Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2010 16:03 - 2200 километра до Дубровник и обратно
Автор: cchery Категория: Други   
Прочетен: 13668 Коментари: 10 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всичко почна, когато ми стана кристално ясно, че до Италия няма да идем тази пролет.... и с фиаското на тази ми идея почна началото на 2200 километровото ни пътешествие из Черна гора и Хърватска. 5 дни и половина загубени в огромните планински пустини на двете балкански държави - сливане на реалност с мечта, очакване с разочарование, сравнения довели ме до много тъжни изводи за нашата си българска действителност, но и до основния ми извод - ПО-ХУБАВО МЯСТО ОТ РОДИНАТА МИ НЯМА!!! САМО ТУК СЪМ БЕЗКРАЙНО ЩАСТЛИВА!!

Моят пост може да има поне 3 различни структури - чист, праволинеен разказ на видяното от 5-те дниразказ с акценти върху основните неща или пък това, което смятам да направя - РАЗКАЗ С ЕЛЕМЕНТИ НА РАЗСЪДЖЕНИЯ.

За да отидеш до Дубровник долу-горе имаш 2 пътя - единият през планините на Черна гора, другият през магистралите в Сърбия и Хърватска. Ние, привлечени от едва 800-те километра път през Черна гора в сравнение с 1400-те през магистралите, веднага предопределихме избора си. Е, кой да знае, че като часове ще е едно и също - 15 часа!!!

Напуснахме шосейните дупки на България и се потопихме в братска Сърбия и тук веднага идва първият контрапункт в разказа ми:

1. БАЛКАНСКИТЕ НИ СЪСЕДИ ОТ СЪРБИЯ, ЧЕРНА ГОРА И ХЪРВАТСКА СА БЕДНИ!!!! Бедни на дупки по шосетата си....... всъщност те направо са си кръгли голтаци. За 2200 изминати километра успяме да попаднем само на 1 дупка - такава, каквато я разбираме тук в България. Макар че като се замисля нито беше толкова широка, нито толкова дълбока, да не говоря, че пътят около нея беше достатъчно здрав, че да можеш да я заобиколиш, но все пак ДУПКА!. И добре че беше тази дупка - малко да намали носталгията ми по родината. При нейния вид се почувствах като че съм си в България. Но радостта ми беше кратка. Щото и дупката беше кратка, а и само една. Всички пътища в Сърбия - дори тези в пограничните им по-изостанали райони, планинските им пътища, където ни валя сняг, "магистралата" из Чукарларево 1 (Черна гора) и покрайморските пътища и в Хърватска бяха в прекрасно състояние. Ето вижте:
image
Високопланински път в Черна гора - там където има изкачване, пътят е с 2 ленти по посока баира така щото като запухти някой камион да имаш възможност да го изпревариш.  Ето за какво говоря:
image
Да сравнявам ли с прохода Шипка?!?! Няма смисъл. Там ако ти се случи да застигнеш някой турски тир, ще му дишаш пръдните докато той не благоволи да спре да изяде едно шкембе на върха.

Това важи и за Чураларево 2, демек Хърватска:
image
И да ви кажа хората като строят магистрали в планината, не ги катерят по баирите, ами си копаят чукарите и правят прекрасни тунели - с вентилация, със звукова сигнализация и огромни аварийни изходи:
image
В България сме благодарни ако все пак на Витиня тунелът е отворен поне в едната посока.....
И идва реда и на крайморските им пътища. Чудя се как е възможно да строиш не просто хубав път, ами такъв път, който да не ти се налага да кърпиш поради високата влажност и соленост на въздуха?!? Да, крайморските пътища и на двете страни не само нямаха дупки, ами и кръпки по тях, което означава, че поне тази зима не са се разваляли въобще.....
image
Спускането към Будва - голям курорт в Черна гора
image
Малко преди Дубровник


Ще оставя малко шосета защото тук е мястото да спомена за частицата България в Черна гора, която завинаги оставиха загиналите ни 11 деца в река Лим. Не успяхме да спрем на паметната плоча - беше тъмно и късно, пътят нямаше отбивки, но видът на паметника на 11-те звездички достатъчно ме жегна....... там, в ония диви чукари завинаги остана една малка част от България. Поклон пред паметта на малките душици......... И знаете ли, ние в България може и да ги забравим, но в един мотел в Бело поле - град непосредствено след злополучното място, в ресторанта на мотела часовникът, който отмерваше времето беше на фондация "Ангели от Лим" - друг часовник там нямаше..... хората в Черна гора помнят какво е погълнала реката им..... 11 български сърчица..... и не искат да забравят!!! НЕКА И НАШАТА ПАМЕТ НЕ БЪДЕ КЪСА!!!!

След като човек се оттърси от първоначалния шок, който предизвикват в него пътищата на съседите ни, идва момента да се отпусне и да се наслади все пак на красотата на адриатическото крайбрежие. Ама аз нали съм си по-иначе, наслаждавах се, наслаждавах и накрая позволих на мозъка ми да разсъждава ядно. И как няма?!?! Тук е мястото да ви кажа защо наричам Черна гора и Хърватска съответно ЧУКАРЛАРЕВО 1 и ЧУКАРЛАРЕВО 2. Черна гора си е всъщност една огромна планина. Но не като нашите. Планините, които ние прекосихме в тази страна бяха направо грозни, на моменти толкова скучни, че чак ме депресираха. Стръмни сипеи без растителност, които контрастираха в мозъка ми с меките плавни по женски форми на Родопите и вековните хайдушки гори на Стара планина. Сигурно има и красиви места, но дълбоките каньони, през които минаваше пътя предизвикваха в мене по-скоро страх и клаустрофобия защото реално от скалата от дясно и огромната пропаст вляво те делят 2 шосейни платна (на места 3), които даже не забелязах дали имаха мантинели - по-вероятно е да са имали, но решиш ли да летиш в пропаста, мантинелата не ще те спре.

Чукарларево 2 не се отличава много от Черна гора особено в близост до нея. А там, където навлизаш в страната по посока Сплит - Загреб и си мислиш: "Слава богу - долини!", се оказва .............. ПУСТИНЯ!!! Огромни пусти местности, покрити с ниски треви и храстарливи дървета!! Чудехме се що не ги разработват и на първото място, където видяхме багери да ги копаят разбрахме защо! Всъщност отдолу няма почва..... само камъни!!! Безкрайни каменни пустини с по 1 сант пръст, колкото да захване изкривените от мутация инатливи храсталаци.

А крайбрежието нямаше да прави никакво изключение, ако не беше нефритеното адриатическо море:
image
гр. Будва - Черна гора.
image
Околностите на Будва.
image
Някъде в Черна гора на път за Дубровник
image
Околностите на Дубровник
image
Моста на Дубровник

От видяното си направих един нещастен извод, следващ контрапункт на разказа ми:

2. БЪЛГАРИТЕ СМЕ МЪРЗЕЛИВИ, ЗАЩОТО ВСИЧКО НИ Е ИЗСИПАНО СВИШЕ И ПОДНЕСЕНО ПЪК И НА ТЕПСИЯ. Какво имам предвид - нашата природа е уникална - едно защото е разнообразна, второ, защото съчетава най-различни форми - долини, низини, хълмове, планини, реки, меандри, трето - защото имаме едно от най-красивите крайбрежия за северни морета. И какво правим ние вследстве на това - не само, че не се грижим да запазим природата си, ами я унищожаваме както можем и по всяко време. Черногорците и хърватите копаят метър по метър от каменната плът на техните страни, за да създадат условия за живот, туризъм. Борят се с чукарите, облагородяват ги и си знаят - не се ли грижат за това, което са построили, планината ще им го отнеме рано или късно. И затова те се грижат! О, да, грижат се и още как!!! Чисто, красиво, подредено.
imageimage
Будва - Черна гора
image
image
Дубровник

За да съм коректна, трябва да кажа, че освен Чукарларево, Хърватска представлява и Тепсариево, демек има и страшно равнина част, която обаче не прави кой знае какво впечатление. С две думи - природата на двете балкански страни е красива, стига да не ти се налага да я гледаш всеки ден - омръзва и доскучава от еднообразието й. Говоря за онези части, които ние видяхме. Но за сметка на това Адриатическо море привлича с нефритени отблясъци, ярко синя повърхност и блестяща кристалност. Ето за какво говоря:

image
image
image
Черна гора
image
image
image
image
Хърватска

Какво да кажа за историята, която е другата много привлекателна черта на Черна гора и Хърватска. В двата града, които посетихме - Будва и Дубровник явно знаят как да привлекат туристите - освен, че крепостите в старите им градове са запазени, то те се ремонтират и поддържат. И в двата града се живее и човек може да види прани гащи простряни върху стена на 500 години
image, но за сметка на това безбройни малки, китни и уютни ресторантчета особено в Дубровник се надпреварват да ти предложат най-добрата храна с най-добрата отстъпка. Ако снимките по-долу ви напомнят на Италия, то грешка няма....... влиянието на западната им съседка е огромно:
image
image
image
Будва - Черна гора
image
image
image
image
image
Дубровник

Като ги гледа човек тези крепостни стени как да не се сети за Царевец, за стария Несебър, Созопол.....

Ако има още нещо много общо между Черна гора и Хърватска, то това са адриатическите острови. Имахме възможност да се разходим до 2 такива в Черна гора и да стъпим на 3 острова в Хърватска. Всъщност, ако някога отидете на морска почивка в тези срани, ви препоръчвам да го направите на островите - там е безкрайно красиво. Там чукарите не са така стръмни и са целите обрасли в растителност - диви и първични, притегателна сила за авантюристите:

image
image
Остров св. Никола в Черна гора
image
image
Остров св. Стефан в Черна гора
image
image
image
О-в Шипан и Колочак в Хърватска.

И като се сетя за островите и веднага изнивка и третия контрапункт в разказа ми:

3. ДЕЦАТА В ЧЕРНА ГОРА И ХЪРВАТСКА СА ОСТАВЕНИ ДА РАСТАТ КАТО ДЕЦА!!! Да видите там да им се вика, някой да им се звери, майка да се заканва на чуждо дете или да изискват от тях съмнително добро възпитание, породено от еснафщина - нееееееееееееееее! Няма да стане. Ще дам един пример с нашите деца - капитанът на кораба, с който обикаляхме островите в Хърватска ги привика при себе си и им разреши да управляват кораба, т.е. да въртят кормилото му. По едно време лодката почна застрашително да се клати, а аз залитайки едвам се додрапах до каютата на капитана и какво да видя Бела и Коко държат заедно кормилото и се чува едно звънко: "Наляво-надясно", придружено със завъртане на кормилото в съответната посока -
image
децата си играеха, а капитанът и ескурзоводът се заливаха от смях с тях. И дори това, че лодката заплашително се накланяше наляво и надясно, не беше достатъчна причина някое от 3-те немски семейства на борда да направи забележка на децата - напротив - всички се смееха на глас. Ако това се беше случило тук, в България, ние щяхме да бъдем най-лошите родители, а децата ни - най-невъзпитаните!!!! Тук толкова много искаме от малки да приучим децата на "възпитание", че не ги оставяме да бъдат деца.

За да завърша с островите и като една видна цветарка не мога да пропусна естествената им украса. Наслаждавайте се!
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

И след тази ботаническа разходка ми се ще да довърша разказа с още 3 контрапункта - ще гледам да са кратки:

4. ЗАТЛЪСТЕЛИТЕ ХОРА В ЧЕРНА ГОРА И ХЪРВАТСКА СА КЪТ!!! Не знам дали това е повсеместно в двете държави, но там където спирахме ние почти не видяхме дебели хора, да не говорим за затлъстели. Майките, независимо колко скоро са родили изглеждаха като ученички - високи, стройни, добре облечени и най-важното СПОКОЙНИ! Макар самите те да не са естествено руса нация, афинитетът на жените към този цвят бе явен, а мъжете черногорци и хървати са със сигурност едни от най-щастливите мъже в Европа - имат много хубави и красиви жени. Дебели деца също не видях. Храната в много отношения напомня нашата, но специално месата са по-вкусни, салатите и прясната риба се овкусяват със зехтин, а портокалите и мандарините си ги събираш от улицата, защото са накапали от дръвчетата.

5. ОБСЛУЖВАНЕ И ЦЕНИ - и в Черна гора, и Хърватска ние се чувствахме като туристи, наистина. Сервитьорите бяха безкрайно любезни и не се налагаше да молим да ни завиват за вкъщи останалата неизядена храна - там това е правило. И намръщен сервитьор не видях, да не говорим да се правят забележки на тичащите деца. Напротив, в свободното си време сервитьорите си играеха с нашите деца и много им се радваха. Въобще, децата в тези страни са най-голямото богатство! И как ли не -
те, хората, са разбрали, че ако нямат бъдеще, то и миналото им ще е вярно минало....... просто изминало.


Цените поне в Хърватска са двойно по-скъпи както в ресторантите, така и в супермаркетите. Говорихме си с нашия хазяин в Дубровник и той каза, че това не е само там, а важи за цяла Хърватия. Според него 20% от хърватите живеят добре, 40% трудно, а останалите 40% са под социалния минимум....... да ви е познато?!?!

Друго познато е езика - и в Сърбия, и в Черна гора и в Хърватска ние спокойно си говорихме на български. Тук таме добавяхме и по някоя английска реплика, но нямаше проблем да се разбираме всеки на родния си език. И това беше най-прекрасното нещо в цялата ни ескурзия. В много отношения сравнявайки езиците видях общите корени на българския със сръбския, черногорския и хърватския език, видях неговото развитие и за пореден път си направих извода, че в Родопите се говори един от най-старите диалекти на езика ни. Усещането, че си в Родината беше прекрасно. Странното обаче, поне на пръв поглед, е защо нито веднъж не ни "направиха" на българи - когато местните се опитваха да познаят откъде сме все си мислеха, че сме руснаци и само веднъж предположиха македонци. Което означава, че представата им за българите и българския език е или друга или нямат такава......... какви ли са българите според черногорци и хървати?!?!?!?!

6. МАГИСТРАЛИ, ПОЛИЦИЯ И ШОФИРАНЕ - контрапункт последен. Не знам как ние все не успяваме да довършим магистралата до Бургас, но докато се пинкаме вече няколко десетилетия, сърби и хървати са опнали хиляди километри прекрасни аутобани с "оДморища" - места за почивка+бензински станции на всеки 15 километра. ПЪТНА ПОЛИЦИЯ - КАКВО Е ТОВА?!?! Минахме над 1000 км магистрали и не видяхме ни една полицейска кола. Това важи и за останалия ни път през Хърватска и Сърбия.НИТО ЕДНА ПОЛИЦЕЙСКА КОЛА ИЛИ ПОЛИЦАЙ! ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ПРИКРИЛИ СЕ ТАКИВА ЗАД КАТА ЗАВОЙ ИЛИ ХРАСТ!! Само у нас полицаите дебнат като хиени и се крият като прерийни кучета при все, че им го забраниха. И това правило не беше нарушено в 2.30 през нощта, когато се прибрахме в България и гладните драгомански полицаи дебнеха закътани на един завой. А техните колеги в София ги имитираха. Единствено в Черна гора видяхме пътни полицаи. И това също е странно, защото там шофьорите карат изключително внимателно, за разлика от хърватите. В Черна гора скоростта за каране в населено место е 60 км/час, но едва ли ще видиш някой да достига този "максимум". Общо взето ако с нещо ние като българи се различавахме на пътя, то беше с хулиганското си поведение - някакси навикнала на шофирането в Бг ми беше много трудно да карам със 120 или 130 км/час на магистралата и едва 80 извънградско.

Извод:........ няма да е дълъг. ИМАМЕ ПРЕКРАСНА РОДИНА - РАЙСКО КЪТЧЕ НА БАЛКАНИТЕ! НЕКА Я ОБИЧАМЕ, ПАЗИМ И ТАЧИМ! НИЕ СМЕ ТАКИВА КАКВИТО СМЕ, ТОЧНО ЗАЩОТО СМЕ БЪЛГАРИ!

И за да зъвърша красиво, ще го направя със снимки - ето как ни посрещна Дубровник:

image

image


Тагове:   обратно,


Гласувай:
6



1. анонимен - vihrogonche
13.04.2010 16:25
Пак плача... Това особено силно ме хвърли в джаза: "И дори това, че лодката заплашително се накланяше наляво и надясно, не беше достатъчна причина някое от 3-те немски семейства на борда да направи забележка на децата - напротив - всички се смееха на глас. Ако това се беше случило тук, в България, ние щяхме да бъдем най-лошите родители, а децата ни - най-невъзпитаните!!!! Тук толкова много искаме от малки да приучим децата на "възпитание", че не ги оставяме да бъдат деца." Благодаря за прекрасния ти разказ с елементи на разсъждение, ма шери!!!
цитирай
2. baimomchil - Вихрогонче
13.04.2010 16:36
Едната вечер в ресторанта Коко дойде и каза:

- Мамо, тука сервитьорите не са намусени.

Толкова беше впечетлен, че не му правят забележка, не го гледат кръвнишки и на всичкото отгоре си приказват и играят с него.

Кво да говорим, само в България ти втълпяват вина за това, че си с деца. Еми сори ама и тая година ще ида на море в Гърция, дори и покрай кризата тука да ми предлагат легло за по 5 лева на нощ.
цитирай
3. анонимен - Marchy
14.04.2010 10:04
Чери, както винаги красноречива , изчерпателна и безкрайно емоционална. Аз също се разплаках. Радвам се, че сте си изкарали много хубаво. Посетили сте много красиви места. А елементите на разсъждение в твоя разказ ме накараха да се замисля за много неща....за децата, за пътищата ни безспорно, въобще какви сме такива, че не съумяваме да използваме дадените ни наготово блага и красотите на нашата мила родина. Ама и ние май ще пропуснем тази година нашето слънчево черноморие....и ще посетим някое друго кътче на света. И то не защото нашето не е красиво, ами точно поради изтъкнатите по-горе причини....
цитирай
4. cchery - Ама и ние май ще пропуснем тази го...
14.04.2010 10:41
анонимен написа:
Ама и ние май ще пропуснем тази година нашето слънчево черноморие....и ще посетим някое друго кътче на света. И то не защото нашето не е красиво, ами точно поради изтъкнатите по-горе причини....

Да, Марчи, и ние така ще направим - резервирали сме преди месец още....... и пак ще сме в Гръчко :)) не защото не обичам нашето си море и крайбрежие, а защото ми го отнеха с безройните бетонни грозотии построени току във водата, защото обслужването въобще не е на ниво и се чувстваш едва ли не виновен, че си влязъл някой ресторант. Защото ме карат да спирам на ниви, напечени от лятното жежко слънце и да плащам по 2-3 за паркинг, а след плажа не мога да си пипна кормилото от горещина (имам предвид паркинга преди плажа Силистар). И не на последно място - до Кавала стигам по-бързо и лесно, отколкото до Бургас..... за какво говорим?!?!
цитирай
5. анонимен - emi-1
15.04.2010 10:04
Чери,все едно,че ме цитираш с малки разлики.Винаги,когато съм била навън и се прибера в БГ казвам-От в къщи по-хубаво няма/визирайки не само дома си,а цяла БГ/.За мен най-важното зе едно пътуване,освен да видим и да се образоваме малко допълнително,е да оценим какво имаме и какво правим,за да го стопанисваме или по-скоро обратното.Защото нашите владетели навремето са били умни и доблестни хора и са избрали да се заселят в една много красива и плодородна територия,където има от всичко по много.Но за съжаление,лошо стечение на обстоятелства и политици,които не се грижат за народа си,а камо ли за територията ни и резултата е налице.Как може един Израел,който има само едно езеро,което се използва от 2 държави за питейна вода,да е превърнат в красива градина/с изключение на пустинята,разбира се/?Вие ще кажете-те са богата държава,а аз ще кажа-как може БГ с нейните дадености да е бедна държава?И как може тази наша плодородна земя да струва жълти стотинки...Кой го решава това?Няма да коментирам повече,защото ме хваща голям яд :gaah.gif
цитирай
6. анонимен - Златка
02.01.2011 23:15
Чери, невероятен разказ!
цитирай
7. анонимен - Гери
21.04.2012 19:36
Браво !Много добър пътепис.Предстои ми през септември пътуване до Дубровник с туристическа агенция "Искони" и това,което прочетох и видях ми беше полезно.Може би ще опиша и моите впечатления.
цитирай
8. анонимен - oBivoLUX
05.11.2012 00:54
AiqDIL <a href="http://skixhvedhqho.com/">skixhvedhqho</a>, [url=http://vcitbbqkilcs.com/]vcitbbqkilcs[/url], [link=http://yuisoxnencrl.com/]yuisoxnencrl[/link], http://ojpaupzgwwht.com/
цитирай
9. анонимен - rEBluPXxzmNzMNbu
05.11.2012 23:21
UTNwWj <a href="http://evljrddnrvio.com/">evljrddnrvio</a>, [url=http://lezoevkbahsr.com/]lezoevkbahsr[/url], [link=http://nbuzokkebhvx.com/]nbuzokkebhvx[/link], http://vrdgesantmav.com/
цитирай
10. анонимен - lOaNijOxEF
06.11.2012 04:41
WfA7XR <a href="http://vzrdolqnrhmr.com/">vzrdolqnrhmr</a>, [url=http://khashebgazyi.com/]khashebgazyi[/url], [link=http://ihaezadilxbf.com/]ihaezadilxbf[/link], http://ndsbrlkfwnan.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cchery
Категория: Други
Прочетен: 5005635
Постинги: 314
Коментари: 5091
Гласове: 3536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031