! В предния постинг има един много точен коментар относно дъгата, която се появи над сцената по време на изпълнението на Слеър - просто Рони е бил с нас...... Рейнбоу все пак..........

А за Алис ин Чейнс бях убедена, че ще се разбиеш. :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5008126
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031